Regel siden 1988 er nu sløjfet: "Det er en stor symbolsk sejr"
En årelang kamp er slut. Homoseksuelle mænd må nu endelig donere blod på lige vilkår med alle andre.
Theis Lienbach Smedegaard har i mange år kæmpet for retten til at give sit blot videre til dem, der måtte have brug for det.
Siden 1988 har det været forbudt for seksuelt aktive homoseksuelle mænd at donere blod.
Men nu er det slut.
- Det er en stor symbolsk sejr, siger Theis Lienbach Smedegaard til TV 2 Kosmopol.
Den regel, der indtil nu har forbudt homoseksuelle mænd at give blod, er 1. juli i år blevet sløjfet.
Organisationer som LGBTQ+ Danmark har i årevis kæmpet for at opnå ligestilling for homoseksuelle bloddonorer.
Derfor er det, ifølge LGBTQ+ Danmarks sekretariatschef Susanne Branner Jespersen, en sejr, at karantænereglen nu forsvinder.
- Vi er meget glade for, at LGBTQ+ personer nu bliver ligestillet. Vi har selv siddet med i arbejdet med at ændre de her regler, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Theis Lienbach Smedegaard, som tidligere var talsperson or LGBTQ+ Danmark, glæder sig også. Han har flere gange har markeret sig tydeligt i debatten om karantænereglerne for bloddonorer.
Foto: Privat foto
- Det fjerner billedet af, at det er farligt, at mænd har sex med hinanden. Når man fjerner den her diskrimination, så bliver forestillingen om noget så naturligt, som at have sex med hinanden, også lidt mindre farligt, siger han til TV 2 Kosmopol.
Grunden til, at de omdiskuterede regler fandtes, var, at man ville eliminere risikoen for HIV-smitte via blodet. Men dels er antallet af HIV-patienter faldet kraftigt de seneste år, dels er der kommet meget bedre mulighed for at screene blodet, så man kan opdage og fjerne risikoen for smitte.
Derfor blev sundhedseksperter enige om, at det var på tide at ændre reglerne og sidestille alle og fjerne forskelsbehandling på grund af seksuel orientering. Samme vurdering har Styrelsen for Patientsikkerhed, som har anbefalet de nye regler.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), men hun har tidligere udtalt:
- Nu ensretter vi reglerne for bloddonorer og indfører en ny model, som ikke diskriminerer på baggrund af køn eller seksuel observans, og som samtidig er sundhedsfaglig forsvarlig. Dermed følger vi lande som Storbritannien, Tyskland, Holland og Frankrig, hvor mænd, der har sex med mænd, også kan donere blod på lige fod med andre.
Ifølge Susanne Branner Jespersen fra LGBTQ+ Danmark er de nye regler også en gevinst for samfundet.
- Det er godt for blodbankerne, som nu får mulighed for at få mere blod. Jeg kan forstå, at det er noget, der er et stort behov for. Værdighedsmæssigt er det et godt grundprincip, at alle er ligestillede, og man ikke gør forskel på, om folk er røde, brune, gule, blå, eller hvilken seksualitet de har. At alle regler gælder for alle.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Reglerne var allerede blevet lempet én gang
Indtil 2020 havde homoseksuelle mænd slet ikke mulighed for at donere blod. Så karantænen på fire måneder, der blev indført i 2020, var faktisk en lempelse.
Men de homoseksuelle organisationer har længe argumenteret for, at det kan være svært at give blod, hvis man først skal stoppe med at have sex i fire måneder, især hvis man er i et fast forhold.
- Det var bizart, at man indtil nu kun har spurgt homoseksuelle mænd ind til deres seksuelle adfærd. Det er jo diskriminerende. Man kan jo have en risikoadfærd uanset køn og seksuel orientering, det bør da være det, man spørger ind til. Sådan bliver det så nu, og det er godt, siger LGBTQ+ Danmarks sekretariatschef Susanne Branner Jespersen.
Der vil fortsat være en karantæne. Men den vil gælde på samme måde for alle, og altså ikke kun for homoseksuelle mænd. Fremadrettet vil karantænen på fire måneder nemlig gælde alle der har haft analsex med en ny partner - altså uanset køn og seksuel orientering.
Burde man helt overveje at droppe karantænen?
- Hvad det angår læner vi os op af de sundhedsfaglige vurderinger. Det er dem, der bedst ved, hvad der er mest sikkert. Så længe reglerne ikke diskriminerer, og der gælder de samme regler uanset seksualitet, så tænker jeg, at det er fair nok, siger Susanne Branner Jespersen.
Theis Lienbach Smedegaard vil helt sikkert selv benytte sig af den nye mulighed.
- Jeg synes, at det er vigtigt at kunne give noget til det samfund, der har givet én så meget. Jeg har brugt en del energi på at få dette forslag igennem, så det bliver da en særlig dag, siger han til TV 2 Kosmopol.