Emma skulle betale 300.000 kroner tilbage i SU: "Jeg græd hver dag"

En række danske elever på en svensk ungdomsuddannelse skulle betale hele deres SU tilbage. For Emma Birkedal Hansen betød det en gæld på 300.000 kroner.

- Jeg er ikke sur længere. Jeg sidder tilbage med en følelse af, at hold kæft hvor var det tæt på at gå fuldstændig galt. Hvor er det godt, at jeg ikke endte helt nede at skrabe bunden, siger 27-årige Emma Birkedal Hansen. 

To år på en svensk ungdomsuddannelse endte med at koste hende en gæld til den danske stat på 300.000 kroner. 

Hun er en ud af flere danske elever, der er blevet gældsat med flere hundrede tusinde kroner i SU-penge, fordi Uddannelses- og Forskningsstyrelsen ikke mener, at de har fulgt den uddannelse, de blev godkendt til. 

- Der er flere af de andre, hvor jeg virkelig tror, at det har ødelagt deres liv, fordi mange ikke har ressourcerne til at komme videre, siger Emma Birkedal Hansen. 

Alle eleverne gik på ungdomsuddannelsen Tau Hantverksskola i Malmø. Det vides ikke præcis, hvor mange unge der er blevet ramt. Eleverne kender selv 25-30 personer. 

Men ifølge deres advokat kan der være tale om op mod 100. 

- Det er nogle udsatte unge, der er i fare for at falde ud af uddannelsessystemet. Dem, som har haft svært ved at finde sin plads. Det er lykkedes dem at gøre det, som det forventes, nemlig at tage sig en uddannelse. Og det får drakoniske konsekvenser, siger advokat hos Teknisk Landsforbund, Byrial Rastad Bjørst, til TV 2 Kosmopol.

quote Det er ikke rimeligt, det, der foregår

Byrial Rastad Bjørst, advokat hos Teknisk Landsforbund

Han mener, at der er tale om manglende kommunikation mellem skolen og styrelsen.

- Det er nok fordi, de i et eller andet omfang ikke kender hinandens systemer. Der er ikke noget i vejen med elevernes uddannelse. Der findes flere lignende uddannelser herhjemme i Danmark. Det har bare vist sig at være en lidt anden uddannelse, end den der oprindeligt var givet tilladelse til.

De unge er blevet fanget af, at systemet for udenlandske uddannelser er meget rigidt, mener han - også selvom de blot er taget et kort smut over sundet.

- Det gør, at afgørelserne juridisk set er meget, meget svære at gøre noget ved. Men det er ikke rimeligt, det, der foregår, siger Byrial Rastad Bjørst.

Nu er der ikke andet at gøre end at betale pengene tilbage til en rente på otte procent. 

Skræddersyet undervisning

Emma Birkedal Hansen startede på skolens mode- og tekstillinje i 2020. Det har altid været en drøm for hende at beskæftige sig med traditionelt håndværk, så hun pendlede gladeligt mellem København og Malmø hver dag. 

Hun havde et enormt godt indtryk af skolen, fortæller hun. Undervisningen var kompetent, og der gik mange andre danske elever. Hun var derfor ikke usikker på, hvorvidt hun kunne få SU - og hendes ansøgning blev da også godkendt. 

Emma Birkedal Hansen havde allerede en studentereksamen, men det var ikke noget problem, fortalte skolen. Uddannelsen bliver tilrettelagt for den enkelte, så hun behøvede ikke have nogen almene fag som engelsk og matematik. 

Hun kunne nøjes med de kreative fag som skrædderi, designformidling og designproces, fik hun at vide. 

TV 2 Kosmopol har forsøgt at få dette bekræftet af Tau Hantverksskola, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. 

Men Jan Rosenqvist, assisterende rektor på skolen, skrev følgende i et brev til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, som TV 2 Kosmopol har fået indsigt i: 

"Studieplanerne er individuelt tilpasset eleverne. Der kan eksempelvis være forskelle i rækkefølgen af forløbene, højere/lavere studietempo og fjernelse af forløb."

"Har eleven for eksempel tidligere haft almindelige gymnasiefag, erstattes de med mere dybdegående kurser."

Fars landsted

Undervejs i uddannelsen begyndte Emma Birkedal Hansen at modtage beskeder fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. 

De ville gerne se hendes fagplan, skrev de. 

- Jeg fandt ud af, at styrelsen havde et problem med, at jeg ikke har haft almene fag. Da jeg sendte fagplanen, sagde de, at da de godkendte uddannelsen til SU, stod der altså matematik og engelsk på skemaet, fortæller hun: 

- De mente derfor ikke, at jeg havde gået på den rigtige uddannelse. Og ifølge dansk lovgivning er det elevens ansvar at holde øje med, om uddannelsen opfylder kravene. 

I marts 2022 kom dommen. 

Emma Birkedal Hansen skulle betale 300.000 kroner tilbage - 150.000 i SU og 150.000 i SU-lån. 

Hvis ikke hun kunne betale beløbet med det samme, ville hun blive afdraget 9.500 kroner om måneden, indtil gælden var indfriet. 

quote Jeg har aldrig haft det så dårligt i mit liv

Emma Birkedal Hansen

Men det er et umuligt regnestykke, når man er studerende, fortæller hun. 

- Jeg nåede at betale tilbage én måned, så havde jeg brugt min opsparing, siger hun. 

Hendes forældre havde ikke råd til at hjælpe hende. Men helt tilfældigt lykkedes det hendes far at sælge det lille landsted, han længe havde haft til salg. 

De penge - sammen med et lån, faren måtte tage - gjorde, at Emma Birkedal Hansen kunne betale de 300.000 kroner tilbage. 

Nu betaler hun i stedet sin far 1.000 kroner om måneden, indtil gælden er afdraget. Hun har ikke råd til at betale mere af, da hun fortsat er studerende, fortæller hun. 

- Det er i hvert fald i 20 år endnu. Og min far er 71. Det er simpelthen så ærgerligt. Min far har hele sit liv haft en beskeden tilværelse. Det var nu, han skulle gå og hygge sig på pension. Nu når han aldrig at blive økonomisk tryg og ubekymret, siger Emma Birkedal Hansen. 

Stoler på systemet

Emma Birkedal Hansen sidder tilbage med en følelse af at være blevet svigtet af systemet. 

- Jeg har aldrig haft det så dårligt i mit liv. Jeg var meget angst, jeg græd hver dag og havde vejrtrækningsproblemer. Jeg havde bare lyst til at sove hele tiden, fordi jeg ikke kunne overskue at være ved bevidsthed, siger hun:

- Jeg føler mig svigtet af styrelsen. Alt det her kunne have været undgået, hvis de havde spurgt om en fagplan, da vi søgte om SU. 

Det er dit ansvar som elev at være bevidst om lovgivningen på området. Hvad tænker du om det?

- Vi er jo opdraget til at stole på systemet. Så jeg stoler på styrelsen, når de har godkendt SU til uddannelsen. Jeg tænkte ikke på at dobbelttjekke reglerne. Desuden er det styrelsen, der er SU-vejledere for os, der tager uddannelse i udlandet, siger hun. 

quote Det er den studerendes ansvar at sikre sig og løbende dokumentere over for styrelsen, at man er optaget på og følger det uddannelsesforløb i udlandet, som man har fået tildelt SU til

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen

TV 2 Kosmopol har i en måned forsøgt at få en kommentar fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. De har ikke ønsket at stille op til interview, og TV 2 Kosmopol har derfor ikke haft mulighed for at forholde styrelsen til den konkrete kritik.

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har i stedet sendt et overordnet svar på mail. Det lyder således:

"På baggrund af den information, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen fik, var de studerende på uddannelsessituationen optaget på en SU-godkendt uddannelse. Det viste sig efterfølgende at være forkert. 

Efter styrelsen også blev opmærksom på, at det forkert fremgik af uddannelsesinstitutionens hjemmeside, at alle uddannelser var godkendt til dansk SU, bad styrelsen TAU om at fjerne dette. Derudover skærpede styrelsen kravet til dokumentation fra de studerende, som herefter blandt andet skulle sende en fagplan som dokumentation for uddannelsen.

Det er den studerendes ansvar at sikre sig og løbende dokumentere over for styrelsen, at man er optaget på og følger det uddannelsesforløb i udlandet, som man har fået tildelt SU til.

Ankenævnet for Statens Uddannelsesstøtteordninger har for nylig i en række klagesager i disse TAU-sager om tilbagebetaling af SU slået fast, at SU tildelt en anden uddannelse, end den man går på, som altovervejende udgangspunkt skal tilbagebetales."

Bag om historien

TV 2 Kosmopol har fået indsigt i dokumenter fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, som eleverne Emma Birkedal Hansen og Sabine Sølvkjær har modtaget, der bekræfter forløbet og de beløb, de to elever har skullet betale tilbage.

TV 2 Kosmopol har ad flere omgange henvendt sig til Tau Hantverksskola, men det har ikke været muligt at få kontakt til skolen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik