Ræven er ikke okay. Det er en række andre pattedyr i hovedstadsområdet heller ikke

For få uger siden vakte det opsigt, da en ny vurdering anslog pindsvinet som nær truet. Men en lang række andre pattedyr i den danske natur oplever også stor tilbagegang.

Ræven er en af flere pattedyr, hvis bestand er gået væsentligt tilbage siden årtusindeskiftet. (Arkivfoto).
Foto: Attila Kovacs/EPA/Ritzau Scanpix

Mundheldet holder stik. Det er faktisk sandt, at ræven er snu.

Af samme grund er det stærkt bekymrende, at ræven ikke er okay. Og med ræven menes dyret som helhed i den danske natur, og ikke bare den, der måske ligger og raller i din baghave.

Arten vurderes som værende i kraftig tilbagegang i Danmark og særligt på Sjælland.

Det samme er en række andre pattedyr såvel som en række andre artsgrupper i den danske natur, viser et kig i oversigten over arter i Danmark, den såkaldte rødliste fra Aarhus Universitet.

Det vækker bekymring i dyreværnsorganisationen Dyrenes Beskyttelse, for på et overordnet plan tegnes der mønster af, at mange arter – og heriblandt pattedyr – er på tilbagegang.

- Det er bekymrende, for det er en udvikling, der har været undervejs længe. Desværre er det ikke spor overraskende, for det er noget, vi har diskuteret i årevis, siger Michael Carlsen, biolog og projektleder i Dyrenes Beskyttelse, til TV 2 Kosmopol.

Når det hele går tilbage også for selv meget tilpasningsdygtige arter som pindsvin, ræve, rådyr samt skovmus og husmus, så er det sgu et faresignal og bekymrende

— Michael Carlsen, Dyrenes Beskyttelse

Symptom på naturens generelle tilstand

Tidligere på måneden kom det frem, at et andet almindeligt pattedyr i den danske natur, pindsvinet, er i tilbagegang.

På en ny liste vurderer naturbeskyttelsesorganisationen IUCN, at pindsvinebestanden i Europa er gået fra ”livskraftig” til ”nær truet” med en tilbagegang i bestanden på 30 procent på bare ti år.

- Det er forfærdeligt, at pindsvinet er så meget i tilbagegang. Men det er også på tide, at statusændringen nu kommer, sagde Sophie Lund Rasmussen, pindsvineforsker ved Oxford Universitet og Aalborg Universitet i den forbindelse.

Ved årets pindsvinetælling i august blev der registreret 16.627 pindsvin. 2.700 af pindsvinene blev registreret i Region Hovedstaden.

Det er dog ikke sådan, at vi skal været bekymrede for, at pindsvinet risikerer at uddø i den danske natur, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. Men:

- Pindsvinets tilbagegang er et symptom på den generelle tilstand i den danske natur. Det er langt fra blot pindsvinet, der går tilbage. Men pindsvinet er et dyr, som alle kender, og som af de fleste anses som relativt almindeligt. Derfor bliver den et godt billede på den udvikling, der i gang, siger Michael Carlsen.

Samme melding er Jesper Moeslund, seniorforsker ved Aarhus Universitet og tovholder på den danske rødliste, kommet med.

- På bare 10 år kan vi se, at danske arter er blevet mere truede, og over en længere årrække er mange arter reduceret til måske en tiendedel af den bestandstørrelse, de havde, siger Jesper Moeslund til Politiken.

Den europæiske pindsvind er gået fra at være anset som "livskraftig" til "nær truet" på international rødliste. (Arkivfoto).
Foto: Denis Charlet/AFP/Ritzau Scanpix

Bestand i ”vildt fald” og ingen ved hvorfor

Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse nævner alment kendte dyr som husmus og skovmus samt rådyr som arter, hvor bestanden er faldet drastisk.

Hvad angår sidstnævnte viste en rapport fra Aarhus Universitet, at bestanden var ”i vildt fald” – og endnu mere bekymrende var, at ingen ved hvorfor.

Det samme gælder langt hen ad vejen for ræven.

- Ræve er ekstremt tilpasningsdygtige og rigtig gode til at overleve. Men den skal jo leve af noget, og de arter, den lever af, er også på tilbagegang. Problemet er, at vi ikke ved med sikkerhed, hvorfor bestanden går så meget tilbage, siger Michael Carlsen og fortsætter:

- Det er faktisk det mest bekymrende. For når vi ikke kender de præcise årsager, er udviklingen svær at rette op på.

Bestanden af rådyr blev i 2023 vurderet til at være i "vildt fald" af Aarhus Universitet. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Udmarvede ræve dør i folks haver

Ifølge den seneste nationale kortlægning af Danmarks bestand af arter, den såkaldte rødliste fra Aarhus Universitet, er ræven opgjort som ”nær truet”.

Ydermere peger listen på, at den generelle trend for rævebestandens er tilbagegang.

Den vurdering fra Rødlisten er foretaget i 2019, og her konstateres det, at jagtudbyttet af ræve siden starten af 00’erne er fladet med 26 procent på landsplan og hele 37 procent på Sjælland.

Her viser en kortlægning, at netop Sjælland ellers lader til at være hjemsted for en del ræve. Især kommuner som Gribskov, Hillerød, Fredensborg og Køge har vist højt jagtudbytte.

Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at bestanden her er højest. For eksempel bedrives der ikke specielt meget rævejagt i København, på Frederiksberg og i de tætbebyggede omegnskommuner, hvor ræve også lever.

Den seneste opgørelse af rævebestanden i Danmark på rødlisten er fra 2019, men der er mere end god grund til at tro, at det i dag fem år senere står endnu mere grelt til.

Tidligere på efteråret kunne TV 2 Kosmopol fortælle, hvordan Naturstyrelsen i hovedstaden har oplevet en stigning i henvendelser fra borgere, der har observeret sygeligt tynde og distinkt kranke ræve, der søger mod menneskers haver i håb om at finde føde og ofte dø.

- Vi får et stigende antal henvendelser fra borgere, der oplever, at de ser ræve med skab i deres haver, sagde skovfoged Sven Norup til TV 2 Kosmopol i starten af september.

To ræve med ræveskab, der har forandret deres udseende på hver sin måde.
Foto: Privat foto og Dyrenes Beskyttelse

Genopret levesteder

Skab eller ej, mange arter har det svært i den danske natur. De fleste eksperter på området er enige om årsagen: Arternes levesteder svinder ind.

Sidste år udgav det regeringsnedsatte ekspertorgan med navn Biodiversitetsrådet en rapport, der viser, at blot 1,6 procent af de danske landområder er såkaldt beskyttet natur, hvilket er et fald i forhold til en tidligere rapport fra 2022 , som viste 2,3 procent – et tal, der ved udgivelsen i 2022 blev omtalt som ”afsindigt lavt”.

- Biodiversitetsindsatsen skal forbedres markant, hvis vi skal vende tabet af biodiversitet til fremgang i Danmark. Hvis ikke det sker, vil biodiversiteten fortsætte med at gå tilbage, lød det fra Signe Normand, forperson for Biodiversitetsrådet i den forbindelse.

Den gode nyhed er, at Danmark faktisk rummer masser af arealer, man kan omdanne til store, sammenhængende naturområder, som netop kan styrke biodiversiteten.

Selv samme råd udgav i oktober måned et notat, der kortlægger, hvordan 30 procent af Danmarks areal kan gøres til såkaldt beskyttede naturområder.

- Der er stor biodiversitetsfaglig enighed om, hvor det er muligt at skabe store, sammenhængende beskyttede naturområder til gavn for biodiversiteten, udtalte Signe Normand i en pressemeddelelse.

Et skridt på vejen bliver de kommende 15 naturnationalparker, og det bifalder man også i Dyrenes Beskyttelse.

- Men problemet er bare, at der kommer til at gå lang tid før, at naturen kommer til at gå sin gang i en sådan grad, at urørte skov for alvor kommer til at bugne af liv, siger Michael Carlsen.

Han hæfter sig samtidig ved et af ifølge ham ”meget få lyspunkter” ved de igangværende forhandlinger om den grønne trepartsaftale, der går på at rejse 250.000 hektar skov, heraf 100.000 af disse som urørt skov.

Frugterne fra disse tiltag kan dog først høstes langt ude i fremtiden, og til den tid kan artsbestandene i den danske natur være skrumpet endnu mere, påpeger Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse.

- Når det hele går tilbage også for selv meget tilpasningsdygtige arter som pindsvin, ræve, rådyr samt skovmus og husmus, så er det sgu et faresignal og bekymrende.

Link kopieret!

Seneste nyt

FCK får grønt lys til at forstærke udfordret tribune

Fra starten af næste sæson må der hoppes løs på den nederste del af B-tribunen i Parken.

Det er i hvert fald planen, efter at FC København har fået grønt lys af de relevante myndigheder til at udføre konstruktionsarbejde og få forstærket tribunen, som normalt huser klubbens mest livlige fans.

Det skriver fodboldklubben på sin hjemmeside torsdag.

- På baggrund af et glimrende samarbejde med Københavns Kommune er vi nu nået videre til den afsluttende fase i projektet på B-tribunen. Det ser ud til, at vi holder tidsplanen, og vi forventer fortsat, at selve konstruktionsarbejdet går i gang i vinterpausen.

- Koordinerede hop er fortsat forbudt, men der er lys for enden af tunnelen, og vi glæder os over, at vi snart kan se en ende på det her komplekse forløb, siger FCK-direktør Jacob Lauesen.

De to tribuneafsnit på B-tribunen bliver forstærket separat, og klubben melder ikke videre om, hvornår den øverste del forventes at være forstærket i en grad, hvor koordinerede hop igen er tilladt.

Link kopieret!

Coop tilbagekalder salater efter fund af listeria

Det skriver dagligvarekoncernen i en pressemeddelelse.

Der er tale om tre forskellige slags snitsalater - snittet grønkål, vintercoleslaw med tranebær og grønkål og nordisk inspireret cæsarsalat.

Det sker, efter at Coops leverandør ved et rutinetjek har fundet listeria.

Link kopieret!

Borgmester reagerer på superstjernes ankomst

Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) er begejstret for udsigten til at den spanske fodboldstjerne Andrés Iniesta fremover vil være en synlig og markant figur i FC Helsingør

- Det er stor nyhed - kæmpestor - nyhed, som jeg bare har glædet mig til. For det som følger får ikke bare stor betydning for det lokale fodboldliv. Det går også betydning for vores dejlige kommune, skriver Benedikte Kiær på sin Facebookprofil.

Tidligere på torsdagen blev Andrés Iniesta - sammen med sit spanske firma Never Say Never (NSN) – præsenteret som investor i FC Helsingør. Og det sker sammen med det schweiziske firma Stoneweg.

- Alt det kommer til at få betydning for vores kommune. Der vil komme en masse opmærksomhed på vores smukke hjørne af Danmark, og det vil kaste investeringer af os. Og det vil sikkert også gavne det lokale idrætsliv ude i klubber og erhvervslivet. Meget spændende, lyder det fra borgmesteren.

Link kopieret!

Politistation evakueret tre gange i løbet af i dag

Nordsjællands Politi har torsdag haft en travl dag på politistationen i Hillerød.

Det har dog ikke været på grund af røvere og tyveknægte, men på grund af hele tre evakueringer indenfor ganske kort tid.

Evakueringerne skyldtes indlevering af eksplosiver, som borgere i løbet af torsdagen har været forbi politistationen for at aflevere i forbindelse med frit lejde-muligheden, hvor man i hele november anonymt kan aflevere ulovlige våben uden at risikere en sigtelse.

Det gælder dog ikke sprængfarlige sager, som skal aftales på forhånd, så de kan blive afhentet fremfor at borgerne kommer hen til politiet.

Torsdag oplevede personalet på politistationen i Hillerød, at der blev indleveret en håndgranat, en artillerigranat og en panserværnsgranat – og det resulterede altså i tre evakueringer, oplyser Nordsjællands Politi på Facebook.

Foto: Nordsjællands Politi

- Selv om disse eksplosiver umiddelbart kan syne harmløse, kan de være livsfarlige – og vi kan ikke tage nogen chancer. Hver gang skal vores sprængstofseksperter fra EOD vurdere effekterne for at sikre, at ingen udsættes for fare, skriver politiet.

Foto: Nordsjællands Politi
Link kopieret!

Rockere er rykket ud af klubhuse

Rockergrupperingen Hells Angels er rykket ud af deres klubhus på Svanevej i Københavns Nordvestkvarter.

Det oplyser Københavns Politi på X i forbindelse med, at de nu ophæver forbud mod ophold på adressen.

Det samme er tilfældet på Ole Rømers Vej 67 i Taastrup, hvor Hells Angels også er fraflyttet, oplyser Københavns Vestegns Politi ligeledes på X.

Klubhusene har været lukket som følge af den verserende bandekonflikt.

Link kopieret!

18-årig varetægtsfængslet for knivdrab på teenager

En 18-årig mand er blevet varetægtsfængslet i 14 dage for et knivdrab på en 17-årig dreng i Valby 8. september.

Han blev anholdt af Københavns Politi onsdag og er torsdag blevet fremstillet i grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg.

Den 18-årige er sigtet for med flere knivstik at have dræbt en 17-årig dreng.

Forbrydelsen skete 8. september omkring klokken 02.25 ved Vigerslev Allé og Kulbanevej.

Grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre.

Når et grundlovsforhør er for lukkede døre, forhindres offentligheden i at høre nærmere om sagens beviser, eller hvad den sigtede eventuelt forklarer.

Link kopieret!

Hver fjerde fik bøde i særlig politiindsats

33 personer fik en bøde, da de blev stoppet af nærpolitiet og færdselsstyrelsen på Amager i sidste uge.

Københavns Nærpoliti på Amager gennemførte nemlig en målrettet indsats mod hurtige elcykler, såkaldte Speed Pedelecs, i uge 45, hvor de også så på ulovlige elcykler og modificerede knallerter.

Det oplyser Københavns Politi til TV 2 Kosmopol.

Desuden havde politiet særligt fokus på børn, som kørte på de løbehjul og cykler med motor, som man skal være 15 år gammel for at køre på.

Indsatsen fandt sted ved flere skoler, hvor der alle steder blev standset børn på ulovlige elcykler.

"Ved kontakt til forældrene oplevede vi, at der var mange, som ikke var bekendt med lovgivningen på området. Flere forældre oplyste også, at de havde forventet, at deres børns cykler var lovlige, når den var købt direkte på en hjemmeside", skriver politiet.

I uge 45 stoppede politiet i alt 122 el-køretøjer - og heraf fik 33 en bøde.

Herunder 17, der kørte på ulovlig elcykel, seks der kørte på en ulovlig knallert, fem der kørte på el-løbehjul uden hjelm, tre der kørte på el-løbehjul uden lys og to der kørte knallert uden førerret, skriver politiet.

Link kopieret!

Større politiopbud ved lejlighedsbyggeri Nærum


Et større antal betjente er torsdag eftermiddag til stede på en adresse på Nærumgårdsvej i Nærum.

Hos Nordsjællands Politi oplyser kommunikationschef Mikke Thrane, at der er tale om "en politiforretning", men ønsker ikke at oplyse yderligere.

Billeder fra stedet viser, at der er mindst en halv snes politifolk til stede. Politifolkene opholder sig på en svalegang i et lejlighedsbyggeri.

Det er ikke oplyst, om der er foretaget anholdelser på stedet. Ej heller er det oplyst, om politiet er rykket ud på baggrund af en anmeldelse, eller om det har forbindelse til en verserende sag.

/ritzau/

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google