Rod i skabe og skuffer? Her er oprydningsekspertens bedste råd
Sanne Severinsen lever af at hjælpe andre med at få styr på deres hjem, og nu har hun uddannet et nyt kuld oprydningsmentorer.
Du vidste det nok ikke, men nogle genstande i dit hjem kan være regulære energidræbere.
Sådan forholder det sig i hvert fald, hvis man spørger oprydningsekspert Sanne Severinsen.
- Det er meget subjektivt, hvad en energidræber er, men det kan for eksempel være bogen, du føler, du bør få læst eller gaven fra svigermor, du ikke nænner at smide ud, selvom den fylder i dit hjem, forklarer hun.
Sanne Severinsen har gjort det til sin levevej at hjælpe mennesker med at sortere i deres ting, så energidræberens modstykke - 'yndlingen' - bliver det dominerende indhold i skuffer og skabe.
- Mange tænker, at oprydning bør være nemt. Tingene skal bare sorteres og sættes i system, siger Sanne Severinsen og tilføjer:
- Men vi har nogle indgroede vaner helt fra barnsben, der gør, at vi roder til igen, når vi først har ryddet op, at vi har svært ved at skille os af med ting, og at vi er bange for miste minder eller fortryde, hvis vi skiller os af med noget.
Efter at have arbejdet med oprydning i over tre år, har hun nu stiftet en uddannelse for oprydningsmentorer og uddannet det første kuld.
Nyuddannet mentor vil hjælpe andre
En af de nyuddannede oprydningsmentorer er Laura Colstrup, der i forvejen var antropologisk konsulent.
- Jeg valgte at tage uddannelsen, fordi jeg altid har elsket at rydde op og sætte ting i system. Så for mig har uddannelsen faktisk handlet om at give slip på kontrollen, siger hun.
- Jeg vil bruge uddannelsen til at hjælpe andre, der har det samme forhold til oprydning, som jeg havde. Alt skal ikke styres ned til mindste detalje, men man skal gøre sig klog på, hvad det er for nogle historier, man fortæller sig selv om sit rod og sine ting. Mange af de historier er begrænsende, og de mønstre skal brydes, hvis man skal kunne give slip på kontrollen, tilføjer hun.
Yndling, fyld og energidræber: Sådan kommer du selv i gang med at sortere i dine ting
Hvis du selv vil i gang med at skabe mere plads i dit hjem, skal du først og fremmest vælge et område at koncentrere dig om. Det kan for eksempel være klædeskabet, siger Sanne Severinsen.
- Tag tingene ud af skabet og gå i gang med at vurdere hvilken betydning, tingene har for dig, siger hun.
Ifølge oprydningseksperten er der tre kategorier, du med fordel kan tage udgangspunkt i:
- Yndlingsting. Giver os værdi og energi i værdien. Det er tøjet, vi elsker at have på, og som vi synes er behageligt. Hvis du kan, bør du omgive dig med så mange yndlingsting som muligt, siger Sanne Severinsen.
- Fyld. Disse ting har en neutral værdi. De repræsenterer hverken noget positivt eller negativt, og derfor kan det være svært at skille sig af med dem. De er der jo bare. For eksempel har mange flere sokker, end de egentlig skal bruge, før de vasker tøj igen.
- Energidræbere. De kan gemme sig overalt i hjemmet, og ofte opbevarer vi dem af de mærkeligste årsager, siger Sanne Severinsen. Det er ting, der har en negativ påvirkning på os; for eksempel bogen, der var dyr, men som vi aldrig fik brugt, eller trøjen, som vi er vokset ud af og ikke længere kan have på.
Det kan også være en god idé at inddele dine ting og give dem deres egen plads, så det bliver nemmere at sortere i dem.
Næste hold er i støbeskeen
Sanne Severinsen vil nu fortsætte uddannelsen af nye oprydningsmentorer, og næste hold starter allerede i midten af juni.
Er der arbejde nok til alle?
- Ja, det er der helt sikkert. Der er mange mennesker, der kæmper med rod i det skjulte og venter på, at der kommer nogen, der kan hjælpe. Det er det, jeg oplever, når jeg snakker med mine klienter. Mange vidste slet ikke, at det var muligt at få hjælp.
Også Laura Colstrup føler sig sikker på, at der er masser af rigeligt med rod at sortere i.
- Folk benytter sig også af diverse terapeuter, og det her er også en form for terapi, hvor man investerer i sig selv og det sted, hvor man bruger allermest tid. Så vi oplever meget interesse og efterspørgsel, siger hun.
- Der er brug for flere mennesker, der er gode til at hjælpe andre med at rydde op, fordi mange kæmper med at få det til at lykkes for dem. Jeg kan i hvert fald se, at jeg ikke kan nå det hele, siger hun.
I videoen i toppen af artiklen fortæller Sanne Severinsen om den nye uddannelse, mens Laura Colstrup tager på besøg i en typisk københavnerlejlighed og giver gode råd til oprydning og struktur.