Støjklage tvang bager til at lukke - det fik borgerne til tasterne
Bageriet Kræs i Lyngby har valgt at lukke forretningen ned efter et støjpåbud fra kommunen. Lokale kunder er uforstående over for, hvorfor der ikke længere er plads til bagervirksomhed på adressen.
En lokal bager med egen produktion i baglokalet er efterhånden en sjældenhed i en tid, hvor bake off og kæder med produktion langt fra bageriet vinder frem.
Netop den slags bageri er Lyngby nu blevet ét fattigere af. Kræs Bageri på Ulrikkenborg Plads solgte søndag forretningens sidste spandauer og drejede nøglen endegyldigt om.
Beslutningen om lukningen sker efter en støjklage fra en beboer, der bor i en af lejlighederne i bygningen:
- Efter vi havde fået klagen, så vi på, hvad det ville koste at reducere støjen, og vi vurderede, at det, vi skulle smide i at støjdæmpe lokalet, simpelthen var for meget, fortæller ejer af Kræs Bageri, bagermester Jesper Nathansen, til TV 2 Kosmopol.
Støjklagen er blevet behandlet af Lyngby-Taarbæk Kommune, som har været ude at måle, præcis hvor meget støj der kommer fra bageriets produktion – og resultatet var, at støjen var højere, end det reglerne påbød. Derfor modtog bageriet et støjpåbud, som betød, at de skulle reducere støjen.
Jesper Nathansen kunne vælge at investere i at få ombygget baglokalet, så støjen blev reduceret. Men det gav ikke mening for ham, fortæller han:
- Vi er jo lejere, så vi ville putte penge i en anden mands lokaler. Det – sammen med at vi har været ved at vokse ud af lokalerne – har gjort, at vi har valgt at sige, det var dråben, siger Jesper Nathansen.
Gav liv til pladsen
Kræs Bageri har eksisteret i Lyngby i knap to år, men der har været bagervirksomhed - og dermed produktionslarm - på adressen i mere end 71 år, ifølge bagermesteren.
Derfor undrer det Jesper Nathansen, at det pludselig er nu, at larmen er blevet for meget.
- Der har jo ligget bageri med lejligheder ovenover i så mange år, så hvorfor er det nu, hammeren falder?, spørger Jesper Nathansen.
Det spørgsmål er også faldet mange af bageriets støtter for brystet.
Lena Sjøquist er trofast kunde i Kræs Bageri - faktisk plejede hun at komme der et par gange om ugen – blandt andet for at drikke kaffe og spise croissanter.
Hun er meget ked af, at bageriet nu lukker:
- Jeg blev chokeret og dybt rystet, da jeg hørte det. En ven sendte mig en sms om det, og jeg var nærmest ved at græde, da jeg læste det, fortæller hun til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
Hun er en af de mange, der er uforstående over for, hvorfor en enkelt klage, kan få så stor betydning.
- Det er jo trist, fordi det kommer til at gå ud over ejerne og ikke mindst de mange kunder.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Og hun kommer til at savne bageriet for andet end godt bagværk:
- Det gav også en masse liv til pladsen. Vi er hårdt ramt af butikslukning på grund af letbanebyggeriet.
Skuffede kunder
Efter meddelelsen om at bageriet ville lukke som konsekvens af støjpåbuddet, har flere hundrede mennesker reageret og kommenteret på bageriets lukning – enkelte har endda overvejet at begynde en indsamling til bageriets ejere, så de kan få penge til at støjdæmpe baglokalet.
Mange af dem er sure på kommunen, som har håndteret klagen:
- Nej hvor er det bare L**** uretfærdigt! Jeg bliver SÅ uforstående overfor sådanne tiltag, når der har været bageri der så længe, skriver en person i kommentarsporet.
- Der må da sidde nogle naboer et sted med dårlig smag i munden!! Hvor er det ærgerligt, at I må lukke på så tyndt et grundlag - ikke mindst taget i betragtning af, at der altid har ligget en bager, skriver en anden.
- Vildt at vi bor i en kommune der er så fjendtlige over for erhvervsdrivende, skriver en tredje.
Borgmesteren er også gået ind i sagen
Borgmesteren i Lyngby-Taarbæk har også involveret sig i kommentarsporet, hvor hun forsvarer sin forvaltning.
- Når der er et støjpåbud, så er det ikke noget, vi politisk har besluttet eller behandlet, skriver hun i opslaget og fortsætter:
- Jeg antager, at der har været en konkret klage, og at der i den forbindelse er konstateret, at gældende støjgrænser overskrides. I sådanne sager vil der komme et påbud. Jeg tvivler på, at vi kan ignorere støjreglerne eller sige, at det er ok, at grænserne overskrides - for der er jo nok lovgivningsmæssige krav.
Sofia Osmani slutter sin kommentar af med at skrive, at hun har bedt sin forvaltning om at svare på, om det kan lade sig gøre.
Jesper Nathansen er dog ikke sur på kommunen. Han forstår godt, at de bare følger reglerne. For at understrege dette, har bageriet mandag skrevet følgende opdatering på Facebook:
- Vi vil gerne fastslå, at det ikke er kommunen, der har pålagt os at lukke, men at beslutningen er vores egen.
Svært at finde lignende lokaler
Til de mange trofaste Kræs-kunder er der dog ikke umiddelbart nyt om, at bageriet skulle rykke til en anden lokation i nærheden.
Ifølge Jesper Nathansen er der i hvert ikke noget på tegnebrættet lige nu, da det er meget svært at finde egnede lokaler, der er til at betale.