Populære bådture i Øresund frygter at skulle dreje nøglen om efter ny EU-lov
En ny europæisk fiskeriaftale betyder, at det fra 2024 ikke er tilladt at fange torsk som lystfisker i Øresund.
En dugfrisk – eller skulle man sige drivvåd – fiskeriaftale mellem EU-landene betyder nu et stop for torskefiskeriet blandt lystfiskerne i Øresund efter nytår.
Det står klart efter et ministermøde i Luxembourg mandag, hvor ministrene peger på, at klimaforandringerne har presset temperaturen i Østersøen op – og det skader fiskeriet.
- Aftalen tager hensyn til, at vi fortsat kan have et erhvervsfiskeri i Østersøen og til de bestande, som har det rigtig dårligt. Det gælder ikke mindst torsken, siger fiskeriminister Jacob Jensen (V), som nu håber, at de danske lystfiskere vil vise forståelse for, at torsken skal have en pause i 2024.
- Vi skal tage et skyldigt hensyn til bestanden, så der er mulighed for at fiske i de kommende år, siger ministeren til Ritzau.
"Helt vanvittigt"
Nogle steder bliver aftalen dog mødt med hovedrysten. For EU-aftalen burde slet ikke gælde for Øresund, lyder kritikken.
- For mig personligt og på hele branchens vegne synes jeg, det er helt vanvittigt, at man ikke tager i betragtning, at der er kæmpestor forskel på faunaen i Øresund og i resten af Østersøen, siger Martin Hubert.
(Artiklen fortsætter efter boksen.)
Han er daglig leder hos Spar Lystfiskeri, som er et rederi med seks skibe, der sejler lystfiskere ud i Øresund – primært for at fange torsk.
Hvert år har Spar Lystfiskeri over 1000 sejlture med lystfiskere, og derfor bliver rederiet selvsagt sat under pres, når man ikke længere må fiske efter torsk i Øresund.
En unik fauna
Og hans pointe om Øresund som en særlig fauna holder ganske vist stik. Øresund er nemlig det eneste sted i kongeriget – og ét af de eneste steder i Skandinavien og EU – hvor der aldrig er blevet fisket med bundtrawl.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Det har bevaret havbunden, som er spillevende i en grad, så de fleste havbiologer spærrer øjnene op.
- Jeg oplever et sund med en ekstrem mængde af fødedyr, som vi slet ikke ser i Storebælt og Lillebælt. Øresund er et stort vandringspas for mange fisk, det er der ingen tvivl om. Og så er det ovenikøbet så heldigt, at bunden i Øresund ikke er ødelagt af bundtrawl, har Jens Peder Jeppesen, som er akvariechef hos Øresundsakvariet, tidligere forklaret.
Frygter for branchen
Med mandagens nyhed om et stop for torskefiskeriet i den vestlige Østersø spår Martin Hubert svære tider for de skibe, som sejler ud med lystfiskere i Øresund.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: TV 2 Kosmopol
- Jeg har en meget god indikation af, hvad det her gør ved vores branche. Allerede nu må man kun fange én torsk om dagen, og den begrænsning fjernede 40 procent af vores omsætning, siger Martin Hubert.
- Så jeg gruer for, hvad det her betyder for os. Jeg er helt sikker på, at der vil være kollegaer, som kommer til at lukke ned på grund af det her, siger han.
Kan man ikke bare fange noget andet?
- Jo, det kan man godt. Men det har historisk været det, man har drevet lystfiskeriet på her i Øresund. Og torskefiskeriet har man hele året rundt - det har man ikke med de andre fisk, som vandrer gennem Øresund, lyder det fra Martin Hubert.
Flere hundrede tons torsk blev halet op sidste år
Ifølge Det internationale Havundersøgelsesråd (ICES) står lystfiskere for 68 procent af alle torskefangster i den vestlige Østersø. Lystfiskeriet lå på 288 ton i 2022. Til sammenligning fangede kommercielle fiskere 88 ton.
Men det er tal, som er svære at genkende, lyder det fra Martin Hubert.
- Vi lander i gennemsnit mellem tre og fem kilo torsk per tur, vi sejler. Og selvom der er mange andre, som fisker, er der lang vej op til 288 tons, siger han.
TV 2 Kosmopol har talt med Marie Storr-Paulsen, der er sektionsleder i DTU Aqua, som indsender de danske tal til Det Internationale Havundersøgelsesråd.
Hun forklarer, at man i Danmark har monitoreret torskebestanden siden 2009, og at man i dag får sine data om, hvor mange torsk, der bliver fanget af lystfiskere, med hjælp fra Danmarks Statistik.
Omtrent 4.000 borgere med et årligt fisketegn udspørges nemlig hvert år til, hvor meget de fanger. Det holdes sammen med de togter, som DTU selv foretager i farvandene.
Og tallene er kun gået en vej, siden opgørelserne begyndte.
- Det er det laveste tal, vi har set, siden vi startede med at opgøre det i 2009, siger Marie Storr-Paulsen og forklarer, at der til sammenligning blev fanget 2.500 tons torsk af lystfiskere i den vestlige Østersø i 2019.
DTUs data viser også, at der, ud af de 288 tons torsk, som blev fanget i den vestlige Østersø i 2022, blev fanget 82 tons torsk i Øresund alene.
Torsk i Østersøen
Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) får data om fiskeribestanden og fiskeriet i Østersøen fra Danmark, Tyskland og Sverige.
I 2022 blev der fanget 88 tons torsk af erhvervsfiskere i den vestlige Østersø.
I 2022 blev der fanget 288 tons torsk af lystfiskere i den vestlige Østersø. Tallene fordeles sådan mellem landene:
Tyskland: 175 tons
Danmark: 112 tons
Sverige: 1 tons
I Øresund alene blev der fanget 82 tons torsk af lystfiskere i 2022.
I 2019 blev der fanget 2.500 tons torsk af lystfiskere i den vestlige Østersø.
I 1980’erne blev der fanget op mod 50.000 tons torsk årligt. Tallet gælder både kommercielt fiskeri og lystfiskeri.
Kilde: DTU