Fanny hitter i Nattevagten - men i virkeligheden gyser hun ved genren

Gysergenren hitter blandt kvinder mere end nogensinde. Men den 23-årige hovedrolleindehaver i den nye gyserfilm "Nattevagten 2 – Dæmoner går i arv" er langt fra selv fan af genren.

På særligt et punkt adskiller hun sig fra mange af sine veninder.

Og det er begejstringen for gys, horror og true crime-genren - eller rettere manglen på samme.

- Jeg er ikke en af dem, griner Fanny Leander Bornedal, da TV 2 Kosmopol i forbindelse med premieren på gyserfilmen Nattevagten 2 møder hende i Nordisk Films gamle stumfilmstudie på Mosedalsvej i Valby.

Fanny Leander Bornedal spiller hovedrollen som Emma, der tager et studiejob som nattevagt på Retsmedicinsk Institut, i efterfølgeren til kultklassikeren Nattevagten fra 1994. 

Der bliver produceret gyser, horrorfilm- og serier som aldrig før – og i modsætning til tidligere er det kvinder fra teenageårene og frem til fyrrerne, som er den helt store målgruppe.

Nattevagten 2 har premiere i en tid, hvor gys, horror og true crime i film og serier er mere populært end nogensinde før. Særligt kvinder er tiltrukket af genren. Det viser tal fra Filminstituttet. 

Men trenden med at se den slags film er Fanny Leander Bornedal ikke selv en del af. Det går med hendes egne ord for dybt i maven på hende: 

- Jeg aner simpelthen ikke, hvorfor der er så mange unge kvinder, der ser horror. Selv gør jeg mig ikke i det, da jeg ikke bryder mig om at sidde og have det decideret ubehageligt. Det har aldrig tiltalt mig. 


Ifølge Fanny Leander Bornedal har hun en alt for livlig fantasi til, at hun kan holde ud at se koldblodige gyser- og horrorfilm:

- Hvis det bare er splatter og klamhed, så står jeg faktisk helt af. For eksempel sådan noget som Saw og den slags gysere. Det forstår jeg ikke, man vil sidde og se på. 

Men hvis der er et ordentligt manuskript, og hvis filmen eller serien rummer mere end bare drab, blod og gys, er det noget andet, siger Fanny Leander Bornedal, som peger på, at Nattevagten også rummer både humor og en fortælling bundet op på mere end bare drab.

Særlig målgruppe 

I et kælderlokale på Sankt Hans Torv holder Scaryo til. Det er en helt ny streamingtjeneste dedikeret til horror, og de bekræfter også, at deres største kundegruppe er kvinder: 

- Den helt store målgruppe for gyser- og horrorfilm er kvinder i slutningen af teenageårene og op til midten af fyrrerne. De repræsenterer en meget stor gruppe af horrorfans, siger den ene af Scaryo´s to ejere, Steffen Trannerup.

Ifølge Scaryo er det særligt genrerne slasherfilm og blood core, kvinderne konsumerer.

Hvorfor tør I begive jer ud i at lave en streamingtjeneste for gys og horror?

- Det, tør vi, fordi horrorgenren har været i meget stor vækst over de senere år, siger Steffen Trannerup.

Gyser og horrorgenren har en fascinerende effekt på os, lyder det fra den ene af personerne bag streamingtjenesten Scaryo, Steffen Trannerup.
Gyser og horrorgenren har en fascinerende effekt på os, lyder det fra den ene af personerne bag streamingtjenesten Scaryo, Steffen Trannerup.
Foto: Morten Bisgaard Christensen / TV 2 Kosmopol

Filmforsker på Syddansk Universitet i Odense, Rikke Schubart, har siden hun var ganske ung været fascineret af film om alt det onde og makabre.

quote Jeg tror stadigvæk, at der for mange er en pæn pige-spændetrøje, som man kan bryde ud af.

Rikke Schubart, filmforsker


Hun har både skrevet og redigeret bøger om emnet, og i dag underviser hun i genren på universitetet. 

- Jeg er rigtig mange gange blevet spurgt om, hvorfor jeg forsker i det her, ligesom folk også har spurgt om, hvorfor jeg forsker i nogle lortefilm, siger Rikke Schubart, som ikke opfatter filmene som dårlige, men derimod som grænseoverskridende.

For kvinder handler gyser- og horrorfilm om at konfrontere sig selv med det ekstremt uhyggelige, men i trygge rammer.
For kvinder handler gyser- og horrorfilm om at konfrontere sig selv med det ekstremt uhyggelige, men i trygge rammer.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

- Jeg tror stadigvæk, at der for mange er en pæn pige-spændetrøje, som man kan bryde ud af, når man ser ting, der er virkelig blodige og uhyggelige og rå. Mit gæt er faktisk også, at de film, som kvinder kan lide at se, ikke er sådan nogle, hvor kvinder gør skade på mænd, men mere hvor kvinder er i ekstreme situationer og skal overleve dem, siger Rikke Schubart.

Overlevede biograftur 

Angst er en uundgåelig del af det at være menneske, fordi angsten afholder os fra at gøre dumme ting, lyder det fra hjerneforsker Peter Lund Madsen. Fascinationen af gys og gru ser han som et udtryk for muligheden for at komme tæt på den følelse på en kontrolleret måde. 

Når kvinder i højere grad end mænd bliver tiltrukket af gys, handler det ifølge hjerneforskeren om, at mange kvinder generelt føler sig mere udsat end mænd. Det giver kvinder en større interesse for at flirte med følelsen af angst på en måde, der ikke er farlig. 

Fanny Leander Bornedal har været til premiere på Nattevagten 2 med nogle af sine veninder, der ligesom hende selv ikke er de store gyserfans. Flere af dem blev ret skræmte undervejs, men da gyserfilmen ifølge Fanny Leander Bornedal også indeholder så tilpas meget andet end blod og drab, kom veninderne relativt uskadte derfra: 

- Det er ikke sådan, at du bare sidder krympet sammen i to timer i angst og gys. Der er også lette momenter, fine momenter, sjove momenter og tidspunkter, hvor man griner, siger Fanny Leander Bornedal. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik