TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Fyrede chefer koster kommuner en kvart milliard

Vilkårene for chefansatte i kommunerne er helt rimelige, mener formand for offentlige chefer i Djøf.

Senest er kommunaldirektøren i Ringsted Kommune blevet opsagt efter tre års ansættelse. Beslutningen kommer ifølge TV 2s oplysninger til at koste kommunekassen godt og vel 2,8 millioner kroner.
Foto: TV 2 Grafik, Ellen Meldgaard Pedersen

Fyringer af kommunale direktører og chefer har siden seneste kommunalvalg kostet landets 98 kommuner millioner af kroner hvert eneste år.

Siden januar 2022, hvor kommunerne fik nye byråd, er chefansatte blevet sendt ud ad døren med mindst 257 millioner kroner. Det viser aktindsigter, TV 2 har søgt hos landets 98 kommuner.

Her får man ingenting for pengene. Det er en ren gavebod

— Henning Jørgensen, mangeårig professor i offentlig forvaltning

I samme periode har hovedparten af kommunerne skullet spare millioner på deres budgetter og derfor skåret i udgifter til blandt andet daginstitutioner, ældrepleje og byggeri. Netop dette gør de store fratrædelsesudgifter, kommunerne har haft de seneste tre år, problematiske, mener eksperter.

- Det strider mod befolkningens retsfølelse, når fyrede topchefer skal have så meget med sig. De her penge kunne jo være blevet brugt på alt muligt andet i kommunerne. Her får man ingenting for pengene. Det er en ren gavebod, siger Henning Jørgensen, mangeårig professor i offentlig forvaltning og i dag forskningsansvarlig ved Professionshøjskolen UCN.

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch undrer sig over, at kommunerne bliver ved med at have råd.

- En kvart milliard er ikke et ligegyldigt beløb i en tid, hvor man spinker og sparer, vender hver en øre og skærer på velfærd, lyder det fra kommunalforskeren.

Flere millioner til enkeltpersoner

Udbetalingerne er fordelt på mindst 223 chefansatte. Fyrede direktører, der er kommunernes øverste embedsmænd, vejer dog tungt i opgørelsen over fratrædelsesudbetalinger.

I den undersøgte periode har knap hver sjette af landets kommuner sagt farvel til en kommunaldirektør, og disse øverste direktører kan tage ekstra store millionbeløb med sig, når de bliver fyret, ligegyldig om de har været ansat i en enkelt dag eller har stået i spidsen for kommunerne i årevis, når fyresedlen lander.

Senest er kommunaldirektøren i Ringsted Kommune blevet opsagt.

Det skete efter tre års ansættelse med en besked om, at et enigt byråd ønskede "en anden profil til den fremadrettede ledelse”, hvilket ifølge Djøf er blevet en mere gængs forklaring, når kommuner fyrer chefer.

Om tallene

TV 2 har søgt aktindsigt i, hvor meget hver enkelt kommune har udbetalt i fratrædelsesgodtgørelse til fyrede direktører, chefer og ledere, der er omfattet af den kommunale cheflønsaftale.

Derudover har vi spurgt landets kommuner, hvor meget disse fyrede ansatte desuden har fået udbetalt i løn, pension og ferie under deres opsigelsesperiode.

Roskilde, Kolding og Varde har givet TV 2 afslag på dele af aktindsigtsanmodningen. De har derfor kun sendt oplysninger om udbetalte fratrædelsesgodtgørelser. Desuden er enkelte kommuner ikke vendt tilbage med svar på TV 2s uddybende spørgsmål om udbetalinger.

Beslutningen kommer ifølge TV 2s oplysninger til at koste kommunekassen godt og vel 2,8 millioner kroner.

I løbet af de tre år, kommunaldirektøren bestred posten, har Ringsted Kommune sparet udgifter væk for at få budgetterne til at gå op. Blandt andet på specialiserede tilbud til børn.

To gange 12 måneders løn

Årsagen til, at chefer i kommuner får millioner med, når der bliver vinket farvel til dem, skal findes i en chefaftale mellem KL (Kommunernes Landsforening) og en række fagforeninger. Aftalen giver direktører, forvaltningschefer, fagchefer og også i nogle tilfælde leder af for eksempel skoler særlige vilkår ved fratrædelse.

Kommunaldirektører og øvrige direktører ansættes som regel på aftalens kontraktvilkår. Det betyder, at de ved fyring får, hvad der svarer til 12 måneders løn i fratrædelsesgodtgørelse. Derudover får de – afhængig af forhandlingen ved ansættelse – løn i en opsigelsesperiode på op til 12 måneder, hvor de for det meste er fritstillet.

Kommunale chefer og ledere, der ikke er ansat på chefaftalens overenskomstvilkår, har samme ret som direktører. Andre forhandler fratrædelsesgodtgørelse og får løn i en opsigelsesperiode på op til 12 måneder, hvis de har været ansat i længere tid end et år. For alle gælder det, at de kan blive modregnet, hvis de får nyt job, og det fremgår af deres fratrædelsesaftale.

KL forsøgte ved overenskomstforhandlinger i begyndelsen af året at få justeret fratrædelsesvilkårene i de aftaler, mange chefer i kommuner ansættes på, for at undgå at høje udgifter til fyring af chefer i de kommunale ledelser.

Med til forhandlingsbordet havde KL ifølge chefforhandler Michael Ziegler krav om at få indført en model inspireret af regioner og stat, hvor godtgørelsen til chefer øges i takt med ansættelsens længde. KL ville have vilkår i "trit med tiden", lød det dengang.

Det er ikke lykkedes KL at komme igennem med den ønskede justering, og på den måde kan kommunernes "store udgifter" til fyrede chefer fortsætte, påpeger Henning Jørgensen.

Et særligt værn på "øretævernes holdeplads"

Djøf, der organiserer en stor andel af de kommunale chefer, forklarer kommunernes milliardudgift med et stigende antal afskedigelser.

I en tid, hvor der ifølge Djøf bliver fyret langt flere direktører og chefer end tidligere – og ofte med henvisning til et ønske om en ny profil på posterne, mener formand for de offentlige chefer i Djøf og kommunaldirektør i Middelfart, Steen Vinderslev, kun det er rimeligt, at offentlige chefer har gode vilkår.

Han kalder det "et beskedent værn mod usaglige afskedigelser".

- Når man bliver fyret med den begrundelse, er det jo ikke, fordi man ikke har passet sit job eller levet op til sit ansvar. Så handler det om kemi. Som direktør i en kommune sidder man bare på øretævernes holdeplads og har brug for et rum, hvor man kan sige til eller fra over for politikerne, siger Steen Vinderslev.

Borgmester i Høje Taastrup og formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, anerkender den "lidt mere udsatte position", chefer og direktører i kommunerne sidder i. Der skal bare "være rimelighed" i vilkårene, siger han.

- Jeg forstår godt forargelsen. Det er svært at forklare og forsvare en situation, hvor direktører for eksempel er ansat i ganske kort tid, men forlader kommunen med et stort gyldent håndtryk. Det er simpelthen ikke rimeligt.

Heller ikke, hvis der er tale om, at nogle af embedsmændenes ansættelse er blevet mere usikker end tidligere?

- Der er ikke grundlag for at sige, at man afskediger for ofte. Jeg er sikker på, at afskedigelser kun sker, hvis man er i en situation, hvor man ikke har den fornødne tillid længere. Det er vigtigt, at kommunaldirektører og andre direktører følger den retning, byrådet har sat, lyder svaret fra Michael Ziegler.

På tide med et opgør, mener eksperter

Michael Ziegler påpeger, at han stadig har svært ved at se "gode argumenter for, hvorfor der skal være mere gunstige vilkår på kommunernes område, end der er på regionerne og statens område".

Og det har kommunalforsker Roger Buch også.

- Kommunale chefer får i forvejen en god løn.

Både Roger Buch og Henning Jørgensen mener, det er på tide, at KL får taget et opgør med de fagforeninger, der har forhandlet vilkårene for direktører, chefer og ledere på plads, så kommunernes udgifter på området ikke løber løbsk.

- De er før lykkedes med at få indskrænket de største privilegier for chefer. De kunne godt trykke mere på her, siger Roger Buch.

Lige nu løber aftalerne mellem KL og chefernes fagforeninger frem til marts 2026.

Michael Ziegler vil dog ikke afvise, at KL går til forhandlinger med et lignende krav om justering af fratrædelsesvilkårene for kommunale chefer igen.

Link kopieret!
Læs flere artikler fra TV2.dk
Direktør får gyldent millionhåndtryk for selv at sige op
Fjernvarmechef fik 12 millioner i gyldent håndtryk: - Der går noget galt for dem
Fratrådte regionschefer har fået gyldne håndtryk mod reglerne

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Ny måling får Pernille Rosenkrantz-Theil til at juble

Pernille Rosenkrantz-Theil glæder sig over den nye måling.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I en ny meningsmåling står Socialdemokratiet i København til at få 16 procent af stemmerne til kommunalvalget næste år.

Det er Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, der har foretaget målingen for Mandag Morgen.

For en omkring en måned siden viste en meningsmåling fra Analyse & Tal og Epinion, at Socialdemokratiet stod til 12 procent af stemmerne.

Den nye måling glæder Socialdemokratiets overborgmesterkandidat i København, Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Målingen tyder på, at de udspil, vi har lagt frem på det seneste, er blevet taget rigtig godt imod af københavnerne. Derfor er det ingen hemmelighed, at den her måling vækker noget jubel og optimisme, siger hun til Netavisen Pio.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Nu er der truffet afgørelse om mystisk skib

Foto: Nanna Andreasen/TV 2 Kosmopol

Et skibsvrag, der har ligget efterladt ud for Amager Strandpark i mere end et år, skal nu fjernes. Det sker, efter Kystdirektoratet har truffet en afgørelse i sagen, skriver Ekstra Bladet. Skibet, som går under navnet Käthe Wessels, skal fjernes senest 13. januar.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Uheld på motorvej skaber kø

Opdatering:

Det er nu kun venstre spor, der er spærret. Redning arbejder på stedet, lyder det fra DR P4 Trafik.

Et uheld på Vestmotorvejen lige efter frakørsel 33 Vemmedrup i retning mod Køge skaber mandag aften kø.

Det oplyser DR P4 Trafik.

Man kan passere i nødsporet, men det giver kø, lyder det.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Ny aftale på fødselsområdet

Tirsdag bliver en ny aftale på fødselsområdet præsenteret. Det oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

TV 2 erfarer, at regeringen har lavet den nye aftale sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet.

Aftalen skal være til gavn for både de gravide, de fødende og for sundhedspersonalet på fødeafdelingerne. I alt er der blevet afsat 68,2 millioner kroner årligt fra 2025.

Blandt andet er aftalepartierne blevet enige om, at flergangsfødende, der udskrives inden for 24 timer, fremover skal have ret til hjemmebesøg med fokus på øget tryghed.

Med initiativet tilbydes familien hjemmebesøg af kvalificeret sundhedspersonale, typisk af en jordemoder, dagen efter udskrivningen. Hvis den fødende ønsker at benytte rettigheden i en af de første dage efter fødslen, så er det også en mulighed.

Desuden fastholdes den nuværende ret til to døgns barselsophold eller hjemmebesøg for førstegangsfødende, som var en del af aftalen 'En god start på livet' fra 2022.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

To mænd anholdt efter biljagt

Biljagt på Amager mandag den 16. december 2024
Foto: Presse-fotos.dk

Opdatering:

Københavns Politi oplyser klokken 20.20, at to mænd er anholdt og sigtet i sagen - det kan dog ikke endnu oplyses, hvad de er sigtet for. Politiet oplyser også, at der skete et færdselsuheld, da biljagten sluttede på Amager Landevej. Her kørte det eftersatte køretøj ind i en anden bil.

Københavns Politi tilbageholder mandag aften omkring klokken 19.15 to personer efter en biljagt.

Det oplyser Jonathan Wald, vagtchef hos Københavns Politi, til TV 2 Kosmopol.

- Det drejer sig om et køretøj, som ikke ønskede at standse, da politiet bad om det, siger han.

Sagen begyndte klokken 18.25 på Vejlands Allé. De to personer er nu tilbageholdt på Amager Landevej.

Politiet har på nuværende tidspunkt ikke yderligere oplysninger i sagen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Millioner fordelt - her får skoleelever glæde af pengene

Den såkaldte udviklingspulje for folkebiblioteker er blevet fordelt, og flere kommuner i hovedstadsområdet har fået en del af læsekagen.

Blandt andet har Københavns Kommune fået en halv million kroner, som går til at styrke læseglæden i 5. klasse.

I Roskilde får en række udvalgte skoler 660.000 kroner, der blandt andet skal bruges på indkøb af nye bøger.

Og i Gribskov går en halv millioner kroner til at bidrage til at opføre et helt nyt bibliotek på Tingbakkeskolen.

Der har i år været fokus på børns læseglæde og digitale udvikling.

Pengene uddeles af Kulturministeriet. I år har der været 24 millioner kroner at dele ud af.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Strandet bil på motorvej

Opdatering:

Bilen er nu hjulpet videre og der er frit.

Der holder sent mandag eftermiddag en strandet bil på Hillerødmotorvejen i nordgående retning kort før frakørsel 8 Værløse.

Det oplyser DR P4 Trafik.

Bilen holder i det lange frakørselsspor, og det giver opbremsninger på stedet.

Vejhjælp er på vej.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Onsdag bliver der slået fodbold-rekord i Brøndby

Futsal bliver typisk spillet i en hal.
Foto: James Brooks/AFP/Ritzau Scanpix

Onsdag aften slår det danske futsallandshold tilskuerrekord, når mindst 2300 personer kommer til at overvære EM-kvalifikationskampen mod Albanien i Brøndby Hallen.

Det er i hvert fald så mange billetter, der er solgt til kampen, oplyser DBU til TV 2 Kosmopol.

Den nuværende rekord blev sat i Slagelse i 2018, hvor modstanderen var Tyrkiet.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google