TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Lars bruger nyt stort rumteleskop i jagten på liv i rummet

I sidste uge offentliggjorde NASA de første billeder og observationer fra verdens største rumteleskop. I Lyngby undersøger forskere et af livets helt store spørgsmål, og teleskopet er et skridt på vejen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

- Vi kan se muligheder, som ingen har set før. Vi kan besøge steder, hvor ingen har været før.  

Sådan lød de storladne ord fra USA's præsident, Joe Biden, da man i sidste uge offentliggjorde det første billede fra verdens største og nyeste rumteleskop. 

Med teleskopet kan forskere gøre hidtil umulige opdagelser, heriblandt spændte forskere i hovedstadsområdet. 

- Det vil kunne gøre, at vi for første gang kan kigge på atmosfæren af planeter på størrelse med Jorden: Altså de planeter omkring andre stjerner, hvor vi kunne forestille os, at der måske kan være liv på, fortæller Lars A. Buchhave til TV 2 Lorry.

Han er professor ved DTU Space i Lyngby, Danmarks største rumforskningsinstitut, og har viet sin forskning til at besvare det, han selv omtaler som ”ét af videnskabens største ubesvarede spørgsmål”:

Er vi alene?

Nu kan NASA's nye rumteleskop, James Webb, så tage hans forskningsfelt et afgørende skridt videre. 

I bunden af artiklen kan du se TV 2 Lorrys YouTube-video om rumteleskopet og jagten på at finde liv i rummet. Vi var med, da Lars modtog de første fotografier fra rummet. 

Hvem er James Webb?

Teleskopet er opkaldt efter James E. Webb. Han ledte NASA i årene 1961 til 1968. Mange forbinder ham med Apollo-programmet, og han gik på pension blot få måneder før den første månelanding i juli 1969. 

Et eftertragtet nyt ’stykke isenkram’

James Webb har kostet omkring 11 milliarder dollars, og det er udviklet i et samarbejde mellem amerikanske NASA, Canadian Space Agency og det europæiske rumagentur ESA.

Observationerne fra det nye teleskop er tilsyneladende ganske eftertragtede: NASA har modtaget mere end 1000 forskningsansøgninger fra hele verden, som har været igennem en omhyggelige udvælgelsesproces

Og blandt de nøje udvalgte er altså en ansøgning fra DTU i Lyngby med Lars’ ph.d.-studerende Alexander Rathcke i spidsen.

- At få tildelt tid på det her fantastiske nye stykke ’isenkram’ er jo helt fantastisk, siger Lars A. Buchhave. 

At få tildelt tid på det her fantastiske nye stykke ’isenkram’ er jo helt fantastisk.

— Lars A. Buchhave, professor, DTU Space

Hovedstadsområdet i front i rummet

Forskere i hovedstadsområdet er stærkt repræsenterede i arbejdet med det nye store teleskop.

DTU Space bidrog, da teleskopet skulle designes, konstrueres og bygges og har på grund af deres involvering fået stor andel i den videnskabelige observationstid.

Forskere ved Cosmic Dawn Center (DAWN), som er et samarbejde mellem DTU Space og Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, udforsker det tidligere univers og dannelsen af de første galakser. I samarbejde med et større international forskerhold har de adgang til mere end en tredjedel af timerne i den første runde af observationstid.

Befinder sig 1,5 millioner kilometer væk

Teleskopet blev opsendt i december 2021. 

Mens dets forgænger Hubble-teleskopet har sin bane 547 kilometer fra jorden, befinder James Webb sig nu i kredsløb hele 1,5 millioner kilometer fra jorden.

Teleskopet har et 6,5 meter bredt hovedspejl, som er belagt med guld.

Det kan opfange lys fra mere fjerne og lyssvage objekter end sin forgænger og skal løse flere videnskabelige opgaver.

Nyligt offentliggjorte billeder fra James Webb viser blandt andet, hvordan teleskopets kameraer kan kigge gennem kosmisk støv og kaste nyt lys over, hvordan stjerner dannes.
Foto: NASA, ESA, CSA, STScI & Webb ERO Production Team

For Lars Buchhave og hans kolleger åbner teleskopet, som tidligere nævnt, op for en afgørende ny mulighed: Nemlig at undersøge atmosfæren af jordlignende planeter. 

Ved at undersøge planeternes atmosfærer, vil man måske i fremtiden kunne finde tegn på liv – eller omvendt konstatere, at livet på Jorden faktisk er helt unikt.

- Vi står foran et helt uudforsket parameter-rum her. Vi ved overhovedet ikke, hvad der er i atmosfæren på de her planeter, fortæller Lars A. Buchhave.

Her i videoen kan du se, hvordan man kan analysere fremmede planeters atmosfærer - for eksempel planeter omkring stjernen "Trappist-1". 

Forskere vil undersøge, om der er betingelser for liv på fremmede exoplaneter ved hjælp af såkaldt spektroskopi. En teknik, som kan afsløre atmosfærens sammensætning, temperatur og tryk ved at analysere det farvespektrum af lys, som er kommet igennem planetens atmosfære.

Flere scenarier

I jagten på liv, som vi kender det, leder forskerne efter jordlignende exoplaneter. Det er planeter på størrelse med Jorden, som kredser om andre stjerner end Solen.

James Webb-teleskopet skal blandt andet undersøge et solsystem kaldet ”Trappist 1”, som har syv jordlignende planeter.

Flere af dem er i ”den beboelige zone”, det vil sige i en afstand fra stjernen, hvor der kan være flydende vand.

Undersøgelsernes ”worst case scenarios” er, at planeterne slet ingen atmosfærer har, eller at der er et skydække, som man ikke kan se igennem. 

At planeterne har en atmosfære er en betingelse for, at der kan være liv, som vi kender det. Og her kan forskerne være heldige at få nye brikker i jagten på liv.

- Vi vil gerne finde vanddamp i atmosfæren, fremhæver Lars A. Buchhave.

- Men også at temperaturen og trykket, og i øvrigt resten af atmosfæren, er beboelig, forklarer han.

Næste generation af teleskoper

Ifølge Lars A. Buchhave bliver det dog desværre ikke med James Webb-teleskopet, at vi endelig får svar på, om der er liv i rummet.

Det skyldes blandt andet, at teleskopet har svært ved at aflæse ilt i atmosfæren. 

For at kunne lægge de afgørende brikker må forskerne vente på fremtidige teleskoper som “Extremely Large Telescope” og NASA's næste store flagskibsteleskop.

Håbet er, at disse teleskoper netop kan finde ilt og andre biosignaturer, fortæller Lars A. Buchhave – noget, der faktisk er indikationer på liv.

"Extremely Large Telescope"

I sidste ende handler det dog ikke om at finde enkelte stoffer, men at få dannet sig et helt billede: At forskerne en dag kan sandsynliggøre, at sammensætningen af atmosfæren ikke kan forklares med andet end liv. Og måske kan de sandsynliggøre det ved at observere tegn på liv på mange forskellige exoplaneter, forklarer Lars A. Buchhave.

Men er der forskningsmæssigt enighed om, hvornår man kan sige: “Okay, nu har vi bevist, at der er liv i rummet?”

- Der vil være en kæmpe, kæmpe debat! Uden tvivl, understreger Lars A. Buchhave og tilføjer, at der ikke er konsensus om, hvad der er af krav. 

- Der er slet ikke nogen definition på, hvad liv er - det er også under debat, siger han.

Derfor vil der ifølge professoren være en længere videnskabelig debat, hvor man med data prøver at sandsynliggøre, hvad man ser. 

Det ville umiddelbart virke underligt, hvis alle de muligheder er der, men det eneste sted i universet, der er opstået liv, er her på Jorden.

— Lars A. Buchhave, professor, DTU Space

Hvad skal vi bruge den viden til, hvis vi får sandsynliggjort, at der er liv i rummet?

-  Det kan man jo sådan set spørge ethvert menneske om, og ikke bare mig, hvad det ville betyde for dem. Jeg tror, at de fleste har på et eller andet tidspunkt kigget op og tænkt: "Kan det være, at der er liv andre steder?"

- For mig at se vil der være et tidspunkt i historiebøgerne, før vi vidste, om der var liv i universet, og et efter, og det, tror jeg, vil påvirke de fleste menneskers selvopfattelse og vores opfattelse af menneskeheden i universets kontekst.  

Som forsker er han ikke meget for at gætte. Men hvis han skulle indgå et væddemål om, hvorvidt der er liv i rummet eller ej, så er svaret følgende:

- Så ville jeg sige, at vi har jo fundet ud af, at der er milliarder planeter på størrelse med Jorden med den rette temperatur. Det ville umiddelbart virke underligt, hvis alle de muligheder er der, men det eneste sted i universet, der er opstået liv, er her på Jorden.

Se TV 2 Lorrys YouTube-video om teleskopet her:

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Så mange juleindbrud har der været i din politikreds

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Nordsjælland er den politikreds, der i år har haft flest indbrud i juletiden i TV 2 Kosmopols sendeområde.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

Fra den 22. til den 26. december var der 27 indbrud i Nordsjælland. Det er et markant fald siden sidste år, hvor der var 41 indbrud i samme periode.

Ser man mod Midt- og Vestsjællands politikreds, var der i år 13 indbrud mellem den 22.-26. december. I Københavns Vestegns politikreds var der 11 indbrud, og i Københavns politikreds var der 7.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Julen er blevet højtid for særlig type kriminalitet

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mens mængden af indbrud i juledagene er faldende, stiger mængden af digital svindel.

Det fortæller datagidselforhandler Michael Andersen til TV 2.

Svindlerne udnytter juletidens stress og jag til deres fordel, fortæller han.

- Jo mere presset en person er, jo mindre skal der til, før vedkommende får tillid til det, der præsenteres - hvad enten det er et link i en mail eller et opkald fra "banken", siger Michael Andersen til TV 2.

Han råder til, at du selv tager kontakt til den person, du tror, du er i kontakt med. Det gælder både, hvis "din datter" sender en sms med behov for penge, eller hvis du får et opkald fra "banken". Så skal du lægge på og selv ringe op på det nummer, du kender.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Eksperter kritiserer ny hjemløsereform

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Hjemløsereformen, der trådte i kraft for et år siden, skaber et A- og et B-hold af hjemløse og skubber de mennesker, som har det allersværest, længere væk fra hjælpen.

Det mener Charlotte Vange Løvstad, lektor ved VIA og forsker i hjemløshed, skriver DR. Hun bakkes op af flere andre eksperter på området.

500 ud af landets 6.000 hjemløse i Danmark sover hver dag på gaden, og de bliver overset i den nye reform, mener hun.

- Gadesoverne, som er nogle af de allermest udsatte mennesker, bliver ladt i stikken, fordi de ikke ønsker at komme ind på et herberg, siger hun til DR.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig i, at reformen primært fokuserer på de hjemløse, der bor på herberg. Hun peger på at det er kommunernes ansvar at hjælpe hjemløse mennesker, uanset hvor de bor.

Knap halvdelen af alle hjemløse i Danmark bor i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Københavns Politi efterlyser mand

Københavns Politi efterlyser Alvaro, der onsdag aften gik ukendt retning fra sin bopæl i Indre By i København.

Det skriver politiet på X.

Hvis du ser Alvaro, eller har kendskab til hans færden, kan du ringe til politiet på 114.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet efterlyser Ole

Opdatering kl. 15.50

Ole er nu fundet i god behold. Politiet takker alle, der har delt deres opslag og hjulpet med at lede.

- Vi savner Ole, der i dag er gået fra et plejecenter på Bredebovej i Kgs. Lyngby, skriver Nordsjællands Politi på X.

- Ole har demens, og vi frygter, at han ikke kan finde hjem igen.

Ole er 175 centimeter høj, almindelig af bygning, har hvidt hår og fuldskæg og er formentlig iført sort mercedes kasket og sort vindjakke.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Tidligere cheftræner slutter sig til FCK

F.C. Københavns Kvindehold offentliggør torsdag på sin hjemmeside, at den 27-årige Freja Nielsen tiltræder som ny assistenttræner for kvinderne i 2025.

Klubben skriver, at Freja Nielsen, trods sin unge alder, allerede har sikret sig stor erfaring som tidligere cheftræner for Fremad Valby kvindeserie øst, talentchef for HB Køge pige ungdom samt assistenttræner for HB Køge U18. Ydermere skal Freja Nielsen i gang med tage sin træner A-licens efter nytår.

Kvindernes nuværende assistenttræner, Susanne Præst, får efter eget ønske en ny rolle som specifik- og individueltræner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Harmonikasammenstød på motorvej

Foto: TV 2 Kosmopol

Et trafikuheld på E20 fra Køge mod Avedøre mellem afkørslerne Greve N og Ishøj betyder, at et spor er spærret.

Ifølge P4 Trafik er der tale om et harmonikasammenstød med flere biler involveret.

Uheldstedet ikke ikke sikret, men vejhjælp er på vej, skriver Vejdirektoratet.

Opdatering klokken 13.13: Redning er nu på stedet, og trafikken forventes at være normal ud på eftermiddagen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Person omkommet i brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi har fundet en person brændt inde i et rækkehus på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

Det skriver de på X.

Politiet arbejder på at identificere personen og er i dialog med de pårørende.

En beboer i naboejendommen er evakueret og uskadt. Myndighederne arbejder fortsat på stedet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Indbrudstyve slog til mere end 60 gange juledag

Foto: TV 2 Kosmopol

Mindst 61 personer er blevet udsat for indbrud juledag, viser de seneste tal fra Rigspolitiet.

Tallene dækker over antallet af indbrud, der er anmeldt til politiet, på dagen.

Samlet set er der blevet anmeldt 153 indbrud fra 23. december til og med 25. december. Det er 50 færre anmeldelser end året før i samme periode.

Den 25. december sidste år var den klare højdespringer i juleperioden, som sædvanligvis er indbrudstyvenes højsæson, da mange er væk fra deres hjem.

Juledag 2023 blev der anmeldt 105 indbrud, sammenlignet med de 61 anmeldte indbrud i år på samme dag.

Men det er dog for tidligt at glæde sig over faldet af anmeldte indbrud, lyder det fra Christian Berthelsen, der politiassistent og talsperson i Rigspolitiet.

- Folk kommer hjem fra juleferie i dag og i morgen, og der kan de jo risikere at finde ud af, at de har haft indbrud, og så vil tallet stige i forhold til anmeldelser, siger han.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google