DTU bag banebrydende teknologi: Mælk skal trylles til alkohol
Mejerier smider millioner ton ostevalle ud hvert år, men en ny teknologi kan fremover omdanne det til alkohol.
At lave mælk om til alkohol kan lyde næsten religiøst, men det er ikke desto mindre, hvad mejerier over hele verden gør klar til.
I hvert fald hvis det står til en gruppe danske forskere, der har udviklet en teknologi, så mælkesukker i ostevalle kan omdannes til ethanol, der indgår i spiritus.
Og kvaliteten af alkoholen fejler intet, fortæller Peter Ruhdal Jensen, professor ved DTU Fødevareinstituttet og medstifter af firmaet Alcowhey, som står bag den patenterede teknik.
- Alkoholen, der kommer ud af det, er meget ren. Teknikken er hurtig og kan bruges i lille skala, så selv små mejerier kan få glæde af det, siger han.
Valle er et overskudsprodukt, og Alcowhey vurderer, at der på verdensplan smides cirka 100 millioner ton valle ud om året.
Mejerier betaler for at komme af med overskudsproduktet, der enten brændes, bruges som dyrefoder eller som gødning.
Det vil gavne miljøet, hvis vallen genanvendes. Desuden kan mejerierne tjene penge på at sælge ethanol i stedet for at betale for at skille sig af med vallen.
Investeringsfirmaet Capnova, som støtter projektet økonomisk, ser et stort potentiale, fortæller investeringsmanager Louise Heiberg.
- Markedet er globalt, det her kan blive stort på den lange bane. De mindre og mellemstore mejerier kan få et højværdiprodukt ud af et lavværdiprodukt.
- Vi starter ud med at teste teknologien og skalerer det op på de mindre mejerier i Island og i Danmark, siger hun.
Store mejerier kan omdanne dele af vallen til eksempelvis proteinpulver og modermælkserstatning. Teknologien er derfor primært interessant for mindre mejerier, som ikke har samme mulighed.
Der er endnu ikke bygget anlæg, der kan sælges til mejerierne. Men ifølge Peter Ruhdal Jensen har flere mejerier og destillerier vist interesse.
- Vi forventer, at prisen vil være tilstrækkelig lav til, at små mejerier vil sætte dem op. Inden for et til to år kan man drikke alkoholen, hvis det går, som vi forventer.
FAKTA: Forvandling fra mælk til alkohol
En ny teknologi gør det muligt at lave alkohol af ostevalle. Se, hvor mange flasker det kan blive til, her.
Hvert år bliver op mod 100 millioner ton valle smidt ud af mejerier over hele kloden. En gruppe danske forskere har udviklet en metode, som gør det muligt at omdanne vallen til alkohol.
Det kan både skåne miljøet og betyde flere indtægter til mejerierne, der kan sælge alkoholen til destillerier.
Forstå, hvilken størrelsesorden der er tale om:
- 100 liter råmælk kan blive til 10 liter ost og 90 liter valle.
- De 90 liter valle bliver til mellem halvanden og to liter ren alkohol.
- Når det blandes op til en almindelig alkoholstyrke på 40 procent, bliver det til mellem seks og otte flasker spiritus.
- Den præcise mængde valle i verden er ukendt, men firmaet Alcowhey, der står bag teknologien, vurderer, at der er cirka 10 millioner ton valle alene i Skandinavien.
- Et mellemstort dansk mejeri har cirka 50.000-60.000 ton valle. Det kan blive til over fem millioner flasker alkohol.
- Teknologien er relevant for små og mellemstore mejerier. Store mejerier kan selv tørre vallen og bruge den til eksempelvis proteinpulver og modermælkserstatning.
Kilde: Alcowhey