Sjælden flåt fundet i hovedstadsområdet
Den såkaldte engflåt ser ud til at være rykket ind i den danske natur. Den kan bringe nye infektioner med sig.
Der er en ny flåt i byen.
Den sjældne art engflåt er for første gang blevet registreret på flåtinfo.dk, skriver Roskilde Universitet i en pressemeddelelse.
Engflåten ser markant anderledes ud end skovflåten. Den har ikke samme sorte og rødbrune krop, men er derimod brun med lyse markeringer, der løber på tværs. Derudover lever den – som navnet antyder – ikke kun i skovene og den høje, tætte bevoksning, men også i det åbne terræn.
Men fundet af den sjældne flåtart er ikke bare godt nyt for biodiversiteten, for det kan nemlig også bringe en række nye infektioner med sig.
Sorte sår og blodparasitter
Engflåten kan nemlig bære en bakterie, der kan give infektioner i huden og sorte sår på området, hvor man blev bidt, fordi vævet dør.
I sjældne tilfælde angriber bakterien lymfesystemet og kan gøre mennesker alvorligt syge.
Den kan også bære på en blodparasit, som godt nok ikke er farlig for os mennesker, men kan være skyld i en malarialignende sygdom hos hunde.
De har brug for akut behandling, hvis de bliver bidt og får parasitten ind i kroppen.
Engflåten blev opdaget på en hund, der har samlet den op nord eller vest for København.
Hunden kan have fået flåten på sig i Geel Skov ved Holte, i Vestskoven ved Albertslund eller i et boligkvarter i Glostrup, vurderer forskere fra RUC.
Om der er en større bestand i netop det område, er dog indtil videre svært at slå fast. Derfor opfordrer forskerne til, at man indregistrerer eventuelle fund på flåtinfo.dk.
Tidligere på året har vi skrevet om et stigende antal skovflåter, der bærer rundt på TBE-virussen i hovedstadsområdet.