Isolationsregler tvinger arbejdspladser i knæ - nu vil KL og DI bløde op
Stort sygefravær og regler om isolation tvinger arbejdspladser i knæ. Nu vil både KL og Dansk Industri have isolationsperioden forkortet. Sundhedsstyrelsen arbejder på at ændre reglerne.
Syge medarbejdere, eller ansatte, der har været nær kontakt til en coronasmittet lægger i øjeblikket stort pres på landets arbejdspladser.
Torsdag kunne TV 2 Lorry fortælle om københavnske daginstitutioner, der er så presset af personalefravær, at det nu er nødvendigt at indkalde administrativt og akademisk personale til at give en hånd med. Men både Kommunernes Landsforening og Dansk Industri skubber nu på, så isolationsperioden kan forkortes.
Statens Serum Institut (SSI) forventer op imod 25.000-55.000 smittede om dagen i slutningen af januar, og alene torsdag nåede tallet over 40.000.
Ifølge Dansk Industri betyder det, at når smittetallene er i den høje ende, så har vi 350.000 smittede om ugen. Hvis man så medregner isolerede familiemedlemmer, betyder det, at op mod 1.000.000 danskere kan risikere at skulle sidde hjemme på samme tid, lyder det i en analyse fra organisationen.
- Det er meget, meget voldsomt, og det er noget, der vil kunne mærkes på alle niveauer af samfundet. Hvis så mange skal være hjemme på en gang, så er der dele af samfundet, som ikke kan fungere, siger Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i DI.
Institutioner hårdt presset
I pressemeddelelsen fra DI peger han netop på det område, som TV 2 Lorry fortalte om torsdag - daginstitutioner samt virksomheder og skoler.
Torsdag fortalte vi, at Københavns Kommune er hårdt ramt på pasningsområdet. Syv procent af institutionerne havde et fravær på mere end 30 procent, mens ni procent af institutionerne havde mellem 15 og 30 procents sygdom blandt de ansatte.
- Det er jo helt uoverskueligt, hvis man skal lukke en hel produktion ned, eller varerne ikke kan blive leveret. Måske kan børnene ikke blive passet, eller vi mangler hænder til almindelig pleje og sundhed. Det er en situation, ingen ønsker sig, siger DIs Emil Fannikke Kiær.
Derfor mener han, at der er et akut behov for at se på reglerne om syv dages isolation.
- Syv dages isolation kan være for lang tid, hvis man ingen symptomer har. Hvis man er syg skal man selvfølgelig blive hjemme, men er man frisk, vil de fleste nok foretrække at komme i skole og på arbejde igen, siger Emil Fannikke Kiær.
Kommunerne støtter opfordring
I en opgørelse fra Kommunernes Landsforening, så var 21 procent af personalet i landets daginstitutioner fraværende i perioden 17. til 19. januar. Det får nu KL til at komme med samme opfordring som DI - ikke mindst fordi andre områder, som for eksempel ældreområdet også er hårdt ramt.
- Jeg har kolossal respekt for alle de medarbejdere, der yder en kæmpe indsats for at få tingene til at fungere i den her svære tid. Men mange steder hænger hverdagen simpelthen ikke ordentlig sammen, og det er derfor tid til at kigge på de nuværende isolationsregler.
- For lige nu betyder de, at vi har raske, utålmodige medarbejdere siddende derhjemme, der ikke kan hjælpe deres pressede kollegaer med at få hverdagen til at fungere. Vi har brug for, at de raske medarbejdere kan komme hurtigere tilbage, siger Michael Ziegler, borgmester i Høje Taastrup og formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.
KL skriver i en pressemeddelelse, at der bør ses grundigt på, hvor længe man skal være isoleret ved smitte, hvis man ikke har symptomer. Og på hvem der skal defineres som nær kontakt, der skal gå i isolation, og hvor længe denne periode skal være. Og endelig mener KL, at man også bør se på, om man behøver at være symptomfri i 48 timer, før man må bryde isolationen.
Ændring måske på vej
Ønskerne fra både DI og KL er tilsyneladende blevet hørt.
- Sundhedsstyrelsen er i gang med at se på anbefalingerne for isolation med en forventning om en snarlig ændring i anbefalingen. Sundhedsstyrelsen vil komme med en udmelding om eventuelle ændringer i den nærmeste fremtid, skriver de i en mail til TV 2 Lorry.
_