Forening advarer om alarmerende udvikling: ”Rammer forbrugerne i hovedstaden direkte”

Antallet af faglærte er faldende, og særligt i Region Hovedstaden søger få ind på erhvervsuddannelser. Det vil få store konsekvenser for hovedstadsindbyggerne, advarer arbejdsgiverforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Skal man i fremtiden have for eksempel en tømrer til at lægge nyt gulv, kan det blive både sværere og dyrere, advarer forening og peger på lavt antal ansøgere til erhvervsuddannelser i hovedstadsområdet som medvirkende årsag. (Arkivfoto).
Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

I fremtiden vil det blive endnu sværere og endnu dyrere, når indbyggere i hovedstadsområdet skal have fat i en håndværker.

Sådan lyder advarslen fra arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk, der har gransket Undervisningsministeriets tal for optag på erhvervsuddannelser og spottet en geografisk skævvridning.

For mens antallet af faglærte håndværkere generelt er faldende, så halter Region Hovedstaden i særlig grad efter de andre landsdele, når det kommer til optag på erhvervsuddannelserne.

I landets fire andre regioner søgte et sted mellem 21 og 26 procent af mod erhvervsuddannelser efter endt grundskole, men i Region Hovedstaden var tallet blot 13,4 procent.

Beboerne i hovedstadsområdet kan komme til at mærke, at der bliver langt mellem dygtige håndværkere

— Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk

Rammer hovedstadens forbrugere direkte

That spells trouble, mener Dansk Håndværk.

- Hvis den udvikling fortsætter, rammer det forbrugerne i hovedstaden direkte. Enten bliver der lange ventetider på at få løst opgaverne, eller også stiger prisen markant, siger Morten Frihagen, der er direktør i arbejdsgiverforeningen.

Han peger særligt på tømrerfaget og vvs- og metalområdet som fagområder, hvor manglen vil kunne mærkes.

- Med en forskel på over ti procent i antallet af nyuddannede unge mellem Nordjylland og Østsjælland, opstår der ganske enkelt en skævhed, der bliver svær at rette op på, mener Morten Frihagen.

(Artiklen fortsætter efter tabellen.)

Stikker kæp i hjulet på grøn omstilling

Dansk Håndværks dystre prognoser lægger sig i slipstrømmen af flere fremskrivninger, der viser, at Danmark vil komme til at mangle faglærte i fremtiden.

Blandt andet regnede Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sig i 2021 frem til, at Danmark i 2030 vil mangle 99.000 faglærte. Analyseinstituttet DREAM anslog sidste år, at den faglærte arbejdsstyrke vil falde med 88.000 personer frem mod 2030.

- Vi har et ret seriøst problem, har seniorforsker Frederik Thuesen fra VIVE, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, tidligere sagt til TV 2 Kosmopol.

- Måske er det ikke et samfundsmæssigt problem, at folk må vente lidt længere på at få bygget et sommerhus. Men det et samfundsproblem i forhold til hele den grønne omstilling, siger han.

Samtidig peger eksperter såvel som brancheforeninger og grønne tænketanke på, at skiftende regeringers planer om at styrke en grøn omstilling af samfundet risikerer at blive torpederet af selvsamme mangel på faglært arbejdskraft.

Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Energi har eksempelvis pointeret, at det vil kræve mere end 200.000 årsværk at opfylde 2030-målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent, hvoraf en stor del skal udføres af faglærte.

Samtidig er det et problem, hvis danske virksomheder ikke kan rekruttere kvalificerede medarbejdere og mister konkurrencekraft i forhold til udlandet, påpeger Frederik Thuesen fra VIVE.

Måske er det ikke et samfundsmæssigt problem, at folk må vente lidt længere på at få bygget et sommerhus. Men det et samfundsproblem i forhold til hele den grønne omstilling

— Frederik Thuesen, seniorforsker ved VIVE

- En politisk målsætning, som ingen tror på

Men også på et mere lavpraktisk plan vil udviklingen i retning mod færre faglærte få konsekvenser. Især i hovedstadsområdet, mener Dansk Håndværk.

- Beboerne i hovedstadsområdet kan komme til at mærke, at der bliver langt mellem dygtige håndværkere, når de skal have udført reparationer og vedligeholdelser på deres bolig, påpeger direktør Morten Frihagen.

I 2020 fremlagde den daværende regering et mål om, at 25 procent af de unge søger en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Efter fem år skulle den procentsats være steget til 30, lød det dengang.

Tidligere på året trak børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S), dog i land i forhold til det måltal. Til Ritzau sagde han, at ”alle, der har forstand på det, ved, at det ikke kommer til at lykkes”.

- Det er gift, når der er en politisk målsætning, som ingen tror på, at vi kan nå. Derfor vil jeg foreslå, at man lægger den i graven, lød det fra den nye minister i januar måned.

Kaster man et blik på udviklingen på landsplan, står det da også lysende klart, at søgetallene til erhvervsuddannelser står i stampe.

I 2018 søgte 19,4 procent mod en erhvervsuddannelse efter endt grundskole. De seneste tal fra 2022-optaget viser, at udviklingen ikke har rykket sig synderligt. 20 procent søgte sidste år.

Samtidig var sidste års antal optagne på erhvervsuddannelser det laveste i ti år. I alt startede 64.00 på erhvervsuddannelser i 2022 – et fald på 13 procent i forhold til 2021-optaget på 73.000.

Under 5 procent søger i Gentofte

Ser man på tallene fra kommune til kommune, underbygger det Dansk Håndværks bekymring for hovedstadsområdet.

Kun i to kommuner, Stevns og Halsnæs, søgte flere end 25 procent sidste år en erhvervsuddannelse efter grundskolen. I hele seks kommuner var andelen under ti procent.

Særligt, og måske ikke så overraskende, er det især i velhaverkommuner, det halter med optag. I Gentofte søgte kun 3,8 procent af eleverne en erhvervsuddannelse. Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk, Frederiksberg og Allerød følger umiddelbart efter.

Skal man finde et lille lys i mørket, kan man fremhæve, at 17 af hovedstadsområdets 34 kommuner – altså halvdelen – i løbet af de seneste fem år har hævet procentsatsen for unge, der søger ind på erhvervsuddannelser efter endt grundskole.

Dragør, Fredensborg og Rudersdal står for de største stigninger, hvis man holder årene 2018 og 2022 op mod hinanden. Omvendt er procentsatsen faldet mest over den femårige periode i Tårnby, Lejre og Herlev.

Rettelig skal det dog siges, at enkelte årganges søgemønstre kan påvirke en sådan procentsats og dermed statistik ganske meget. For eksempel har Herlev Kommune konsekvent registreret cirka 20 procents søgning mod faguddannelserne, indtil sidste år, hvor 2022-årgangen åbenbart ville noget helt andet.

Du kan finde din kommunes søgetal mod erhvervsuddannelser i Børne- og Undervisningsministeriets statistikbank her.

TV 2 Kosmopol har tidligere sat fokus på manglen på faglærte i serien Kampen om de ledige hænder, som du kan se (eller gense) her.

Link kopieret!

Seneste nyt

Maskerede unge overfaldt 16-årig på skole. Nu skal de i fængsel

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Sidste år endte et mellemværende mellem to unge i Købe med, at fire unge, maskerede mænd overfaldt en 16-årig dreng på hans skole.

De unge mænd udsatte ham for grov vold med slag, spark og tramp. Desuden slog de ham med en metalgenstand, så den 16-årige brækkede næsen.

En af de maskerede unge er nu idømt fem måneders fængsel, mens to andre har fået tre måneders fængsel hver. Den fjerde blev dømt 60 dages fængsel for medvirken, da vedkommende ikke deltog i volden.

Alle tog betænkningstid.

Link kopieret!

Tre personer tiltalt for drab på forsvundne Jimmi Lillelund

Foto: Politi

Tre personer - to mænd og en kvinde - er tiltalt for drab og bortskaffelse af lig i sagen om Jimmi Lillelund, der forsvandt i 2020.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Jimmi Lillelund blev sidst set i april for 4,5 år siden, da han kørte fra sit opholdssted i Gundsømagle til Haveforeningen Ishøjgård i Ishøj. Hans lig er endnu ikke blevet fundet.

Link kopieret!

Politikreds melder om mange færdselsuheld i snevejret

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Alene denne morgen har Midt- og Vestsjællands politikreds haft syv færdselsuheld på grund af vintervejret.

I flere af tilfældene var bilerne på sommerdæk. Politiet opfordrer derfor til, at man får gjort sin bil klar til det kolde vejr og glatte føre, og at man sørger for at køre efter forholdene.

- Pas på derude!, skriver politiet på X.

Link kopieret!

Minister spænder ben for ny københavnerbydel

Foto: Søren Lorenzen/Ritzau Scanpix

På vegne af transportminister Thomas Danielsen (V) gør Banedanmark nu indsigelse mod den nye bydel Jernbanebyen på Vesterbro i København.

Det skriver Byrummonitor.

Ministeren mener nemlig ikke, at byprojektet ikke tager de nødvendige hensyn til Banedanmarks jernbaneanlæg i området.

- Lokalplansforslaget omfatter en række forhold, der er i direkte modstrid med sikring og fastholdelse af det landsdækkende jernbanenet og dermed hensynet til nationale interesser samt flere af jernbanelovens bestemmelser, skriver Banedanmark på vegne af ministeren ifølge Byrummonitor.

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) vil ikke stille op til interview om indsigelsen, men oplyser til Byrummonitor, at kommunen er i dialog med Banedanmark om sagen for at finde en løsning, der kan fungere for alle parter.

Link kopieret!

Populær smykkevirksomhed får løftet pegefinger af Forbrugerombudsmanden

Foto: Søren Lorenzen/Ritzau Scanpix

Forbrugerombudsmanden vurderer, at smykkevirksomheden Camilla Krøyer Jewellery har vildledt forbrugerne ved at give dem et indtryk af, at et tilbud udløb hurtigere, end det egentlig gjorde.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

På virksomhedens Facebook-side skrev de:

"Køber du inden 48 timer og bruger koden 'CAMILLA15' får du 15 % rabat på hele din kurv".

Problemet var bare, at rabatkoden fungerede flere måneder efter, de 48 timer var gået.

- Varigheden af et tilbud er en væsentlig oplysning for forbrugeren, og derfor skal den selvfølgelig være angivet korrekt. En virksomhed må ikke forsøge at lokke kunder til med tidsbegrænsede tilbud, hvis der reelt er tale om tilbud, der gælder hele tiden, siger forbrugerombudsmand Torben Jensen.

Ifølge smykkefirmaet skyldtes det en systemfejl.

Link kopieret!

Nu svarer Novo Nordisk på abekritik

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Novo Nordisk møder kritik for de forsøgsaber, som medicinalvirksomheden ifølge eksperter kun kan have skaffet gennem vietnamesiske leverandører, der er beskyldt for at handle aber på det sorte marked.

Det skriver Jyllands-Posten.

Novo Nordisk har ikke ønsket at forholde sig til kritikken over for avisen. I en mail til TV 2 Kosmopol fortæller Novo Nordisk, at de i årevis har sikret, at alle dyr indkøbt i Novo Nordisk-regi kommer fra godkendte avlere på Mauritius eller i Vietnam.

Ifølge Novo Nordisk sikrer deres regler og tilsyn, at der ikke bruges vildtfangne aber til forsøg.

- Novo Nordisk har mere end 60.000 leverandører på tværs af alle dele af virksomheden. Som et generelt princip oplyser vi ikke navnene på vores leverandører. Der er en indbyrdes forståelse af dette virksomhederne imellem, og det gælder på tværs af vores forretning, skriver Novo Nordisk til TV 2 Kosmopol.

Novo Nordisk understreger desuden, at de ikke får aberne direkte fra de udenlandske leverandører, men via kontraktforskningsorganisationer.

Link kopieret!

Pas på i morgentrafikken: Flere uheld

Der er denne morgen sket flere uheld på vejene i hovedstadsområdet.

Der er sket et uheld på motorvej E20 fra Avedøre mod Køge, og venstre spor er spærret.

Også på Motorring 3 mod Gladsaxe er der sket et uheld, hvor en bil nu holder i nødsporet.

Desuden holder der en havareret bil i nødsporet på Helsingørmotorvejen fra Avedøre mod Lyngby og på Rute 16 fra København mod Hillerød.

Link kopieret!

Antallet af kriminelle klaner i København skal nu undersøges

Foto: Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Økonomiudvalget i Københavns Kommune er blevet enige om at undersøge omfanget af kriminelle klaner i København.

Det skriver Berlingske.

Undersøgelsen kommer i kølvandet på Berlingskes dækning af fire familier i Aarhus, der er blevet sigtet eller mistænkt for at bryde loven næsten 5.000 gange. Alene én familie har kostet Aarhus Kommune 64 millioner kroner i sociale foranstaltninger.

- Vi skal have et hurtigt og overordnet billede af, om tendensen i Aarhus med kriminelle klaner også gør sig gældende i hovedstaden, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) til avisen.

Link kopieret!

Officerskole ændrer håndbog: Rådede kvinder til at "overlade det meste til fantasien"

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

For anden gang i år har Hærens Officerskole nu ændret den håndbog, som alle nye kadetter får udleveret ved studiestart.

Det skriver DR.

Før stod der følgende i håndbogen om de studerendes påklædning i fritiden:

"Særligt til mændene: Altid bælte i bukserne og stryg skjorten".

"Særligt til kvinderne: Overlad gerne det meste til fantasien!"

Nu står der:

"Ønsker du at fremstå præsentabel og respektabel i de fleste situationer, kan du dog med fordel klæde dig en anelse mere konservativt end du normalt ville gøre".

Ændringen er sket, efter DR tog kontakt til Hærens Officerskole og spurgte ind til håndbogen.

Link kopieret!

Anna Thygesen fik tømt kontoen af svindler - nu er der nyt i sagen

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Erhvervskvinden Anna Thygesen fortalte i sidste uge, at hun var blevet svindlet af en person, der udgav sig for at være fra hendes bank.

Svindelnummeret kostede hende flere tusinde kroner, skrev hun i et Facebook-opslag. Men nu er alle pengene - undtagen 8.000 kroner - kommet retur på hendes konto, skriver hun i et nyt opslag onsdag aften.

Hun takker Danske Bank for god support og service og politiet, NSK og borgerservice for støtte, hjælp og forståelse.

- Jeg håber, at min åbenhed omkring svindelsagen har været med til at åbne øjne, vidensdele, give indsigt i en kriminel verden, som overgår de flestes fantasi, og ikke mindst håber jeg, at jeg har været med til at udbrede budskabet om, at svindel rammer alle aldre, alle jobs og alle sociale klasser, og at vi ikke skal være flove og skamfulde over at være blevet svindlet, skriver hun i sit opslag.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google