Hovedstadskommune får mest: Milliardpulje på vej til uddannelse af pædagoger
Kommunerne får nu tilskud fra regeringen til at opkvalificere pædagoger. I Københavns Kommune får man et årligt tilskud på over 7,5 millioner kroner.
Ansatte i blandt andet dagplejer, vuggestuer og børnehaver er ofte ikke faglærte eller dygtige nok.
Det mener regeringen, der nu har afsat en milliardpulje til at løfte kvaliteten af medarbejdere i landets dagtilbud, oplyser Astrid Krag, der er børne- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet.
- Der går rigtig mange medarbejdere, der ikke er faglærte eller dygtige nok i de enkelte børnehaver og vuggestuer, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Eksempelvis viser den seneste opgørelse fra regeringen, at Københavns Kommune har en af de laveste uddannelsesdækninger i landet.
Opgørelsen er fra 2021, og her ligger den samlede andel af uddannede pædagoger blandt ansatte i kommunale og selvejende dagtilbud på 53,5 procent.
På landsplan er gennemsnittet 60,3 procent.
Derfor er det heller ikke tilfældigt, at Københavns Kommune er den kommune, der får flest penge ud af milliardpuljen.
Kommunen står nemlig til at få over 7,5 millioner kroner om året. De penge går direkte til kommunens dagtilbud, som skal bruge dem på at sikre, at deres personale i højere grad bliver uddannet.
- Her kan man sætte sig ned med den enkelte medarbejder og blive enige om, hvad denne medarbejder gerne vil bygge oven på sin faglighed. Det kan være kurser eller anden uddannelse, som løfter kvaliteten hos den enkelte medarbejder, siger Astrid Krag til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Jeg håber virkelig, at det her vil få engagerede ufaglærte medarbejdere til at tage sig en uddannelse. Det er enormt vigtigt, at vi sikrer, at der er en høj faglighed omkring vores børn.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Det skal midlerne bruges til:
Ufaglært pædagogisk personale bliver bedre klædt på til hverdagen i dagtilbud.
Ufaglært pædagogisk personale i dagtilbud forberedes, motiveres og afklares til eventuelt senere at kunne gennemføre den pædagogiske assistentuddannelse eller meritpædagoguddannelsen.
Erfarne pædagogmedhjælpere i dagtilbud og dagplejere kan blive uddannet gennem den pædagogiske assistentuddannelse og meritpædagoguddannelsen.
Pædagogiske assistenter i dagtilbud og dagplejere, der allerede har en pædagogisk assistentuddannelse, kan blive uddannet til pædagog gennem meritpædagoguddannelsen.
Uddannet pædagogisk personale i dagtilbud kan opnå specialisering i relevante pædagogiske temaer såsom fx sprog, arbejdet med børn i udsatte positioner, udeliv, motorik eller musik. Øget mulighed for specialisering skal både understøtte øget faglighed og fastholdelse af det pædagogiske personale i dagtilbud i arbejdet med børnene.
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet
Pengene skal tæt på børnene som muligt
Ifølge Astrid Krag går pengene udelukkende til kommunerne. Det vil sige, at der ikke overføres penge til uddannelsesinstitutionerne som eksempelvis Københavns Professionshøjskole, der er i økonomiske udfordringer grundet et faldende ansøgertal.
- Vi tilbyder det direkte til kommunerne for at få pengene så tæt på børnenes hverdag som muligt, siger hun og pointerer:
- Der er i forvejen afsat et millionbeløb til uddannelsesinstitutionerne også. Et trecifret millionbeløb. Der vil også komme yderligere til dem. Man har ikke overset dem.
Krav til kommunerne
Der stilles dog krav til, at kommunerne bruger midlerne til voksen- og efteruddannelse, der er relevant for, at ufaglært pædagogisk personale motiveres til at gennemføre en pædagogisk assistent uddannelse eller meritpædagoguddannelsen.
Desuden stilles der krav til, at opkvalificeringsforløbene skal være relevante for den pædagogiske praksis i dagtilbud.