Folkeskole har været mobilfri i to uger. Nu leger børnene i skolegården igen

Flere skoler vælger at indføre mobilfri skoletid. Men ikke alle er lige begejstrede for ordningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
12 ud af 13 kommuner i hovedstadsområdet har mindst én skole med regler om mobilfri skolegang.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Da lærer Cathrine Hansen sagde velkommen tilbage fra sommerferie til sin nyslåede niendeklasse på Brøndbyøster Skole, var én ting anderledes end vanligt.

Eleverne kom til tilbage - nogle lidt højere og lidt mere solbrune, end sidst hun så dem - men den mest mærkbare forskel kunne ses, når hun så på deres hænder og baglommer. 

Der var ingen mobiltelefon i forlængelse af teenagernes arme og ingen iPhones, der stak op af lommerne.

Fra det nye skoleår er Brøndbyøster Skole blevet erklæret mobilfri. Det betyder, at skolens mere end 1000 elever hver eneste morgen indleverer deres mobiltelefoner og smartwatches til læreren, som låser elektronikken inde i en boks i klasseværelset.

- De første dage var eleverne meget fokuserede på, hvornår de kunne få mobilen igen. Og der var også nogle, der satte alarmer til at ringe midt i timen. Men det er som om, den modstand allerede har lagt sig, fortæller Cathrine Hansen til TV 2 Kosmopol knap to uger inde i det nye, mobilfri skoleår.

Skolens politik er, at mobilerne låses inde om morgenen, og så får eleverne dem udleveret, når skoledagen er forbi. Elever i 7.-9. klasse kan dog få telefonen udleveret til det store frikvarter, hvor de må forlade skolens område.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sådan ser kassen ud, hvor mobilerne låses inde.
Foto: Privatfoto

Skolen er langt fra den første eller den eneste, der er begyndt at tage styring over elevernes mobilforbrug.

TV 2 Kosmopol har rettet henvendelse til de 34 kommuner i hovedstadsområdet med spørgsmål om mobilfri skole. 13 kommuner har besvaret henvendelsen, og af dem tilkendegiver 11 at have mindst én mobilfri skole.

En undersøgelse fra DPU tilbage i 2018 viste, at ud af 602 adspurgte skoler har 60 procent en formel politik for brugen af mobiltelefoner. Af dem havde 19 procent af skolerne en mobilfri politik som på Brøndbyøster Skole, hvor mobiltelefonerne er låst inde i skoletiden.

Ingen tiktok-videoer i første frikvarter

Når Cathrine Hansen underviser i dansk i niende klasse, mærker hun en klar ændring i elevernes koncentrationsniveau.

- Førhen har der været mobiler, der lå og brummede i lommen, og så bliver opmærksomheden jo afbrudt et øjeblik.

Cathrine Hansen er dansklærer i udskolingen, og hun er glad for den mobilfri politik.
Foto: Privatfoto

Især gruppearbejdet går mere koncentreret, fortæller hun.

- I de store klasser, som jeg underviser, arbejder eleverne ofte i grupper andre steder end i klasseværelset. Det kan være på biblioteket, ude på gangen. Og her er jeg ikke nær så bekymret som tidligere, fordi jeg kan mærke, at uden mobilerne bliver der arbejdet mere seriøst.

Janich Alstrup er elev i Cathrine Hansens niende klasse. Her har de tidligere haft lignende tiltag, hvor mobilen lægges væk – og derfor har det ikke været den helt store forandring.

- I vores klasse har det ikke været den store forandring. I min vennegruppe og i klassen har vi i løbet af sidste år forsøgt at gøre hinanden opmærksomme på, om man sidder med snotten i telefonen i frikvarteret i stedet for at være social.

Det er som om, at det sociale i klassen allerede er blevet stærkere

— Jeanne Simon, lærer

Men hvor især frikvarterne tidligere stod på at spille spil på telefonen, eller vise hinanden videoer på tiktok, har den nye mobilpolitik ændret det en smule, fortæller han.

- Vi får kun mobilen i det store frikvarter. Så i det lille frikvarter har vi snakket lidt mere med hinanden. Jeg tror, det på længere sigt kan skabe bedre bånd – også på tværs af klasserne, fordi man måske mere går ud på gangen og ser, hvad de andre laver, siger han.

Synes du ikke det er irriterende, at du skal aflevere din mobil til din lærer?

- Nej, egentligt ikke. Altså, vi forstår jo godt, at der er en mening med det, lyder det fra Janich Alstrup.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Janich Alstrup går i niende klasse på Brøndbyøster Skole
Foto: Privatfoto

Og knap to uger inde i den mobilfri skoletid har Janich Alstrup også bemærket, at de fleste faktisk selv kommer mobilen i kassen, før læreren beder om det.

- Kassen står fremme på kateteret, og så er der tit en, der gør det før læreren siger det, og så følger de andre for det meste med.

Eleverne sad og spillede sammen

I de mindre klasser er de nye mobilregler også blevet vel modtaget.

- Jeg tror generelt, de yngre er lidt bedre til at gøre, som de voksne siger uden at stille så mange spørgsmål, siger Jeanne Simon, der underviser anden og femte klasse.

Forleden kom hun ind i sin femte klasse og blev mødt af et sjældent syn:

- De sad alle sammen og spillede et spil sammen, og det tror jeg ikke ville være sket uden mobilpolitikken. Det er som om, at det sociale i klassen allerede er blevet stærkere, siger hun.

Forskere fra SDU undersøgte i 2020, hvad der skete med elever i 4.-7. klasses aktivitet i frikvarteret, når mobilen er låst inde. På tværs af køn steg aktivitetsniveauet med fem procent, men det var især pigerne, der bevægede sig mere i frikvarteret uden mobiler. Pigernes aktivitetsniveau steg med fem procent, hvor drengenes steg med en procent.

Selvom reglerne i skolen er håndfaste, oplever Jeanne Simon også, at der nemt kan laves undtagelser. Eksempelvis hvis mobilen skal brugs aktivt i undervisningen – eller når femte klasse dette skoleår skal på lejrtur til Svendborg.

- I femte klasse må de gå på egen hånd i Svendborg, og der synes vi som lærere, at det er rart at kunne få fat på dem. Der får de lov at have mobilen ved hånden, siger hun.

Som jeg ser ud af vinduet ud i skolegården lige nu, så ser jeg børn, der spæner rundt og leger hest frem for at sidde med mobilerne

— Beate Odgaard, skoleleder

Skoleleder: vi skal ikke være rigide

På Brøndbyøster Skole har tanken om mobilfri skole rumsteret i længere tid.

- Som på alle andre skoler ser vi også børn og unge i mistrivsel. Børn, der er stressede nok i forvejen, og som måler sig op imod noget urealistisk i stedet for at være i relationen i klasseværelset. De skal forholde sig til 700 ting om dagen, og ved at tage mobilen fra dem i skoletiden, forsøger vi at tage lidt af presset af, siger skoleleder Beate Odgaard til TV 2 Kosmopol.

Sidste sommer begyndte bestyrelsen og medarbejdergruppen for alvor at tage fat. I processen var elevrådet også inde over.

Indtil videre har kontoret ikke modtaget klager over den nye politik, fortæller hun.

- Jeg synes, det virker til, at det er blevet taget rigtig godt imod. Og som jeg ser ud af vinduet ud i skolegården lige nu, så ser jeg børn, der spæner rundt og leger hest frem for at sidde med mobilerne.

Hun understreger dog også, at de strikse mobilregler kan bøjes, når der er brug for det. Det kan være elever med angst, som har brug for at være i tæt kontakt med forældre eller elever med diagnoser, der kan have godt af en pause alene med en skærm.

- Det skal ikke være så rigidt. Det er jo mennesker, vi arbejder med, og det er forskellige behov. Det er jo børnenes trivsel. Og hvis det kalder på, at man skal høre hvordan det går derhjemme, så har vi forståelse for det, siger hun.

Danske Skoleelever er imod forbud

Selvom modtagelsen af den mobilfri politik umiddelbart er positiv på Brøndbyøster Skole, og i resten af landet, hvor flere skoler beslutter sig for lignende principper, så er ikke alle lige glade for udbredelsen af den mobilfri skole.

Danske Skoleelevers sammenslutning er i udgangspunktet kritisk overfor et reelt forbud mod, at elever har deres mobiler i skoletiden:

Vi mener ikke, det er det rigtige med forbud. Vi skal lære at tage stilling til mobilteknologien – og lære at lægge mobilen fra os, når det ikke giver mening at have mobilen i brug. Det er klart, det ikke skal forstyrre undervisningen, men undervisningen skal også afspejle virkeligheden, hvor mobiltelefonerne er en del af den hverdag, vi er i, siger forperson i DSE, Laura Poulsen.

Hun er dog glad for at høre, at elevernes perspektiv er blevet hørt, da mobilpolitikken skulle laves:

- Vi mener, at når der skal udformes mobilpolitik, så skal eleverne inddrages. Derfor synes jeg, det er positivt at høre, at elevrådet er blevet inddraget i processen.

Er det ikke dejligt at høre, at børnene er begyndt at lege mere aktive lege sammen igen, ifølge lærerne?

- Det er ærgerligt, at det er et forbud, der skal lægge til grundlag for at vi kan lege og være mere aktive. Vi skal aktivt sørge for at det gode klassekultur, hvor leg og bevægelse er et tilvalg, også med mobiltelefoner i, siger hun.

På Brøndbyøster Skole er der da heller ikke nogen, der beder lærerne om at låse deres mobiltelefoner inde i løbet af arbejdsdagen.

- Vi har ikke noget officielt, men det er klart, at man ikke sidder på sin mobil i undervisningen. Det starter hos os selv, og vi skal være gode rollemodeller, siger lærer Cathrine Hansen.

Hun kan da også sætte sig ind i, at det kan virke indgribende for nogle af de større elever, at de skal udlevere telefonen.

- Hvis det var mig, så ville det da også kræve lidt tilvænning. Måske ikke af de helt samme grunde som de unge, men jeg forstår da godt dem, der har indvindinger. Det føles jo som ens livslinje.

Link kopieret!

Seneste nyt

40-årig tilstår besiddelse af 68 kilo amfetamin

En 40-årig mand fra Amager er fredag blevet idømt ti års fængsel for besiddelse af en større mængde amfetamin samt ecstasy.

Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

Dommen er faldet ved Retten i Holbæk, hvor den 40-årige tilstod, at han 11. april 2024 modtog 68 kilo amfetamin og 5,4 kilo ecstasy på en parkeringsplads i Ringsted.

Herefter transporterede han efter aftale med andre narkotikaen til først Tårnby Torv i én bil, hvorefter han i en anden bil sammen med en anden sigtet i sagskomplekset fragtede den ulovlige last til Svallerup Kirke ved Kalundborg.

Her mødtes den dømte ifølge sin tilståelse med en tredje person, hvorefter narkotikaen blev kørt til en landejendom syd for Kalundborg.

Den dømte har udbedt sig betænkningstid i forhold til eventuel anke af dommen. Han blev varetægtsfængslet efter dom.

Link kopieret!

Paludan er skyldig i at komme med racistisk udtalelse i 2019

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Partistifter Rasmus Paludan er skyldig i at have overtrådt racismeparagraffen på baggrund af en udtalelse i en video fra 2019.

Videoen blev offentliggjort på hans parti Stram Kurs' YouTube-kanal i sommeren 2019 og er filmet under en demonstration på Nørrebrogade i København.

Her siger partistifteren, at den gennemsnitlige IQ i Somalia er 68, og at det for en orangutang "vist nok" er 69.

Det er Københavns Byret, der fredag har fundet stifteren af Stram Kurs skyldig i forhold til videoen.

I fredagens dom frifindes Paludan for en anden anklage, som drejede sig om en video, som blev offentliggjort på YouTube-kanalen kort før jul i 2018. Retten mener, at der er "rimelig tvivl" om, hvorvidt det er Paludan, som er lagt videoen op på YouTube.

Paludan modtager dommen og vil altså ikke anke til landsretten. Anklagemyndigheden har mulighed for at anke inden for 14 dage.

Link kopieret!

Store udfordringer kan ramme myldretrafikken

Når mange tager på weekend fredag eftermiddag, kan snevejret stadig give problemer i trafikken.

Særligt Østdanmark har udsigt til et udbredt snevejr, som vil påvirke eftermiddagens trafik i Hovedstadsområdet og de mange danskere, der skal på tværs af landet.

- Eftermiddagens myldretrafik risikerer at blive udfordret med store forsinkelser på grund af snevejret, siger Andreas Nyholm, meteorolog ved TV 2.

Han forudser, at selv et par centimeter sne kan være nok til at give trafikale udfordringer i form af glatte veje.

- Vi så på Sydsjælland, hvordan sneen lammede trafikken i flere timer torsdag aften, lyder det fra Andreas Nyholm.

Link kopieret!

Indfaldsvej spærret efter alvorlig trafikuheld

Husumvej i Brønshøj er fredag formiddag spærret i begge retninger efter et alvorligt trafikuheld, oplyser Københavns Politi, ifølge DR P4 Trafik.

- Der er spærret på stykket mellem Haraldsvej og Skippingevej, skriver mediet.

Link kopieret!

Superligaklub tager første skridt mod kvindehold

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Superligaklubben Lyngby tager de første skridt til at etablere af eliteafdeling for kvindefodbold.

Det skriver klubben på sin hjemmeside.

Målet er, at Lyngby kan præsentere et setup for pige- og kvindefodbolden senest til sommer.

Det første skridt i processen indebærer en afdækning af potentiale og mulighederne i og omkring Lyngby.

Klubben beskriver forløbet som en "projektfase", hvor man vil mødes med samarbejdsklubber fra blandt andet Virum, Rudersdal, Lundtofte og Holte.

Link kopieret!

Lukningstruet spillested får økonomisk støtte

Arkivfoto.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

I den netop fremlagte finanslovsaftale er der blevet afsat en million kroner spillestedet Jazzhus Montmartre.

Som TV 2 Kosmopol tidligere har beskrevet stod spillestedet tidligere i til at lukke på grund af økonomiske vanskeligheder, efter Jazzhus Montmartre blev forbigået ved uddelingen af statslige puljemidler til spillesteder.

Det førte til ramaskrig blandt dele af musikmiljøet, eftersom Montmartre siden 1959 har været en af landets fremmeste jazzscener og har huset store kunstnere som Ben Webster og Dexter Gordon.

De seneste måneder har Jazzhus Montmartre fået flere økonomisk rygstød.

Først besluttede et samlet politisk flertal at tildele en særlig bevilling til spillestedet på en million kroner. Dette lykkedes, men var betinget af, at Københavns Kommune ligeledes ville øge den årlige bevilling til Jazzhouse Montmartre til 1,5 millioner kroner. Dette beløb blev afsat af et enigt kultur- og fritidsudvalg i september.

Link kopieret!

Forsøg med gratis skolemad gælder fra næste skoleår

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Regeringen, SF og De Radikale er enige om finanslov for 2025, hvor der oprettes forsøg med gratis skolemad.

Det fremgår af finansloven, som er blevet præsenteret fredag.

På fredagens pressemøde fortæller børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at skolemaden er et "storskalaforsøg".

- Vi får nu et storskalaforsøg med skolemad. Det er vigtigt, at det er på alle klassetrin. Det ser jeg frem til at forhandle på plads med SF og De Radikale, siger han.

Han tilføjer at forsøger kommet til at omfatte flere klassetrin i hele landet. Det er tanken, at forsøget skal gælde fra næste skoleår.

Link kopieret!

Pernille fødte sin søn tre måneder for tidligt: Nu er hun del af ny finanslov

Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Der er i finanslovsaftalen afsat penge til, at forældre til for tidligt fødte kan få mere barsel.

Det siger SF's Pia Olsen Dyhr fredag, hvor aftalen er blevet præsenteret.

Dermed bliver det borgerforslag, som Pernille Louise Rohrberg Kudsk fra København og Olivia Toftegaard Eriksen fra Guldborgsund har stillet, til virkelighed.

Tilbage i september mødte TV 2 Kosmopol Pernille Louise Rohrberg Kudsk. Selv fødte hun sin søn William 14 uger før termin, hvorfor han tilbragte de første måneder af sit liv på hospitalet. Netop sønnens forløb er årsagen til Pernille Kudsks kamp for mere barsel til forældre til for tidligt fødte børn.

Borgerforslaget fik stor opbakning fra SF, der også var partiet, som bragte det med ind til forhandlingsbordet.

Læs også: Nybagt mor i svært dilemma - vil ikke opdigte stress for at passe sit syge barn

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google