Organisationer går sammen for renere luft i København: ”Det er mest bekymrende for vores børn”

Et nyt borgerforslag fra borgere, forskere samt grønne - og sundhedsfremmende organisationer vil have luftforureningen under WHO’s luftkvalitetskriterier inden 2030.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Organisationer kræver handling fra politikerne, når det kommer til luftforurening i Danmark (Arkivfoto).
Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix

”Der er noget i luften, jeg ved ikke hvad”.

Om præsten Vilhelm Gregersen havde luftforurening i tankerne, da han skrev adventssangen ”Der er noget i luften” tilbage i 1911, er formentlig usandsynligt.

En ny kampagne med selv samme navn som adventssangen skal være med til at skaffe 50.000 underskrifter til et borgerforslag, der skal sikre sundere eller renere luftkvalitet i Danmark – herunder København.

Bag kampagnen, ’Der er noget i luften’, står en alliance af borgere, forskere samt grønne og sundhedsfremmende foreninger, der alle kæmper for at mindske antallet af danskere, der enten dør for tidligt eller udvikler en kronisk sygdom som astma, KOL, lungekræft, hjerte-kar-sygdomme, diabetes eller på anden vis påvirkes negativt på grund af luftforurening.

En af initiativtagerne bag borgerforslaget er direktøren for Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

Hun mener, at det ganske enkelt ikke kan være rigtigt, at vi skal blive syge af at trække vejret.

- Vores klare budskab er, at der skal ske noget nu. Vi har forskningen på plads, vi ved, at det er et kæmpe problem, og vi opfordrer alle til at skrive under, så politikerne kan komme i gang, siger Anne Holm Hansen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen viser de seneste danske beregninger fra januar 2020, at luftforureningen i Danmark i perioden 2016-2018 var årsag til gennemsnitligt 4200 for tidlige dødsfald årligt.

Derudover er det beregnet, at luftforureningen i perioden 2016-2018 i gennemsnit var årsag til 3000 tilfælde årligt af kronisk bronkitis hos voksne og 19.000 tilfælde hos børn.

Hertil har luftforurening i perioden været årsag til 56 tilfælde af lungekræft, godt 3000 indlæggelser for åndedrætsbesvær, knapt 1000 indlæggelser for hjerte-kar-sygdomme, godt 1200 tabte arbejdsdage og cirka 3,7 mio. dage med nedsat aktivitet.

Direktøren for Astma-Allergi Danmark har da også en række konkrete løsningsforslag til, hvordan man kommer luftforureningen til livs.

Eksempelvis nævner hun nulemissionszoner i byerne, roadpricing, tilskud til nye varmekilder ved at afskaffe sin brændeovn og en styrkelse af oplysninger med varslingssystemer, der kan advare om høj luftforurening.

- Vi håber virkelig meget, at vi får 50.000 underskrifter. Vi vil gerne have handling på det her område. Det er det, der er meningen med kampagnen, siger Anne Holm Hansen.

Overskridelse af WHO's kriterier

TV 2 Kosmopol har også tidligere fortalt om dårlig luft i København.

Tilbage i december sidste år viste målinger, at EU’s grænseværdier for luftforurening blev overskredet.

Derudover vil et flertal på Københavns rådhus arbejde for at få fossil bilkørsel ud af København i 2030 - et forslag fra SF og Alternativet, der blev vedtaget af en enig borgerrepræsentation.

Det kom dog med en række ændringsforslag, hvor det blandt andet skal undersøges, om der kan stilles tilstrækkeligt med ladestandere op, og om beslutningen vil være til øget social ulighed.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Luftkvalitet 2021

I 2021 blev luftkvaliteten målt i de fire største byer og ved fire målestationer i baggrundsområder uden for byerne.

I 2021 blev der ikke målt overskridelser af EU’s grænse- og målværdier i Danmark, mens hovedparten af WHO’s retningslinjer for luftkvalitet fra 2021 blev overskredet.

Endvidere blev der gennemført modelberegninger for luftkvaliteten i Aalborg og København.

Modelberegningerne viste ingen overskridelse af grænseværdien, men overskridelse af WHO’s retningslinjer for luftkvalitet.

Luftkoncentrationerne har for langt de fleste luftforureningskomponenter været faldende gennem de seneste årtier, hvilket skyldes faldet i udledningerne i Danmark og de øvrige europæiske lande.

Kilde: Luftkvalitet 2021 - Status for den nationale luftkvalitetsovervågning i Danmark (Aarhus Universitet)

Ifølge rapporten "Luftkvalitet 2021 - Status for den nationale luftkvalitetsovervågning i Danmark" fra Aarhus Universitet blev der målt overskridelser af WHO's retningslinjer for luftkvalitet fra 2021.

Borgerforslaget, hvor Astma-Allergi Danmark er medstiller, tager netop afsæt i WHO's kriterier for luftforurening, og medstillerne i borgerforslaget ønsker at den danske luftforurening kommer under luftkvalitetskriterierne inden 2030.

"Det er mest bekymrende for vores børn"

Luftforureningen er også til stede i hovedstaden, og spørger man professor Zorana Jovanovic Andersen, der forsker i luftforurening ved Københavns Universitet, er der også mest forurening i byerne.

Hun fremhæver, at der i hovedstaden bor flest mennesker, der er flest biler, og at det netop er i byerne, at den største forurening finder sted – en forurening der blandt andet kommer fra trafikforurening, industri og brændeovne.

Professoren mener, at man først og fremmest skal anerkende, at luftforurening er et problem, for det kan vise sig at få konsekvenser – eksempelvis for de små.

- Det er mest bekymrende for vores børn. Børn er under udvikling, og de er mere udenfor og er aktive. Luftforurening kan betyde noget for børnenes lunge og kognitive udvikling og deres risiko for udvikling af astma, siger hun og påpeger, at luftforurening især er slem for små børn, fordi deres immunforsvar og lunger ikke er færdigudviklet, hvor de i særlig høj grad oplever piben, hvæsen og hoste de dage, hvor der er meget luftforurening, siger Zorana Jovanovic Andersen.

Nye studier fra Københavns Universitet udgivet i det videnskabelige tidsskrift EHP påviser derudover en sammenhæng mellem udsættelse for luftforurening og en forværring af astma i alle aldersgrupper samt en udvikling af astma allerede fra før fødslen op til de sene teenageår.

Professoren understreger dog, at man ikke skal være bekymret, men at man skal tage lidt mere hensyn, hvis man er hjertepatient eller har et barn med astma.

- Vi skal ikke være bange. Der er stadig relativt lille risiko for, at sunde og raske danskere bliver alvorligt syge. Men vi er alle eksponeret for skadelige partikler i luften i mindre eller større omfang, og derfor er forurening et befolkningsproblem, siger Zorana Jovanovic Andersen og fortsætter: 

- Hvis man er kronisk hjertepatient eller et barn med astma, kan man opleve gener, og så skal man tage lidt mere hensyn, siger hun.

Initiativtagerne bag kampagnen og borgerforslaget repræsenterer blandt andet Astma-Allergi Danmark, professor Zorana Jovanovic Andersen og Marie Pedersen fra Institut for Folkesundhed ved Københavns Universitet, Mellemfolkeligt Samvirke, Den Grønne Ungdomsbevægelse og Rådet for Grøn Omstilling.

Du finder borgerforslaget her.

Link kopieret!

Seneste nyt

Antallet af kriminelle klaner i København skal nu undersøges

Foto: Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Økonomiudvalget i Københavns Kommune er blevet enige om at undersøge omfanget af kriminelle klaner i København.

Det skriver Berlingske.

Undersøgelsen kommer i kølvandet på Berlingskes dækning af fire familier i Aarhus, der er blevet sigtet eller mistænkt for at bryde loven næsten 5.000 gange. Alene én familie har kostet Aarhus Kommune 64 millioner kroner i sociale foranstaltninger.

- Vi skal have et hurtigt og overordnet billede af, om tendensen i Aarhus med kriminelle klaner også gør sig gældende i hovedstaden, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) til avisen.

Link kopieret!

Officerskole ændrer håndbog: Rådede kvinder til at "overlade det meste til fantasien"

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

For anden gang i år har Hærens Officerskole nu ændret den håndbog, som alle nye kadetter får udleveret ved studiestart.

Det skriver DR.

Før stod der følgende i håndbogen om de studerendes påklædning i fritiden:

"Særligt til mændene: Altid bælte i bukserne og stryg skjorten".

"Særligt til kvinderne: Overlad gerne det meste til fantasien!"

Nu står der:

"Ønsker du at fremstå præsentabel og respektabel i de fleste situationer, kan du dog med fordel klæde dig en anelse mere konservativt end du normalt ville gøre".

Ændringen er sket, efter DR tog kontakt til Hærens Officerskole og spurgte ind til håndbogen.

Link kopieret!

Anna Thygesen fik tømt kontoen af svindler - nu er der nyt i sagen

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Erhvervskvinden Anna Thygesen fortalte i sidste uge, at hun var blevet svindlet af en person, der udgav sig for at være fra hendes bank.

Svindelnummeret kostede hende flere tusinde kroner, skrev hun i et Facebook-opslag. Men nu er alle pengene - undtagen 8.000 kroner - kommet retur på hendes konto, skriver hun i et nyt opslag onsdag aften.

Hun takker Danske Bank for god support og service og politiet, NSK og borgerservice for støtte, hjælp og forståelse.

- Jeg håber, at min åbenhed omkring svindelsagen har været med til at åbne øjne, vidensdele, give indsigt i en kriminel verden, som overgår de flestes fantasi, og ikke mindst håber jeg, at jeg har været med til at udbrede budskabet om, at svindel rammer alle aldre, alle jobs og alle sociale klasser, og at vi ikke skal være flove og skamfulde over at være blevet svindlet, skriver hun i sit opslag.

Link kopieret!

Novo Nordisk får forsøgsaber fra udskældt industri i Vietnam

Arkivfoto af forsøgsaber. TV 2 Kosmopol ved ikke, om det er netop denne abeart, der er tale om.

Novo Nordisk selv nægter at fortælle, hvor de får de aber fra, som bruges til at teste ny medicin.

Men nu vurderer eksperter over for Jyllands-Posten, at der kun er tre mulige leverandører i Vietnam, og at de alle sammen har været beskyldt for at handle aber på det sorte marked.

- Jeg ved ikke, hvordan Novo Nordisk kan sige uden at fortrække en mine, at de får lovligt opdrættede aber, siger Lisa Jones-Engel, en af verdens førende abe-forskere, til Jyllands-Posten.

Det kan ifølge forskeren potentielt være sundhedsfarligt at købe aber på det sorte marked, da de kan bære smitsomme sygdomme med sig.

Novo Nordisk har ifølge Jyllands-Posten ikke ønsket at forholde sig til kritikken.

Link kopieret!

Vejdirektoratet advarer bilister: "Vær opmærksom"

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Torsdag morgen og formiddag byder på både regn, slud og temperaturer omkring frysepunktet.

Vejdirektoratet råder derfor bilister til at være opmærksomme og køre efter forholdene.

- Vær særligt opmærksom ved broer, i skovområder samt lavtliggende områder, skriver Vejdirektoratet på det sociale medie X.

Link kopieret!

Cyklister har selv et ansvar i hver tredje ulykke i vejkryds

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

En analyse, som Havarikommissionen for Vejtrafikulykker står bag, viser, at cyklister i hver tredje ulykke var medvirkende til, at det gik som det gik.

Det skriver Ritzau.

Kommissionen har analyseret 27 ulykker fra 2023, som primært fandt sted i København, Odense og Aarhus.

Og her var det altså omkring en tredjedel af ulykkerne, hvor cyklisten selv var medskyldig. Eksempelvis fordi de kørte over for gult eller rødt lyst.

Link kopieret!

Politiet melder om "brun sæbe" på vejene lige nu

Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vinteren har for alvor ramt hovedstadsområdet. Her til aften drysser kraftige snebyger fnug ned over store dele af vores område.

Og det giver alvorlig problemer på vejene. Hos Midt- og Vestsjællands Politi har man netop udsendt en advarsel til bilisterne.

- Grundet vinterens komme og temperaturerne nu er omkring 0 grader, opleves sneen som brun sæbe. Vi opfordrer derfor alle til at køre forsigtigt og være opmærksomme på vejens beskaffenhed, skriver politiet på X.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google