Fremtidsforsker spår: Disse sundhedstrends vil vi møde i 2025
"I år skal jeg leve sundere." Sådan lyder manges nytårsforsæt år efter år. Vi har spurgt en fremtidsforsker, hvilke sundhedstendenser, der dukker op i 2025.
Er du en af dem, der meldte dig ind i en løbeklub sidste år? Måske har du brugt dine morgener i en sauna, eller det kan være, at 2024 var det år, du interval-fastede?
Det er i hvert fald nogle af de sundhedstendenser, der sidste år spredte sig i hovedstaden.
Og igen i år ser det ud til, at sundhed er en del af danskeres nytårsforsæt. Tre ud af fire af os ønsker i hvert fald at leve sundere i det nye år, i følge en undersøgelse Epinion har foretaget for Sampension.
Fremtidsforsker og partner ved Future Navigator Liselotte Lyngsø giver sit bud på, hvilke sundhedstendenser vi kommer til at se særlig meget til i 2025.
Løbeklubberne og fællesskabet
Løbeklubberne består højst sandsynligt i det nye år. Fællesskab og sundhed er tæt knyttet sammen i 2025.
I hovedstaden er der flere singlehusstande end familiehusstande, så når fællesskabet ikke findes inde for hjemmets fire vægge, hopper vi i sportstøjet.
- Flere voksne bor alene, så vi er nødt til at gøre os mere umage med at få opfyldt vores sociale behov, siger Liselotte Lyngsø.
Det betyder, at det sociale sammenhold i løbeklubben bliver lige så vigtig som motionen.
Vi er langt fra færdige med at dyrke os selv
Fællesskabet bliver dog ikke på bekostning af vores individualitet. Tværtimod.
Ifølge Liselotte Lyngsø er vi langt fra færdige med at dyrke os selv. Og hun mener, at fællesskabet og selvdyrkelsen ikke vil blive set som hinandens modsætninger.
- Vi er socialt orienterede individualister. Personligt overskud gør dig mere fællesskabsorienteret, siger hun.
Derfor forudser hun, at vi i 2025 ikke går i konkurrence med hinanden, men med os selv.
- Det nytter ikke noget at vores cykler er lige høje, hvis min cykel så er alt for lille til mig. Hvis jeg har en cykel, der passer til mig, kan vi cykle en tur sammen, siger Liselotte Lyngsø.
Det er blandt andet vores nye måde at indrette arbejdslivet på, der gør, at vi vil bevæge os væk fra en one size fits all-tankegang.
- Nogle er på arbejdspladsen hver dag, og kan ikke få det til at fungere på andre måder. Andre arbejder hjemme, eller møder ind to dage om ugen, siger Liselotte Lyngsø.
Det bliver trendy at sove
Vores individualistiske sundhedsbillede bliver også forstærket af, at vi bliver bedre til at overvåge vores egen sundhed, mener Liselotte Lyngsø.
Motionsuret kan måle hjerterytmen, vi får notifikationer om hvor mange timer, vi har kigget i vores telefon, og på Strava kan vi tracke vores løbeture.
Og i 2025 skal vi overvåge og analysere noget, vi alle sammen allerede gør.
Ifølge Liselotte Lyngsø bliver søvnen nemlig et stort sundhedsfokus i det kommende år.
Her nævner fremtidsforskeren en fingerring, den såkaldte Oura-ring, der bliver mere og mere populær, der blandt andet overvåger søvn.
- Søvnen er truet af så meget. Hvis man sover godt, får man helet kroppen, siger Liselotte Lyngsø.
Det samme gælder for meditation og spiritualitet, der vil blomstre videre.
- Tiden er løbet fra at sidde helt stille i tre timer i lotusstillingen. Det kan bare være at arbejde på at være i nuet, ved at gå en meditativ tur i skoven. Det vigtigste er, at du snyder din hjerne til at være til stede, siger Liselotte Lyngsø.
Drømmesundheden og hverdagssundheden er dog to vidt forskellige ting, påpeger fremtidsforskeren.
Selvom vi gerne vil sove otte sammenhængende timer og løbe fem kilometer inden arbejde, er det ikke ensbetydende med, at vi gør det.
De nye undersøgelse fra Epinion viser også, at hver anden tidligere har haft nytårsforsæt om at få en sundere livsstil, hvor det højst har holdt et par måneder.
Spørg Os
Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her +_