Nej tak til mobilen: Se hvordan reglerne er i din kommune
En stor del af kommunerne i hovedstadsområdet har indført forbud mod mobiltelefoner i skoletiden, og snart vil det være ligeså normalt som forbuddet mod røg, fortæller en ekspert.
Der er efterhånden langt mellem de grundskoler i TV 2 Kosmopols sendeområde, hvor mobiltelefoner er en velkommen del af dagligdagen.
Det viser en rundspørge, som TV 2 Kosmopol har lavet blandt kommunerne.
I alt har 24 svaret, hvoraf langt størstedelen melder om et forbud mod mobiler i skolen eller som minimum i undervisningstiden.
At den mobilfri folkeskole har vundet indpas i hovedstadsområdet overrasker ikke Ask Hesby Holm, der er direktør i organisationen Digitalt Ansvar.
- Særligt de seneste tre år er der sket meget på det her område, og jeg tror, at normen bliver, at folkeskoler bliver mobilfri zoner – ligesom de også er røgfrie zoner, siger han til TV 2 Kosmopol.
Skolerne påtager sig et ansvar
Regler og rammer for brugen af mobiltelefoner i skoletiden kan, ifølge Ask Hesby Holm, være et stort og svært ansvar at stå med for den enkelte forælder eller lærer.
Derfor mener han, det er positivt, at en stor del af folkeskolerne har valgt at påtage sig det ansvar, så det ikke længere er op til eksempelvis den enkelte underviser.
- Det er jo et kæmpe ansvar, hvis den enkelte lærer skal stå med det. Derfor mener jeg, det er positivt, at skolerne laver en politik på området, så lærerne ikke selv skal agere politimænd på området, siger direktøren i organisationen Digitalt Ansvar.
Han mener endvidere, at det også gør det nemmere for forældrene at forholde sig til om og hvordan, mobiltelefonerne skal være en del af deres børns skoleliv.
- Når skolerne har en tydelig politik på området, så giver det forældrene mulighed for at udfordre den ved at melde sig ind i bestyrelsen og kæmpe for et andet synspunkt eller simpelthen vælge en anden skole til deres børn, hvis de er uenige i skolens politik.
Spørg Os
Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her +_
Det fjerner en stor arbejdsbyrde fra lærerne
Et af de helt store problemer med mobiltelefonerne er, fortæller Ask Hesby Holm, de apps, som mange børn og unge benytter.
For hvor selve mobiltelefonen ikke nødvendigvis er voldsomt problematisk, så er apps som TikTok, Snapchat og mange andre sociale medier det.
- De er jo designet til at stjæle vores tid, og fordi de er så vanedannende, så udfordrer de koncentrationsevnen.
Hvis den derfor ligger i lommen, kan det være svært at lede tankerne væk fra den. Man vil hele tiden have lyst til lige hurtigt at tjekke ind på den. Men når telefonen er gemt af vejen, så er den mulighed der slet ikke, og fokus forstyrres derfor ikke i samme grad.
- Hvis lærerne hele tiden skal bruge en masse krudt på at overvåge elevernes brug af telefoner, så går den tid jo fra det reelle arbejde, de egentlig er ansat til. Derfor giver det god mening at fjerne den arbejdsopgave fra lærernes skuldre ved simpelthen at få telefonerne ud af undervisningen.
Hvilke ulemper er der ved at forbyde mobiltelefoner i folkeskolen?
- Jeg har svært ved at se nogle ulemper. Man kan jo stadig undervise i teknologi, selvom eleverne ikke har deres mobiltelefoner, og de fleste skoler har computere til rådighed, som kan bruges i undervisningen, siger han.
Du kan i faktaboksen herunder se, hvilke regler de forskellige kommuner i hovedstadsområdet har for brugen af mobiltelefoner i grundskolen.
Må eleverne i din kommune tage mobilen med i skole? Se svaret her
TV 2 Kosmopol har spurgt de 34 kommuner i sendeområdet om følgende:
Er der grundskoler i jeres kommune, der har indført regler om, at eleverne skal lægge mobiltelefonerne væk i timerne? Hvis ja, hvilke skoler?
24 kommuner har svaret.
Albertslund Kommune: Der er mobilfri undervisning på både Herstedvester skole, Herstedøster skole, Egelundsskolen og Herstedlundskole.
Allerød Kommune: Alle kommunens folkeskoler er mobilfri.
Ballerup Kommune: Alle almenskoler i Ballerup Kommune er mobilfri.
Brøndby Kommune: På skolerne i Brøndby Kommune må mobiltelefoner kun bruges hvis formålet er en del af læringen og andre faglige aktiviteter.
Dragør Kommune: I Dragør Kommune har vi tre folkeskoler, som alle har indført regler for mobiltelefoner. Der er tale om Dragør Skole, Nordstrandskolen og Store Magleby Skole.
Egedal Kommune: Alle skoler i Egedal Kommune er mobilfri skoler.
Fredensborg Kommune: På Endrupskolen, Langebjerg Skole, Fredensborg Skole og Kokkedal Skole, må eleverne som udgangspunktet ikke have deres mobiltelefon tilgængelig i løbet af skoledagen (gældende for 0.-9. årgang).
Humlebæk Skole og Nivå Skole har tilsvarende regler for elever i indskolingen og på mellemtrinnet (0.-6. årgang), men mere lempelige regler for eleverne i udskolingen (7.-9. årgang).
På Ullerødskolen, som er en specialskole, må eleverne i de mindre klasser ikke medbringe deres egne digitale enheder i skole.
Frederikssund Kommune: Ådalens Skole og Jægerspris Skole. Undervisningen er som udgangspunkt mobilfri på de andre skoler, men læreren kan vælge at eleverne kan anvende deres mobiltelefon, som en del af undervisningen.
Furesø Kommune: Tak for din henvendelse og spørgsmål om mobilfri skoler. I Furesø Kommune har vi syv folkeskoler og et 10. klassescenter (Egeskolen). I nedenstående skemaer har vi noteret svaret på dine to spørgsmål.
Gentofte Kommune: Alle skoler er mobilfri.
Gladsaxe Kommune: Alle folkeskoler er mobilfrie.
Glostrup Kommune: Undervisningen er mobilfri på alle skoler.
Greve Kommune: Alle skoler har indført regler om, at mobiler skal væk i timerne.
Halsnæs Kommune: Alle vores 5 folkeskoler har retningslinjer om mobilfri skole.
Hillerød Kommune: Alle 7 folkeskoler i Hillerød Kommune er mobilfri i undervisningen.
Hvidovre Kommune: Alle vores folkeskoler har indført mobilfri undervisningstid. Det er op til skolerne selv, og der kan være variation i, hvordan det løses på de enkelte skoler, fx hvilke klassetrin, der er omfattet, og om eleverne i de ældste klasser får udleveret deres mobiltelefon og kan bruge den i frikvartererne.
Lejre Kommune: Alle folkeskoler i Lejre er generelt mobilfri og beslutningen er truffet i skolernes respektive skolebestyrelser.
Lyngby-Taarbæk Kommune: Alle vores 11 skoler har indført regler om, at eleverne skal lægge mobiltelefonen væk i timerne.
Roskilde Kommune: Roskilde Kommune har ikke en oversigt over, hvilke folkeskoler der har en mobilpolitik, og hvilke folkeskoler der overvejer eller er i proces om at indføre mobilfri undervisning.
Roskilde Kommune er dog bekendt med, at der er flere skoler, hvor mobiltelefoner er samlet ind, og dermed ikke bruges, i undervisningstiden.
Rudersdal Kommune: I Rudersdal Kommune har alle otte folkeskoler retningslinjer for mobilfri skole.
Rødovre Kommune: Det er op til skolerne selv, at lave regler for mobiltelefoner.
Solrød Kommune: På Munkekærskolen, Uglegårdsskolen og Havdrup Skole er der indført mobilfri skoletid. Telefonerne opbevares i ”mobilhotel”.
Hos Uglegårdsskolen og Havdrup Skole er de ved at kigge på retningslinjerne for brugen af mobiltelefoner i skoletiden.
Tårnby Kommune: I Tårnby har alle skoler indført mobilfri undervisning forstået på den måde, at mobiltelefoner som udgangspunkt lægges væk medmindre de benyttes med et særligt formål i relation til undervisningen.
Derudover er skolerne i større eller mindre omfang mobilfri i pausetiden - fx kan mobilen benyttes på nogle skoler når de større elever forlader skolen og/eller i spisepausen.
Vallensbæk Kommune: Alle skoler har principper om, at mobiler ikke skal bruges i undervisningen hvis det ikke har et pædagogisk sigte.