TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Ny undersøgelse: Cyklister er mest trygge i de farligste lyskryds

Farlige lyskryds giver cyklister større tryghed, mens mindre farlige kryds føles utrygge, lyder det i ny rapport fra Vejdirektoratet. Flere steder i Københavns Kommune er lyskryds i løbet af de seneste år lavet om til en mere tryg, men dog mindre sikker type af kryds.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Ny rapport fra Vejdirektoratet viser, at de lyskryds, der bliver bygget om så de føles sikrere for cyklisterne rent faktisk er de farligste.

Et lyssignal, der skifter til rødt. En bilist, der skal dreje til højre. En cyklist, der overhaler i høj fart.

Der er masser af ting at forholde sig til, når man cykler rundt i storbyen, og de fleste kan nok nikke genkendende til, at det nogle gange kan være en utryg affære.

- Overordnet føler jeg mig ret tryg, men der kan ret hurtigt opstå uforudsete situationer, når man cykler inde i byen, siger Jonas Alexander Elbrønd, der dagligt cykler i København.

Men nogle typer af lyskryds, som Jonas Alexander Elbrønd møder på sin vej, er farligere end andre. Det viser en ny rapport fra Vejdirektoratet. Samtidig viser rapporten, at trafiksikkerhed og tryghed ikke altid hænger sammen. De kryds, hvor cyklisterne føler sig mest trygge, er nemlig de kryds, der rent faktisk er mindst sikre at færdes i.

Sikreste kryds er utrygt

I rapporten sammenligner Vejdirektoratet blandt andet to typer af kryds: den fremførte og den afkortede cykelsti.

På den fremførte cykelsti er køre- og cykelbane adskilt, og cyklisterne holder længere fremme end bilerne. Denne type af lyskryds er mindre trafiksikker, men den oplevelse ofte tryg.

På den afkortede cykelsti fletter cyklister og bilister sammen, før de kører ind i selve krydset. Et kryds med en afkortet cykelsti er ifølge Vejdirektoratet mere trafiksikker, men mange cyklister oplever den slags kryds som utryg.

Eksempler på kryds med en fremført og en afkortet cykelsti. Den afkortede cykelsti er sikrere end den fremførte cykelsti, men føles mere utryg. Den fremførte er mere usikker, men føles mere tryg.

Jonas Alexander Elbrønd er en af de cyklister, der har oplevet utrygge situationer på netop den afkortede cykelsti.

- Det føles rigtig utrygt, for du bliver tit fanget mellem de højresvingende bilister og de bilister, der skal ligeud. Og så kommer du til at ligge inde mellem to biler, der kører fremad samtidig med dig, og da føler du dig sindssygt utryg, siger han til TV 2 Lorry.

Jonas Alexander Elbrønd er langt fra den eneste cyklist, der oplever den afkortede cykelsti som utryg på trods af at den, ifølge Vejdirektoratet, er mere trafiksikker.

TV 2 Lorry har spurgt flere andre cyklister i København om, hvilke af de to slags kryds, de foretrækker, og her er det fremførte kryds en klar favorit.

- Det giver mig større tryghed, og jeg føler mere, der er taget hensyn til mig som cyklist i trafikken, siger cyklist Nanna Wad

En god idé at dele krydset op

Men selvom de fleste føler sig mest tryg på den fremførte cykelsti, så er den afkortede cykelsti mest trafiksikker, lyder det i Vejdirektoratets rapport.

Det skyldes blandt andet, at bilister og cyklister i et lyskryds med afkortet cykelsti løbende er opmærksom på hinanden på vej op til krydset, og derfor er der færre ting at have fokus på, når de kommer op til selve krydset.

- Det gode ved den afkortede cykelsti er, at man har to møder med bilerne, siger Marianne Foldberg Steffensen, der er afdelingsdeler i Vejdirektoratet.

I det fremførte kryds derimod mødes cyklister og bilister først i selve krydset, og derfor er der rigtig mange ting at forholde sig til på samme tid.

- Når de skal dreje, så skal de kigge efter lyset, de skal kigge efter biler, de skal kigge efter fodgængere. Så det er rigtig mange ting, de skal orientere sig om på én gang, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Flere kryds er blevet mindre sikre

På veje, hvor man ændrer en afkortet cykelsti til en fremført, vurderer Vejdirektoratet, at antallet af ulykker kan øges med mellem 200 og 250 procent, afhængig af vejens specifikke udformning.

Alligevel har Københavns Kommune i løbet af de seneste år ændret flere kryds fra afkortet til fremført. Blandt andet ændrede kommunen et lyskryds i Brønshøj, hvor Frederikssundsvej krydser Åkandevej. Efter krydset blev ændret i 2016, skete der i løbet af to år 5 færdselsulykker. I de seks år op til ændringen var der ingen uheld.

"(...) det skal jo være en afvejning mellem, at vi jo selvfølgelig både ønsker et mere sikkert København at køre rundt i og et mere trygt København at cykle rundt i."

— Ninna Hedeager Olsen, Teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune

Hos Cyklistforbundet undrer man sig over, at Københavns Kommune har ændret flere kryds til en mindre sikker model.

- For at kalde en spade en spade, så synes jeg, det er vældig dumt. Jeg synes det er vældig dumt, at man har brugt anlægsmidler, kommunale skattekroner, på at lave noget, som er mere usikkert for cyklister, lyder det fra Klaus Bondam, der er direktør i Cyklistforbundet.

Københavns Kommunes Teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, erkender problematikken.

- Det er klart, at hvis man kun har øget trygheden, og det så viser sig, der kommer et problem med sikkerheden, så kan man selvfølgelig godt sige, at det ikke er helt klogt. Og der skal man så kigge på, hvordan man, samtidig med at man øger trygheden, også øger sikkerheden. Og så kan det godt være, der skal ændres ekstra på det her kryds, siger Ninna Hedeager Olsen.

Et svært valgt mellem trafiksikkerhed og tryghed

Hvorvidt trafiksikkerhed eller tryghed er vigtigst, er vanskeligt at svare på, hvis man spørger Københavns Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen.

- Jeg ville jo være ked af at skulle vælge enten eller, for det er klart, at det skal være en afvejning mellem, at vi jo selvfølgelig både ønsker et mere sikkert København at køre rundt i og et mere trygt København at cykle rundt i, siger Ninna Hedeager Olsen.

Trafiksikkerheden skal nu altid prioriteres højt, mener man i Cyklistforbundet.

- Der, hvor der så er en modsætning mellem den reelle sikkerhed og den oplevede tryghed, må vi i fællesskab arbejde med kommunikationen, hvor vi får fortalt, at det, der muligvis opleves utrygt, rent faktisk er ganske sikkert, siger Klaus Bondam.

Selvom Vejdirektoratets rapport viser, at der ikke er overensstemmelse mellem trafiksikkerhed og følt tryghed, så ved Jonas Alexander Elbrønd godt, hvad der er vigtigst for ham, når han sætter sig op på sin cykel.

- Det er, at jeg selv føler mig sikker, fordi det er mig, det kommer til at gå udover, hvis der er en situation. Så jeg vurderer selv, hvor jeg føler mig mest sikker, siger han til TV 2 Lorry.

På den fremførte cykelsti kører cyklister og bilister hver for sig.
På den afkortede cykelsti fletter cyklister og bilister sammen.
Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Så mange juleindbrud har der været i din politikreds

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Nordsjælland er den politikreds, der i år har haft flest indbrud i juletiden i TV 2 Kosmopols sendeområde.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

Fra den 22. til den 26. december var der 27 indbrud i Nordsjælland. Det er et markant fald siden sidste år, hvor der var 41 indbrud i samme periode.

Ser man mod Midt- og Vestsjællands politikreds, var der i år 13 indbrud mellem den 22.-26. december. I Københavns Vestegns politikreds var der 11 indbrud, og i Københavns politikreds var der 7.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Julen er blevet højtid for særlig type kriminalitet

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mens mængden af indbrud i juledagene er faldende, stiger mængden af digital svindel.

Det fortæller datagidselforhandler Michael Andersen til TV 2.

Svindlerne udnytter juletidens stress og jag til deres fordel, fortæller han.

- Jo mere presset en person er, jo mindre skal der til, før vedkommende får tillid til det, der præsenteres - hvad enten det er et link i en mail eller et opkald fra "banken", siger Michael Andersen til TV 2.

Han råder til, at du selv tager kontakt til den person, du tror, du er i kontakt med. Det gælder både, hvis "din datter" sender en sms med behov for penge, eller hvis du får et opkald fra "banken". Så skal du lægge på og selv ringe op på det nummer, du kender.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Eksperter kritiserer ny hjemløsereform

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Hjemløsereformen, der trådte i kraft for et år siden, skaber et A- og et B-hold af hjemløse og skubber de mennesker, som har det allersværest, længere væk fra hjælpen.

Det mener Charlotte Vange Løvstad, lektor ved VIA og forsker i hjemløshed, skriver DR. Hun bakkes op af flere andre eksperter på området.

500 ud af landets 6.000 hjemløse i Danmark sover hver dag på gaden, og de bliver overset i den nye reform, mener hun.

- Gadesoverne, som er nogle af de allermest udsatte mennesker, bliver ladt i stikken, fordi de ikke ønsker at komme ind på et herberg, siger hun til DR.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig i, at reformen primært fokuserer på de hjemløse, der bor på herberg. Hun peger på at det er kommunernes ansvar at hjælpe hjemløse mennesker, uanset hvor de bor.

Knap halvdelen af alle hjemløse i Danmark bor i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Københavns Politi efterlyser mand

Københavns Politi efterlyser Alvaro, der onsdag aften gik ukendt retning fra sin bopæl i Indre By i København.

Det skriver politiet på X.

Hvis du ser Alvaro, eller har kendskab til hans færden, kan du ringe til politiet på 114.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet efterlyser Ole

Opdatering kl. 15.50

Ole er nu fundet i god behold. Politiet takker alle, der har delt deres opslag og hjulpet med at lede.

- Vi savner Ole, der i dag er gået fra et plejecenter på Bredebovej i Kgs. Lyngby, skriver Nordsjællands Politi på X.

- Ole har demens, og vi frygter, at han ikke kan finde hjem igen.

Ole er 175 centimeter høj, almindelig af bygning, har hvidt hår og fuldskæg og er formentlig iført sort mercedes kasket og sort vindjakke.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Tidligere cheftræner slutter sig til FCK

F.C. Københavns Kvindehold offentliggør torsdag på sin hjemmeside, at den 27-årige Freja Nielsen tiltræder som ny assistenttræner for kvinderne i 2025.

Klubben skriver, at Freja Nielsen, trods sin unge alder, allerede har sikret sig stor erfaring som tidligere cheftræner for Fremad Valby kvindeserie øst, talentchef for HB Køge pige ungdom samt assistenttræner for HB Køge U18. Ydermere skal Freja Nielsen i gang med tage sin træner A-licens efter nytår.

Kvindernes nuværende assistenttræner, Susanne Præst, får efter eget ønske en ny rolle som specifik- og individueltræner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Harmonikasammenstød på motorvej

Foto: TV 2 Kosmopol

Et trafikuheld på E20 fra Køge mod Avedøre mellem afkørslerne Greve N og Ishøj betyder, at et spor er spærret.

Ifølge P4 Trafik er der tale om et harmonikasammenstød med flere biler involveret.

Uheldstedet ikke ikke sikret, men vejhjælp er på vej, skriver Vejdirektoratet.

Opdatering klokken 13.13: Redning er nu på stedet, og trafikken forventes at være normal ud på eftermiddagen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Person omkommet i brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi har fundet en person brændt inde i et rækkehus på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

Det skriver de på X.

Politiet arbejder på at identificere personen og er i dialog med de pårørende.

En beboer i naboejendommen er evakueret og uskadt. Myndighederne arbejder fortsat på stedet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Indbrudstyve slog til mere end 60 gange juledag

Foto: TV 2 Kosmopol

Mindst 61 personer er blevet udsat for indbrud juledag, viser de seneste tal fra Rigspolitiet.

Tallene dækker over antallet af indbrud, der er anmeldt til politiet, på dagen.

Samlet set er der blevet anmeldt 153 indbrud fra 23. december til og med 25. december. Det er 50 færre anmeldelser end året før i samme periode.

Den 25. december sidste år var den klare højdespringer i juleperioden, som sædvanligvis er indbrudstyvenes højsæson, da mange er væk fra deres hjem.

Juledag 2023 blev der anmeldt 105 indbrud, sammenlignet med de 61 anmeldte indbrud i år på samme dag.

Men det er dog for tidligt at glæde sig over faldet af anmeldte indbrud, lyder det fra Christian Berthelsen, der politiassistent og talsperson i Rigspolitiet.

- Folk kommer hjem fra juleferie i dag og i morgen, og der kan de jo risikere at finde ud af, at de har haft indbrud, og så vil tallet stige i forhold til anmeldelser, siger han.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google