Endnu en person fra Hovedstadsområdet har fået mæslinger
Statens Serum Institut opfordrer aktuelt læger i Hovedstadsområdet til at være ekstra opmærksomme på diagnosen.
De to personer blev formentlig smittet i Brasilien, hvor de befandt sig hen over jul og nytår.
Nu er endnu en person i Hovedstadsområdet blevet smittet med mæslinger. Vedkommende har været i kontakt med den ene af de to nordsjællændere, der blev smittet i Brasilien, oplyser Statens Serum Institut.
Personen blev udsat for smitte den 6. januar og viste symptomer fra den 16. til den 19. januar.
Styrelsen har sørget for at personer, der har været i kontakt med den seneste smittede, er blevet informerede.
- Mæslinger er ekstremt smitsomt. Derfor er det ikke uventet, at folk, der er blevet smittet på rejser, kan smitte videre i Danmark. Smitten vil dog som regel være begrænset til en kort periode. Det skyldes, at vi har en rigtig god beskyttelse mod mæslinger i befolkningen via børnevaccinationsprogrammet, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.
Vær opmærksom, når du rejser
Statens Serum Institut opfordrer lige nu læger i Hovedstadsområdet til at være ekstra opmærksomme på diagnosen.
- Det er vigtigt at tænke på mæslinger som en rejsesygdom, fordi den desværre stadig findes i en lang række lande, både tæt på Danmark og under fjernere himmelstrøg, siger Peter Henrik Andersen. Han tilføjer:
- Og det er især yngre voksne født i perioden 1974 til 1985, som skal være opmærksomme, da vi ved, at beskyttelsen mod mæslinger i denne aldersgruppe er lavere end for resten af befolkningen.
Personer født før 1974 vil normalt være naturligt immune mod mæslinger, men de kan i enkelte tilfælde være undsluppet infektionen som børn.
Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom og skyldes smitte med et virus. Men også voksne kan blive ramt. Hvis man har haft sygdommen eller er vaccineret, er man fuldt beskyttet.
Sygdommen er en infektion i luftvejene, der viser sig blandt andet ved rødt udslæt på kroppen.
I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende. På grund af smittefare kræves en vaccinationstilslutning på mindst 95 procent for at eliminere mæslinger via såkaldt flokimmunitet.
Fakta om mæslinger - den mest smitsomme børnesygdom
- Mæslinger skyldes smitte med et morbillivirus.
- Virusset er meget smitsomt og kan overføres gennem luften og ved direkte kontakt med kropsvæsker som for eksempel snot.
- Forløbet af mæslinger kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig komplikationer med betændelse i hjernehinderne.
- Ved smitte minder de første sygdomstegn om en svær forkølelse med hoste og høj feber. Efter tre-fire dage ses bedring, men bedringen er kun midlertidig.
- Efter få dages bedring kommer der typisk en forværring med en ny feberepisode ledsaget af udslæt. Det er i forbindelse med den anden fase, at der kan komme komplikationer.
- Der findes ikke en specifik behandling rettet mod mæslingevirusset. Behandlingen består i lindring af symptomerne samt behandling af komplikationer.
- I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en betydelig årsag til dødsfald blandt børn.
- I Europa ender hvert fjerde til femte mæslingetilfælde i barnealderen med hospitalsindlæggelse.
Kilde: Statens Serum Institut.
/ritzau/