Læger savner retningslinjer for lægehjælp til syge ukrainere – I København er det gratis
Mens 25.000-30.000 ukrainske flygtninge er kommet til Danmark, er det kun 1.827, der har fået opholdstilladelse og dermed ret til lægehjælp fra en praktiserende læge.
Tusindvis af ukrainere er kommet til Danmark. Men det er kun en begrænset del af dem, der har ret til at modtage hjælp fra en praktiserende læge.
Det gælder de ukrainere, som har modtaget opholdstilladelse, CPR-nummer og et sundhedskort.
Til og med mandag havde 1827 ukrainere fået papirer på opholdstilladelsen og dermed ret til lægehjælp.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sagde fredag på et pressemøde, at 25.000-30.000 ukrainere er kommet til Danmark.
Og ugen efter påske vil tallet ifølge ministeren formentlig være 35.000-40.000.
Det får nu formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Jørgen Skadborg til at efterlyse "ordnede forhold".
- Det er ikke rimeligt, at vi har tusindvis af ukrainere gående rundt uden adgang til tilstrækkelig lægehjælp, mens de venter på opholdstilladelse, siger han.
Ukrainere, der har akut brug for sygehusbehandling efter for eksempel en ulykke, har ret til hjælp, uanset at de ikke har modtaget opholdstilladelse.
Men ukrainere med eksempelvis kroniske sygdomme eller behov for at få recept på blodtryksmedicin fornyet må kigge langt efter lægehjælp, hvis de ikke har opholdstilladelsen på plads.
Nogle steder i landet har praktiserende læger alligevel valgt at stille sig til rådighed.
I Københavns Kommune leverer en gruppe praktiserende læger eksempelvis gratis lægetjek på et modtagecenter for ukrainske flygtninge.
Men lægernes formand mener, der er brug for klare nationale rammer for lægehjælpen.
- Praktiserende læger - særligt i visse dele af landet, blandt andet i København - har hjulpet med lægebehandling til ukrainere. Og jeg er stolt af den indsats, de har ydet.
- Men det er uholdbart, at der ikke er ordnede forhold, og det må løses nu - også på grund af den alt for lange sagsbehandlingstids, der er for at få opholdstilladelse, siger Jørgen Skadborg.