Ukrainske flygtninge skal indlogeres i pavilloner på Refshaleøen
En pavillonby med plads til cirka 100 krigsflygtninge fra Ukraine opføres denne sommer på Refshaleøen i København.
Københavns Kommune vil indlogere omkring 100 krigsflygtninge fra Ukraine i en pavillonby på Refshaleøen.
Det skriver Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning i en pressemeddelelse.
Etableringen af de midlertidige boliger, der ventes at komme i stand i løbet af sommeren, er blevet mulig, efter Refshaleøens Ejendomsselskab, som ejer områdets gamle værftsarealer, har stillet grunden gratis til rådighed, oplyses det.
Og den gestus vækker glæde på overborgmesterkontoret, hvor Sophie Hæstorp Andersen (S) med egne ord er ”stolt over at være overborgmester i et København, der står sammen og løfter en vigtig samfundsopgave i fællesskab”.
- De seneste fire måneder har vores civilsamfund og myndigheder arbejdet forbilledligt med at hjælpe ukrainere, som står i en meget sårbar situation. Og jeg er rigtig glad for, at private virksomheder som Refshaleøens Ejendomsselskab også står klar til at bidrage, udtaler Sophie Hæstorp Andersen (S) i pressemeddelelsen.
Fra festivalareal til flygtningeboliger
Ifølge Jes Transbøl, der er administrerende direktør i Refshaleøens Ejendomsselskab, er grunden på Refshaleøen i forvejen udstyret med de nødvendige forsyninger, som pavillonboliger kræver.
- Og derfor er det oplagt at stille den gratis til rådighed for kommunen, siger han.
Det skyldes ikke mindst, at området for ikke så længe siden har lagt grund til musikfestivalen Copenhell, mens der også tidligere har været etableret pavilloner til et dagtilbud på området.
Generelt er midlertidige boliger ikke fremmede for Refshaleøen, der allerede nu huser en række midlertidige studieboliger.
- At der nu kommer endnu en mulighed for at lave en pavillonby, er kun godt, fordi vi så har flere muligheder, vi kan bringe i spil, hvis der pludselig kommer endnu flere ukrainske flygtninge til København. Så vi er meget glade for tilbuddet, for en pavillonby er stadig en fornuftig løsning – tingene taget i betragtning, udtaler Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Jens-Kristian Lütken (V).
Anden pavillonby i rækken – men kan blive den første
Grunden her er den anden i rækken af pavillonbyer til Ukrainske flygtninge, der skyder op i København.
Tidligere har kommunen allokeret en grund på Amager Strandvej pavilloner, men på grund af en jordbundsforurening i området, der i første omgang skal undersøges og måske sidenhen saneres yderligere, er ibrugtagelsen af grunden forsinket.
Derfor kan de kommende pavilloner på Refshaleøen meget vel ende med at blive taget i brug som den første af de to grunde. Det ligger dog endnu ikke fast, hvornår de første flygtninge vil flytte ind på Refshaleøen.
De seneste tal fra Københavns Kommune viser, at der ved slutningen af juni i alt var visiteret 1.729 ukrainske flygtninge i hovedstadskommunen. Heraf var 1.314 blevet på kommunens forskellige lokationer.
Ifølge tal fra den 30. juni har 24.065 fået opholdstilladelse og visiteret ud til kommunerne i Danmark, mens 1.138 ukrainere er indkvarteret i asylsystemet.
Regeringen har tidligere indført en fordelingsnøgle for kommunerne, hvor der arbejdes ud fra et scenarie med 100.000 fordrevne ukrainere i Danmark.
Holder det antal stik, står Københavns Kommune til at skulle modtage mellem 10.000 og 11.000.