NEKROLOG: De gule strømper er væk - men Grunwalds aftryk består
Den folkekære skuespiller Morten Grunwald er død, 83 år gammel. Men manden, der blev kendt som Benny i de gule sokker, har sat et enormt aftryk på teaterscenen i København.
Charmøren, den kække, den grinende, ham der altid var iklædt gule strømper og gik med et hoppende chassé - og ham der kun tankede op for en flad femmer
Sådan kendes den velkendte Olsen-banden-karakter, Benny, bedst.
Og, nå ja, han er også kendt for udtrykket ”skide godt, Egon!”, der har huseret som en landeplage på tværs af generationer, lige siden den første Olsen-banden-film så dagens lys i biografer landet over i 1968.
Onsdag sov skuespilleren stille ind omgivet af sine nærmeste, skriver Politiken.
Det skete efter længere tids kræftsygdom i lungerne, som Grunwald principielt afviste at få behandling for. Morten Grunwald blev 83 år gammel.
Foto: Svend Aage Mortensen - Ritzau Scanpix
Kometkarrieren i gule sokker
Grunwalds rejse udi skuespillet tog sin start allerede i teenageårene på Odense Teater, hvor han først var med i koret og senere fik lov til at spille små statistroller.
I 1960 afsluttede han skuespilleruddannelsen, som var gennemført på Odense Teater og senere Det Kongelige Teater i København.
BLÅ BOG: MORTEN GRUNWALD
Født 9. december 1934 - død 14. november 2018
Gift med Lily Weiding, sammen har de datteren Tanja.
Har medvirket i mere end 50 film, heraf 14 Olsen-banden-film (1968-69, 1971-81, 1998) i rollen som bandemedlemmet Benny Frandsen.
Har været chef for Bristol Teatret (1971-80), Betty Nansen Teater (1980-92) og Østre Gasværk Teater (1989-98) - som i øvrigt blev bygget, fordi han så potentialet i det gamle bygninger.
Spillede sin sidste forestilling af 3 x Beckett på Østre Gasværk Teater den 10. juni 2017.
I midten af oktober 2018 fortalte Grunwald, at han havde fået kræft og havde takket nej til behandling.
Grunwald var blandt stifterne af den liberale tænketank CEPOS den 11. marts 2004.
Morten Grunwald debuterede allerede året efter i 1961 i den københavnske ungdomsfilm ’Een blandt mange’, hvor han spillede rollen som Læderjakken, der træffes af den 17-årige Bo, som er på weekendtur i byen.
Siden debuten har Grunwald sat sine spor i mere end 50 spillefilm, tv-serier og revyer, ligesom han har lagt stemme til figurer i adskillige tegnefilm.
Han har blandt andet medvirket i klassikere som 'Fem mand og Rosa', 'En mand kommer hjem', 'Huset på Christianshavn', den danske julekalender 'Jul på Slottet' – og så selvfølgelig Olsen-banden.
Men selvom det var med de 14 berømte film om tyveknægtene fra København, hvor Grunwald spillede den kække Benny Frandsen, at han for alvor bed sig fast hos danskerne og blev til folkeeje, brændte hans hjerte også for teaterkunsten.
Foto: Jørgen Jessen - Ritzau Scanpix
Teaterhjertet bankede i hele København
Teater-CV’et er langt og spænder over alt fra amerikanske Samuel Becketts absurde teater til de store, klassiske teaterværker.
I den lange karriere på de skrå brædder var det ikke kun på scenekanten, Morten Grunwald gjorde indtryk.
I ti år var han chef for Bristol Teatret, hvor han fra starten af 70'erne eksperimenterede med moderne dramatik.
I 1980'erne overtog han Allé-Scenen på Frederiksberg, som senere blev omdøbt Betty Nansen Teatret.
Da den store gasbeholder på det lukkede Østre Gasværk på Østerbro blev fjernet i 1977, stod Grunwald også i forreste række med idéen om at omdanne det gamle gasværk til en unik teaterscene.
Grunwald så muligheder i det gamle gasværk
Efter sigende startede drømmen allerede i 1976, da Morten Grunwald cyklede rundt på Østerbro og ledte efter en større scene for sit teater.
Her kom han forbi det nedlagte Østre Gasværk, sprang over plankeværket og ind ad et vindue til det rå rum, som han straks besluttede sig for skulle være et teater.
Fra 1989 til 1999 var Morten Grunwald teaterdirektør på gasværket, hvor hans aftryk blandt andet bestod i at starte musical-bølgen på det gamle Østre Gasværk, hvor han stod bag store forestillinger som 'Les Miserables' og 'Miss Saigon'.
Siden er det blevet til en del forestillinger på teatre for den folkekære mand, der var aktiv, helt indtil han i juni 2017 valgte at gå på pension.
Hans sidste rolle som aktiv skuespiller blev i Beckett-monologen ’Krapps sidste bånd’ på Østre Gasværk.