Kufferten er pakket: Andreas Mogensen tager en bid af Lejre med op i rummet
Den danske astronaut Andreas Mogensen tager fredag morgen afsted på sin anden rumrejse, og med ombord medbringer han en række danske kulturgenstande, som han vil fortælle hele verden om.
Den ser måske ikke ud af meget, men sammen med astronaut Andreas Mogensen tager en særlig lille sølvfigur med på rejsen mod ”det uendelige univers” – eller rettere bestemt til Den Internationale Rumstation (ISS).
Figuren vejer kun ni gram og kaldes ”Odin fra Lejre”. Sølvfiguren forestiller guden Odin siddende i sin stol flankeret af sine to ravne Huginn og Muninn.
Den er et meget vigtigt vikingefund fra 900-tallet, og blev opdaget ved udgravningen tæt på kongehallerne i Lejre i 2009.
Det tager Andreas Mogensen med på sin rumrejse
På sin seks måneder lange mission medbringer Andreas Mogensen en række udvalgte genstande, der hver især spiller en central rolle i dansk kulturhistorie for at promovere vores land og Rigsfællesskab.
Genstandene bliver udlånt af forskellige institutioner og museer.
Udover sølvfiguren af Odin består listen af følgende kulturgenstande:
Et 1.500 år gammelt guldsmykke, kaldet en guldbrakteat
Et par ravnefjer
Et ravnesmykke fra bronzealderen
En håndbold fra Dansk Håndboldforbund
En fodboldlandsholdstrøje
Et dansk, et grønlandsk og et færøsk flag
Niels Bohrs guldmedalje, som han fik, da han modtog Nobelprisen i fysik i 1922.
Karen Blixens originale fyldepen
En Rasmus Klump-bamse fra Tivoli
En bog af H. C. Ørsted
En vindmøllemodel
Forfatteren William Heinesens uldslips
Et grønlænder-slips med smykkestenen Nuummit og dupper af grønlandsk guld
En ‘Biodiversitetskugle’ fra World Nature Foundation
Og nu skal den altså – sammen med en række andre danske kulturgenstande - en tur med ud i rummet. Eller det vil sige, at det bliver en kopi af figuren, der kommer med – for den originale arkæologiske skat bliver hjemme i trygge rammer på Lejre Museum, hvor den i dagligdagen bliver omtalt som museets kronjuvel.
- Jeg kan også godt lide at kalde den for vores Mona Lisa, fordi den er omgærdet af så meget mystik. Selv om figuren er lille, så rummer den så meget symbolik og kulturhistorisk værdi i forhold til vores fortid, siger Julie Nielsen, der er arkæologisk chef fra museumskoncernen ROMU, til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Ole Malling/ROMU
Hun var selv til stede den dag, ”Odin fra Lejre” blev fundet på det sted, Lejre Museum i dag kalder det tidligste danske kongesæde. Den er med til at skildre historien før Gorm den Gamle, Harald Blåtand og Jellingstenen, og den har derfor enorm stor lokalhistorisk betydning for Lejre.
Julie Nielsen er vildt begejstret for, at Andreas Mogensen skal have den lille sølvfigur med på sin ekspedition, som netop hedder Huginn-missionen - opkaldt efter en af Odins ravne.
Odin fra Lejre:
I 2009 blev der under en arkæologisk udgravning ved Lejre på Sjælland fundet en lille unik figur af sølv fra vikingetiden.
Figuren er 1,75 cm høj, 1,98 cm bred og 1,25 cm dyb, og den vejer 9 gram.
Figuren forestiller en person siddende på en fornem stol, og den rummer en række attributter, der indikerer, at den forestiller den oldnordiske gud Odin.
Der er flere elementer på figuren, der tilskrives Odin ifølge den nordiske mytologi, som den kendes fra kilder fra middelalderen. Den fornemme stol kan f.eks. være højsædet Lidskjalv, som Odin sad på i sin hal; de to fugle kan være ravnene: Hugin og Munin, der bragte Odin viden om verdens gang.
Talrige arkæologiske udgravninger har afsløret, at Lejre var hjem for magtfulde herskere i vikingetiden, og ifølge skriftlige kilder fra middelalderen var Lejre danernes første kongesæde. Det var Odin der regerede i verden, som herskerne i Lejre også må have gjort.
KIlde: ROMU
- Det er virkelig stort. Det er ikke kun lokalhistorisk, den har betydning, men også nationalt, for den er med til at fortælle om den overbevisning og den tro, der var i omløb dengang.
- Figuren i sig selv er superunik. Det er den eneste af sin slags, der endnu er blevet fundet i Danmark, og så er der hele den tekniske del med, hvordan man kan fremstille så detaljerig en genstand. Så der er mange fortællinger i den ene lille figur, siger Julie Nielsen.
Fortæller historier til hele verden
46-årige Andreas Mogensen, der voksede op i Hellerup, skal i løbet af de næste seks måneder i rummet udføre en række eksperimenter og forsøg – nogle af dem på vegne af danske forskere og virksomheder, og et af eksperimenterne handler om at omdanne urin til drikkevand.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Ritzau Scanpix
Og i forhold til de medbragte kulturgenstande vil han blandt andet via videoer fortælle historier til hele verden om de kulturgenstande, han har med, herunder altså også om Odin-figuren.
Og det glæder Julie Nielsen sig helt exceptionelt til at opleve.
- Vi glæder os helt vildt til at se og høre, hvad Andreas Mogensen vil fortælle om Odin fra Lejre. Vi har ikke været med til at forberede ham i, hvad han skal sige, så vi er spændte på, hvilket perspektiv han kommer med. Vi bidrager jo selv med det faglige perspektiv, men det kan være, han kommer med noget helt andet, og det vil være superfedt, siger hun.
Arkæologchefen er ikke 100 procent sikker, men hun har en stærk fornemmelse af, at ”Odin fra Lejre” er blevet udvalgt til rumrejsen på grund af symbolværdien, da missionen som nævnt er opkaldt efter Odins ravn, Huginn.
- Her har man jo bogstavelig talt at gøre med en billedlig repræsentation af hvad man stærkt må formode er Odin med sine to ravne.
Derfor er rum-missionen opkaldt efter en af Odins ravne
Ifølge den nordiske mytologi havde Odin to ravne – Huginn og Muninn – der fløj ud og hjalp den store gud med at indsamle viden om verden.
Ny viden er også sigtet med den kommende rumfærd, og det er også derfor, at Andreas Mogensen selv har opkaldt missionen efter Odins ravn Huginn.
Odins to ravne symboliserer det menneskelige sind, hvor Huginn repræsenterer tanken og Muninn hukommelsen.
Og sammen med resten af teamet på Lejre Museum, ser Julie Nielsen nu frem til en forhåbentlig øget interesse fra nær og fjern, når Andreas Mogensen – med hele verden som publikum – fortæller om den lille figur fra Danmarks tidligste kongesæde.
- Vi håber, at det vil være med til at sprede en interesse og nysgerrighed om vores fælles forhistorie og grundforståelsen af den nordiske mytologi. Det her er en unik måde, hvorpå vi kan få mulighed for at skrive os ind i Danmarkshistorien, når fortællingen om Odin fra Lejre kommer så bredt ud, siger Julie Nielsen.
Stolt borgmester
Også på borgmesterkontoret i Lejre er man stolte over, at Odin fra Lejre skal på rumfærd.
- På hele Lejre Kommunes vegne er jeg ret stolt af, at vi på en måde får en tur i rummet. Det er jo en anerkendelse af, at vores lokalområde spiller en helt central rolle i vikingetiden. Samtidig er jeg sikker på, at det vil styrke interessen for at komme til Lejre og se både den ægte Odin-figur og alt det andet, kommunen har at byde på, siger borgmester Tina Mandrup (V).
Har man interesse i at se den originale "Odin fra Lejre", så er den altså udstillet på Lejre Museum.