Dagen efter nytår startede salget: Fastelavnsbolle-krigen er i gang
Selvom der er to måneder til fastelavn, pynter fastelavnsbollerne allerede hos bagerierne.
Det er fastelavn den 2. marts, og i går var jeg hos bageren.
De to ting har ikke umiddelbart noget til fælles, tænker du. Der tager du fejl.
For selvom det bliver forår, inden vi skal slå katten af tønden, blev jeg i går mødt af tonsvis fyldte og farverige wienerboller.
Fastelavnsbollesæsonen er startet.
Det er ikke første gang, at salget af de klistrede kager starter, før jeg knapt nok har fået fjernet julepynten. Alligevel er det lidt overraskende, at bollefesten i år får lov at strække sig endnu længere, end den plejer.
Sidste år faldt fastelavn den 11. februar. Det betyder, at du i år kan bruge to uger mere på at købe dig fattig hos de københavnske bagerier.
Behøver vi virkelig to måneder til at mæske os i kagecreme og flødeskum?
Ikke hvis du spørger mig. Det er som, når supermarkedet sælger brunkager i oktober. Jeg vil helst ikke se fastelavnsboller i januar.
Men det er nok mig, der er gal på den, for folk vil tydeligvis have dem.
Jeg så det hos bageren, hvor de flittigt blev langet over disken. Og når man spørger bagerierne selv, er efterspørgsel uden tvivl svaret på, hvorfor fastelavnen allerede skal fejres i januar.
Nyt år, nye boller
Bageren i Føtex har solgt fastelavnsboller fra den 2. januar, Lagkagehuset startede den tredje, og det samme gælder for den københavnske bagerkæde BUKA.
Det er faktisk allerede en måned siden, at folk begyndte at efterspørge fastelavnsboller hos bageriet.
Det fortæller manager i BUKA Thea Christiansen. BUKA sælger tre forskellige fastelavnsboller, der koster mellem 54-58 kroner.
- Det er blevet lidt en ting, at folk gerne vil smage mange fastelavnsboller, og man kan jo ikke spise otte på en dag. Når der er længere tid, kan man jo også nå at smage flere forskellige, siger Thea Christiansen.
I den klassiske bager, Eriks Bageri, er salget lige begyndt, fortæller bagermester og oldermand i Københavns Bagerlaug, Erik Jensen Ellitsgaard.
I Eriks Bageri er efterspørgslen også helt afgørende.
- Folk spørger jo, og vi prøver at gøre det, folk gerne vil have. Jeg synes, det er for tidligt. Sådan er det jo med os små bagerier, vi indretter os efter, hvad folk vil have, fortæller bagermesteren.
Eriks Bageri tager omkring 35 kroner for en fastelavnsbolle.
Foto: Christina Gerion / TV 2 Kosmopol
Lagkagehuset startede i efteråret
Ligesom i BUKA fortæller Lagkagehusets marketingschef, Anne Katrine Bjørn Hallkvist, at der er opstået en trend i at smage så mange fastelavnsboller som muligt. Og flere uger giver mere tid til at spise flødeskumsboller.
Faktisk tyvstartede bageriet allerede i september, hvor de holdte fastelavnsbollevalg.
Spørg Os
Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her +_
Her kunne man smage og stemme på to forskellige fastelavnsboller. Vinderen, rabarber med hvid chokolade, er en af dem, bageriet sælger i år.
- Nogle blev selvfølgelig lidt overraskede, da vi pludselig også solgte fastelavnsboller i efteråret, fordi sæsonen er så lang i forvejen. Men de fleste synes, det er dejligt, at man lytter til dem, siger Anne Katrine Bjørn Hallkvist.
I Lagkagehuset koster en fastelavnsbolle mellem 25-38 kroner .
Nogle venter en smule
Der er dog nogle bagerier, der ikke starter salget et par dage inde i det nye år.
Andersen Bakery venter til den 25. januar. I bageriet koster bollerne 65 kroner.
- Vi synes, det er for tidligt at starte nu. Det er jo et produkt, folk har interesse for, men hvis vi starter for tidligt, bliver det jo bare en bolle i sortimentet. De må gerne bindes lidt op på fastelavn, siger Kristoffer Jensen, der er kommunikationsansvarlig i bageriet.
Selvom BUKA sælger fastelavnsboller i noget længere tid end Andersen Bakery, mener Thea Christiansen, at der stadig er noget særligt ved de fyldte boller, og at luften ville gå af ballonen, hvis de blev solgt hele året.
- Hvis man solgte dem hele året, ville det ikke være så interessant og det ville ikke være lige så eksklusivt.
Og hvis man spørger Erik Jensen Ellitsgaard fra Eriks Bageri, ville man slet ikke kunne sælge bollerne uden for sæsonen.
- Folk efterspørger dem gerne to måneder før, men det slutter lynhurtigt. Dagen efter fastelavn kan man ikke sælge en fastelavnsbolle, siger Erik Jensen Ellitsgaard.
Jeg må nok bide til bolle.
Fastelavnsbollesalget starter igen til næste år, inden jeg er sluppet af med mine nytårstømmermænd. Der er ikke ligefrem meget, der tyder på, at sæsonen fremover vil blive kortere.