TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Simon var fremmedlegionær – nu svarer han på de spørgsmål, flest stiller ham

Simon Nielsen har igennem fem år gjort tjeneste som soldat i den franske hærs Fremmedlegion. Her svarer han på spørgsmål fra vores seere.

Simon Nielsen arbejder i dag som brandmand i Hovedstadens Beredskabs Specialtjeneste
Foto: Tobias Tystrup / TV 2 Kosmopol

Simon Nielsen er brandmand i Hovedstadens Beredskabs Specialtjeneste, men hans cv tæller også fem års tjeneste i Fremmedlegionen, en enhed under det franske forsvar.

Simon Nielsen meldte sig til Fremmedlegionen, da et slagsmål i hans hjemby Faxe satte en stopper for hans karriere som soldat i Danmark.

Som soldat i Fremmedlegionen har Simon Nielsen blandt andet været udsendt til Amazonas junglen, hvor han skulle bekæmpe illegal guldminedrift.
Foto: Privatfoto

I sommeren 2024 bragte vi historien om Simon Nielsens vej fra slagsbror i Faxe til legionær i Fremmedlegionen. Videoen gik viralt på vores YouTube-kanal, hvor mange fandt hans evne til at lægge sit liv om inspirerende.

Det fik os til at invitere vores brugere på YouTube til at stille Simon Nielsen spørgsmål.

Her kan du læse hans svar.

"Hvordan tog venner og familie imod din deltagelse i Fremmedlegionen?"

- Jeg tror ikke helt, de troede på, at jeg egentlig ville gøre det. Men de var meget støttende omkring det. Min far tog med mig ud i lufthavnen i Kastrup og sagde farvel. Og så gik der næsten ét år, før jeg ringede hjem til min familie første gang.

Det var jo en lettelse for min familie at vide, at jeg faktisk havde det godt. Efterfølgende sørgede jeg for at ringe hjem én gang om ugen og fortælle om mine oplevelser og at legionen faktisk var et godt sted at være. Fordi det var det, men det var selvfølgelig også for at berolige min familie.

"Hvilke forhold undergik du i din tid i Fremmedlegionen, som ikke havde gået i Danmark?"

- Man kan sige, at legionen er meget sin egen, i forhold til disciplin, regler og rammer. Jeg tror, at de her forhold, som vi har i legionen, den her ekstreme knytnæve-pædagogik og den her ekstreme disciplin, den var aldrig nogensinde gået i Danmark.

Man kan jo opleve at blive slået for noget så skørt, som at have glemt at sætte sin t-shirt ned i shortsene, når man skal ud og løbe om morgenen. Jamen så kan man få en mavepuster eller en flad for det.

Så det er jo sådan nogle helt simple ting. Men så lærer man hurtigt, at den slags ikke accepteres. Man gør 100 procent, hvad der bliver sagt og man bryder ikke nogen regler. Man indordner sig. Rettigheder er ikke noget, man har. Man gør kun det, man får besked på at gøre og intet andet. Det er helt klart en stor forskel.

"Hvordan er hverdagen i legionen?"

- Inde på de franske kaserner i legionen er det legionærerne, der laver alt arbejdet selv. Det vil sige, at det er os, der sidder på kontorerne, det er os, der laver maden, og det er os, der folder faldskærmene.

Det er en hård arbejdsdag, hvor man står op klokken seks om morgenen, har rengøring, så har man en morgenappel, hvor man mødes og synger og rejser det franske flag. Derudover så starter man altid med sport. Det vil sige, at man har den her løbe-disciplin på mellem 10 og 20 kilometer. Så laver man styrketræning og så er dagen ligesom i gang.

Man har rengøringsopgaver, man har skydninger, man har førstehjælp, man har franskundervisning. Der er mange kompetencer, man skal have som soldat, og alle de her kompetencer, de skal holdes ved lige.

Foto: Privatfoto

"Følte du, at Fremmedlegionen blev brugt som kanonføde i forhold til den franske hær?"

- Fremmedlegionen bliver helt sikkert brugt som en form for spydspids for den franske hær. Det vil sige, det er legionen, der bliver sat ind som den første hærenhed, inden den franske hær kommer ind. Jeg ved ikke, om det altid vil være sådan, men imens jeg var der, så var det i hvert fald det, vi oplevede, da vi var udsendt i Chad og Niger.

Vi var det første hold inde og rekognoscere på de områder, der var usikre i forhold til, om der var aktivitet fra Boko Haram. Det er ikke fordi, vi skulle være kanonføde, det var fordi, vi skulle skabe en vis frygt for, at nu var legionen i det her område.

Men den franske hær kan også nogle gange være en del af førsteindsatsen. Men det er helt klart, at man bruger legionen som det første skud i bøssen og andet skud i bøssen, det er så den franske hær.

"Hvordan var det at sove ude i junglen? Tænker på alle de farlige dyr, altså slanger, edderkopper osv."

- Når vi var udsendt til Fransk Guyana og var ude i junglen, så var vores værste fjende faktisk krybdyrene. Vi skulle kontrollere alt, inden vi tog det på; om det så var en rygsæk eller en jakke eller et våben.

Hvad er Fremmedlegionen?

  • Fremmedlegionen er en del af det franske forsvar. Legionen blev oprettet i 1831 af den franske konge Louis Philippe.

  • Legionen består af lønnede, frivillige soldater fra 140 forskellige lande, der regnes som franske soldater, og de deltager i en lang række militære operationer.

  • Ved indtræden kan de frivilligt hvervede bede om ny identitet eller direkte blive tildelt ny identitet.

  • Legionen uddanner cirka 1000 soldater om året og består af cirka 400 officerer, 1800 befalingsmænd og knap 7000 legionærer.

Kilde: Lex.dk

Man tager selvfølgelig sine forholdsregler, når man laver en camp inde i junglen. Det vil sige, at vi rydder den, og vi sørger for, at der ikke er farlige dyr, der hvor vi ligger. Så har vi også nogle forskellige måder, som vi hænger vores hængekøjer på, og vi sprøjter dem med nogle kemikalier, der gør, at vi er sikre på, at der ikke er nogen dyr, der kommer ind til os, når vi ligger i vores hængekøjer.

Så vi tager vores forholdsregler, men vi er så trætte, at når vi først sover, så sover vi.

"Forestiller du dig nogle gange, hvordan dit liv ville se ud uden Fremmedlegionen?"

- Legionen var jo det sted, der gjorde mig til en bedre version af mig selv og lærte mig, at jeg kan sætte nogle mål og udføre dem. Så nej, jeg kunne faktisk ikke forestille mig et liv uden legionen.

Hvordan tror du, dit liv ville have set ud, hvis ikke du havde tilsluttet dig Fremmedlegionen?

- Jeg har aldrig tænkt den tanke. Det var som om, at skæbnen på en eller anden måde ville have mig til legionen. Så jeg tror heller ikke, at jeg har haft brug for at tænke, hvordan mit liv ville have set ud, hvis jeg ikke var endt i legionen.

Foto: Privatfoto

"Er du nogensinde blevet ramt af skud?"

- Nej, heldigvis er jeg aldrig nogensinde blevet ramt af skud. Og jeg vil sige, det også er meget få situationer, hvor vi har været i skududveksling. En enkelt gang i Fransk Guyana, lavede vi en indtrængning på en illegal guldmine en meget tidlig morgen, hvor der stadig var mørkt.

Vi prøvede at tage de lejesoldater, der lå rundt om i campen, og der var én af dem stået op. Han spottede os, da vi luskede frem i løbet af den tidlige morgen. Han afgav nogle skud, men så løb han faktisk igen.

Han kastede simpelthen sit gevær, efter han havde skudt på os, for han vidste godt, at hvis han ikke havde et gevær i hånden, så måtte vi ikke skyde ham.

På de her missioner, der har vi ikke skudsikre veste eller hjelme på, fordi vi vil være så lette som muligt og så mobile som muligt. Så det er også her, der er størst risiko for, at vi faktisk bliver dræbt af skud.

Vi var ikke tæt på at blive ramt, men det fik alligevel adrenalinen højt op. Der var faktisk fare for, at vi ville blive ramt af skud.

"Hvordan håndterer man frygt og stress i en kampsituation?"

- I løbet af min tid i legionen, der blev vi blandt andet udsendt til Afrika, hvor vi oplevede ekstreme ting. Her skulle man ligesom lære at kontrollere sig selv i stressede situationer. Jeg brugte blandt andet vejrtrækningsteknikker, som vi lærte af vores overordnede, til at berolige mig selv.

Én af de nemme, som jeg plejer at bruge, det er at man trækker vejret ind stille og roligt igennem næsen i cirka fire sekunder. Her holder man så vejret inde og så puster man ud i otte sekunder.

Foto: Privatfoto

Man bruger teknikken, inden man går ind i en kampsituation eller efter kampsituationen. Under kampsituationen, der vil man ikke have tid eller overskud til det, og der vil jeg sige, at man ikke engang tænker over det. Så det er en før- og efterbearbejdelse.

Man skulle også lære at snakke med de andre om de oplevelser, man havde haft, så man var klar til en ny oplevelse eller en ny mission dagen efter. Jeg bruger stadigvæk nogle af de her teknikker i dag. Både i min hverdag, men også når jeg er brandmand inde i Specialtjenesten.

"Har du prøvet at slå ihjel?"

- Man plejer jo at sige, at soldater ikke bliver sat i verden for at slå ihjel, de bliver sat i verden for at skabe fred. Og nej, jeg har aldrig slået nogen ihjel.

Har du været i situationer, hvor du kom tæt på?

Ja, det har jeg. Flere gange i junglen, hvor vi er trængt på de her guldminer. Som soldater har vi rules of engagement - hvad må vi, og hvad må vi ikke - og den her magtanvendelse med at skyde et andet menneske, det er jo den sidste udvej, vi tager, når vi udfører vores opgave.

Foto: Privatfoto

Jeg har stået med mit våben ladt, hvor jeg har været klar til at skyde en person. Det er ikke fordi, man som soldat har brug for at slå ihjel. Det er der mange, der tænker. Og hver gang man kommer hjem fra en udsendelse, er det det første ens venner spørger om; har man slået nogle ihjel?

Det er jo egentlig lidt sjovt, for det er faktisk ikke det, missionerne har handlet om. Det har de aldrig handlet om, lige meget hvor vi blev udsendt henne.

Missionen er bedre klaret, hvis vi ikke affyrer vores våben.

— Simon Nielsen, tidl. soldat i Fremmedlegionen

Der var dog en situation, hvor vi var ude i junglen og var trængt ind i en camp. Der var en af modpartens soldater, der faktisk stod med en riffel i hånden. Og fiølge rules of engagement, når vi er i junglen, det er at vi må skyde, hvis de har et våben.

Men lige inden jeg skal til at skyde, der kommer der tre børn hen og omfavner ham. Så han lægger faktisk sit våben. De her soldater, de har nemlig deres familie med ude i junglen, når de er ude i de her guldminer.

Hvordan havde du det lige der?

- Jeg havde høj puls, fordi det var et valg, jeg skulle træffe, og det skulle gå hurtigt. Var der gået få sekunder mere, før de her børn var kommet, jamen, så havde jeg skudt.

Men det var selvfølgelig en lettelse. Det er som sagt den sidste magtanvendelse, og vi har faktisk ikke lyst til at bruge den, medmindre vi føler, at det er nødvendigt. Så jeg var glad for, at jeg ikke skulle affyre mit våben. Missionen er bedre klaret, hvis vi ikke affyrer vores våben.

"Hvis man står som ung gut i dag og gerne vil prøve grænser af og udvikle sig, ville du opfordre én til at prøve det den dag i dag?"

- Man skal være klar på, hvad man tager ned til. Hvis man står et sted i sit liv og man gerne vil opnå et mål om at blive en del af legionen, altså man har en stærk indre motivation for at udføre det at blive legionær, så vil jeg gerne opfordre til det.

Men man skal også vide, at legionen ikke er for alle. Den her rå disciplin, og det her med at man ikke har nogen rettigheder, det kan være svært at acceptere. Og dem, der ikke kan indfinde sig med det, det er også nogle af dem, som ikke kan gennemgå uddannelsen.

Legionærers historie er meget forskellig. Så min historie som legionær vil aldrig blive den samme historie, som en anden, der tager ned og bliver legionær. Og det skal man vide, inden man tager derned.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Så meget koster det at stege din juleand

Det kommer til at koste cirka 8,25 kroner i strøm at stege juleanden, viser en beregning fra Green Power Denmark. Juleaften ligger elpriserne på cirka 3,30 kroner for en kilowatttime inklusive afgifter. Sidste år kostede det ifølge brancheorganisationen 7 kroner at stege juleanden, og i 2021 var prisen helt oppe på 13 kroner

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Video gik viralt: Nu skal journalist i retten efter voldsom anholdelse

Flere betjente anholder og pacificerer en cyklist nær Christiania. Anholdelsen blev optaget af en forbipasserende.
Foto: Sreendump fra privat video

Tilbage i september 2023 gik en voldsom anholdelse ved Christiania af den daværende chefredaktør for Danwatch Adam Dyrvig viralt. Nu skal han i retten, hvor han er tiltalt for fire forhold.

Det skriver Ekstra Bladet, der har fået aktindsigt i anklageskriftet.

Adam Dyrvig er ifølge mediet tiltalt for blandt andet at køre på cykel, samtidig med han betjente sin telefon, og samtidig er han tiltalt for ikke at ville opgive navn, adresse og fødselsdato.

Han er desuden tiltalt for at fornærme to betjente ved at råbe 'fucking nar' efter dem. Det sidste punkt er at modsætte sig anholdelse ved at spænde op i sine arme.

Under anholdelsen blev episoden filmet, hvor man blandt andet kunne høre Adam Dyrvig råbe 'I skal stoppe! Jeg er i gang med at hente mine børn! hvad fanden sker der?'.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Efter choksag: Fodboldklub forbyder voksne at være alene med børn og unge

En mandlig ansat i fodboldklubben Roskilde Boldklub af 1906 blev i oktober sigtet for blufærdighedskrænkelse, efter han angiveligt skulle have filmet 42 unge spillere i et omklædningsrum og befølt en ung mand i skridtet.

Sagen har ikke været for retten endnu, men den har allerede fået konsekvenser, skriver sn.dk.

Klubben har strammet håndhævelsen af de regler, der skal beskytte både børn, unge, ansatte og frivillige.

Klubben har allerede en regel om, at børn og unge altid skal ledsages af minimum to voksne, men det er nu blevet understreget, skriver mediet, der har talt med et bestyrelsesmedlem i klubben.

- Det er blevet italesat over for trænere, forældre og ledere, at det altid skal håndhæves. Det gør, at der ikke er voksne, der risikerer at stå i en situation, hvor de er alene, siger Tom Rasmussen, der er bestyrelsesmedlem i Roskilde Boldklub, til sn.dk.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

DBU melder udsolgt

Der var udsolgt i Parken, da Danmark mødte Spanien i Nations League tidligere på året.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Når Danmark møder Portugal på udebane ved Nations League-playoff, vil der være stor opbakning fra de danske roligans.

Bold.dk skriver, at DBU mandag har oplyst, at der nu er udsolgt til returkampen i Portugal.

2.500 danskere har sikret sig billet til opgøret, som spilles på Estadio José Alvalade i Lissabon.

Det første opgør spilles i parken den 20. marts, og den afgørende returkamp spilles tre dage senere i Portugal.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Derfor skal Robert Hansen ruske tremmer over julen

Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix

Skuespiller Robert Hansen skal sidde varetægtsfængslet hen over jul og nytår, og det skyldes en særlig mistanke.

Det fortæller Robert Hansens forsvarsadvokat, Erbil Kaya, til BT.

- Han er blevet varetægtsfængslet for påvirkningsrisiko – at han kan gå ud og påvirke sagen, siger Erbil Kaya til mediet.

Byretten i Frederiksberg havde ellers vurderet, at skuespilleren kunne løslades, men søndag besluttede landsretten at varetægtsfængsle 45-årige Robert Hansen, der er sigtet for grov vold mod en kvinde.

Når en person varetægtsfængsles for påvirkningsrisiko, frygter man, at en person for eksempel kan gå ud og instruere sagens forurettede i, hvad vedkommende skal fortælle politiet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Minister udskyder lovforslag om lagerbeskatning af kryptovaluta

Minister udskyder lovforslag om lagerbeskatning af kryptovaluta som for eksempel bitcoins.

Et lovforslag, som skal sikre, at beskatningen af kryptoaktiver bliver "mere hensigtsmæssig", bliver udskudt. Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Oprindeligt lød planen, at skatteminister Rasmus Stoklund (S) ville fremsætte lovforslaget i begyndelsen af 2025.

Men ministeren ønsker at "indhente flere input fra aktørerne", og derfor bliver lovforslaget udskudt til senere i 2025.

I oktober udgav Skattelovrådet efter tre års arbejde en rapport, hvori rådet anbefalede, at kryptoaktiver som eksempelvis bitcoin bliver lagerbeskattet.

Når en investering lagerbeskattes, betyder det, at der betales skat af afkastet - uanset om aktivet er solgt eller ej.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

24 år efter premiere: Nu skal japanerne se ’Rejseholdet’

Flere af de medvirkende fra 'Rejseholdet'.
Foto: Mogens Ladegaard/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Serien 'Rejseholdet' med de berømte karakterer som Fischer og La Cour er blevet solgt til Japan, skriver DR.

DR's seriehit blev den første danske TV-serie, der fik en Emmy, da den i vandt i kategorien 'Bedste dramaserie'.

Rejseholdet har allerede haft premiere i en stribe andre lande, herunder Australien, Grækenland, Tyskland, USA og Canada.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

14-årig forpurrede hundetyveri - og fik slag i hovedet

Hunden, der blev forsøgt stjålet, er ikke den på billedet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lørdag eftermiddag bemærkede en 14-årig dreng fra Roskilde, at en 42-årig kvinde fra byen ville stjæle en hund, der stod foran et supermarked. Det skriver Midt- & Vestsjællands Politi i sin døgnrapport.

Drengen tog derfor hunden med ind i supermarkedet, hvilket gjorde kvinden så ophidset, at hun gav ham et slag i hovedet.

En patrulje blev tilkaldt og frihedsberøvede kvinden, og samtidigt sørgede politiet for, at drengen blev kørt hjem til sin familie. Politiet undersøger nu, hvad kvinden kan sigtes for.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Historisk lav andel af danskerne modtager offentlig forsørgelse

Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

15,7 procent af danskerne i aldersgruppen 16-64 år er offentligt forsørgede. Det er det laveste niveau siden 1977.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistik. Analysen går frem til 2023.

- Andelen af danskere på offentlige forsørgelse toppede i 1995, men har siden da taget nogle stor ryk nedad, så det i dag er historisk få danskere, der er på offentlig forsørgelse, siger Frederik Olsen, der er analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Siden 1995 er andelen af offentligt forsørgede faldet gradvist frem mod 2023 – kun midlertidigt afbrudt af lavkonjunkturer i forbindelse med IT-boblen, finanskrisen og Corona krisen.

Offentlig forsørgelse dækker i analysen over 19 ydelser som efterløn, kontanthjælp, førtidspension, sygedagpenge og tidlig pension. SU er ikke inkluderet.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google