Se listen - her er skandale-svømmehallerne
Når Roskildes længe ventede svømmehal, Roskilde Badet, står klar i 2021, så er det med to års forsinkelse og en regning, der har vokset sig dobbelt så stor i forhold til det oprindelige budget.
Skandalesvømmehallen i Roskilde har haft mange problemer undervejs, siden det første spadestik blev taget i maj 2017 og skulle have været klar til brug i starten af 2019.
Efter at være løbet ind i problemer oveni problemer lød den seneste prognose i februar på, at projektet ender med at koste 223,8 millioner kroner og åbne i april 2021.
Til den tid vil det betyde, at Roskildes borgere til den tid har stået uden en større, kommunal svømmehal i en periode på 15 måneder.
Men Roskilde Badet er langt fra den eneste svømmehal i hovedstadsområdet, der har fået prædikatet ”skandale” påhæftet, for i de senere år er der flere svømmehalsprojekter, der er endt i store problemer.
Roskilde Badet
Årsagen til forsinkelserne og den fordoblede pris skal findes i en række fejl, mangler og uheld, projektet har været ramt af.
Først blev Roskilde Badet ramt af ”forsinkelser i materialeleverancer”, hvilket skubbede åbningen et år. Her forventede kommunen dog, at byggeriet ikke ville blive dyrere.
Men den melding ændrede sig, da man i starten af 2019 udskød åbningen endnu en gang som følge af asbestfund i den gamle svømmehal ved siden af den nye, hvis håndtering var kompleks.
I april måned begyndte loftet så at falde fra hinanden i den gamle svømmehal, hvilket igen forsinkede den nye svømmehal.
Og i maj måned ramte endnu en skandale byggeriet, da entreprenøren annoncerede, at dele af nybyggeriet skulle rives ned, fordi en kontrol havde vist alvorlige fejl i facadens betonelementer.
Første spadestik til den nye svømmehal, som bygges ved siden af byens nuværende, blev taget i maj 2017.
Frederikssund Svømmehal
I Frederikssund blev første spadestik taget tilbage i november 2017, og svømmehallen skulle efter planen have stået klar til brug i sommeren 2019.
Byggeriet af den nye svømmehal blev undervejs ramt af store problemer, som forsinkede projektet, og det hjalp ikke på situationen, at der efterfølgende opstod et juridisk slagsmål mellem kommunen og entreprenøren.
Den officielle åbningsdato endte med at blive skubbet mere end et år, da borgeren i Frederikssund endelig fik indviet deres nye svømmehal den 15. august i år.
Dragør Svømmehal
Fredag den 27. september 2019 blev Dragørs borgere inviteret til åbning af kommunens nye svømmehal.
Men forud for åbningen var der gået meget lang tid, før folk endelig kunne hoppe i det klorinholdige bassinvand, for ikke siden 2011 havde der været en svømmehal i Dragør.
Men i 2015 blev en ny svømmehal vedtaget og opgaven sendt i udbud. Der skulle dog gå to år fra vedtagelsen til de første spader kom i jorden, og først to år yderligere stod svømmehallen klar.
Taastrup Svømmehal
I maj 2018 måtte svømmehallen i Høje-Taastrup kommune lukke ned i hele ni måneder.
Årsagen til lukningen var et indeklima, der var så slemt, at flere i personalegruppen blev syge, og gæster og foreningssvømmere klagede over hovedpine, kvalme og irriterede luftveje.
Problemerne med indeklimaet førte i første omgang til, at kommunen bevilgede penge til at få udskiftets svømmehallens ventilationsanlæg, mens svømmehallens åbningstider blev indskrænket.
Da dette stadig ikke var godt nok, valgte Høje Taastrup Kommune at følge Teknologisk Instituts anbefaling om også at installere et nyt vandbehandlingsanlæg.
Hillerødgade Svømmehal
I begyndelsen af 2018 skulle Hillerødbadet på Nørrebro i København renoveres men skaderne viste sig at være mere omfattende end som så, så i stedet for at stå klar i september 2018, blev åbningen udskudt yderligere et halvt år.
Dermed åbnede man først op i januar 2019, og det fik blandt andet store konsekvenser for en række af hovedstadens svømmeklubber, der ikke havde plads til de mange medlemmer i svømmeklubberne.
Ganløse Friluftsbad
Efter en gennemgribende renovering genåbnede Ganløse Friluftsbad i sommeren 2015, men blot tre år senere måtte svømmehallen lukke igen.
Årsagen var, at malingen, der blev brugt til bassinet, ikke var god nok og smittede badende gæster ved berøring.
Den prekære affære fik dengang politikerne i Egedal Kommune til at beklage, og formanden for Planudvalget kaldte sagen for "ærgerlig".
- Det er rigtig uheldigt, at vi få år efter en dyr og gennemgribende renovering står i en situation, hvor friluftsbadets bassin viser sig ikke at have en holdbar maling, lød det dengang fra Ib Sørensen.
Vandkulturhuset i København
Oprindeligt var det planen, at det 360 millioner kroner dyre vandkulturhus med en prominent plads på Papirøen i København skulle stå klar i begyndelsen af 2022 som et arkitektonisk fyrtårn med både udendørs havnebad og en indendørs svømmehal, som er tegnet af blandt andre den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma.
Men i august 2019 kom det frem, at det prestigøse byggeri står til at blive forsinket i to og et halvt år og samtidig dyrere end først antaget.
I oktober i år blev der sat navn på entreprenørerne, der skal opføre den store svømmehal. Samtidig kom det frem, at den samlede pris på vandkulturhuset nu var 566 millioner kroner - altså mere end 200 millioner kroner dyrere end først annonceret.
Farum Svømmehal
Åbningen af 50 meter bassinet i Farum blev udskudt, efter byggeriet havde voldt kommunen problemer.
Selvom åbningen kun blev udskudt med 14 dage, beklagede kommunen forløbet:
- Vi er utrolig kede af, at genåbningen af 50 meter bassinet bliver udskudt. Vi ved, mange borgere og svømmeklubberne glæder sig til at kunne hoppe i bassinet. Det beklager vi meget, lød det den 2. november fra Peter Rosgaard, som er centerchef i Furesø Kommune.
Vestbadet
Vestbad på grænsen mellem Brøndby og Rødovre åbnede denne sommer efter et års forsinkelse på grund af konflikt om renoveringen af friluftsbadet.
Friluftsbadet havde forinden været igennem en omfattende renovering, som skabte en konflikt mellem bygherre (Brøndby og Rødovre Kommune) og entreprenør, hvor begge parter mente, at den anden bar skylden.
Konflikten resulterede i, at Vestbad måtte udskyde den planlagte åbning i 2019 to gange.
Bellahøj Svømmestadion
Selvom Bellahøj Svømmestadion blot har lidt mere end 10 år på bagen, er det store nationalstadion for dansk svømning lukket ned.
Det har svømmestadionet været siden foråret 2019, hvor der blev fundet bakterievækst og skimmelsvamp i gulvene i den nye bygning.
Det har ført til en omfattende renovering af den store arena, og de seneste meldinger fra Københavns Kommune går på, at man forventer, at Bellahøj Svømmestadion igen kan tages i brug af svømmere i februar 2021.