TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Ekspert: Derfor bør du ikke være bange for at dø af Coronavirus

Cornavirussen har ramt Danmark, og derfor er mange bange. Det er der ingen grund til, hvis bare man tager sine forbehold, siger læge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Coronavirus har ramt Danmark, men er der mon grund til bekymring.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Den første dansker er blevet ramt af coronavirussen, efter han havde været på skiferie i Norditalien.

Det betyder, at flere danskere torsdag morgen er kørt en omvej forbi det lokale apotek, hvor der er blevet købt masker til munden og rigeligt med håndsprit.

Afdelingslæge på Statens Serum Institut, Peter Henrik Andersen, fortæller til TV 2 Lorry, at der ikke er grund til bekymring, da vi indtil videre ikke har en situation i Danmark, hvor nogen er risiko for at blive smittet.

- Det er ikke, fordi der er et tilfælde, der påviser, at der i Danmark er nogen smitterisiko. Det er jo det, alle bestræbelserne går på nu, så smitten bliver inddæmmet, så den ikke spreder sig yderligere. Og indtil det måtte være tilfældet, så er der ingen risiko, fortæller han til TV 2 Lorry.

I over en måned har man kunne følge, hvordan coronavirussen har bredt sig fra Kina, videre til Europa og nu til Skandinavien, hvor Norge først blev ramt og nu også Danmark. Det har betydet, at flere danskere har måtte aflyse deres ferieplaner og i stedet for er blevet hjemme i regnfulde Danmark.

Risiko for smitte i Danmark 

  • Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der er lav risiko for, at vi ser udbredt smitte i det danske samfund.
     
  • De ser også lav risiko for at vores sundhedsvæsen bliver udfordret ved coronavirussen.
     
  • Sundhedsmyndighederne i Danmark vurderer, at sandsynligheden for, at der bliver importeret flere tilfælde i Danmark stadig er moderat.
     
  • Selve risikoen for smittespredning i Danmark vurderes fortsat at være lav. Det skyldes, at det danske sundhedsvæsen er godt rustet og trænet i at håndtere patienter med mistanke om smitsom sygdom.

    Kilde: Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen

Men er der overhovedet grund til at frygte virussen?

Da man allerede nu har set personer dø af infektion som følge af coronavirus, er der ifølge Peter Henrik Andersen en risiko. Men den er primært knyttet til ældre personer og personer med forudgående kroniske sygdomme.

Det gælder for eksempel sygdomme som hjertekarsygdomme, lungesygdomme, kræft eller sukkersyge.

Corona bliver ikke din død

Peter Henrik Andersen forklarer, at hvis man i forvejen er syg af en af ovenstående sygdomme, så er der større risiko for, at man får en alvorlig infektion, men det gælder med alle infektioner og ikke kun corona. Samtidig kan man sige, at ingen i verden har immunitet mod coronavirus, da det er første gang, at vi bliver mødt af den.

Peter Henrik Andersen minder i den forbindelse om, at det er vigtigt at huske på, at der hvert år i den almindelige influenzasæson dør cirka 1.500 danskere, og han mener, det er vigtigt at sætte dette i perspektiv i forhold til folks frygt for coronavirus.

Hvad kan man selv gøre 

Dansk Selskab for Almen Medicin har været ude med en liste over, hvordan man skal forholde sig, hvis man selv mener at have symptomer på coronavirussen. Læs her, hvordan du skal forholde dig: 

 

- Inden du ringer til lægen, så se her om du har nogle af symptomerne på virussen. Symptomerne er feber, hoste, synkebesvær og vejrtrækningsbesvær.

 

- Hvis du har disse symptomer og samtidig har opholdt dig i et af disse lande inden for de seneste 14 dage - Norditalien, Japan, Singapore, Hongkong, Sydkorea, Iran og Kina, så skal man kontakte sin praktiserinde læge eller vagtlægen på telefonen.

 

- Det er vigtigt, at man tager forbehold for, hvis man er smittet, at hvis man møder op i venteværelset hos sin praktisernede læge, så kan man smitte de andre. Det kan derfor være en god idé at kontakte sin læge på telefonen, og lade lægen, ud fra samtalen, beslutte, hvad der skal ske. 

 

- Så gælder kun det generelle ting, man kan sige omkring, hvad kan man gøre for at undgå, så man ikke får en smitsom sygdom, og det er at holde god håndhygiejne, bruge håndsprit og lade vær med at hoste i hånden, men hoste i ærmet og holde afstand til personer, som ser syge ud eller hoster.

Coronavirussen og influenza minder meget om hinandnen, da de begge er luftvejsinfektioner, der smitter ved dråbepartikler. Der er dog nogle enkelte forskelle mellem de to infektioner, fortæller Peter Henrik Andersen.

- Coronavirussen er næsten dobbelt så smitsom som influenzaen. Det vil sige, at en person i gennemsnittet smitter dobbelt så mange. Hvis en person har influenza, så smitter personen halvanden person, hvor en person med corona smitter den 2-3 personer.

- Dog smitter coronavirussen langsommere, da der går op til seks dage fra en smittet person smitter en anden, og med influenza er det to dage. Så der er altså forskellige ting, der taler for og imod, om den er mere eller mindre alvorlig i forhold til influenza, siger Peter Henrik Andersen.

Måske smittet uden at vide det 

Der er flere i udlandet, der er blevet testet, hvor de har haft coronavirussen, men ikke har haft nogle symptomer. De personer er blevet podet i fugtveje, hvis de har været i kontakt med nogle af dem, der har været smittet. Det kan skyldes, at de har haft en lille infektion.

- Der er en masse situationer, hvor man har podet folk, og hvor de så har fundet virussen. De har båret den uden at blive syg af den, og det kan skyldes, at det har været en lille infektion, siger Peter Henrik Andersen.

Det er positivt, at der er tilfælde, hvor man slet ikke bliver syg af virussen. Det vil altså sige, at langt over halvdelen af dem, der bliver smitet, vil opleve mild infektion som forkølelse, eller eventuelt mere alvorlige symptomer som ved influenza. Det vil altså kun være få, der vil blive syge og har brug for at komme på et sygehus.

- Man kan sige, at der indtil videre ikke er en kæmpe risiko for at få infektionen i Danmark, lyder det fra Peter Henrik Andersen.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Så mange juleindbrud har der været i din politikreds

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Nordsjælland er den politikreds, der i år har haft flest indbrud i juletiden i TV 2 Kosmopols sendeområde.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

Fra den 22. til den 26. december var der 27 indbrud i Nordsjælland. Det er et markant fald siden sidste år, hvor der var 41 indbrud i samme periode.

Ser man mod Midt- og Vestsjællands politikreds, var der i år 13 indbrud mellem den 22.-26. december. I Københavns Vestegns politikreds var der 11 indbrud, og i Københavns politikreds var der 7.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Julen er blevet højtid for særlig type kriminalitet

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mens mængden af indbrud i juledagene er faldende, stiger mængden af digital svindel.

Det fortæller datagidselforhandler Michael Andersen til TV 2.

Svindlerne udnytter juletidens stress og jag til deres fordel, fortæller han.

- Jo mere presset en person er, jo mindre skal der til, før vedkommende får tillid til det, der præsenteres - hvad enten det er et link i en mail eller et opkald fra "banken", siger Michael Andersen til TV 2.

Han råder til, at du selv tager kontakt til den person, du tror, du er i kontakt med. Det gælder både, hvis "din datter" sender en sms med behov for penge, eller hvis du får et opkald fra "banken". Så skal du lægge på og selv ringe op på det nummer, du kender.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Eksperter kritiserer ny hjemløsereform

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Hjemløsereformen, der trådte i kraft for et år siden, skaber et A- og et B-hold af hjemløse og skubber de mennesker, som har det allersværest, længere væk fra hjælpen.

Det mener Charlotte Vange Løvstad, lektor ved VIA og forsker i hjemløshed, skriver DR. Hun bakkes op af flere andre eksperter på området.

500 ud af landets 6.000 hjemløse i Danmark sover hver dag på gaden, og de bliver overset i den nye reform, mener hun.

- Gadesoverne, som er nogle af de allermest udsatte mennesker, bliver ladt i stikken, fordi de ikke ønsker at komme ind på et herberg, siger hun til DR.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig i, at reformen primært fokuserer på de hjemløse, der bor på herberg. Hun peger på at det er kommunernes ansvar at hjælpe hjemløse mennesker, uanset hvor de bor.

Knap halvdelen af alle hjemløse i Danmark bor i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Københavns Politi efterlyser mand

Københavns Politi efterlyser Alvaro, der onsdag aften gik ukendt retning fra sin bopæl i Indre By i København.

Det skriver politiet på X.

Hvis du ser Alvaro, eller har kendskab til hans færden, kan du ringe til politiet på 114.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet efterlyser Ole

Opdatering kl. 15.50

Ole er nu fundet i god behold. Politiet takker alle, der har delt deres opslag og hjulpet med at lede.

- Vi savner Ole, der i dag er gået fra et plejecenter på Bredebovej i Kgs. Lyngby, skriver Nordsjællands Politi på X.

- Ole har demens, og vi frygter, at han ikke kan finde hjem igen.

Ole er 175 centimeter høj, almindelig af bygning, har hvidt hår og fuldskæg og er formentlig iført sort mercedes kasket og sort vindjakke.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Tidligere cheftræner slutter sig til FCK

F.C. Københavns Kvindehold offentliggør torsdag på sin hjemmeside, at den 27-årige Freja Nielsen tiltræder som ny assistenttræner for kvinderne i 2025.

Klubben skriver, at Freja Nielsen, trods sin unge alder, allerede har sikret sig stor erfaring som tidligere cheftræner for Fremad Valby kvindeserie øst, talentchef for HB Køge pige ungdom samt assistenttræner for HB Køge U18. Ydermere skal Freja Nielsen i gang med tage sin træner A-licens efter nytår.

Kvindernes nuværende assistenttræner, Susanne Præst, får efter eget ønske en ny rolle som specifik- og individueltræner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Harmonikasammenstød på motorvej

Foto: TV 2 Kosmopol

Et trafikuheld på E20 fra Køge mod Avedøre mellem afkørslerne Greve N og Ishøj betyder, at et spor er spærret.

Ifølge P4 Trafik er der tale om et harmonikasammenstød med flere biler involveret.

Uheldstedet ikke ikke sikret, men vejhjælp er på vej, skriver Vejdirektoratet.

Opdatering klokken 13.13: Redning er nu på stedet, og trafikken forventes at være normal ud på eftermiddagen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Person omkommet i brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi har fundet en person brændt inde i et rækkehus på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

Det skriver de på X.

Politiet arbejder på at identificere personen og er i dialog med de pårørende.

En beboer i naboejendommen er evakueret og uskadt. Myndighederne arbejder fortsat på stedet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Indbrudstyve slog til mere end 60 gange juledag

Foto: TV 2 Kosmopol

Mindst 61 personer er blevet udsat for indbrud juledag, viser de seneste tal fra Rigspolitiet.

Tallene dækker over antallet af indbrud, der er anmeldt til politiet, på dagen.

Samlet set er der blevet anmeldt 153 indbrud fra 23. december til og med 25. december. Det er 50 færre anmeldelser end året før i samme periode.

Den 25. december sidste år var den klare højdespringer i juleperioden, som sædvanligvis er indbrudstyvenes højsæson, da mange er væk fra deres hjem.

Juledag 2023 blev der anmeldt 105 indbrud, sammenlignet med de 61 anmeldte indbrud i år på samme dag.

Men det er dog for tidligt at glæde sig over faldet af anmeldte indbrud, lyder det fra Christian Berthelsen, der politiassistent og talsperson i Rigspolitiet.

- Folk kommer hjem fra juleferie i dag og i morgen, og der kan de jo risikere at finde ud af, at de har haft indbrud, og så vil tallet stige i forhold til anmeldelser, siger han.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google