TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Ulovlige svampetrip samler folk i fællesterapi

Psykedeliske stoffer bliver hyppigst brugt i Region Hovedstaden - og for nogle brugerne er det et middel mod angst, depression og andre mentale udfordringer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
TV 2 Lorrys journalist er med til en svampeceremoni - hun indtager dog ikke selv de ulovlige psykedeliske stoffer.
Foto: TV 2 Lorry / Anders Nordahl

Muligheden for at komme på et psykedelisk trip som led i sin terapi popper op flere steder lige nu.

På forskningsgange undersøger man stoffernes potentiale som lægemiddel. Men også udenfor, hvor det ikke er lovligt, er forskellige former for psykedelisk terapi kun en googlesøgning eller Facebookgruppe væk.

TV 2 Lorry har i en YouTube-video fået lov til at deltage i en ceremoni på en hemmelig adresse i Nordsjælland.

Reportagen er ikke en opfordring til, at du selv tager psykedeliske stoffer. Det er en undersøgelse af de oplevelser, der lokker mennesker til med traumer, angst og depression. Men også et indblik i, hvilke risici man udsætter sig selv for undervejs.

Jeg har haft perioder med depressioner, og jeg har betvivlet mig selv på mange måder.

— Steffen, deltager i ceremoni

Vil have rokket ved sit verdensbillede

39-årige Steffen fra København er én af dem, der deltager i ceremonien. Han har indvilliget i at stille op med fornavn og ansigt, men ønsker ikke at hans fulde navn sættes i relation til de ulovlige handlinger. Det er dog redaktionen bekendt.

- Jeg håber at kunne få nye perspektiver. Jeg har haft perioder med depressioner, og jeg har betvivlet mig selv på mange måder. Jeg har indset, at min måde at anskue verden på på mange måder er fastlåst, fortæller han til TV 2 Lorry.

Det lyder ambitiøst, men han håber at få rokket ved sit verdensbillede.

TV 2 Lorry har interviewet både ham og ceremoniens arrangør. Han går i denne sammenhæng under navnet "Føniks", og TV 2 Lorry spørger ham, hvorfor han vælger at bryde loven ved at udbyde terapeutiske seancer med ulovlige stoffer:

- Der er et stigende antal mennesker, som er mødt af nogle udfordringer i deres hverdag. Og hvis de selv skulle søge deres egen vej til de stoffer her, så var det internettet, de skulle bruge som deres guide. Og det kan gå i rigtigt mange retninger, svarer han.

Redaktionen har accepteret kildernes anonymitet på grund af deres frygt for arbejdsmæssige konsekvenser. Til gengæld kan vi give jer et nuanceret indblik i et kontroversielt, ulovligt, men dog eksisterende fænomen. TV 2 Lorry er bekendt med den fulde identitet af både Steffen, Føniks og alle andre tilstedeværende under ceremonien.

Dem vender vi tilbage til.

Steffen får støtte af psykoterapeuten Ea undervejs i sit psykedeliske trip.
Foto: Anders Nordahl / TV 2 Lorry

Hyppigere brug blandt yngre voksne i hovedstaden

I mere 3000 år har psilocybin, som er det aktive stof i psykedeliske svampe, været brugt i Mellem- og Sydamerika i rituelle ceremonier.

Men stofferne hører øjensynligt ikke kun historiebøgerne til.

I dagens Danmark svarer omtrent én procent voksne over 25 år at have brugt psykedeliske stoffer inden for et år. 

Mest populære er de blandt de 25-39 årige i Region Hovedstaden, hvor det gælder seks procent. Det viser nyligt indsamlede tal fra Center for Rusmiddelforskning (Aarhus Universitet), der endnu ikke er udgivet.

Margit Anne Petersen, der er lektor hos Center for Rusmiddelforskning, undersøger kulturen omkring psykedeliske stoffer i dag:

- Man kan sige, der er helt klart en stigende interesse for det - men hvad den så afspejler, er svært at sige, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Hun har dog flere bud på, hvorfor stofferne generelt har fået meget opmærksomhed og interesse:

  •  Lovende medicinsk forskning - for eksempel i behandling af depression.

  • Afkriminalisering af stofferne i udlandet. For eksempel har Oregon som den første amerikanske stat gjort det lovligt at bruge psilocybin til terapi.

  • Utilfredshed med den behandling, man bliver tilbudt i dag, for eksempel med antidepressiv medicin.

  • En kultur, der kræver, at konstant optimerer, arbejde med og forstår os selv bedre.

Margit Anne Petersen fortæller, at medlemstallene i Facebook-grupper omhandlende psykedeliske stoffer vokser.

Og både her og på andre hjemmesider, tager det ikke mange klik at finde psykedeliske ceremonier eller terapeuter, der tilbyder sig som "sittere" under psykedeliske trip eller tilbyder eftersamtaler ovenpå et psykedelisk trip.

Hvor mange, der er tale om, er dog svært at afgøre.

Deltagere bliver 'screenet'

Ceremoni-arrangøren Føniks er kommet meget i det københavnske fest- og musikmiljø og har kritisk observeret, hvordan der bliver taget stoffer der.

Hans erfaringer med at bruge psykedeliske rejser i terapi går fem år tilbage, men han har ikke nogen formel terapeutisk uddannelse, selvom han nu faciliterer terapi for andre.

Inden en ceremoni holder han screenings-samtaler med potentielle deltagere, hvor de forventningsafstemmer og taler om baggrund, medicinforbrug, sindslidelser i familien og lignende.

Men du er jo ikke psykolog eller læge, så hvorfor kan du gøre dig klog på, hvad for noget medicin de tager og hvad for nogle lidelser de har?

- Hvis jeg kan høre, der er nogle udfordringer de har, som jeg ikke føler, jeg kan varetage på en forsvarlig måde, så skal jeg tale med de respektive professionelle, som jeg samarbejder med. Det er i sidste ende et spørgsmål om tillid, uanset hvad, svarer han.

En anæstesilæge, en sygeplejerske og en psykolog har bekræftet samarbejdet over for TV 2 Lorry.

Vi skal dog stadig holde fast i, psykedeliske stoffer endnu ikke er godkendt til behandling i Danmark, så involveringen af sundhedspersoner blåstempler det ikke som lovligt.

 Al udlevering, modtagelse, besiddelse og så videre ulovlig, hvis ikke det er i et "medicinsk eller videnskabeligt øjemed".

"Føniks" arrangerer en psykedelisk ceremoni sammen med en psykoterapeut og en kropsterapeut. Undervejs i ceremonien skaber de lydsiden til deltagernes trip og taler med dem.

Risiko for angst og psykoser

Det er ikke kun psilocybin, hvis terapeutiske effekt undersøges af forskere og som benyttes i ceremonier. Det gælder også andre klassiske psykedeliske stoffer som DMT, der bruges i den drikken ayahuasca, og LSD.

Fællesnævnerne for disse er, at de får områder i hjernen til at tale sammen på nye måder. Det kan give hallucinationer, og man kalder dem også bevidsthedsudvidende stoffer

Men er det så farligt?

I Patienthåndbogen står der, at der ikke er påvist egentlige fysiske skadevirkninger ved de klassiske psykedeliske stoffer. Det kan andre stoffer med psykedelisk effekt dog have.

Den største risiko er forbigående angst og paranoia. Det bliver sommetider kaldt "bad trips".

Stoffernes alvorlige konsekvenser er meget sjældne, men der er folk, der i deres rus, har gjort skade på enten sig selv eller andre.

Hvis man i forvejen har paranoide overvejelser eller en diagnose inden for psykosespektret, er risikoen for at få udløst en egentlig psykose større.

Stofferne kan være svære at dosere.

Jeg kan kun sige, at vi har en del kunder i butikken, der netop er blevet psykotiske, på grund af deres søgen efter helbredelse og så er faldet over de her stoffer.

— Poul Videbech, overlæge og professor

Overlæge advarer

Poul Videbech, der er overlæge og professor på Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning på Psykiatrisk Center Glostrup, advarer mod brug af stofferne uden for forskningsregi:

- Jeg kan kun sige, at vi har en del kunder i butikken, der netop er blevet psykotiske, på grund af deres søgen efter helbredelse og så er faldet over de her stoffer. Og vi har også nogle patienter, som oplever flash backs, hvor rusen kommer igen og igen, selvom de ikke har taget stofferne i lang tid, siger han til TV 2 Lorry.

Overlæge Poul Videbechs holdning til psykedeliske stoffer er klar: "Don't try this at home"

Men hvad så med dem, der ikke får noget af den eksisterende behandling, der findes, eksempelvis med antidepressiv medicin?

- Jeg kan sagtens forstå, at sådan nogle mennesker vil søge og prøve alt muligt, fordi de har det så forfærdeligt. Jeg synes bestemt man forske i mulighederne i at bruge ayahuasca og psilocybin. Det synes jeg man skal forske i og prøve af. Men det skal bare være under kontrollerede omstændigheder.

Føniks mener ikke, at man kan holde brugen af psykedeliske stoffer tilbage. I stedet bør man lave nogle fælles retningslinjer for terapien. 

Er du nervøs for at inspirere nogen til at gøre det, du gør, og så komme galt afsted med det?

- Jamen, det er altid en risiko, medgiver han.

- Hvis du ikke er livserfaren eller uddannet nok til at gøre det her arbejde på en god måde, så kan det gå galt.

Se vores YouTube-reportage fra ceremonien:

OBS: Ceremonien er optaget i november måned. Af hensyn til situationen med Covid-19 blev alle deltagere opfordret til at blive testet før ceremonien, og da afstandskravene ikke kunne overholdes, blev TV 2 Lorrys reporter både testet før og efter.

Ikke et 'quickfix'

Undervejs i ceremonien når deltageren Steffen igennem både utilpashed, ængstelse og frygt.

Han ender dog i det, han selv beskriver som en 'kropslig orgasme', hvor alle hele registeret af følelser udløses på samme tid.

Han får nye indsigter i, hvorfor han tænker og føler, som han gør og samtidig en følelse af totalt accept af sig selv.

- Jeg kom i kontakt med, hvorfor jeg har bygget en masse angst og modstand op, fortæller han, da deltagerne vender deres oplevelser med hinanden dagen efter ceremonien.

Det lyder, som om du faktisk fik rokket lidt ved dit verdensbillede?

- Helt vildt. Meget.

Dagen efter den psykedeliske rejse samles deltagerne om en "integration" af oplevelsen ved at dele deres tanker og følelser og det, de vil tage med videre.
Foto: Anders Nordahl / TV 2 Lorry

Men hvad så i dag og hvad så i morgen? Er du så ikke tilbage til før?

- Det er et rigtig godt spørgsmål. Det er dér, det videregående arbejde er så vigtigt.

Svampene er ikke et "quickfix" til at få det godt, understreger Steffen, og oplevelsen kan ikke stå alene. Halvanden måned efter optagelserne er han fortsat i psykoterapi, men oplever samlet at bevæge sig med små skridt i den rigtige retning.

TV 2 Lorry opfordrer til, at det er din læge du går til, hvis du har det svært. Det er som sagt hverken risikofrit eller lovligt at tage psykedeliske stoffer.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Så mange juleindbrud har der været i din politikreds

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Nordsjælland er den politikreds, der i år har haft flest indbrud i juletiden i TV 2 Kosmopols sendeområde.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

Fra den 22. til den 26. december var der 27 indbrud i Nordsjælland. Det er et markant fald siden sidste år, hvor der var 41 indbrud i samme periode.

Ser man mod Midt- og Vestsjællands politikreds, var der i år 13 indbrud mellem den 22.-26. december. I Københavns Vestegns politikreds var der 11 indbrud, og i Københavns politikreds var der 7.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Julen er blevet højtid for særlig type kriminalitet

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mens mængden af indbrud i juledagene er faldende, stiger mængden af digital svindel.

Det fortæller datagidselforhandler Michael Andersen til TV 2.

Svindlerne udnytter juletidens stress og jag til deres fordel, fortæller han.

- Jo mere presset en person er, jo mindre skal der til, før vedkommende får tillid til det, der præsenteres - hvad enten det er et link i en mail eller et opkald fra "banken", siger Michael Andersen til TV 2.

Han råder til, at du selv tager kontakt til den person, du tror, du er i kontakt med. Det gælder både, hvis "din datter" sender en sms med behov for penge, eller hvis du får et opkald fra "banken". Så skal du lægge på og selv ringe op på det nummer, du kender.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Eksperter kritiserer ny hjemløsereform

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Hjemløsereformen, der trådte i kraft for et år siden, skaber et A- og et B-hold af hjemløse og skubber de mennesker, som har det allersværest, længere væk fra hjælpen.

Det mener Charlotte Vange Løvstad, lektor ved VIA og forsker i hjemløshed, skriver DR. Hun bakkes op af flere andre eksperter på området.

500 ud af landets 6.000 hjemløse i Danmark sover hver dag på gaden, og de bliver overset i den nye reform, mener hun.

- Gadesoverne, som er nogle af de allermest udsatte mennesker, bliver ladt i stikken, fordi de ikke ønsker at komme ind på et herberg, siger hun til DR.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig i, at reformen primært fokuserer på de hjemløse, der bor på herberg. Hun peger på at det er kommunernes ansvar at hjælpe hjemløse mennesker, uanset hvor de bor.

Knap halvdelen af alle hjemløse i Danmark bor i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Københavns Politi efterlyser mand

Københavns Politi efterlyser Alvaro, der onsdag aften gik ukendt retning fra sin bopæl i Indre By i København.

Det skriver politiet på X.

Hvis du ser Alvaro, eller har kendskab til hans færden, kan du ringe til politiet på 114.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet efterlyser Ole

Opdatering kl. 15.50

Ole er nu fundet i god behold. Politiet takker alle, der har delt deres opslag og hjulpet med at lede.

- Vi savner Ole, der i dag er gået fra et plejecenter på Bredebovej i Kgs. Lyngby, skriver Nordsjællands Politi på X.

- Ole har demens, og vi frygter, at han ikke kan finde hjem igen.

Ole er 175 centimeter høj, almindelig af bygning, har hvidt hår og fuldskæg og er formentlig iført sort mercedes kasket og sort vindjakke.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Tidligere cheftræner slutter sig til FCK

F.C. Københavns Kvindehold offentliggør torsdag på sin hjemmeside, at den 27-årige Freja Nielsen tiltræder som ny assistenttræner for kvinderne i 2025.

Klubben skriver, at Freja Nielsen, trods sin unge alder, allerede har sikret sig stor erfaring som tidligere cheftræner for Fremad Valby kvindeserie øst, talentchef for HB Køge pige ungdom samt assistenttræner for HB Køge U18. Ydermere skal Freja Nielsen i gang med tage sin træner A-licens efter nytår.

Kvindernes nuværende assistenttræner, Susanne Præst, får efter eget ønske en ny rolle som specifik- og individueltræner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Harmonikasammenstød på motorvej

Foto: TV 2 Kosmopol

Et trafikuheld på E20 fra Køge mod Avedøre mellem afkørslerne Greve N og Ishøj betyder, at et spor er spærret.

Ifølge P4 Trafik er der tale om et harmonikasammenstød med flere biler involveret.

Uheldstedet ikke ikke sikret, men vejhjælp er på vej, skriver Vejdirektoratet.

Opdatering klokken 13.13: Redning er nu på stedet, og trafikken forventes at være normal ud på eftermiddagen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Person omkommet i brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi har fundet en person brændt inde i et rækkehus på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

Det skriver de på X.

Politiet arbejder på at identificere personen og er i dialog med de pårørende.

En beboer i naboejendommen er evakueret og uskadt. Myndighederne arbejder fortsat på stedet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Indbrudstyve slog til mere end 60 gange juledag

Foto: TV 2 Kosmopol

Mindst 61 personer er blevet udsat for indbrud juledag, viser de seneste tal fra Rigspolitiet.

Tallene dækker over antallet af indbrud, der er anmeldt til politiet, på dagen.

Samlet set er der blevet anmeldt 153 indbrud fra 23. december til og med 25. december. Det er 50 færre anmeldelser end året før i samme periode.

Den 25. december sidste år var den klare højdespringer i juleperioden, som sædvanligvis er indbrudstyvenes højsæson, da mange er væk fra deres hjem.

Juledag 2023 blev der anmeldt 105 indbrud, sammenlignet med de 61 anmeldte indbrud i år på samme dag.

Men det er dog for tidligt at glæde sig over faldet af anmeldte indbrud, lyder det fra Christian Berthelsen, der politiassistent og talsperson i Rigspolitiet.

- Folk kommer hjem fra juleferie i dag og i morgen, og der kan de jo risikere at finde ud af, at de har haft indbrud, og så vil tallet stige i forhold til anmeldelser, siger han.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google