Forfatter Dorrit Willumsen: - Der vil altid være noget sært ved et menneske, ellers tror jeg slet ikke, man er hel
Ifølge forfatteren Dorrit Willumsen har alle mennesker deres helt egne særligheder, og det er da også det, hun primært skildrer i de personer, hun skriver om.
Forfatteren Dorrit Willumsen er vokset op på Nørrebro og bor nu på Frederiksberg. Hun har boet i byen hele sit liv, og det er også derfra, hun henter sin inspiration, når hun skriver.
Hendes opvækst på Nørrebro var meget livlig. Hun voksede op med sin morfar, som var husvært i den ejendom, de boede i, og lærte rigtigt mange forskellige mennesker at kende, når de kom for at leje et værelse.
- Som barn kendte jeg utrolig mange mennesker. Og jeg tænkte på, hvordan deres liv var. Også når de gik ud, fortæller forfatteren.
Interessen i mennesker, deres forskelligheder og særegenheder er noget af det, Dorrit Willumsen finder mest interessant. Ifølge forfatteren rummer alle mennesker noget, der gør dem specielle og unikke.
- De personer, jeg skriver om, er muligvis ikke helt normale. Men jeg synes aldrig, jeg har mødt et helt normalt menneske. De har alle sammen været ualmindelige på en eller anden måde.
- Der vil altid være noget sært ved et menneske, ellers tror jeg slet ikke, man er hel, fortæller Dorrit Willumsen.
Tvivl og sårbarhed
Netop de ting og oplevelser, der gør hver person til sin helt egen, er det, Dorrit Willumsen skildrer i sine romaner. Det er tvivlen og usikkerheden om, hvad man skal stille op med sit liv, og de mange valg og problemer, som er det interessante.
- Hvis man vil ændre sit liv, kommer der alle tankerne om: Hvordan vil det blive? Hvordan kan jeg gøre det? I tvivlen ligger der en masse muligheder. Der er meget mere fantasi i tvivlen, end der er i at være lykkelig.
- Det er ofte den dårlige oplevelse, der er det interessante for mig, ligesom det er brudende og besværlighederne, som jeg skriver om i mine bøger, fortæller hun.
Louisiana Literature - 12 forfattere om deres ståsted
- Corona har sat en stopper for den populære festival Louisiana Literature på kunstmuseet i Humlebæk.
- I stedet har festivalen interviewet en række danske forfattere hjemme hos sig selv.
- TV 2 Lorry sender festivalens interviews over 12 uger på tv2lorry.dk/serier og på TV 2 Lorrys egen kanal.
- Nyt portræt på Kanalen hver onsdag kl. 20.55
Forfatteren skildrer eksempelvis en kvinde, som lever i et ulykkeligt ægteskab, som hun vælger at forlade. Og det ender heldigvis godt for hende, for selvom bruddet gør hendes liv mere kompliceret, så gør friheden hende mere lykkelig.
- Sådan er det jo også i folkeeventyr. Personerne gennemgår så grusomt meget, og det hører man om. Men så lever de lykkeligt til deres dages ende, og så er historien slut, siger forfatten.
Det er dog ikke altid, det ender helt godt for personerne i Dorrit Willumsens romaner.
- Jeg har sommetider planlagt, at jeg vil lave en lykkelig slutning. Men så har de personer, jeg har skrevet om, simpelthen været så besværlige, at den lykkelige slutning udeblev, siger forfatteren med et smil.
Overfladen er menneskets reklame
De sårbare sider af en person er dog ikke altid så lette at få øje på. Sårbarheden bliver tit skjult under en mere almindelig og poleret overflade, hvor ridserne og usikkerheden er gemt væk. Mulighederne for at skabe en bestemt overflade af sig selv er lettere end nogensinde i dag.
- Overfladen er jo altid det første, man ser. Det er jo et menneskes skilt eller reklame. Men det er meget forskelligt, hvad den overflade fortæller.
- Der er personer, der gør utroligt meget for at opnå en bestemt overflade. Nu til dags kan man endda lade sig operere om for at få den. Man kan arbejde meget, meget, længe på at få en overflade, siger forfatteren.
Sådan er det også for nogle af de hovedpersoner, forfatteren skildrer i sine romaner. Personer, som stræber efter at være en anden og bedre udgave af sig selv. En udgave, som måske ikke er så forenelig med virkeligheden. Det er den sårbarhed under overfladen, hun belyser i sine bøger, og den har medført, at hun selv har følt sig misforstået af folk.
- I hvert fald i min ungdom var der mange, der ikke forbandt det, jeg skrev med den måde, jeg var på. Jeg har tit fået at vide, "at det er godt, at du ikke er, som du skriver", hvortil jeg altid måtte svare, at jeg da er det, jeg skriver. Og det er jeg, hvad end det så er godt eller skidt, sødt eller skarpt, fortæller hun.
I en artikel af den afdøde forfatter Ole Storm er Dorrit Willumsen blevet beskrevet som "Prinsesse sukkergodt med barberblad" - en beskrivelse hun føler sig smigret over.
- Han skrev, at jeg virkede som det artige barn, der sad pænt i sofaen og pludselige hev et barberblad frem og begyndte at skære i gæsterne, fortæller hun.
- Sukkeret er nok med alderen blevet slebet af, men jeg har beholdt barberbladet, fortæller Dorrit Willumsen.
Louisiana Literature på Lorry
- Mød Suzanne Brøgger, Helle Helle, Henrik Nordbrandt, Harald Voetmann, Ursula Andkjær Olsen, Peter Høeg, Dorrit Willumsen , Kim Leine, Hanne Højgaard Viemose, Peter Laugesen, Peter Adolphsen og Niviaq Korneliussen
- Se portrætterne på tv2lorry.dk/louisiana-literature-paa-lorry eller på festivalens egen hjemmeside