Mia har ikke planer om at flytte sammen med kæresten: "Jeg har taget et valg om at bo alene"

Mere end halvdelen i Lyngby-Taarbæk Kommune bor alene. En del af forklaringen er et stigende antal mennesker, der vælger at leve i Cola-forhold. Mia Danielsen og Mathilde Gerike Heichelmann er to af dem.

Artiklen du nu skal læse blev første gang udgivet i maj 2023, men vi synes, den er værd at læse igen. 

30-årige Mia Danielsen bor alene. Det er sådan, hun har det bedst. 

Hun har for nylig fået sig en kæreste efter et årti som single, men det betyder ikke, at de har planer om at slå pjalterne sammen. I hvert fald ikke inden for den nærmeste årrække. 

- Jeg har en alder, hvor alle omkring mig får børn og flytter i hus. Men jeg har taget et bevidst valg om at bo alene, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

Mia Danielsen har levet i sit eget selskab i ti år nu. De seneste tre år har hun boet i Lyngby, da hun arbejder i en Ph.d.-stilling på DTU i samme by. 

Og hun er langt fra den eneste i Lyngby-Taarbæk Kommune, der kun dækker op til sig selv ved middagsbordet. 

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 51,3 procent af kommunens husstande er såkaldte singlehusstande, hvor der kun bor én voksen med eller uden børn. 

Det gør Lyngby-Taarbæk til den kommune i regionen med næstflest enlige - kun overgået af Frederiksberg. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er en singlehusstand?

En singlehusstand er en husstand med én voksen beboer.

Statistikken dækker både over voksne, der bor helt alene, og voksne, der bor med børn.

Statistikken fortæller ikke noget om vedkommendes civilstand.

Antallet af singlehusstande i Region Hovedstaden er steget støt de seneste år, og i 2023 udgør de hele 47,4 procent af alle husstande i regionen. Den er dermed den region i landet med flest enlige. 

- Det skyldes primært det fænomen, at vi har rigtig mange studerende og mange unge, der bor her, siger Sebastian Kaldahl, boligøkonom hos Dansk Industri.

Samtidig peger Mira Lie Nielsen, boligøkonom hos Nykredit, på de unges udvidede singleliv som en del af forklaringen. 

- Vi har en længere ungdomstilværelse i form af, at vi studerer mere og får børn senere og senere, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

Det ses også i tallene, hvor andelen af singlehusstande per aldersgruppe i regionen først begynder at falde en smule, når vi rammer 30'erne.

Det næste boom i antallet af singlehusstande ses i midten af livet, hos dem i 40'erne og 50'erne, viser tallene. Det skyldes ifølge boligøkonomen at vi - efter den skilsmisse, halvdelen af os statistisk set ender i efter vielsen - ikke som tidligere er indstillet på at flytte sammen med den næste partner.

Fænomenet har et navn: Cola - Couples Living Apart, som flere og flere par vælger at leve efter.

- Der er flere og flere, der vælger ikke at slå husstandene sammen, når man finder en ny partner, og der måske er to sæt børn involveret, forklarer hun:

- Man bliver i stedet i hver sin bolig, fordi man før har prøvet at måtte splitte familien op, og børnene bliver nødt til at flytte, hvis man etablerer sig igen. 

Spørg Os - Formular

_

Mere Mia-tid

Mia Danielsen nyder sin alenetid. Det var derfor slet ikke på tale, at hun skulle finde sig et bofællesskab, da hun flyttede til Lyngby. 

- Det giver mig en ro at kunne være alene, når jeg er i mit hjem. Jeg kan godt lide mine små, daglige rutiner, og det er rart ikke at skulle tage hensyn til andre, siger Mia Danielsen: 

- Jeg måtte på et tidspunkt flytte hjem til mine forældre, da jeg havde fået en vandskade i min lejlighed, og selvom jeg har et godt forhold til mine forældre, var jeg ved at blive sindssyg over at være sammen med nogen hele tiden. Jeg begyndte at blive enormt glad for at køre i min bil, da jeg her fik noget Mia-tid. 

Hun måtte dog sande, at det er noget sværere at finde drømmeboligen, når man kun har en enkelt indkomst at købe for.

Drømmen var en treværelses lejlighed i et nogenlunde roligt område. Men det var svært at finde penge til. 

- En toværelses lejlighed ville også have været fin, men jeg ville gerne have tre værelser for at føle, at jeg udvikler mig. Ligesom mange familier også flytter i hus og får børn, så var det min måde at tage det næste skridt, siger hun: 

- Det var en udfordring at finde en bolig, jeg havde råd til, men det lykkedes heldigvis til sidst. 

Mangel på singleboliger

Det er ingen hemmelighed, at det kan være svært at komme ind på boligmarkedet i hovedstadsområdet, når man kun er én voksen. 

Både fordi det er begrænset, hvor mange penge banken vil gå med til at låne en til et hus, og fordi der er mangel på boliger, der er indrettet med singlerne in mente. 

quote Jeg har været i kontakt med mange i mit nærområde, som er singler og bor alene

Mia Danielsen

- Det er et svært boligmarked for enlige. Særligt i København, hvor der i en årrække blev bygget større boliger for at sikre plads til børnefamilierne, siger boligøkonom Sebastian Kaldahl: 

- Det tyder på, at udbuddet af små boliger ikke er fulgt med efterspørgslen. Det er også en af grundene til, at der er mange i København, der bor i deleboliger, hvor flere bor sammen. 

Lyngby-Taarbæk Kommune fortæller, at de løbende tager besyv på efterspørgslen af mindre boliger - særligt hvad angår studieboliger, da kommunen har mange studerende fra DTU boende. 

Samtidig har de i en del år arbejdet med at give mulighed for at etablere singlevenlige boliger til personer, der ønsker at flytte ud af et større hus eller lejlighed, eksempelvis efter en skilsmisse eller som pensionist. 

Tindersingler en masse

Det kommer ikke bag på Mia Danielsen, at der er mange, der bor alene i Lyngby-Taarbæk Kommune. Hun har længe haft en fornemmelse af, at der er mange singler i hendes lokalmiljø. 

- Jeg har eksempelvis været i kontakt med mange i mit nærområde, som er singler og bor alene. Og det er folk på alt fra 25 til 45 år, fortæller Mia Danielsen. 

Da hun før sit forhold var på Tinder, var hun samtidig overrasket over, hvor mange singlemænd der var i hendes nærområde. Også selvom hun satte søgningen til en radius på to kilometer og udelukkende ledte efter jævnaldrende. 

- Så jeg er ikke overrasket. Det må jeg bare sige. 

Mia Danielsens kæreste er dog så småt rykket ind i hendes hjem. Hans mad fylder efterhånden halvdelen af køleskabet, hans tandbørste står på badeværelsesbordet og hans tøj er også at finde i klædeskabet. 

- Det var lidt svært i starten. Det skulle jeg lige vænne mig til. Jeg er en person, der har brug for, at tingene går meget langsomt, siger hun:

- Det har ikke noget med ham at gøre. Jeg er bare vant til at være mig selv, og jeg har ikke lyst til at tage nogen forhastede beslutninger og stå i en situation, hvor man lynhurtigt flytter sammen for så bare at gå fra hinanden igen og stå med al den stress, der følger, når man skal til at flytte og måske sælge lejligheden. 

En god bog og en rugbrødsmad

Bruddet har 45-årige Mathilde Gerike Heichelmann været igennem. Men da hun og hendes daværende mand blev skilt for syv år siden, blev hun boende i huset i Lyngby. Og det har hun det enormt godt med. 

Mathilde Gerike Heichelmann var i tvivl om, om det overhovedet kunne lade sig gøre at sidde i huset alene efter skilsmissen. Beslutningen betød da også, at hun måtte skære ned på ferierne og give lidt billigere gaver til jul.

Cola-forhold forhold boform bo alene parforhold kæreste
Efter jeg blev skilt, prioriterer jeg tid til mig selv på en helt anden måde, end jeg gjorde før, siger Mathilde Gerike Heichelmann
Foto: Privatfoto

Men det var vigtigt for hende, at børnene fortsat havde den samme base, som de havde, da deres forældre var gift. Det er en beslutning, hun er glad for i dag.  

- Jeg synes, at det er skønt. Alle beslutninger er op til mig i forhold til de ting, jeg gerne vil gøre med huset, og de ting jeg gerne vil lave med mine børn, når de er hos mig, siger hun til TV 2 Kosmopol.

- Når jeg ikke har mine børn, har jeg en oplevelse af en hel anden frihed. Så kan jeg spise det aftensmad, jeg har lyst til, og hvis jeg har haft en lang dag på arbejdet og talt meget med mennesker, kan jeg selv bestemme, om jeg vil snakke med nogen, når jeg kommer hjem. 

Hendes to børn på ni og 13 år bor nu på skift hos deres mor og far. Og Mathilde Gerike Heichelmann kan mærke, hvordan hun er begyndt at sætte pris på alenetid på en måde, hun aldrig har gjort før. Det er en muskel, hun ikke har trænet på samme måde, da hun var gift. 

- Efter jeg blev skilt, prioriterer jeg tid til mig selv på en helt anden måde, end jeg gjorde før. Jeg tror, at jeg tidligere har glemt, hvor vigtig tid til mig selv er, og hvor meget jeg nyder at sidde med en god bog og en kop kaffe og en rugbrødsmad. 

Når børnene flytter hjemmefra

Selvom hun mødte sin nuværende kæreste for tre år siden, har hun ikke planer om at flytte sammen med ham lige foreløbig, særligt af hensyn til hendes børn. 

- Når jeg har mine børn, vil jeg gerne kunne være der 100 procent for dem, og det er jo ikke mine børn, der har valgt at blive skilt, siger hun.

- Så det med at bringe et andet menneske ind, hvis jeg skulle bo sammen med en anden, det betyder også, at jeg beder mine børn om at forholde sig til en anden voksen i deres liv, og det har de jo ikke bedt om. 

Mathilde Gerike Heichelmann kan have sin kæreste på besøg i de dage, hun har børnene. Han spiser aftensmad sammen med dem og overnatter måske en enkelt nat eller to. Men ikke mere end det. 

- Mine børn har en rigtig god far - og en rigtig god mor for den sags skyld - så jeg går ikke rundt og tænker, at de har brug for mere input. Jeg er ikke interesseret i at de skal forholde sig til flere end højst nødvendigt, siger hun. 

Men sådan vil det ikke blive ved med at være. Mathilde Gerike Heichelmann har en plan om at slå pjalterne sammen, når børnene er store nok. 

- Jeg er næsten helt sikker på, at jeg skal bo sammen med min kæreste, når børnene er flyttet hjemmefra, siger hun. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik