TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Handicappede troppede op i ministeriet: Nu lover minister handling

Omsorgssvigt er hverdagskost på mange af landets bosteder. Det mener LEV - organisationen for udviklingshæmmede. LEV har den seneste måned indsamlet næsten 200 rædselsvækkende vidnesbyrd fra pårørende til handicappede på bosteder. De mange vidnesbyrd afleverede LEV til Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Sammen med et opråb om politisk handling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Silas Tangaa og hans mor Linda har oplevet omsorgssvigt på egen krop på bostedet Lynghuset i København. Derfor kræver de politisk handling omgående.
Foto: Tobias Tystrup / TV 2 Kosmopol

Det var en lille, men målrettet delegation fra handicaporganisationen LEV, som torsdag eftermiddag blev lukket ind ad bagdøren i Socialministeriet, hvor der er handicaplift.

Det er sidste chance. Det skal være nu.

— Linda Tangaa, pårørende

Delegationen bestod af både beboere, pårørende og medarbejdere fra bosteder i København. De havde medbragt en 21 meter lang rulle med 6000 underskrifter og et klart budskab til Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Vi kommer med et nødråb. Der skal tages politisk ansvar. Det er sidste chance. Det skal være nu, siger Linda Tangaa, som har sin søn Silas med i kørestol. 

For nylig kunne man se Silas i TV 2 dokumentaren ”Nødråb i Natten”, hvor udviklingshæmmede blive udsat for massivt omsorgssvigt på det københavnske bosted Lynghuset.

Her ser man blandt andet en understimuleret udviklingshæmmet sidde og slå sig selv gentagende gange i hovedet, mens bostedets medarbejder bare sidder og ser Netflix uden at stoppe den selvskadende adfærd.

Josephine Walgaard var nervøs inden mødet med socialministeren. Hun har som beboer på et bosted i Helsingør oplevet omsorgssvigt. Så hun håbede, at Pernille Rosenkrantz-Theil ville lytte på hendes opråb og tage politisk ansvar.
Foto: Tobias Tystrup / TV 2 Kosmopol

Efter dokumentaren har LEV indsamlet 192 rædselsvækkende vidnesbyrd fra landets bosteder. 

Uddrag fra vidnesbyrd kan læses i faktaboksen herunder:

Her kan du læse nogle af LEV's 192 vidnesbyrd

  • Lena
    Min datter blev massivt omsorgssvigtet på bosted for 2 1/2 år siden. Hun levede i fæces, urin, madrester, slik og cola samt myrer og biller over alt, og fik ikke gjort rent. Hun tabte alt håret og havde eksem på 40% af kroppen. Hun er ødelagt psykisk for resten af livet. 

  • Helge
    Hver 4. medarbejder er sparet væk, siden vores datters bosted startede i 2009.
    Kun én nattevagt til 40 udviklingshæmmede - ofte 1 vikar til 10 beboere.

  • Susanne
    Min datter med autisme bor på bosted, hvor hun var understimuleret. Hun tog 40 kilo på. Hun blev selvskadende og skar i sig selv.

  • Birgitte
    Han bliver ikke skiftet om aftenen, derfor er sengetøjet vådt hver morgen. Vi har også oplevet, at der er afføring på væggen ved sengen. Ofte går han med tis og afføring i ble i mange timer, 

  • Jeff
    Vores søn er blevet omsorgssvigtet på 3 bosteder med alvorlige skader på kroppen, brækket skamben, kniv i hovedet, flænger i ansigtet. Han har tabt mange færdigheder, pga. grov omsorgssvigt, fx ved at ligge alene i krampeanfald uden hjælp. Det er mere held end forstand, han ikke døde i deres varetægt

  • Helle
    Stor udskiftning af pædagoger. De ansatte gør, hvad de vil og sidder i stuen med deres mobiltelefoner i stedet for at tag sig af beboerne.

  • Annemette
    Min søn boede i 1 år på bostedet, og han blev totalt omsorgssvigtet. Han gik fra at være en glad og aktiv ung mand, der spiste sundt til at være passiviseret, udadreagerende, selvskadende og kun i stand til at spise junk food.

  • Birte
    Der er regulær personaleflugt fra vores datters bosted. Kun halvdelen af medarbejderne er faguddannede. Det er helt unge vikarer, der kun er ansat ganske kort tid.

    Du kan læse alle 188 vidnesbyrd her: https://hvempasserpaaos.lev.dk/vidnesbyrd/

LEV har også lavet en underskriftindsamling med næsten 6000 underskrivere, som opfordrer til politisk handling nu.

Både de 192 vidnesbyrd og underskriftindsamling blev overleveret til socialministeren.

6000 har underskrevet LEV's nødråb til socialministeren. Alle underskrivere stod på en 21 meter lang rulle.
Foto: Tobias Tystrup / TV 2 Kosmopol

Socialministeren gav delegationen denne garanti med ud ad døren.

- Jeg er enig. Der skal ske nogle forandringer på handicapområdet, understregede socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Socialminister, Pernille Rosenkrantz-Theil hilste pænt på de fremmødte fra LEV og lovede at handicapområdet i fremtiden vil få kærlighed og opleve fundamentale forandringer med hende som minister.
Foto: Tobias Tystrup / TV 2 Kosmopol

Efter mødet lavede TV 2 Kosmopol et interview med Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun fortalte, at hun har indkaldt alle handicapområdets parter til et såkaldt Partnerskab.

Håbet er, at de i fællesskab kan løse de mange problemer på handicapområdet.

Læs interviewet herunder:

Interview med social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil(Soc.dem.)

Der har jo tidligere været socialministre før dig, som også har sagt, at nu skal der ske noget. Hvordan kan vi være sikre på, at du kommer i mål med det?

- Ja, det er jo i hvert fald det, vi sidder og arbejder på i øjeblikket. Vi har flertal i regeringen og vi er enige om at vende hele handicapområdet på hovedet.

Men det er ikke første gang, at en socialminister har sagt, at nu skal der ske noget. Men i virkeligheden er det henover årene bare blevet værre og værre.

- Altså, nu sidder vi jo allerede og forhandler parterne imellem. Det har jeg ikke hørt om tidligere. Nu har jeg været i politik i 20 år. Og aldrig tidligere har man samlet parterne rundt om et bord, som faktisk forsøger at lave de her forandringer.

Ifølge Ankestyrelsen laver kommunerne jo fejl og ulovligheder i næsten hver anden handicapsag. Der er hele familie, der nærmest knækker, fordi de ikke får den hjælp, de skal have. Så der er jo meget, der tyder på, at kommunerne ikke rigtig magter den her opgave. Så kunne det ikke være en idé i virkeligheden at sige, at kommunerne magter det ikke. Vi tager ansvaret fra kommunerne, og så tager vi staten og regionerne opgaven?

- Det kunne jo også være, at vi skulle lave nogle regler, der gjorde det umuligt for kommunerne at magte. Når jeg kigger tingene igennem, så er noget af det, der gør, at familier brænder sig sammen under vægten af det her, det er jo for eksempel, at man går ind og bruger enormt lang tid på visitation. Man bruger ufatteligt mange revisitationsgange, hvor man skal igennem den samme utryghed igen og igen. Det er altså regler, der kommer fra Christiansborg. Så det er rigtigt, at det er kommunerne, der administrerer det. Men når politikere fra Christiansborg siger, at det hele er kommunernes skyld, så er det ansvarsforflygtigelse.

Ja, det er klart. Men du kan også give kommunerne kærlighed ved at give dem en masse penge til det her område.

- Penge kan ikke gøre det alene. Selvom vi allerede har leveret indtil nu som regering. Vi har sat nogle penge af til lønnen til blandt andet sosu-hjælpere og pædagoger. Det betyder rigtig meget for fastholdelse og rekruttering af uddannet personale. Det er vi brug for på det her område, så de lønkroner, de falder på et tørt sted. Vi har også sat penge af til efter - og videreuddannelse. Men en pengecheck gør det ikke alene. Der er så mange forskellige ting, der skal sættes i værk, hvis vi skal lykkes med at få vendt handicapområdet på hovedet.

Så du står nu her og siger til de handicappede og de pårørende, at du lover, at nu vil der endelig ske noget på det her område?

- Jeg ville ikke have indkaldt parterne på det her område til drøftelser om de her ting, hvis jeg ikke havde en opfattelse af, at vi kunne forandre det. Så ville det jo være et regulært tidsspilde, både for dem og for mig.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Politi undersøger skib i København

Politi undersøger skib i København torsdag aften
Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Københavns Politi undersøger torsdag aften et skib på Oceankaj i København.

Det oplyser vagtchef ved Københavns Politi Stefan Ladeby til TV 2 Kosmopol.

- Vi er til stede, og vi er ved at undersøge et forhold på skibet, siger vagtchefen.

Skibet lagde til kaj torsdag eftermiddag, oplyser Stefan Ladeby.

Han kan hverken fortælle, hvornår politiet ankom til stedet, eller yderligere om, hvorfor politiet undersøger et forhold på skibet - men man er til stede med "en passende styrke", lyder det.

Billeder fra stedet viser politifolk med hvide hjelme gå om bord på skibet med udstyr. På billedet kan man se, at skibet bærer navnet Alma.

Vagtchefen bekræfter, at politiet er gået om bord på netop dette skib.

Ifølge marinetraffic.com er der tale om et cypriotisk fragtskib, der klokken 14.23 sejlede fra Klaipeda i Litauen.

AIS-data viser, at skibet var på vej op igennem Øresund, inden det omkring Ven vendte om og sejlede mod København.

Politi undersøger det cypriotiske fragtskib Alma.
Foto:
Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Let stigning i antallet af fyrværkeriskader

210 personer blev behandlet for fyrværkeriskader i forbindelse med nytåret. Det er en let stigning sammenlignet med tidligere år.

Det viser en indsamling fra alle landets akutafdelinger lavet af Ulykkes Analyse Gruppen fra ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Opgørelsen gælder dagene 31. december 2024 og 1. januar 2025.

Af de 210 skader bliver 42 betegnet som "alvorlige". Året forinden var det 34 af skaderne, der var "alvorlige".

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Kombination af sne og vind kan ramme morgentrafik fredag

Fredag morgen kan man muligvis stå op til en blanding af snebyger og vind i store dele af landet.

Det siger Martin Lindberg, som er vagthavende meteorolog hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Det kommer til Jylland ud på natten eller sidst på natten, og så breder det sig ret hurtigt mod sydøst, siger han.

Dermed forventer han, at både Fyn og Sjælland vil blive ramt af sne i løbet af fredag morgen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet rykker ud til skoler på Vestegnen

Politiassistent Cecilia Kisbye på morgenbesøg på skole på Vestegnen
Foto: Københavns Vestegn Politi

Betjente fra Københavns Vestegns Politi rykker i den kommende tid ud til en række skoler på Vestegnen for at sikre, at skolebørn - og deres forældre - er synlige i trafikken.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

Opfordringen fra politiassistent Cecilia Kisbye fra Københavns Vestegns Politi er klar.

- Jo større synlighed i mørket, desto bedre. Det kan være svært for bilister at se cyklister i mørke, regn, sne eller tåge. Så jo mere dit barn lyser op, desto bedre. Sørg for, at dit barns cykel har kraftige lygter, der kan ses på lang afstand, siger Cecilia Kisbye.

Politiet planlægger at rose de børn, der møder op med fungerende lygter, mens cyklister uden lys får mulighed for at få et par nye.

Børn og forældre kan møde forældre på udvalgte skoler fra klokken 07.30 i perioden 6. til 17. januar.

Regler for cykellygter

I lygtetændingstiden, som er fra solnedgang til solopgang, skal cykler have en hvid lygte foran og en rød lygte bagpå. Lyset skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og være synligt fra siden. Derudover er reflekser på cykel, tøj og cykelhjelm en god idé.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

17-årig komet fra Hvidovre får hjælp fra olympisk mester

Når den 17-årige dansker Maja Voigt, der vandt guld ved ungdoms-OL i bobslæde for et år siden, på lørdag skubber sin slæde i gang ved sin første World Cup-konkurrence nogensinde, bliver det med hjælp fra den olympiske mester fra 2022, Laura Nolte.

Det internationale Bobslæde- og Skeleton-forbund (IBSF) har således introduceret et mentorprogram, som skal hjælpe samtlige deltagere fra ungdoms-OL ordentligt op i seniorrækkerne, lyder det i en pressemeddelelse.

Laura Nolte vandt selv ungdoms-OL tilbage i 2016 og ligger ni år senere nummer et på verdensranglisten.

- Jeg er meget taknemmelig for at kunne få hjælp fra en kvindelig pilot, der selv har kæmpet sig fra ungdomsolympisk guld til en guldmedalje hos de voksne, siger Maja Voigt på torsdagens pressemøde.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

37-årig sigtet for voldtægt ved saunagus

(Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En 37-årig mand er torsdag blevet varetægtsfængslet i forbindelse med en voldtægt i København 1. januar.

Det skriver Ekstra Bladet.

Manden er sigtet for at have truet en kvinde med en kniv og herefter have gennemført en fuldbyrdet voldtægt af hende.

Ifølge sigtelsen skete hændelsen på et toilet ved en saunagus i København onsdag omkring klokken 12.30, skriver Ekstra Bladet.

Manden nægter sig skyldig.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Vores elforbrug slog rekord i 2024

Elmålere fra Radius har haft travlt i 2024. (Arkivfoto)
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Elforbruget i den østlige del af Danmark, herunder hovedstadsområdet, var rekordhøjt i 2024.

Det skriver Cerius-Radius, der ejer elnettet i størstedelen af Østdanmark, i en pressemeddelelse.

I 2024 havde elnettets kunder - der både tæller private og mindre erhverv - et samlet forbrug på 9.720 GWh sammenlignet med 9.205 GWh i 2023, hvilket er en stigning på 5,6 procent.

Samtidig overgik Østdanmarks elforbrug i 2024 den tidligere rekord, som blev sat under coronakrisen i kalenderåret 2021.

Og en stor del af forklaringen skal findes i carporten, vurderer Cäthe Bay-Smidt, funktionschef i Cerius-Radius.

- Rigtig mange danskere brugte 2024 på at investere i elbiler med tilhørende ladebokse, og det er noget, der kan aflæses på det samlede elforbrug. Det samme kan siges om de mange husstande, der udskiftede olie- eller naturgasfyret med varmepumper, som også får elmåleren til at snurre, siger hun i en pressemeddelelse.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Her varsler TV 2 Vejret stormstød

Varsel af vindstød fredag.
Foto: TV 2 Vejret

TV 2 Vejret har udsendt varsel om vindstød for natten til fredag og fredag.

Varslet gælder blandt andet Sjællands nordkyst, hvor stormstød kan ramme fredag formiddag mellem klokken 09 og 12, skriver TV 2 Vejret.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google