LLO om boligsvindel: Det er simpelthen for let
Lejernes LO får stribevis af henvendelser fra unge, der bliver snydt på boligmarkedet. Svindlerne benytter sig ofte af internettet.
Internettet bugner med gode tilbud om lækre boliger. Men langtfra alle er reelle.
Som TV 2 Lorry i dag kan fortælle, efterforsker Nordsjællands politi i øjeblikket 25 anmeldelser om boligsvindel, som, de mistænker, er begået er den samme mand.
Lejernes Landsorganisation i Birkerød hjalp et af ofrene, den kinesiske DTU-forsker Ding Zhao, da han var blevet snydt. Leder Birte Vestergaard har et klart bud på, hvorfor de boligsøgende bliver snydt.
- Alle ved, at der er boligmangel til studerende- mangel på billige boliger. Det er simpelthen for nemt at lave såadan en annonce. Fristelsen er for stor, siger Birte Vestergaard til TV 2 lorry.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry
LLO så gerne at flere fik tjekket deres lejekontrakt igennem, inden de skriver under. De opfordrer alle kommende lejere til generelt at skærpe opmærksomheden.
- Vi kan sætte fokus på det. Her er det DTU, der er involveret. De kan jo også være lidt mere opmærksom på de fælder, der er, siger Birte Vestergaard.
DTU: Alt kan blive bedre
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har i flere år advaret studerende og ansatte om, at der er risiko for svindel i de publikationer, universitetet udleverer. De vil ikke udtale sig om sagen, hvor mindst ni af universitetets ansatte eller studerende siger, at de har været udsat bedrageri begået af den samme mand.
Men Michael Hyttel Thomsen, som er leder af DTU's boligfond, siger generelt:
- Man kan sikkert gør mere, end man gør. Alt kan blive bedre. Med det fokus, der er lige, vil vi helt sikkert drøfte, om vi kan gøre mere. Det er helt naturligt, siger han til TV 2 Lorry.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry
Særligt udlændinge, der for eksempel er i Danmark for at studere, bliver ramt af svindel som den kinesiske Ding Zhao var ude for.
- Jeg tror, det er en del af systematikken, at man regner med, de ikke kan gøre noget. Beløbet er for lille til, at man kan sætte en advokatsag i gang, og ofte har de ikke pengene. De fleste vil nok sige: 'Det var den lærestreg', siger Birte Vesterggaard fra LLO Birkerød.
Men selvom det ikke er store beløb, den enkelte bliver snydt for, kan der være store penge at tjene for boligsvindlere. 25 sager som Ding Zhaos, der blev snydt for 14.00 kroner, løber således op i 350.000 kroner.
DTU vil fremadrettet være ekstra opmærksomme på at advare studerende imod svindel.
- Vi vil helt klart prøve at sikre, at alle får den rigtige information, siger Mikael Hyttel Thomsen.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry