Forfatter Dorrit Willumsen: - Der vil altid være noget sært ved et menneske, ellers tror jeg slet ikke, man er hel

Ifølge forfatteren Dorrit Willumsen har alle mennesker deres helt egne særligheder, og det er da også det, hun primært skildrer i de personer, hun skriver om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
”De personer, jeg skriver om, er muligvis ikke helt normale. Men jeg synes aldrig, jeg har mødt et helt normalt menneske,” siger Dorrit Willumsen. Mød forfatteren, der er blevet kaldt 'Prinsesse Sukkergodt med barberblad', og som debuterede i 1965 med novellesamlingen 'Knagen'.

Forfatteren Dorrit Willumsen er vokset op på Nørrebro og bor nu på Frederiksberg. Hun har boet i byen hele sit liv, og det er også derfra, hun henter sin inspiration, når hun skriver. 

Hendes opvækst på Nørrebro var meget livlig. Hun voksede op med sin morfar, som var husvært i den ejendom, de boede i, og lærte rigtigt mange forskellige mennesker at kende, når de kom for at leje et værelse. 

- Som barn kendte jeg utrolig mange mennesker. Og jeg tænkte på, hvordan deres liv var. Også når de gik ud, fortæller forfatteren.

Interessen i mennesker, deres forskelligheder og særegenheder er noget af det, Dorrit Willumsen finder mest interessant. Ifølge forfatteren rummer alle mennesker noget, der gør dem specielle og unikke.

- De personer, jeg skriver om, er muligvis ikke helt normale. Men jeg synes aldrig, jeg har mødt et helt normalt menneske. De har alle sammen været ualmindelige på en eller anden måde.

Der vil altid være noget sært ved et menneske, ellers tror jeg slet ikke, man er hel

— Dorrit Willumsen, Forfatter

- Der vil altid være noget sært ved et menneske, ellers tror jeg slet ikke, man er hel, fortæller Dorrit Willumsen.

Tvivl og sårbarhed

Netop de ting og oplevelser, der gør hver person til sin helt egen, er det, Dorrit Willumsen skildrer i sine romaner. Det er tvivlen og usikkerheden om, hvad man skal stille op med sit liv, og de mange valg og problemer, som er det interessante.

- Hvis man vil ændre sit liv, kommer der alle tankerne om: Hvordan vil det blive? Hvordan kan jeg gøre det? I tvivlen ligger der en masse muligheder. Der er meget mere fantasi i tvivlen, end der er i at være lykkelig.

- Det er ofte den dårlige oplevelse, der er det interessante for mig, ligesom det er brudende og besværlighederne, som jeg skriver om i mine bøger, fortæller hun.

Louisiana Literature - 12 forfattere om deres ståsted

  • Corona har sat en stopper for den populære festival Louisiana Literature på kunstmuseet i Humlebæk.
  • I stedet har festivalen interviewet en række danske forfattere hjemme hos sig selv.
  • TV 2 Lorry sender festivalens interviews over 12 uger på tv2lorry.dk/serier og på TV 2 Lorrys egen kanal.
  • Nyt portræt på Kanalen hver onsdag kl. 20.55

Forfatteren skildrer eksempelvis en kvinde, som lever i et ulykkeligt ægteskab, som hun vælger at forlade. Og det ender heldigvis godt for hende, for selvom bruddet gør hendes liv mere kompliceret, så gør friheden hende mere lykkelig.

- Sådan er det jo også i folkeeventyr. Personerne gennemgår så grusomt meget, og det hører man om. Men så lever de lykkeligt til deres dages ende, og så er historien slut, siger forfatten.

Det er dog ikke altid, det ender helt godt for personerne i Dorrit Willumsens romaner.

- Jeg har sommetider planlagt, at jeg vil lave en lykkelig slutning. Men så har de personer, jeg har skrevet om, simpelthen været så besværlige, at den lykkelige slutning udeblev, siger forfatteren med et smil.

Overfladen er menneskets reklame

De sårbare sider af en person er dog ikke altid så lette at få øje på. Sårbarheden bliver tit skjult under en mere almindelig og poleret overflade, hvor ridserne og usikkerheden er gemt væk. Mulighederne for at skabe en bestemt overflade af sig selv er lettere end nogensinde i dag. 

- Overfladen er jo altid det første, man ser. Det er jo et menneskes skilt eller reklame. Men det er meget forskelligt, hvad den overflade fortæller.

- Der er personer, der gør utroligt meget for at opnå en bestemt overflade. Nu til dags kan man endda lade sig operere om for at få den. Man kan arbejde meget, meget, længe på at få en overflade, siger forfatteren.

Sådan er det også for nogle af de hovedpersoner, forfatteren skildrer i sine romaner. Personer, som stræber efter at være en anden og bedre udgave af sig selv. En udgave, som måske ikke er så forenelig med virkeligheden. Det er den sårbarhed under overfladen, hun belyser i sine bøger, og den har medført, at hun selv har følt sig misforstået af folk. 

- I hvert fald i min ungdom var der mange, der ikke forbandt det, jeg skrev med den måde, jeg var på. Jeg har tit fået at vide, "at det er godt, at du ikke er, som du skriver", hvortil jeg altid måtte svare, at jeg da er det, jeg skriver. Og det er jeg, hvad end det så er godt eller skidt, sødt eller skarpt, fortæller hun. 

I en artikel af den afdøde forfatter Ole Storm er Dorrit Willumsen blevet beskrevet som "Prinsesse sukkergodt med barberblad" - en beskrivelse hun føler sig smigret over. 

- Han skrev, at jeg virkede som det artige barn, der sad pænt i sofaen og pludselige hev et barberblad frem og begyndte at skære i gæsterne, fortæller hun.

- Sukkeret er nok med alderen blevet slebet af, men jeg har beholdt barberbladet, fortæller Dorrit Willumsen.

Louisiana Literature på Lorry

  • Mød Suzanne Brøgger, Helle Helle, Henrik Nordbrandt, Harald Voetmann, Ursula Andkjær Olsen, Peter Høeg, Dorrit Willumsen , Kim Leine, Hanne Højgaard Viemose, Peter Laugesen, Peter Adolphsen og Niviaq Korneliussen
  • Se portrætterne på tv2lorry.dk/louisiana-literature-paa-lorry eller på festivalens egen hjemmeside
Link kopieret!

Seneste nyt

Metrostation evakueret - skinneslibning aktiverede brandalarm

Evakueringen af Kongens Nytorv metrostation foregår ifølge TV 2 Kosmopols medarbejder på stedet fredeligt.
Foto: Christina Gerion/TV 2 Kosmopol

Metrotogene på alle fire metrolinjer standser tirsdag aften ikke på stationen ved Kongens Nytorv.

Det skyldes en brandalarm, fremgår det af Metroselskabets hjemmeside.

TV 2 Kosmopols reporter fortæller, at stationen er blevet evakueret, og at brandfolk er ankommet til stedet. Evakueringen foregår ifølge TV 2 Kosmopols udsendte stille og roligt.

Operationschefen hos Hovedstadens Beredskab oplyser til TV 2 Kosmopol, at der er tale om en automatisk brandalarm, der formodes at være blevet aktiveret fra røg i forbindelse med skinneslibning på metroens spor.

Beredskabets indsats er kort før klokken 22.30 afsluttet, hvorfor det ventes, at driften på stationen vil blive genoptaget i løbet af aftenen.

Link kopieret!

Bronzehoved på Glyptoteket var stjålet - nu leveres det tilbage

Glyptoteket efterkommer tyrkisk ønske om at få udleveret et antikt bronzeportræt af kejser Septimius Severus.
Foto: Camille Bas-Wohlert/AFP/Ritzau Scanpix

Et bronzehoved, der forestiller den romerske kejser Septimius Severus, vil inden for en overskuelig fremtid blive fragtet fra Danmark til Tyrkiet.

Glyptoteket, der ejer bronzeportrættet, har nemlig besluttet at sende det tilbage til sit oprindelsesland, efter at Tyrkiet har bedt om at få det udleveret.

Årsagen er, at man finder det bevist, at bronzeportrættet oprindeligt blev udgravet og solgt ulovligt.

- Der skal særdeles vægtige argumenter og videnskabelig dokumentation til for at udskille et værk fra museets samling, og det er der i denne sag, siger Gertrud Hvidberg-Hansen, der er direktør for Glyptoteket, i en pressemeddelelse.

Portrættet, der stammer tilbage fra omkring år 200, blev tilbage i 1970 købt af kunsthandleren Robert Hecht, der i andre sammenhænge har været forbundet med illegalt køb og salg af kulturarvsgenstande fra Italien og Tyrkiet.

Det menes at stamme fra byen Boubon i Tyrkiet og tilhøre en større gruppe bronzeskulpturer af den romerske kejserfamilie. Tyrkiets ambassadør i Danmark, Hakan Tekin, takker Glyptoteket for beslutningen.

Link kopieret!

Sårbar mand fundet

En ældre og sårbar mand, der tidligere tirsdag var meldt savnet af politiet, er fundet i god behold og bragt hjem.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi på det sociale medie X.

Link kopieret!

Trods stor international succes: Kendt københavnsk tøjmærke lukker

Den københavnske modeduo Saks Potts lægger efter ti yderst succesfulde år virksomheden i graven og lukker til foråret.
Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Tøjmærket Saks Potts lukker.

Det oplyser firmaet via Instagram.

I opslaget nævner Saks Potts ikke årsagen til lukningen, men oplyser, at det vil finde sted i foråret 2025.

Det danske anerkendte modebrand, der har eksisteret siden 2014 og består af barndomsveninderne Cathrine Saks og Barbara Potts, har opnået både meget stor dansk og international succes.

- Nu, 10 år inde i vores rejse, følte vi, at vi enten kunne ryste posen og nytænke det heller, eller også kunne vi starte på en frisk og tage en smuk afsked med vores virksomhed på et tidspunkt, der føltes som toppen, og skrive et nyt kapitel i vores liv, skriver duo bag Saks Potts på Instagram.

Til mediet Vogue Business siger Cathrine Saks og Barbara Potts, at beslutningen om at lukke modebrandet ikke bunder i økonomi, men snarere at de to trænger til at trække sig og finde en ny udfordring.

Link kopieret!

Forslag om at forbyde sociale medier for unge under 18 år tages op i Folketinget

Forslag om at forbyde visse sociale medier for alle unge under 18 år har rundet 50.000 støtter. (Arkivfoto)
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Et borgerforslag om at forbyde sociale medier som TikTok, Snapchat og Instagram for alle unge under 18 år har rundet 50.000 støtter.

Det fremgår af borgerforslag.dk. Det betyder, at forslaget skal tages op i Folketinget.

Digitaliseringsminister Caroline Stage (M) roser forslagsstillerne for at bringe et vigtigt emne op.

Det siger hun til DR.

Men hun tilføjer, at en dansk aldersgrænse ikke lader sig gøre inden for EU's rammer.

Generelt mener ministeren dog, at TikTok og andre sociale medier fylder for meget blandt børn og unge i dag. De sidder for meget og kigger på skærm. Det skal der laves om på, mener hun.

Link kopieret!

Skandaleombrust advokathus fjernes fra magtfuld kreds

Advokatkontoret Horten ligger i Hellerup nord for København.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Advokater fra advokathuset Horten er ikke længere en del af Gældsstyrelsens advokatpanel.

Det bekræfter Gældsstyrelsen over for TV 2. Mediet AdvokatWatch var først til at skrive historien.

Udmeldingen kommer, efter at den tidligere partner i Horten Line Brokholm tidligere i november blev fjernet fra panelet.

Kort forinden havde Berlingske og Fagbladet 3F afdækket, at hun var involveret i en konkurssag, som hendes tidligere kollega Nicolai Dyhr nævner i TV2-dokumentaren 'Den sorte svane'.

I en skriftlig kommentar oplyser Gældsstyrelsen, at "samarbejdet med eksterne advokatfirmaer og deres advokater er baseret på tillid og transparens".

- På den baggrund mener Gældsstyrelsen, at det er hensigtsmæssigt at sætte samarbejdet med alle advokater fra Hortens insolvensafdeling på pause, da der aktuelt ikke er et passende grundlag for, at vi kan have tillid til afdelingens håndtering af sager, lyder det.

Link kopieret!

Livgardens poster ved Amalienborg er blevet ændret

Skilderhusene ved Amalienborg bærer nu kongens navnetræk.
Foto: Kongehuset

De første af skilderhusene ved Amalienborg har fra i dag fået skiftet deres toppe, så de nu bærer Kong Frederiks navnetræk i toppen.

Det oplyser kongehuset via dets sociale medier.

Navnetrækket, der også er kendt som monogrammet, består af to spejlvendte F’er med romertallet X (ti) i midten.

Navnetrækket er valgt af kong Frederik og er designet og tegnet af den kongelige våbenmaler Ronny Skov Andersen med digital bistand fra tegner Stefan Lægaard, skriver kongehuset.

Foruden Livgardens skilderhuse anvendes det kongelige navnetræk også på selv samme gardes skulderstropper, mens også Gardehusarregimentets sabeltasker og sadeldæk er udsmykket med navnetrækket. Det bruges også på kongelige reskripter og i en række andre sammenhænge.

Link kopieret!

Nogen har indleveret en tveægget økse under frit lejde-aktion

VestegnePolitiet viser et udvalg af våben og ammunition indleveret under Frit Lejde på politigården i Albertslund.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I stedet for at begrave stridsøksen har en borger på Københavns Vestegn valgt at indlevere den til politiet.

Tirsdag eftermiddag fremviste politikredsen et udsnit af nogle af de alverdens våben, som borgere har afleveret i forbindelse med den månedlange frit lejde-ordning, hvor man anonymt og straffrit aflevere ulovlige våben til politiet

En foreløbig opgørelse til og med søndag den 24. november 2024 viser, at Københavns Vestegns Politi indtil videre har fået indleveret 1237 effekter. I samme tidsrum er tallet på landsplan 21006 effekter.

Det er kun skydevåben, ammunition, stikvåben og blankvåben som sværd, bajonetter og lignende, der kan afleveres på politistationerne.

Eksplosiver er en anden sag. Sprængstoffer som håndgranater og lignende skal nemlig ikke indleveres på politistationerne. De skal i stedet indleveres efter særlig aftale med politiet.

Frit lejde-ordningen løber måneden ud.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google