Lige nu høstes der på de lokale vinmarker: "Dansk vin kommet for at blive"
I Danmark er der sket en tredobling i produktionen af vin på seks år. Også her i regionen, hvor flere vinproducenter lokker med god, lokal vin.
Hvis man skal have et godt glas vin til en særlig lejlighed eller et godt måltid mad, tænker man måske ikke i første omgang på vin, der er produceret i Danmark eller her i regionen.
Men det burde man måske begynde på.
Der er nemlig sket en tredobling i produktionen af danske druer til vin på seks år ifølge tal fra Danmarks Statistik.
Hvis man spørger formanden for Foreningen Dansk Vin, Hans Münter, er dansk vin et kvalitetsprodukt af international standard.
Det gør mig stolt som formand, at vi kan matche internationale vine fra Spanien, Italien og Frankrig, siger Hans Münter til TV 2 Kosmopol.
Øvelse gør mester
Vinbønderne er blevet bedre og bedre til at producere vin under de vejrforhold, der er i Danmark.
Druestokken er ens hvert år, men vejret spiller en stor rolle. Hvis en vinstok ikke får en god start i maj, så er det svært at komme efter, selvom der er godt vejr om sommeren, siger Hans Münter.
Samtidig med at vejret i højere grad er med vinbønderne, er de også blevet dygtigere til at producere. Det betyder, at dansk vin er i høj kurs.
Se kortet over de lokale vingårde i regionen
Men det er ikke den eneste grund til, at det går fremad for dansk vin.
- Kvaliteten er høj, og vi kan måle os med internationale vine. Når man kombinerer det med, at danskere er nysgerrige, og bølgen med nordisk mad, økologi og bæredygtighed gør, at danskerne er mere tilbøjelig til at vælge en dansk vin, siger Hans Münter.
Dansk hvidvin er nemmest at afsætte
Øvelse gør mester. Det gælder også Niels Frees, der ejer Annisse Vingaard i Helsinge. En af flere gode vinproducenter nord for hovedstaden.
Han har dyrket vin i 25 år og har været med til at se udviklingen af dansk vin.
- Man kan se at kvaliteten har været stigende gennem årene. Det er en opadgående kurve, som også afspejler sig i vores produkter, siger Niels Frees til TV 2 Kosmopol.
Niels Frees laver vin for Svend Michaelsen Chokolade og siger, at det tegner til at blive i en god høst i år.
Han er enig i, at vinbønderne er blevet dygtigere til deres arbejde, og det glæder den erfarne vinbonde.
Han oplyser til TV2 Kosmopol, hvilken vin der er nemmest at sælge, men det er ikke nødvendigvis den vin, som han selv producerer mest på gården.
- Generelt er det hvidvin nemmest at afsætte. Her på gården laver vi mest rødvin. Det er sværest at lave, men jeg kan godt lide udfordringer. Derfor laver jeg det, siger han til TV2 Kosmopol.
Skal sælges på kvalitet og historie
Selvom det går godt for det danske vinmarkedet, gælder det stadig om at fastholde kunderne.
Det gør vinbønderne blandt andet ved at lave events og invitere gæster ud på deres gårde, så man kan få en oplevelse af mekanismerne bag en flaske vin.
- Vi har en strategi i foreningen om at promovere dansk vin. Det betyder, at vi reklamerer for dansk vin til foodfestivaller og på sociale medier. Vi prøver hele tiden at sprede budskabet om dansk vin, siger Hans Münter til TV 2 Kosmopol.
Han oplyser, at dansk vin skal sælges på kvalitet, historien og fænomenet om, at det kan lade sig gøre at producere vin i Danmark.
- Selvom kendskabet til dansk vin er stadig begrænset, men det overrasker mange, hvor godt dansk vin kan smage. Derfor skal vi fortsat brande vinmarker i Danmark og historien bag siger Niels Frees.
- Interessen for dansk vin har gjort, at dansk vin er kommet for at blive. Det er spændende at opleve vinmarker i Danmark og historien bag, siger Hans Münter.
Unge kræfter søges
Kendetegnet ved Foreningen Dansk Vin er, at medlemmerne er 60 plus. Det betyder, at om en årrække skal nye kræfter på banen, hvis dansk vin skal fortætte sin opadgående kurve.
- Hvis dansk vin virkelig skal blive stort skal vi have store investerestore fra udlandet. Vi skal have en flere professionelle kræfter med, som har uddannelse i bagagen. Det gælder alt fra salg og promovering af vin, siger Hans Münter til TV 2 Kosmopol.
Hvis man spørger Hans Münter, har interessen gjort, at dansk vin er kommet for at blive.