Flere får behandlinger på ulovlige klinikker: Kan ende med, at dele af læben eller næsen må skæres af
De kosmetiske klinikker har kronede dage. Men midt i succesen gemmer der sig en verden af ulovlige behandlere. En verden som en ny forening nu vil til livs.
Ønsker du større læber, mindre hårvækst eller færre rynker - så er du ikke alene.
Danskerne benytter sig nemlig af kosmetiske behandlinger som aldrig før.
Men det boomende marked for skønhedsbehandlinger er ikke kun præget af perfekte behandlinger og smukke historier.
Tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser nemlig, at der hvert år oprettes et stort antal sager om ulovlige kosmetiske klinikker.
Og de uautoriserede behandlinger kan have enorme konsekvenser for patienterne.
Derfor råber en ny forening, Sikkerhedsforeningen, nu op om mere viden på området, samt et bedre overblik over autoriserede behandlere.
- Der er behov for at kunderne klædes ordentligt på til at finde gode og sikre behandlere. Men som det er nu, så søger en stor del af kunderne viden og anbefalinger i Facebookgrupper og på Instagram, fortæller Anita Wiese, som har været med til at stifte Sikkerhedsforeningen, der arbejder for at forbedre kosmetiske patienters vilkår.
Du gambler med dit udseende
En af dem, der møder nogle af de patienter der har været udsat for problematiske behandlinger på uautoriserede klinikker, er Kim Novaa, som er uddannet kosmetisk sygeplejerske og ejer skønhedsklinikken Inito.
- Vi har de senere år oplevet en klar stigning i den her type henvendelser, og får omkring fem til seks patienter ind om ugen, som er endt i problemer efter at være blevet behandlet på en uautoriseret klinik, fortæller han til TV 2 Kosmopol.
Problemerne spænder over alt fra æstetiske fejl til sundhedsfarlige komplikationer.
Faktisk har mere end 30 unge kvinder, fortæller han, henvendt sig, fordi de på ulovlige klinikker havde fået fyldt så meget filler i læberne, at det havde ført til blodpropper.
Blodpropper i læberne er ikke dødelige, men kan føre til, at dele af læben og eller næsen må skæres af.
Han mener derfor også, at der er behov for at komme de ulovlige klinikker til livs.
- Du gambler jo med dit helbred og udseende, og du risikerer at blive vansiret for evigt, hvis du ikke tager til en lovlig behandler.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Svært at finde frem til de autoriserede behandlere
Selvom konsekvenserne ved en fejlslagen behandling kan være yderst alvorlige, så ender en del patienter alligevel med at lægge sig under nålen på en ulovlig klinik.
Nogle af dem fordi der er penge at spare, og andre fordi det ikke er helt så ligetil at finde ud af, hvilke behandlere der er autoriseret.
For selvom overblikket over autoriserede behandlere kan findes på Styrelsen for Patientsikkerheds autorisationsregister, så er det, ifølge Anita Wiese, ikke alle der lægger vejen der forbi inden en behandling.
- For det første så tror jeg ikke, at særligt mange er klar over, at der på Styrelsens hjemmeside er en liste over autoriserede behandlere, og selv hvis de finder derind, så er der mere end 23 felter, de skal forholde sig til, for at blive klogere på den klinik de har i kikkerten. Det er altså ikke særlig brugervenligt, siger hun.
At det for mange kan være uigennemskueligt at finde ud af, om en behandler er autoriseret er et kæmpe problem, mener hun.
- Kundesikkerheden er jo på spil i de her ulovlige klinikker, fordi der ikke nødvendigvis er de fornødne sikkerhedsforanstaltninger til stede, siger hun.
Autoriserede behandlere er blandt andet forpligtiget til at have en læge ansat, samt en sprøjte med adrenalin i tilfælde af, at en patient får en allergisk reaktion, på det der sprøjtes ind i kroppen.
(Artiklen forsætter under billedet.)
Foto: Anita Wiese
Sager om ulovlige klinikker er mere end tidoblet
Der er over de seneste ti år sket en markant stigning i antallet af klinikker, hvor man kan få sit udseende fintunet.
Alene fra 2017 til 2024 er antallet af kosmetiske klinikker, ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, steget fra 349 til 730. Det er altså mere end en fordobling på kun syv år.
Samtidig er antallet af sager om ulovlige klinikker også steget betragteligt.
Hvor Styrelsen for Patientsikkerhed i 2018 kun oprettede 17 sager om ulovlige klinikker, så var det tal i 2022 steget til hele 251 sager.
Men ifølge Sarah Crone, som er formand for Brancheforeningen for Kosmetiske Klinikker, så er antallet af ulovlige kosmetiske klinikker formentligt langt højere end de sager, der har været forbi Styrelsen For Patientsikkerhed.
- Der er lidt over 700 registrerede behandlere, og mit gæt vil være, at det tal er 50 procent højere, hvis vi tæller de uautoriserede med. Mit indtryk er, at rigtig mange kender nogen, der har fået lavet noget ved en uautoriseret behandler, fortæller hun.
En smileyordning og et brugervenligt register
Sarah Crone mener derfor, at der er behov for at gøre noget ved problemet. Hun foreslår, at politikerne lade sig inspirere af den måde fødevarevirksomheder reguleres på.
- Vi mener, der bør laves en mærkningsordning, på samme måde som fødevarestyrelsen har smileyordningen, så man simpelthen har en lovpligtig rapport hængende på døren, fortæller hun.
Ifølge Anita Wiese, formand for Sikkerhedsforeningen, så er der dog i første omgang behov for at indsamle mere viden om problemet.
- Der er behov for at klarlægge, hvor stort omfanget af de her ulovlige klinikker reelt er, samt kigge på om sanktionsmulighederne er gode nok, siger hun.
Derudover mener hun, at det skal gøres langt nemmere at undersøge, om den kosmetiske klinik man har i kikkerten, rent faktisk er autoriseret.
- Det skal simpelthen gøres mere brugervenligt at slå de autoriserede behandlere op. Det er alt for indviklet at finde frem til og bruge Styrelsen for Patientsikkerheds autorisationsregister, siger hun.