Poul Erik har bygget nyt anlæg: Snart vil dobbelt så meget storskrald blive genanvendt

Genanvendelsesprocenten fra storskrald går meget snart fra 15 til 30 procent i København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør. Et helt nyt sorteringsanlæg er nemlig i gang med de allersidste finjusteringer, og vil i løbet af de kommende uger være klar til at modtage tonsvis af storskraldsaffald.

1.800 tons.

Så meget ekstra storskrald vil næste år ende med at blive genanvendt.

Med indførelsen af det nye sorteringsanlæg går genanvendelsesprocenten på storskrald fra 15 til 30 procent.

Og med 12.000 årlige tons storskrald i København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør, er det enorme mængder affald, der fremover vil blive brugt igen i stedet for blot at ryge på forbrændingen.

- Det er stort, at vi kan sortere de ting, som vi førhen bare smed ud. Vi har førhen brændt det af, smidt det på lossepladsen eller bare deponeret det. At vi nu kan bidrage til den grønne omstilling og genanvende materialerne, det er da ret stort, siger Poul Erik Jakobsen.

Som salgsdirektør i genbrugsvirksomheden Viggo Bendz A/S har han været med til både at designe og opføre det nye anlæg.

- Vi får sorteret træet ud af storskraldet, og det vil typisk blive brugt til at lave nye spånplader af. Så får vi jern ud, og vi får metallerne ud. Og metallerne er jo dem der især er penge værd, og dermed er med til at betale for anlægget, siger Poul Erik Jakobsen.

Det nye sorteringsanlæg øger genanvendelsen, fordi den knuser storskraldes ned i mindre fraktioner, der dermed er lettere og renere at håndtere. 

Anlægget er placeret på Prøvestenen, og er opført for Norrecco af Viggo Bendz A/S.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

En del af det nye sorteringsanlæg er udendørs. En endnu større del af anlægget er indendørs
En del af det nye sorteringsanlæg er udendørs. En endnu større del af anlægget er indendørs
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Storskrald har altid været problematisk

Overordnet set er målsætningen i Københavns Kommune, at 70 procent af al husholdningsaffald skal genanvendes.

På trods af det anser kommunen det som en stor succes, at genanvendelsen for storskrald nu kommer op på 30 procent. Det skyldes især, at storskrald er en usædvanlig besværlig affaldsfraktion.

- Storskrald er en meget sammensat fraktion. Der er næsten altid både metal, tekstil og træ i de ting der ryger til storskrald, og det vil sige, at det ikke er så let at genanvende, forklarer Merete Kristoffersen, der er enhedschef for affaldshåndtering i Københavns Kommune.

- Så derfor er det, at vi har brug for den her teknologi for at få mest mulighed af det, fortsætter hun.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Kom tættere på anlægget i denne video, hvor Poul Erik Jakobsen viser rundt

Men at genanvende 30 procent, er vel ikke særlig meget, når man har et samlet mål om at genanvende 70 procent?

- Nej, men jeg vil så også sige, at storskrald er jo en restfraktion. Så vi har jo forhåbentlig pillet det meste genanvendelige ud allerede. Altså det, der er direkte genanvendeligt, og som vi har ordninger til i forvejen. Altså plast, pap og så videre, siger Merete Kristoffersen.

quote Metallerne får vi måske 13, 14 eller 15 kroner for kiloet. Før betalte vi penge for at køre dem på deponi. Det er altså meget bedre at gøre det på den her måde

Poul Erik Jakobsen

Spørg Os - Formular

_

Storskraldet bliver knust før det bliver opdelt

Hidtil er udsorteringen fra storskrald sket ved, at man har rodet rundt i store affaldsbunker med en grab, og taget de rene dele, der kunne gribes med grabben.

Det nye anlæg griber affaldet an på en helt anden måde. Det starter med at knuse storskraldet ned i stykker på højst 30 centimeter.

Herfra ryger det igennem sorteringstromler, hvirvelstrømsmagneter, overbåndsmagneter, vindsigter og maskiner, der ved hjælp af infrarøde sensorer luftskyder fraktionerne over i forskellige kamre.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Storskraldet bliver knust og opdelt i forskellige fraktioner. Her ses træfraktionen inden de sidste justeringer af maskinerne er lavet.
Storskraldet bliver knust og opdelt i forskellige fraktioner. Her ses træfraktionen inden de sidste justeringer af maskinerne er lavet.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Kan ende i dit næste Ikeamøbel

Slutproduktet er en ren fraktion med træ, en ren fraktion med jern og en ren fraktion med øvrige metaller. Resten ryger til forbrænding.

- Metallerne får vi måske 13, 14 eller 15 kroner for kiloet. Før betalte vi penge for at køre dem på deponi. Det er altså meget bedre at gøre det på den her måde, siger Poul Erik Jakobsen.

- Og det træ, vi har fået ud af din gamle sofa, sender vi nu videre ud i erhvervslivet. Så bliver det til nye spånplader. Og så kan du måske i sidste ende købe den hjem igen i form at et nyt Ikeamøbel eller lignende, griner Poul Erik Jakobsen.

Det nye anlæg forventes at kunne tage imod storskrald fra København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør i løbet af november.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik