Blå magtkamp: Venstre vil bryde konservativt styre i Hørsholm
Venstre forsøger at rage borgmesterkæden til sig i den konservative højborg Hørsholm. Men skal det lykkes, skal stjernerne stå helt rigtigt for det liberale parti.
I Hørsholm er man blå, når det gælder kommunalpolitik.
Over 75 procent af vælgerne stemte på et borgerligt parti i 2013. Især De Konservative sidder tungt på pladserne i kommunalbestyrelsen, hvor de har otte ud af 19 pladser.
Men sådan skal det ikke se ud efter valget, hvis det står til Venstres spidskandidat, Annette Wiencken. Nu vil hun være borgmester og dermed bryde rækken af konservative borgmestre.
Der skal føres borgerlig politik, mener hun - og siger dermed, at Morten Slotved er for påvirket af opbakningen fra de røde partier i kommunen, der har givet ham sit flertal. Men kan det lade sig gøre? TV 2 Lorry har spurgt lokalredaktør på Ugebladet Hørsholm, Fred Jacobsen.
Ingen peger på Venstre
Foto: Valgfoto
- Der er ingen tvivl om, at diskussionen, som Venstre prøver at starte, om at De Konservative er borgerlige nok, vækker genklang. Men på den anden side, tror jeg, folk er glade for og trygge ved Morten Slotved som borgmester. Jeg kalder ham den begejstrede økonom. Han er alle steder i kommunen. Du kan næsten ikke trykke et dørhåndtag ned, uden han er der. Han er begejstret for Hørsholm, men bagved er der en økonom, siger Fred Jacobsen.
Venstre blev valgt ind med fem mandater som det andet største parti. En har siden forladt partiet til fordel for De Konservative. Men det kan blive svært, for Venstre at samle 10 støttende mandater bag sig, for lige nu er der ingen andre partier end Venstre selv, der peger på Annette Wiencken som borgmester.
DF og Liberal Alliance har som de eneste partier endnu ikke bekendt kulør og peget på deres borgmesterkandidat. De går efter indflydelse, siger de.
- Hvis Venstre får en kanonvalg med måske seks eller syv mandater, så kan det være, at de kan få LA og DF med, siger Fred Jacobsen, der også peger på, at Liberal Alliance kan gå hen og blive større end de to mandater, partiet sidder med nu.
Foto: Valgtfoto
Kan S hive støtter nok hjem?
De Konservative har lige nu otte mandater og har konstitueret sig med Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Borgerlisten - og det giver 12 i alt. Den siddende borgmester er altså mere end sikret.
- Partierne har været meget loyale og enige, og Morten Slotved har haft flertal hele vejen. Borgmesteren mener selv, at han er i godt selskab, og han får gennemført de ting, som han gerne vil, siger Fred Jacobsen.
Venstre har ellers forsøgt at bejle til De Konservative, hvor Annette Wiencken ville give sin støtte, hvis hun kunne blive 1. viceborgmester.
- Det sagde Morten Slotved blankt nej til. Han vil være åben på valgnatten, og så tror jeg, at han har det fint med det røde samarbejde.
Her kan du høre, hvem partierne peger på som Hørsholms næste borgmester:
(Artiklen fortsætter under videoen)
Men et af de springende punkter i borgmesterens flertal er Socialdemokratiet, der sidder med to pladser lige nu. Partiet har nemlig fået ny spidskandidat siden sidste valg, fordi Pernille Schnoor hoppede fra kommunalbestyrelsen og skiftede parti.
- Pernille Schnoor var Socialdemokratiets store trækplaster i 2013, selvom folk i kommunen normalt ikke giver meget for socialisme. Hun trak det andet mandat hjem til partiet, så det bliver strammere for den nuværende spidskandidat Niels Lundshøj at få to mandater i hus, siger Fred Jacobsen.
Foto: Valgfoto
Afsmitter Radikale Venstres krise?
Radikale Venstre sidder lige nu med et mandat i kommunalbestyrelsen, men det er ikke til at sige, om balladen med partiet i København vil smitte af, spekulerer Fred Jacobsen. Her måtte spidskandidaten og integrations- og beskæftigelsesborgmesteren Anna Mee Allerslev gå af godt en måned inden valget på grund af anklager om magtmisbrug.
Derudover stiller Borgerlisten, der også støtter De Konservative, ikke op ved dette valg. Partiets vælgere vil nok løbe over til andre partier som SF, Radikale og måske Alternativet , så det får ikke nødvendigvis indflydelse på konstitueringen.
- Hvis De Konservative holder deres otte mandater, så sker der ikke noget. Men spørgsmålet er, hvor mange mandater Venstre kan få. Hvis de får et kanonvalg, og S og R går i sort - ja, så ser verden anderledes ud, siger Fred Jacobsen.