Fossiltfrit el- og varmeforsyning i 2035: "Det er en meget ambitiøs plan"
Hovedstadskommuner, forsyningsselskaber og Region Hovedstaden er fredag samlet til energipolitisk topmøde i Blox.
Kommunerne fra hovedstadsområdet har endnu engang samlet sig med én fælles mission.
Sammen med 10 forsyningsselskaber og Region Hovedstaden har i alt 33 kommuner fredag fremlagt en fælles energiplan. Planen skal være med til at indfri visionen om at få en fossilfri el- og varmeforsyning i 2035, samt en fossilfri transportsektor i 2050.
- Jeg er simpelthen kisteglad. Jeg synes, det er et rigtig stærkt statement, at vi er kommet hertil, hvor vi er nu. Jeg glæder mig rigtig meget til, at de her forslag, de møder kommunerne, og at mine kollegaer i kommunalbestyrelsen begynder at tage fat på arbejdet, siger Steen Christiansen, Soc.Dem., borgmester i Albertslund Kommune og formand for Gate 21, til TV 2 Lorry.
"Fælles Strategisk Energiplan" indeholder 34 helt konkrete tiltag, som der skal arbejdes med over de kommende år. Tiltagene, der kaldes "Roadmap 2025", berører hele energisystemet og omfatter blandt andet, hvordan der skal arbejdes inden for transport, varmeforsyning og fjernvarme- og kraftvarmeproduktion.
- Det er en meget ambitiøs plan. Den er ambitiøs i forhold til målene, men den er også ambitiøs i forhold til de beslutninger, der skal træffes, siger Steen Christiansen til TV 2 Lorry.
Gate 21:
Gate 21 er et partnerskab mellem regioner, kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner. Projektet skal sørge for, at der arbejdes for at accelere den grønne omstilling.
Har arbejdet med plan siden 2015
Den nye energiplan blev præsenteret fredag på et energipolitisk topmøde i Blox. Men planen er der blevet arbejdet på siden Region Hovedstaden og hovedstadens kommuner blev samlet i samarbejdet "Energi på tværs II" i foråret 2015.
Siden har regionale- og kommunale medarbejdere arbejdet tæt med forsyningsselskaber om at identificere de 34 tiltag. Samtidig har politikerne i Region Hovedstaden og kommunerne arbejdet om at sætte fælles politiske mål.
- Den samtale, der har været de sidste to år sammen med fagfolk, kommuner og region om, hvordan vi laver en grøn omstilling på en god og fornuftig måde. Det er jo det, der rykker, siger Sophie Hæstorp Andersen, Soc.Dem., regionsrådsformand i Region Hovedstaden, til TV 2 Lorry.
- Det betyder, at når vi går sammen, så kan vi lave en grøn omstilling, som også bliver billigere, fordi vi laver nogle af investeringerne i fællesskab og vi gør det koordineret frem for at gøre det i konkurrence med hinanden, siger Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Lorry.
Du kan læse alt om de 34 tiltag i Roadmap 2025 her.