Enlige forældre er klar til bofællesskaber
Mere end hver fjerde singlemor eller singlefar - 27 procent - overvejer at flytte i bofællesskab med ligesindede. Det viser en rundspørge blandt 934 enlige forældre, som det sociale netværk Singleplus.dk har foretaget for Politiken.
Enlige forældre er klar til bofællesskaber
Det tal er så højt, at vi bør begynde at indrette os efter det, mener familie- og kønsforsker Karen Sjørup ved Roskilde Universitetscenter:
»Vi bør understøtte enlige forældres muligheder for at leve sammen med andre, for vi har så mange singler i dag, som tydeligvis har brug for aflastning og for at danne en ny slags familie - uden seksuelle relationer«, siger hun til Politiken lørdag.
Hun sigter til, at børnepenge og boligtilskud til enlige forsørgere kan blive sat ned, eller helt forsvinde, hvis der bor andre voksne i husstanden. Samtidig, tilføjer Karen Sjørup, er langt hovedparten af boligerne i Danmark skabt til en traditionel far-mor-børn-familie.
»Det er ærgerligt, for bofællesskaberne lyder som en ideel boform for både børn og voksne, fordi man har et praktisk, socialt fællesskab og mulighed for at bo i god bolig med sine børn. Det er fantastisk, hvis det bliver en accepteret boform i Danmark«, siger Karen Sjørup, til Politiken.
Ifølge landets største ejendomsmæglerkæde Home er der stigende efterspørgsel på boliger, der kan bruges af flere små familier:
»De fleste boliger er ikke egnet til bofællesskaber, men interessen er meget stor«, siger ledende ejendomsmægler Lone Bøegh, som er ansvarlig indehaver af en række Home-kontorer i Nordsjælland og København, til Politiken lørdag.
Politiken har talt med flere andre ejendomsmæglere, der bekræfter tendensen.
Det sociale netværk for enlige forældre, Singleplus.dk, som har lavet undersøgelsen for Politiken, er selv overrasket over, at hele 27 procent af deres brugere er positivt stemt for at flytte sammen med andre.
Men det er logisk nok, siger Anders A. Pape, som har været med til at stifte netværket, for der er stordriftsfordele ved at bo mange sammen:
»Vi har kendskab til et bofællesskab, hvor den enkelte beboer kun laver mad hver sjette uge. Samtidig får man som enlig forælder adgang til store boliger og arealer, man normalt ikke har råd til. Og man slipper for at være alene om alle pligterne og ansvaret«, siger han til Politiken lørdag.