”Kører du shawarma-bil?” Umar blev diskrimineret som elektrikerlærling. Så sagde han op

Lærlinge på håndværksuddannelser oplever diskrimination, når de skal ud at finde læreplads. Det mener to store uddannelser. En debat på sociale medier har fået flere til at dele deres historier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

Kører du shawarma-bilen? Hvorfor kan I ikke opføre jer ordentligt? Og hvordan har du overhovedet fået en læreplads her?

Den slags nedladende kommentarer var hverdagskost i det første firma, hvor Umar Iqbal blev tilbudt en plads som elektrikerlærling.

- Nu er jeg ikke typen, der ligger i fosterstilling og græder over tingene, men det er ikke okay at snakke sådan til hinanden, når man er ny på en arbejdsplads, siger Umar Iqbal til TV 2 Kosmopol.

Han fortæller, at han, som den eneste, skulle i fire ugers prøvepraktik, før uddannelsesaftalen kom på plads, og han fik ikke lov til at køre på opgaver alene – selvom han siden opdagede, at det ikke gjaldt for andre lærlinge, der var på samme niveau som ham.

- Jeg følte mig som en andenrangs-medarbejder.

Han endte med at sige sin læreplads op. Det blev for meget for ham.

Umar Iqbal er ikke i tvivl om, at hans oplevelser skyldtes, at han har en anden etnisk baggrund end dansk.

I dag er han i lære i en virksomhed, hvor han oplever, at han bliver værdsat for sin faglighed. 

- På mit nye arbejde bliver der ikke lagt vægt på min etnicitet, eller på at jeg hedder Umar, der bliver lagt vægt på, at jeg er en kollega, der leverer, siger han.

Afslag på læreplads for ikke at være ”etnisk dansk”

Tirsdag valgte Umar Iqbal at dele sine oplevelser med diskrimination i en debat på de sociale medier. På LinkedIn blev der delt et opslag, hvor det blev beskrevet, at en anden elektrikerlærling havde fået afslag på en læreplads, fordi arbejdsgiveren hellere ville have en ”etnisk dansk”.

Hvis vi har to med samme karakterer, så vil det altid være danskeren, der får lærlingeplads først

— Ole Heinager, direktør NEXT

For Umar Iqbal var den historie meget genkendelig. Han var selv blevet mødt af en masse afslag, da han søgte praktik. Han sendte en masse ansøgninger, mødte op og trykte hånd med arbejdsgiverne – men fik ikke noget svar.

Og ifølge Umar Iqbal var der en sammenhæng mellem hvem af hans medstuderende, der fik læreplads, og hvem, der ikke gjorde.

- Da jeg oplevede, at vi var syv ud af 23 elever med anden etnisk baggrund, og at det kun var os syv, der var tilbage uden en læreplads, tænkte jeg: Det var tankevækkende.

Spiser du svinekød? Og kommer du i moskeen?

Ali H. El Mohamad oplevede også, at få mærkelige kommentarer om sin ikke-danske baggrund, da han søgte læreplads som glarmester for få år tilbage.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Foto: Privatfoto

Han er også en af dem, der har kommenteret opslaget om elektrikerlærlingen, der fik afslag på grund af sin baggrund, for at fortælle sin historie om diskrimination på arbejdsmarkedet.

- Jeg blev spurgt, om jeg gik i moske, og om jeg spiste svinekød, da jeg kom til samtale i en virksomhed, fortæller han til TV 2 Kosmopol.

- Det er jo lidt underligt at blive spurgt om, og man bliver lidt smårystet. Det virker ikke særlig relevant, hvad jeg laver i min fritid.

Han blev ikke tilbudt lærepladsen. Men det lykkedes Ali H. El Mohamed at få en anden læreplads, og han er i dag uddannet glarmester, og har blandt andet vundet DM i Skills.

Man bliver lidt smårystet

— Ali H. El Mohamed

Han delte sin historie i kommentarfeltet, fordi han ville indgyde håb til andre, der oplever lignende problemer med diskrimination:

- Jeg ønsker blot at belyse problemet og dele en oplevelse, der endte med at blive en motivationsfaktor for mig. Og det handler jo ikke om, hvorvidt arbejdsgiveren, der afviste mig, var et “dårligt” menneske, siger han og fortsætter:

- Jeg ser situationen oppe fra, og for mig er det et større problem, vi har ude i samfundet, siger han.

Etniske danskere kommer først

På to af Københavns store erhvervsuddannelser er der ikke tvivl om, at elever med anden etnisk baggrund har sværere ved at få læreplads.

- Det er der et helt tydeligt billede af, fortæller direktør på NEXT, Ole Heinager, til TV 2 Kosmopol:

- Hvis vi har to med samme karakterer, så vil det altid være danskeren, der får lærlingeplads først, og selvom en med anden etnisk baggrund har bedre karakterer, så får de senere lærepladser end de danske.

Han understreger, at der er store forskelle fra branche til branche, men siger, at problemet er generelt på uddannelserne.

Ifølge en undersøgelse fra 2016 foretaget af Institut for Menneskerettigheder oplyste 29 procent af erhvervsskolernes praktikkonsulenter, at de i kontakt med virksomhederne om praktikpladser ofte eller af og til blev mødt med ønsker eller krav til elevens etniske baggrund.

Det billede genkender Ole Heinager:

- Det er ikke altid noget, der bliver skrevet sort på hvidt, men der kan blive spurgt ind til, hvor eleven kommer fra, og om han kan tale godt dansk.

Hvad gør I, når I opdager, at en virksomhed gør det?

- Vi siger fra over for det, og vores konsulenter vil aldrig gå ind i en samtale om vores elevers baggrund. De skal fremhæve de faglige kvaliteter.

Skolepraktikken giver et praj

På TEC, hvor man blandt andet kan uddannes til elektriker, oplever man også problematikken.

- Der er et problem, som vi hører fra vores elever, når de taler med virksomhederne. De elever (med anden etnisk baggrund, red.) har sværere ved at finde en praktikplads, siger TECs direktør, Morten Emborg.

Det kan blandt andet ses i antallet af elever med anden etnisk baggrund, der går på skoleoplæringshold. Skoleoplæring eller skolepraktik er en uddannelsesgaranti for de elever, der ikke har fået en læreplads i en virksomhed.

Her er der en overvægt af elever med anden etnisk baggrund.

- Der er en skæv fordeling i skoleoplæringscentret. Men også her er der stor forskel på brancher, siger Morten Emborg.

Hverken direktøren på TEC eller NEXT er dog meget for at pege på, hvilke brancher der er hårdest ramt.

Skolepraktik eller læreplads?

Kigger man på elektrikerfaget, så bekræfter seneste lærepladsstatistik fra Børne- og Undervisningsministeriet i december 2022, at fordelingen af lærepladser i virksomheder er skævt fordelt.

Tallene viser, at blandt lærlinge med en igangværende lærlingeaftale som elektriker havde 88 procent dansk baggrund, mens de resterende 12 procent havde baggrund som indvandrer eller efterkommer.

Derimod var der kun 54 procent i gruppen med igangværende skoleoplæring, som havde dansk baggrund. Her udgjorde andelen med baggrund som indvandrer/efterkommer dermed 46 procent.

Link kopieret!

Seneste nyt

Kongehuset offentliggør nye portrætter af kong Frederik og dronning Mary

Foto: Steen Evald, Kongehuset ©

Torsdag har kongehuset offentliggjort nye, officielle portrætter af kong Frederik og dronning Mary.

Portrætterne er såkaldte civilportrætter, som anvendes af kongehuset i forbindelse med officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Desuden kan kongeparrets protektioner også bruge dem.

Link kopieret!

Ti personer anholdt i sag om omfattende hvidvask

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Københavns Politi slog torsdag morgen til på 17 adresser og anholdt ti personer, der er mistænkt for hvidvask.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Otte af de anholdte er sigtet for grov hvidvask for mindst 45 millioner kroner. De er mistænkt for at have drevet et netværk af selskaber, som har fungeret som fakturafabrikker, hvor der er udstedt fiktive fakturaer til en række danske virksomheder.

En anholdt er sigtet for at have købt fiktive fakturaer, og en er sigtet for medvirken til køb af fakturaer.

- Forud for aktionen har vi gennem længere tid efterforsket hvidvasknetværket. Efterforskningen fortsætter, og jeg kan ikke udelukke, at der kommer flere anholdelser i sagen, siger vicepolitiinspektør Anne Katrine Kristensen.

Link kopieret!

20-årig kørte med 100 kilometer i timen gennem byområde

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

En 20-årig bilist blev onsdag formiddag sigtet for vanvidskørsel efter have kørt mindst 103 kilometer i timen i Ørestad på Amager på en strækning, hvor det er tilladt at køre 50 kilometer i timen.

Det skriver Københavns Politi på X.

Politiet beslaglagde den 20-åriges bil, og han fik inddraget sit kørekort.

Link kopieret!

Politi holder skarpt øje med livsfarlig tendens i trafikken

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Forleden blev 12 bilister dømt for ikke at påsætte sikkerhedswiren ved brug af trailer, skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi på X.

Den manglende sikkerhedswire er en tendens, som Københavns Vestegns Politi er godt trætte af, og de holder derfor skarpt øje med, om bilister har tilkoblet sikkerhedswiren korrekt.

- Vi har sagt det før, men lad mig gentage: Når påhængsvogne løsriver sig på motorvejen, skaber det livsfare for andre trafikanter, siger Claus Stoltenberg, leder af færdselsafdelingen i Københavns Vestegns Politi, på X.

De 12 sager kom blandt andet fra Gladsaxe, Albertslund og Ballerup. Straffen i sådanne sager er typisk en bøde og en betinget frakendelse af førerretten.

Link kopieret!

Politi efterforsker mand i Volvo

I en Facebook-gruppe for Hareskovby skriver en borger, at dennes 12-årige datter er blevet antastet af en mand.

Manden kørte ifølge opslaget op på siden ad pigen og tilfredsstillede sig selv foran hende.

Nordsjællands Politi har bekræftet sagen til TV 2 og oplyser, at de har iværksat en række efterforskningsskridt. Politiet opfordrer borgere i området til at være opmærksomme og kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

Link kopieret!

Boligmarkedet boomer i hovedstaden: Oktober slog rekord

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sjældent har så mange i hovedstadsområdet købt bolig som i oktober i år.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

I oktober blev der solgt 2.491 boliger i Region Hovedstaden, oplyser Boligsiden til TV 2 Kosmopol. Så mange boligsalg er ikke set siden juni 2021.

Det er især lejlighedssalget, der trækket tallet op.

- Ejerlejlighederne har været årets helt store overraskelse, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden i en pressemeddelelse.

- Vi ser et rekordhøjt salg sammen med stigende priser, og vi må konstatere, at vi køber bolig efter behov og ikke efter spekulationer om boligskatterne og deres betydning.

Link kopieret!

Skagensmaleri kommer på auktion i Lyngby

Foto: Auktionshuset Bruun Rasmussen

Skagensmaleriet "Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen" af P.S. Krøyer skal nu på auktion hos auktionshuset Bruun Rasmussen i Lyngby.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Maleriet er fra 1892 og vurderes til mellem fire og seks millioner kroner.

Link kopieret!

Nu kan du få et anderledes snejob hos DMI

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Er du hjemme klokken otte om morgenen, vågen og ikke bange for at bruge en tommestok udenfor, så har DMI brug for din hjælp.

Vintersæsonen er officielt begyndt, og DMI søger nye snemålere, så de kan opretholde overblikket over snemængderne rundt omkring i Danmark.

Som snemåler skal du kunne måle sne de dage, hvor der ligger sne på jorden. I de seneste fem år har man i gennemsnit skullet måle sne ti gange om året.

Det er en fordel, men ikke et krav, at du ikke er kuldskær, og DMI sætter pris på stabilitet, så målingerne kommer ind til tiden de dage, hvor det har sneet.

Snesæsonen varer fra 1. oktober til 30. april. Belønningen er et symbolsk beløb på omkring 2.900 kroner om året - og en gratis målestok.

Link kopieret!

Maskerede unge overfaldt 16-årig på skole. Nu skal de i fængsel

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Sidste år endte et mellemværende mellem to unge i Køge med, at fire unge, maskerede mænd overfaldt en 16-årig dreng på hans skole.

De unge mænd udsatte ham for grov vold med slag, spark og tramp. Desuden slog de ham med en metalgenstand, så den 16-årige brækkede næsen.

En af de maskerede unge er nu idømt fem måneders fængsel, mens to andre har fået tre måneders fængsel hver. Den fjerde blev dømt 60 dages fængsel for medvirken, da vedkommende ikke deltog i volden.

Alle tog betænkningstid.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google