Redning af Køge Bugt vil skade klimaet: Etablering af naturnationalpark risikerer at øge CO2-udledning

Miljøministeren vil redde havmiljøet i Køge Bugt. Men redningen vil også betyde, at sand og grus til byggeri i hovedstaden skal hentes længere væk. Den transport vil øge CO2-udledningen.

Sandsugeren Argonaut indvinder sand fra det sydvestlige Køge Bugt. Står det til regeringen, så vil dette syn snart være slut i dette område af Køge Bugt. Men så skal sandet hentes meget længere væk, og det vil betyde en markant øget CO2-udledning i forbindelse med råstofindvindingen.
Foto: Marius Godballe/TV 2 Kosmopol

Normalt går klima og natur hånd i hånd. Men ved etableringen af den marine naturnationalpark i Øresund, kan naturfremme ende med at betyde en markant forøget CO2-udledning.

Miljøminister Magnus Heunickes ambition for naturnationalparken er nemlig at friholde området for sandsugning, så naturen får de bedste muligheder for at udvikle sig.

Men i nogle få kvadratkilometer af den kommende marine naturnationalpark i det sydøstlige Køge Bugt, ligger råstofområderne 548-AA og 548-BA, hvorfra NCC årligt henter omkring en million kubikmeter grus af særlig god kvalitet.

- Det her grus er altså af virkelig høj kvalitet, og det er nærmest uundværligt i byggebranchen, og det er ikke noget man kan finde ret mange steder, siger Søren Evald Jensen, der er direktør for NCC Råstoffer, der indvinder gruset fra Køge Bugt, og så er han formand for brancheforeningen Danske Råstoffer.

Der bruges mange store maskiner, ved indvingen af sand og grus. Skibet Baltic i baggrunden er et af tre skibe, der sejler i døgndrift for at indvinde sand fra Køge Bugt. Her ses det i havnen i Avedøre, hvor det meste af sandet sejles hen, før det bliver kørt ud til bygge- og anlægsprojekter i hele hovedstadsområdet
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Gruset i de to sandsugningsområder er grovere end sandet i resten af bugten, og kan derfor bruges til mange flere ting i byggeriet. Eksempelvis har det en meget stærkere bæreevne, og så har det også nogle varmeledende effekter, der er godt til at vikle om store el- og fjernvarmekabler.

- Hvis ikke vi må hente den her ressource i Køge Bugt, så skal vi nok helt til Kattegat for at finde noget lignende, og så er transporten over tre gange så lang, og dermed kommer vi til at udlede over tre gange så meget CO2, siger Søren Evald Jensen.

Ekspert giver råstofbranchen ret

Efter flere års intens kortlægning, udkom GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland) tidligere på året med det første egentlige overblik over den samlede mængde råstoffer i Danmark. Seniorrådgiver Jørgen Overgaard Leth stod i spidsen for kortlægningen, og han mener, at råstofbranchen har en valid pointe, når de siger, at man bør indvinde gruset i Køge Bugt.

- Ud fra en geologisk betragtning vil man nok vælge at indvinde gruset fra Køge Bugt, for der findes ikke ret mange alternative steder at hente det. Vi kan finde massere sand andre steder, men det er ikke sand, vi snakker om her. Vi snakker om noget, der er mere grovkornet og meget mere sjældent, siger Jørgen Overgaard Leth.

De mørkerøde felter illustrerer de steder, hvor det særligt gode sand findes til havs. Kan man ikke hente det i det sydlige Køge Bugt, så skal hovedstadens byggematerialer altså indvindes og sejles hele vejen fra Kattegat. Screendump fra GEUS´ kortlægning af råstofressourcer i Danmark

- Der er ikke mange ressourcer af den kvalitet tilbage. Det er en unik ressource, der nationalt set er under pres, og som faktisk har en geologisk historie, for gruset blev skabt i slutningen af istiden, så vi kan kun finde den de steder, hvor der dengang var de rette betingelser, siger seniorrådgiveren.

Han ser tre mulige alternativer til at hente gruset i Køge Bugt. Man kan enten hente grus i Kattegat, man kan hente det i grusgrave i Midt- og vestsjælland, eller man kan importere knust granit fra Norge. Men alle alternativer vil øge CO2-udledningen i forhold til at indvinde det i Køge Bugt

- Det er en ret unik ressource, der er i det sydlige Køge Bugt. Men det er selvfølgelig en politisk beslutning, om man vælger at bruge den ressource, eller om man vælger at tage området ind som en del af en marin naturnationalpark, siger Jørgen Overgaard Leth.

Se hele vores indslag om de potentielle sandsugninger i den marine naturnationalpark her.

Miljøminister vil ikke forholde sig konkret til problematikken.

At sandsugningen formentlig skal stoppe i Køge Bugt kom som et chok for Søren Evald Jensen.

Jeg sad med en kop kaffe, og jeg var simpelthen ved at tabe kaffen, da jeg hørte det, siger Søren Evald Jensen.

Han fik beskeden, da han på TV 2 Kosmopol så miljøminister Magnus Heunicke sige, at den kommende marine naturnationalpark i Øresund skal inkludere de tre mest kystnære sømil af Køge Bugt, og at ambitionen her er at skåne naturen mest muligt.

- Indenfor det vi afgrænser som marin naturnationalpark, der skal vi sikre, at de aktiviteter, som er presfaktorer for naturen, og det både klapning og sandsugning, det er vi nødt til at sige, at det kan ikke ske de steder, hvor vi har en beskyttet natur, sagde miljøminister Magnus Heunicke til TV 2 Kosmopol i oktober.

Naturen er allerede tabt i de områder

— Søren Evald Jensen, Formand, Danske Råstoffer

Vi har igennem en uge forsøgt at få et nyt interview med Magnus Heunicke, hvor han forholder sig til den øgede klimabelastning ved at skåne Køge Bugt for sandsugning, men han har afvist at stille op til interview. I stedet sender han en mail, hvor han ikke forholder sig konkret til problematikken.

- Jeg forhandler i øjeblikket afgrænsning og rammer for de to første marine naturnationalparker i Danmark med Folketingets partier. Det er mit mål, at en del af de reduktioner af råstofzonerne, som vi har aftalt med havplanen, skal ligge inden for den marine naturnationalpark i Øresund, skriver Magnus Heunicke i et mailsvar.

I brancheforeningen Danske Råstoffer forstår man ikke, hvorfor områderne i Køge Bugt nu skal beskyttes mod sandsugning. For der er i forvejen suget så meget sand i netop det område, at området reelt er tabt som natur, forklarer brancheforeningens formand.

- Det døde hul på havbunden, som man frygter, det er der jo allerede. Man har suget sand i de her områder i 80 år, så der er ikke noget natur, vi kan påvirke. Naturen er allerede tabt i de områder. Men nu kan vi til gengæld risikere, at vi skal ud og påvirke noget mere jomfruelig havbund, siger Søren Evald Jensen.

Link kopieret!

Seneste nyt

Fly måtte afbryde landing under decemberorkanen: Folk råbte og skreg

Arkivfoto af snestorm i Københavns Lufthavn i 2001
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Tirsdag er det præcis 25 år siden, at decemberorkanen i 1999 væltede Danmark, og mens stormen ruskede, svævede Jan Vinbjerg Eliassen i luftrummet over København i et fly. Han var på vej hjem fra et kursusophold i Luxemburg.

Dagen igennem havde Jan Vinbjerg Eliassen fulgt med i nyhederne og læst om stormvejret, hvorfor han egentlig havde troet, at flyet til København risikerede at blive aflyst. Det blev dog ikke tilfældet, og han boardede derfor med en forventning om en urolig tur. Sådan skulle det da også gå.

- Selve turen op til København var præget af meget turbulens, og kaptajnen lod os vide, at vi kunne forvente en forholdsvis hård landing. Men efter en turbulent flyvetur lagde flyet så an til landing. Og der var stemningen i kabinen forholdsvis nervøs, i hvert fald blandt dele af passagererne, siger han og fortsætter:

- Flyet påbegyndte så landingen, og det var meget uroligt. Det hoppede og dansede, og lige pludselig vurderede kaptajnen, at det ikke var sikkert at lande, så han gav den fuld gas og lettede igen. Og der har jeg aldrig oplevet noget lignende. Nogle passagerer skreg højt, mens andre kastede op. Det var ret vildt, husker han om dagen for 25 år siden.

Du kan læse hele historien om, hvordan decemberorkanen i 1999 ramte hovedstadsområdet her. 

Link kopieret!

Maleri blev udsat for maling - nu er det undersøgt

Foto: Presse-fotos.dk

Statens Museum for Kunst har undersøgt det maleri, som klimaaktivister søndag overhældte med maling. Meldingen er, at selve maleriet, der var beskyttet af glas, ikke er beskadiget, mens rammen skal restaureres for et ukendt beløb.  

Jens Ozmec var en af de to personer, der stod bag kastet med orange maling på maleriet til en værdi af et trecifret millionbeløb. Her forklarer han til TV 2 Kosmopol, hvorfor han gjorde det.

Link kopieret!

Hjemløse skal kunne overnatte i Københavns parker

Det skal være muligt for hjemløse og alle andre at overnatte i nogle af Københavns parker, mener et politisk flertal på Københavns Rådhus. Det skriver DR.

Lige nu er det forbudt at overnatte i Københavns parker og anlæg og kan udløse en bøde.

Men et flertal i Teknik- og Miljøudvalget bestående af Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet vil have forbuddet fjernet på bestemte steder i byens grønne områder.

Link kopieret!

77-årig fodbolddommer fik skalle af forælder - nu rejses der tiltale

Poul Andersen blev overfaldet efter at have dømt en U13 kamp i Hvalsø.
Foto: Privatfoto

Efter at have dømt en fodboldkamp mellem 12-årig drenge i Hvalsø på Midtsjælland blev en 77-årig dommer overfaldet af en forælder, og nu har anklagemyndigheden rejst tiltale i sagen.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi oplyser kommunikationschef Thomas Kristensen, at der er rejst tiltale efter straffelovens paragraf 244. Paragraffen drejer sig om såkaldt simpel vold.

Kommunikationschefen bidrager ikke med yderligere oplysninger om tiltalen, men fortæller, at sagen vil blive behandlet ved Retten i Roskilde 20. januar.

TV 2 Kosmopol talte efter episoden med dommeren, 77-årige Poul Andersen.

Han havde netop fløjtet U13-kampen mellem klubberne Såby/Hvalsø og FC Lejre af, da han blev overfaldet af en forælder:

- Lige pludselig nikker han mig bare en skalle, så jeg falder baglæns ned på jorden og besvimer.

Poul Andersen fik et blåt øje, en arm i gips og to brækkede fingre.

Hvad der konkret er rejst tiltale for i sagen, er endnu ikke oplyst. Det er heller ikke oplyst, hvem der er tiltalt. Efter episoden blev det oplyst, at en 42-årig mand var sigtet i sagen.

Link kopieret!

Byret idømmer fire mænd livstid for drab på Christiania

Politiet afspærrede et område på Christiania, hvor fem personer blev ramt af skud, hvoraf en person døde.
Foto: Presse-fotos.dk

Københavns Byret idømmer fire mænd med tilknytning til LTF fængsel på livstid for drab og drabsforsøg på Christiania. Den ene, der er tyrkisk statsborger, udvises.

Drabet på en 30-årig mand med rockerrelationer fandt sted i august 2023.

Retten afviser dog krav om at fratage den ene - en dansk-irakisk mand - sit danske statsborgerskab.

Mændene er dømt for drab og drabsforsøg ved at have medvirket til skyderiet på forskellig vis. De havde alle tilknytning til den forbudte bande Loyal To Familia (LTF), mens den dræbte havde relation til Hells Angels (HA).

Den ene dømte - 29-årige Seck Omar Danpha - var en af to maskerede gerningsmænd, som 26. august 2023 affyrede bygen af skud ved caféen Stjerneskibet på Christiania.

De tre andre dømte - Josef Madani, Rasim Baysal og Mohammad Mahdi Al-Badri - var ikke med til selve skyderiet, men medvirkede på forskelligvis til det nøje planlagte drab.

Samtidig blev fire helt tilfældige mennesker ramt af skud, og LTF'erne er skyldige i drabsforsøg for tre af dem.

Alle de dømte anker til landsretten.

Link kopieret!

Uheld på motorvej sætter prop i trafikken

Et uheld sket i motorvejskryds Avedøre på rampen fra Amagermotorvejen til Motorring 3 i nordgående retning gør, at der er massiv kø frem mod stedet, skriver P4 Trafik.

Køen strækker sig lige nu helt tilbage til 19 Ørestad på Øresundsmotorvejen.

Opdatering klokken 17: Køen er begyndt at løsne sig.

Link kopieret!

Sådan er chancerne for en hvid jul

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Selvom vi kun lige har taget hul på julemåneden, vover DMI pelsen og kommer med en langtidsprognose, hvor også julevejret får ord med på vejen.

Næste uge, altså uge 50, kan godt blive lidt kølig, og der kan komme lidt slud eller tøsne onsdag.

Men, når vi kommer frem til uge 51, får vi mildere og fugtigere vejr, og meget tyder på, at juleugen, uge 52, ikke ser meget anderledes ud.

Statistikken siger 7 procent chance for en landsdækkende, hvid jul og temperaturer på 1 til 7 grader om dagen.

Der skal altså held og timing til, hvis sneen skal dale juleaften, skriver DMI.

Link kopieret!

Mand døde under Roskilde-oprydning - nu får forening bøde

Oprydning efter årets Roskilde Festival
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Foreningen Gaderummet/Regnbuen har fået en bøde på 73.800 kroner for brud på arbejdsmiljølovgivningen, i forbindelse med at en hjemløs polsk mand mistede livet under oprydningsindsatsen efter Roskilde Festival.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi til Radio IIII.

Manden var en del af en frivillig indsats med oprydning efter musikfestivalen, men lagde sig på et tidspunkt formentlig til at sove i et telt.

En traktor, der skulle rydde teltområdet, kørte ham over, og han døde af sine kvæstelser.

Link kopieret!

18 års ventetid til badeklub i Nordsjælland

Arkivfoto af vinterbadning ved Svanemøllen
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Der er i øjeblikket 18 års ventetid, hvis du vil være medlem af Charlottenlund Søbad.

Det fremgår af søbadets egen hjemmeside.

DR skriver tirsdag, at antallet af vinterbadere på landsplan er tredoblet på ti år. Der er således tale om en stigning fra 25.000 til 75.000 medlemmer i landets 188 vinterbadeklubber - og stigningen ses også i hovedstadsområdet, lyder det.

Og det giver god mening, mener trendforsker og etnolog Julia Lahme.

- Vi får en fysisk oplevelse af at være i live, at være sunde og at være friske, siger hun til DR.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google