Lars Seier og kendt rapper udforsker samme krypto-trend
Finansmanden Lars Seier og rapperen Kesi har noget til fælles: De ser begge stort potentiale i en ny måde at sælge kunst og musik på.
Artiklen bygger på en video fra TV 2 Lorrys YouTube-redaktion, som du kan se nederst i artiklen.
En animeret kat og en grå pixel.
Blot to eksempler på noget, vi har set solgt til astronomiske beløb det seneste år, hvor fænomenet "kryptokunst" har givet digitale værker værdi på en ny måde.
Finansmanden Lars Seier Christensen, der nok mest er kendt som medstifter af Saxobank, er én af dem, der satser stort på kryptomarkedet. Og i slutningen af 2021 var netop kryptokunst omdrejningspunktet, da han lancerede en ny digital handelsplatform, kaldet SpaceSeven.
På SpaceSeven kan alle, der har lyst, forsøge at sælge eller købe et digitalt kunstværk. Og på siden finder du både den anerkendte kunstner Christian Lemmerz, en kollektion af animerede skakbrikker og alt muligt andet.
Overfor TV 2 Lorry kan Lars Seier Christensen dog nu løfte lidt af sløret for et af de næste krypto-projekter, han er involveret i. Det handler om musik:
- Vi arbejder også med nogle pladeselskabsfolk på en anden NFT-platform, der kommer til at dreje sig om musikrettigheder, fortæller han.
Sammenligner det med opfindelsen af internettet
Det kræver dog først lige en forklaring af, hvad begrebet 'NFT' betyder.NFT står for non-fungible token, hvilket kan oversættes til noget uerstatteligt. Det uerstattelige kan eksempelvis være et billede eller en sang - men i princippet alt.
At købe en NFT handler ikke om, hvorvidt du er den eneste, der kan se eller opleve værket. I stedet er det et slags digitalt bevis på, at du ejer værket - eller en udgave af det.
Det hele bygger på en fremadstormende teknologi kaldet blockchain.
En blockchain er et digitalt system til at registrere og dele data om transaktioner - uden eksempelvis en bank som mellemmand. Og den kan altså blandt andet bruges til handler med kryptokunst/NFT'er.
En teknologi, som Lars Seier Christensen gerne svinger sig helt op på den store klinge, når han fortæller om.
- Nu er jeg gammel nok til at huske internettet i det samme stadie i midt halvfemserne, sammenligner han.
- Det er ikke ensbetydende med, at det (blockchain, red.) bliver så stort som internettet, men personligt tror jeg, at det har potentiale til at revolutionere rigtig mange forretningsmodeller - og også bygge nogle helt nye forretningsmodeller.
Lars Seier Christensen på kryptomarkedet
Lars Seier Christensen har i gennem flere år, og i samarbejde med danske forskere, arbejdet på at udvikle en blockchain, som er blevet navngivet Concordium. Lanceringen skete i sommeren 2021, mens SpaceSeven gik i luften i november 2021. Der er endnu ikke sat dato på lanceringen af musik-platformen.
Og for hans eget vedkommende er næste forretningsområde altså musikken: Snart lanceres nemlig en NFT-platform til at sælge forskellige musikrelaterede ting:
- Det kunne være en hel plade for så vidt, men det er nok mere sandsynligt, det bliver nogle singler eller unikke koncertoptagelser, som ikke i første omgang går ind og 'disrupter' (afbryder, red.) deres (kunstnernes, red.) normale Spotify- og YouTubekanaler, fortæller han.
Lars Seier Christensen vil dog endnu ikke afsløre mere omkring projektet, herunder hvilke danske kunstnere vi kommer til at finde på platformen.
Rapper: Kun fantasien sætter grænser for brugen af NFT'er
Sidste år blev det amerikanske rockband Kings of Leon de første til at udsende deres album "When You See Yourself" som en NFT, og flere andre udenlandske artister har indtaget kryptomarkedet.
Men vender vi igen blikket mod Danmark, er også kunsteren Kesi hoppet med på bølgen. Rapperen med det borgerlige navn Oliver Kesi Chambuso, er nemlig sammen med Yaw Owusu Ansah Gyamfi og Andrim Veliji fra CBS gået i luften med platformen Beatoken, der ifølge mediet CBS Wire er den første danske af slagsen.
Også her skal der sælges musikrelaterede NFT'er.
- Jeg gik ind i det med tanken om, at det var en ny og sjov måde at gøre det på, fortæller Kesi til TV 2 Lorry.
- Lige nu har vi nogle udgivelser i pipelinen, hvor det er nogle sange, man skal kunne købe, som kun eksklusivt kommer ud dér. Og så kan du spille den igennem appen, når du har købt NFT'en, forklarer han. På den måde adskiller det sig fra andre NFT'er, hvor værkerne ligger frit fremme på nettet.
Adspurgt hvilke kunstnere, der er tale om, er også Kesi stadigvæk hemmelighedsfuld.
- Men det kommer til at være nogle prominente musikere, som folk i hvert fald kender, lover han.
Er det en måde, at I tager det (salg af musik, red.) mere i egen hånd og bliver fri af andre aktører?
- Det er ikke fordi, at planen er ikke at samarbejde med pladeselskaberne, svarer Kesi.
- Det er mere for at give artisten en eller anden kreativ frihed og en nemmere og mere direkte vej til fansene.
Ifølge Kesi er det nemlig kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan blive solgt på Beatoken.
Og den første udgivelse på siden inkluderede også en række fysiske gulvtæpper, som blev sendt til nogle af NFT-køberne.
Længere fremme er ambitionen at kunne sælge rettigheder til deres musik som NFT'er.
Fagforening: Hvem ved, hvad fremtiden bringer?
Fænomenet NFT'er er blandt andet blevet kritiseret for blockchain-teknologiens tunge strømforbrug, for at have en usikker værdi og for risikoen for at der bliver svindlet og eksempelvis sælges kunst i andres navn.
Om og hvordan fænomenet kan komme den danske musikbranche til gavn, tør man endnu ikke spå om i Dansk Musiker Forbund.
- Dansk Musiker Forbund hilser altid enhver ny mulighed for, at musikerne kan sikre sig en levevej, velkommen. NFT’er er et relativt nyt fænomen i Danmark, og i Dansk Musiker Forbund har vi ikke indtryk af, at det på nuværende tidspunkt spiller nogen væsentlig rolle for flertallet af danske musikere, lyder det i et skriftligt svar fra forbundets forperson, Søs Nyengaard, til TV 2 Lorry.
- Men hvem ved, hvad fremtiden bringer? De muligheder som digital teknologi tilbyder, overrasker jo gang på gang.
_