Oversigt

Seneste nyt

Det er udbredt blandt elitesportsudøvere – men det skader både præstation og sundhed

Det er en populær praksis blandt elitesportsfolk at skære drastisk ned på kalorieindtaget for at tabe sig op til konkurrencer. Men dette får ikke alene atleterne til at præstere dårligere - det skader også deres immunsystem.

Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.

I studiet har Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet testet præstationsevnen hos 12 kvindelige veltrænede triatleter under perioder med normalt kalorieindtag og perioder, hvor atleterne kun indtog 50 procent af deres energibehov.

- De 14 dage med for lidt mad forringede deres præstationsevne med 7,7 procent i en 20-minutters tidskørsel på cykel, hvilket må siges at være ret kraftigt. Og under en mere intens korttidstest var deres præstation dalet med hele 18 procent. Så der er ingen tvivl om, at selv kort tid med denne praksis kraftigt forringer ens præstationsevne som atlet, siger Jan Sommer Jeppesen, der sammen med professor Ylva Hellsten står bag studiet.

Ifølge Københavns Universitet tyder det på, at mænd er mere modstandsdygtige, når det gælder lige præcis for lavt energiindtag. Forskellen forklarer universitetet blandt andet med, at et for lavt energiindtag kan få kvinders østrogenniveau til at falde drastisk.

Underspisning og usunde slankekure er ifølge universitetet især udbred inden for udholdenhedssport som løb, svømning, cykling og roning.