Kære dig i køen: Vågn nu lige lidt op!
Altså kære kø-person, kø-gænger, dig foran mig, hvor som helst og i en hvilken som helst kø.
(hvorfor har vi ikke et ord for denne tilstand?)
Forbered dig venligst minimalt til dét, du står i kø til.
Danskerne har aldrig toppet listen over folkefærd, der er gode til at vente på, at det bliver deres tur.
Disciplinen køkultur burde være et fag allerede i folkeskolen.
Jeg vil vædde på, at spørger man københavnerne, opfører langt størstedelen sig eksemplarisk, MEN de har samtidig alle sammen oplevet at blive sprunget over eller har været udsat for andre kø-urimeligheder.
Derfor denne nemme, brugbare guide til en god kø-oplevelse.
I lufthavnens security:
Alle de gange, jeg har skullet flyve et sted hen, har billedet været det samme. Jeg har ramt sikkerhedstjek-køen, der åbenbart er reserveret til førstegangs-flyvende.
Jeg undrer mig altid over, hvordan folk kan være så uforberedte på noget så relativt simpelt; Tag din jakke af, læg din bærbare computer for sig selv, og fjern alle former for metal fra din krop.
Store infoskærme illustrerer endda, hvordan man kan gøre sig klar og fortæller på en form for ikonbaseret verdenssprog, hvad der forventes af den enkelte.
Det er pinligt, på menneskehedens vegne, at skulle se Preben* fra Husum, blive overrasket over, at hans ganske få mønter i lommen også trigger metaldetektoren.
Og ja Preben, dit bæltespænde er også typisk af metal - for hulen.
TIP: Jeg forestiller mig altid, at det er en konkurrence, og at de, der ikke forsinker processen, vinder.
Og jeg vinder faktisk. Jeg vinder personalets skjulte anerkendelse og dét IKKE at blive nidstirret af typer som mig selv længere bagude i køen.
I supermarkedet:
Vi kender det alle sammen, det er umuligt at vælge den rigtige kø nede i Netto, hvis der en sjælden gang er mere end én kasse åben.
Her skal vi blandt andet holde øje med placeringen af Inger*, den ældre kvinde fra Frederiksberg.
Hun er vokset op i en tid, hvor man småsludrede med hinanden i det offentlige rum og hos den lokale købmand.
Inger betaler sandsynligvis med kontanter, men har endnu ikke fundet sin portemonnæ frem fra tasken, og kan heller ikke helt huske i hvilket rum det var, hun havde gemt den?
I supermarkedet er vi nærmest prisgivet.
For er det ikke Inger, så er det Viola* eller Baldur* fra Vesterbro, der kommer stormende nede bagfra ved optræk til ny kasseåbning.
De antager, fejlagtigt, at ny kasse betyder ny kø.
Og så er der endnu en ubekendt i supermarkedet - ekspedientens åndsnærværelse.
For hvis Malthe* på 17 år, er vild med Vanessa* på 18 i kasse to, og i øvrigt er nystartet, er det heller ikke sikkert at tingene kører i olie oppe ved kassen.
Der samtales teenageflirtende og privat, hver enkelt vare bliver vendt og drejet indtil stregkoden endelig åbenbarer sig på den sidste flade.
Og Malthe kigger ikke på varebåndet, hvor næste kundes varer moser sig op i mine, og jeg må kaste mig imellem som en menneskelig ’adskiller’, der uundgåeligt får mast et jordbær eller to i den selvåbnede plasticbakke.
TIP: Jeg væbner mig med tålmodighed. Hav eventuelt en podcast i ørerne. Prøv at købe ind uden for myldretid. Du kan godt forsøge at forholde dig til de overstående parametre, men selv NASAs hurtigste kunstig intelligens-computer har ikke formået at knække ”kø-i-supermarked”-koden endnu.
I metroen:
I den københavnske undergrund har hverken Preben, Inger, Baldur eller Malthe lært spillereglerne.
Stil jer nu for pokker ude langs glasvæggene ved siden af dørene. Først ud, så ind.
Og placér jer til højre på rulletrappen, hvis I insisterer på at holde et velfortjent hvil efter den hårde rejse hen til stationen.
TIP: Her benytter jeg mig af dybe vejrtrækninger. Der kommer en metro igen om et øjeblik. Det er heller ikke her blodproppen værd at lade sig ophidse af danskernes uduelige adfærd.
Det kan dog være yderst tilfredsstillende at mose sig forbi fjolserne på rulletrappen eller gå lidt ind i typerne foran dørene, når du skal stige af, men det vil jeg være op til den enkelte at vurdere.
Kø-problematikkerne er endeløse.
Ved busstoppestedet, ved bardisken og i trafikken. Jeg kunne blive ved.
Min pointe er egentlig bare, at vi alle sammen skal gøre os mere umage, når vi er ude i virkeligheden.
Du er en del af menneskeheden. Du er ikke alene. Kig op. Vær på forkant med begivenhedernes gang.
Vind usynlige præmier i lufthavnen. Smil venligt til Inger og Malthe i supermarkedet, og puf lidt til Victor* og hans venner i metroen.
Dit liv bliver bedre. Og lige så vigtigt; MIT liv bliver bedre. Og dét er det hele værd.
*Alle navne i artiklen er opdigtede. (…altså navnene er ikke, de findes, nogen hedder sådan.
Mit eksempelbrug af navne er fuldstændig tilfældigt)
Med venlig hilsen
Jakob Beck,
mønsterborger og ”kø-person” extraordinaire.
Jakob Beck
Del denne artikel
Seneste nyt
Sådan skaber Camilla liv hos vestegnens demente: "Det er først og fremmest et hjem"
På et plejecenter i Albertslund prioriterer man stor faglighed og levende oplevelser højt - og sådan skal det blive ved med at være.
Beredskab rykkede ud til røg fra kælder: Viste sig at være noget helt andet
Hovedstadens Beredskab rykkede søndag morgen ud til melding om røg fra en kælder. Anmeldelsen kom fra Kalkbrænderihavnsgade på Østerbro.
Af billeder fra stedet fremgår det, at både politi, ambulance og brandvæsen var hurtigt fremme på stedet.
Det blev dog ikke behov for hverken livreddende førstehjælp eller en større brandslukning. Det skriver beredskabet på X.
- Det viste sig at være damp fra utæt damprør. Vi har forlade skadestedet.
Del denne artikel
Københavnsk bro spærres igen i dag - søg andre veje
Mellem kl. 8 og 12 søndag bliver Nyhavnsbroen i København spærret i begge retninger.
Det skriver Københavns Kommune på X.
Den 112 år gamle Nyhavnsbro skal nemlig have et eftersyn. Det skulle den også tilbage i september. Men man er åbenbart ikke helt færdig.
Nyhavnsbroen forbinder Holbergsgade på Gammelholm med Toldbodgade i Frederiksstaden.
Og skulle man være historisk interesseret er den elektriske klapbro fra 1912. Den har været renoveret to gange. I 1960 og 1993.
Del denne artikel
Tusindvis af sager om flykompensation presser på Københavns byret
Landets byretter bliver presset af sager om kompensation i forbindelse med flyrejser. Det skriver Politiken.
Sidste år fik byretterne i København, Kolding og Aalborg, hvor de største danske lufthavne hører under, 14.315 sager. I år har de foreløbigt modtaget 11.037 sager.
I Københavns Byret udgør flysagerne to tredjedele af de civile sager. I januar beskrev Danmarks Domstole i en artikel, at Københavns Byret har fem kontorfunktionærer ansat, som fast behandler sagerne.
Det stigende antal sager, som kompensationsfirmaer ofte hjælper passagerne med, medfører "et øget pres på disse byretters kapacitet", skriver Domstolsstyrelsen til Politiken.
Bag mange af sagerne står virksomheder, som tilbyder at hjælpe med at søge kompensation. Det gør de mod et gebyr, som ofte lyder på mindst 25 procent af kompensationen.
Et af dem er selskabet Flyhjælp, hvor Benedikte Bolvig Lund er juridisk direktør. Hun siger til Politiken, at deres hjælp ikke vil være nødvendig, hvis flyselskaberne selv udbetalte den rette kompensation.
Del denne artikel
Søndag byder på to-cifrede varmegrader
Det er slut med frost og sne i denne omgang. Vejret i dag bliver overskyet og perioder kommer der regn. Men i løbet af eftermiddagen bliver det mest tørt.
Det oplyser DMI til Ritzau.
Let til frisk vind omkring syd, ved kysterne op til hård vind.
Temperaturen stiger til op mellem 9 og 11 grader. I nat kan det tal stige til hele 13 grader.
Del denne artikel
Nu efterlyses de: To malerier af Grevinde Danner forsvandt for 100 år siden
Det Nationalhistoriske Museum på Kronborg Slot efterlyser to malerier af Grevinde Danner. Det drejer sig om to kunstmalerier af grevinde Danner, der havde det borgerlige navn Louise Rasmussen.
Det ene værk hedder Jomfru Louise Rasmussen Drømmer og er malet af Jais Nielsen. Det blev sidst set ved en udstilling på Charlottenborg i 1919.
Det andet værk er malet af Mogens Lorentzen, og det hedder Frederik 7. og Grevinde Danner. Maleriet udsmykkede restauranten, der lå i Kinopalæet på Frederiksberg i København. Biografen blev revet ned i 1981, og maleriet er ikke set siden.
- Vi kan ikke spore, at de er blevet solgt på auktion, siger samlings- og udstillingschef på museet Mette Houlberg Rung.
- Den eneste grund til, at vi ved, at billederne har eksisteret, er fordi der har været sort/hvid gengivelser udstillet på Det Kongelige Bibliotek, lyder det.
Hænger værkerne ikke hjemme hos dig, har du måske alligevel oplysninger, der kan lede museet i retning af de to malerier.
- Nogle gange forsvinder kunstværker, hvis de går i stykker og bliver smidt ud, fordi man ikke ved, hvad man har mellem hænderne. Og det er også en brik, siger samlingschefen.
Del denne artikel
Mange siger, at de vil droppe overforbrug, men forbrugerøkonom er ikke overbevist
Fredag den 29. november er det Black Friday, og dermed kulminerer et ugelangt forbrugsorgie. Men måske er noget ved at ændre sig - for vores lyst til at købe nye ting er i en stadigt større konflikt med ønsket om at være klimaansvarlig.
Eksperter kommer med kraftig advarsel mod byggetendens
Det kan ikke nytte noget, at vi bliver ved med at bygge nyt langs kysterne rundt om i landet, når vi ved, at der kommer flere oversvømmelser.
Sådan lyder det nu i et markant opråb fra en række eksperter, der mener, det er på tide at hive i håndbremsen på de mange byggekraner i kystnære områder rundt i landet.
Meldingen kommer i kølvandet på en ny undersøgelse fra Arkitektskolen Aarhus, hvor forskere har nærstuderet 54 danske kystbyer.
Her kan de konstatere, at samtlige byer siden 2010 har bygget nyt på havnefronter og i andre områder, selvom stederne er i risiko for at blive oversvømmet ved en stormflod i fremtiden.
Og det er altså en tendens, som en række eksperter, TV 2 har talt med, nu advarer mod.
Del denne artikel
I fire år har skandaleramt højhusbyggeri stået stille - snart bliver vi klogere på dets skæbne
Byggeriet af Njals Tårn har de sidste fire år stået stille. Snart er vi klogere på, om højhuset er klar til at blive bygget færdigt eller skal rives ned.
Færre DSB-kunder nåede frem til tiden
Oktober måned har været en træls en af slagsen for DSB's passagerer på de sjællandske regionalbaner.
Værst står det til på strækningen København-Ringsted, hvor blot 66,2 procent af DSB-kunderne nåede frem til tiden i oktober, hvilket er 4,7 procentpoint lavere end sidste år.
Det skriver TV 2 Øst.
Ifølge DSB's kontrakt med staten skal 75 procent af kunderne nå frem til tiden, hvilket vil sige inden for tre minutter af ankomsttiden i køreplanen.
Del denne artikel
Dit digitale aftryk
Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.
Du kan altid ændre dine præferencer senere.
Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her
Funktionelle cookies
Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.
Navn | Udbyder |
---|---|
__cf_bm | Vimeo |
_cfuvid | Vimeo |
AWSALB | Amazon Web Services |
AWSALBAPP-0 | Amazon Web Services |
AWSALBAPP-1 | Amazon Web Services |
AWSALBAPP-2 | Amazon Web Services |
AWSALBAPP-3 | Amazon Web Services |
csrftoken | |
csrftoken | Openstreetmap |
jwplayer.bandwidthEstimate | no-domain |
jwplayerLocalId | no-domain |
Nødvendige cookies
Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.
Navn | Udbyder |
---|---|
__whseenVerticalVideosCrate | tv2kosmopol.dk |
-test-amp-cookie-tmp | tv2kosmopol.dk |
frequencyCategoryV2 | tv2kosmopol.dk |
kosmopol_ovp_session | kosmopol.tv2reg.stream |
recencyCategoryV2 | tv2kosmopol.dk |
recencyLastVisitV2 | tv2kosmopol.dk |
SRVNAME | kosmopol.tv2reg.stream |
tv2reg_cookie_consent | tv2kosmopol.dk |
visitedPagesV2 | tv2kosmopol.dk |
visitHistoryFrequencyV2 | tv2kosmopol.dk |
XSRF-TOKEN | kosmopol.tv2reg.stream |
Statistikcookies
Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.
Navn | Udbyder |
---|---|
_cb | Chartbeat |
_cb | Chartbeat |
_cb_expires | Chartbeat |
_cb_svref | Chartbeat |
_cb_svref | Chartbeat |
_cb_svref_expires | Chartbeat |
_cbt | Chartbeat |
_chartbeat2 | Chartbeat |
_chartbeat2 | Chartbeat |
_chartbeat2_expires | Chartbeat |
_t_tests | Chartbeat |
_t_tests | Chartbeat |
_t_tests_expires | Chartbeat |
_v__chartbeat3 | Chartbeat |
_v__chartbeat3 | Chartbeat |
_v__chartbeat3_expires | Chartbeat |
userId | tv2kosmopol.dk |
Markedsføringscookies
Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.
Navn | Udbyder |
---|---|
_ga | |
ct0 | X |
guest_id | X |
iutk | issuu.com |
LAST_RESULT_ENTRY_KEY | YouTube |
remote_sid | YouTube |
TESTCOOKIESENABLED | YouTube |
VISITOR_INFO1_LIVE | YouTube |
VISITOR_PRIVACY_METADATA | YouTube |
YSC | YouTube |
Præference-cookies
Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.
Navn | Udbyder |
---|---|
NID |