Thomas kritiserede ledelsen og sendte en særlig kagemand - nu kan han ikke længere få job i psykiatrien

Thomas Sørensen kan ikke få arbejde som sygeplejerske i Region Hovedstaden, fordi han offentligt har udtalt sig kritisk om arbejdsforholdene i psykiatrien. Et stort problem, hvis offentligt ansatte ikke kan ytre sig kritisk, mener flere eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Sygeplejerske Thomas Sørensen
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

Sygeplejerske Thomas Sørensen er så begejstret for sit arbejde, at han har et medicinsk symbol tatoveret på sin arm.

- Jeg har ikke været på en arbejdsplads, hvor min arbejdskraft ikke er blevet påskønnet af kollegaer og patienter, siger han, da TV 2 Kosmopol møder ham, i hans lejlighed i Valby.

Mange sygeplejersker har ifølge Thomas Sørensen fået tatoveret et symbol på deres erhverv på deres krop.
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

I lejligheden trisser han nu rundt som arbejdsløs på trods af, at man i psykiatrien skriger på flere sygeplejersker.

- Det er så langt ude, konstaterer Thomas Sørensen tørt, da han bliver præsenteret for paradokset.

Farlig psykiatri

Årsagen til Thomas Sørensens situation skal findes i en tragisk episode, der fandt sted den 21. juli i år.

Her blev en overlæge på retspsykiatrisk ambulatorium i Brøndby knivdræbt af en psykisk syg mand.

Kort tid efter drabet valgte Thomas Sørensen at opsige sit job som sygeplejerske på Psykiatrisk Center i Ballerup. Han følte ikke, at ledelsen tog medarbejdernes sikkerhed seriøst nok.

- Jeg har i lørdags afleveret min opsigelse, fordi vi på Psykiatrisk Center Ballerup har været nødt til at gå under den personale-normering, som ellers tidligere havde givet et strakspåbud fra Arbejdstilsynet. 

Sådan sagde Thomas Sørensen til TV 2 Kosmopol i en nyhedsudsendelse d. 24. juli.

Tidligere har han flere gange offentligt kritiseret den øverste ledelse i Region Hovedstadens Psykiatri. 

- Det er jo desværre sådan, at vi bliver nødt til at råbe op i medierne og fortælle, hvor grelt det står til i psykiatrien. Ellers kommer der ikke politisk handling, siger Thomas Sørensen.

Uønsket og blacklistet

Men han havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at kritikken ville betyde, at han nu er persona non grata i hele regionen. Ifølge hans eget udsagn, er han nemlig nu blevet blacklistet – altså uønsket og forhindret i at få job i psykiatrien.

Den seneste måned har han søgt over 10 jobs som sygeplejerske forskellige steder i Region Hovedstadens Psykiatri. Men hver gang får han afslag.

Dette er nogle af de afslag, som Thomas Sørensen har modtaget. 15 stillinger søgte han uden held.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

TV 2 Kosmopol har fået indblik i de afslag, som Thomas Sørensen har modtaget fra forskellige chefsygeplejersker. 

I afslagene går de samme formuleringer igen: 

Region Hovedstadens Psykiatri er ét samlet hospital, og da du har udtrykt mistillid til ledelsen, kan vi desværre ikke se et fremtidigt samarbejde med os”.

Fjernet som vikar

Region Hovedstadens Psykiatri gør, udover afslagene, også et aktivt forsøg på at forhindre, at Thomas Sørensen får et vikarjob som psykiatrisk sygeplejerske. Thomas Sørensen bliver fjernet fra det centrale vikarcenter. Igen med samme begrundelse, at han har udtrykt mistillid til ledelsen.

- De mangler ellers vikarer i stor stil. Og fordi jeg er kritisk overfor ledelsen og direktionen, så er jeg jo ikke nødvendigvis fagligt dårlig til mit arbejde, siger Thomas Sørensen.

I Dansk Sygeplejeråd er de netop nu i gang med at undersøge Thomas Sørensens sag juridisk. Så pt. ønsker de ikke at kommentere for meget på den konkrete sag. Men umiddelbart mener de, at et decideret ansættelsesforbud mod en kritisk medarbejder er en voldsom reaktion.

- Jeg vil gerne sige meget tydeligt, at man som offentligt ansat har ytringsfrihed som alle andre. Faktisk har man udvidet pligt til at ytre sig om kritisable forhold relateret til arbejdet.
Derudover er blacklisting af en medarbejder fra en stor regional arbejdsplads en meget alvorlig reaktion. Der skal særdeles vægtige grunde til, siger kredsformanden for Dansk Sygeplejeråd i Hovedstaden, Kristina Robins.

Kommenterer ikke på personalesager

TV 2 Kosmopol har forsøgt at få Region Hovedstadens Psykiatri til at begrunde og bevise, hvorfor de mener, at samarbejdsvanskelighederne med Thomas Sørensen er så graverende, at det berettiger et ansættelsesforbud.

Men Region Hovedstaden ønsker ikke at kommentere på personalesager.

I en mail svarer de følgende:

"Region Hovedstadens Psykiatri kan ikke gå ind i personalesager. Men overordnet kan man sige, at vi som offentlig arbejdsgiver skal ansætte den bedst kvalificerede. Det er således en afvejning af flere hensyn, hvem vi som arbejdsgiver vælger at ansætte. I hele Region Hovedstadens Psykiatri er det vigtigt, at en ansættelse starter med et grundlæggende tillidsfuldt forhold. Forud for ansættelser indhenter vi referencer, der spiller ind i den samlede bedømmelse. Men alle medarbejdere har ytringsfrihed og lov til at rejse spørgsmål til og kritik af ledelsen."

Kagemand med satirisk budskab

Men hvis man skal finde svaret på direktionens vrede mod Thomas Sørensen, så er en specifik kagemand måske en del af årsagen til ansættelsesforbuddet mod ham. 

I de førnævnte jobafslag bliver en episode med en kagemand i hvert fald omtalt.

En af Thomas Sørensens kollegaer, synes kagemanden var så sjov, at hun lagde den ud på de sociale medier. Det opdagede ledelsen og de forlangte, at billedet blev fjernet.

Kagemanden sender Thomas Sørensen til sine nærmeste kollegaer, efter han har opsagt sin stilling i Ballerup. Udsagnet på kagen ”brænd bygning 4” henviser til den bygning, hvor ledelsen har domicil.

Det budskab på kagen. Er det ikke lidt for grovkornet. Altså over stregen?

- Jo, altså. Nu var den jo ikke tiltænkt ledelsen. Hvis jeg havde sendt en kage til dem, så havde jeg helt klart skrevet noget mere neddæmpet. Men den var jo tiltænkt mine nærmeste kollegaer, og de kender godt min grovkornede humor. De ved jo godt, at det ikke var ment som en opfordring, siger Thomas Sørensen.

Hvor går grænsen?

Men hvad kan man egentlig tillade sig som offentligt ansat. Hvor går grænsen for ytringsfriheden?

Vi har spurgt tre juridiske eksperter.

- Som udgangspunkt er der meget højt til loftet, når det gælder ytringsfriheden for offentligt ansatte. Så hvis man ikke bryder tavshedspligten, kun taler som privat person og der ellers er faktuel hold i ens kritik, så kan man som offentligt ansat sagtens kritiserer sin arbejdsplads og sin ledelse, siger professor i forvaltningsret på Københavns Universitet, Michael Gøtze.

- Altså helt generelt er det meget vigtigt, at offentligt ansatte har adgang til reelt at deltage i den offentlig debat. Også hvis de ytre sig kritisk. Særligt i psykiatrien, er det netop i disse år, måske særligt vigtig at personalet stiller sig frem og fortæller offentligheden om, hvordan virkeligheden er for patienter og for medarbejderne i psykiatrien, siger Rasmus Grønved Nielsen, som er lektor og dr. jur. ved Københavns Universitet. 

Og de to eksperter fra Københavns Universitet bakkes op af deres kollega fra Syddansk Universitet.

- Rammerne er faktisk enormt vide for at offentligt ansatte kan ytre sig kritisk både internt på arbejdspladsen og ude i offentligheden, påpeger lektor ved juridisk institut, Christian Højer Schjøler.

Alle de tre eksperter har umiddelbart svært ved at se den saglige begrundelse for at blackliste Thomas Sørensen.

- Du kan jo ikke forlange at blive ansat, fordi du søger en stilling. Men afslaget skal være sagligt velbegrundet. Og hvis den reelle grund til afslaget, skyldes at vedkommende har udtalt sig kritisk i offentligheden, så er det i min optik usagligt, siger Lektor Rasmus Grønved Sørensen.

- Det virker som om myndigheden lægger til grund, at kandidaten til stillingen én gang har udvist mistillid til ledelsen og derfor må antages at være umulig at samarbejde med. Det er således problematisk, at man udelukker kandidater til stillinger pga. deres tidligere brug af retten til at bidrage med viden og synspunkter, siger lektor Christian Højer Schjøler. 

Store konsekvenser at ytre sig

De juridiske eksperter mener heller ikke, at en kagemand med et satirisk budskab i sig selv er nok til at begrunde et ansættelsesforbud.

- Man må godt lave satire. Man må godt være kritisk. Det kommer lidt an på omstændighederne, men hvis det kun handler om kagen, så lyder det jo lidt specielt, siger professor Michael Gøtze.

For Thomas Sørensen har det store konsekvenser, at han nu er uønsket i hele Region Hovedstadens Psykiatri.

- Det må man sige. Jeg ligger i øjeblikket og kører til Jylland i weekenderne, for at tage vikarvagter i behandlingspsykiatrien. Jeg kan jo ikke længere få job her i København, selvom jeg har 10 års erfaring, siger Thomas Sørensen.

Thomas Sørensen overvejer nu om han vil hive Region Hovedstadens Psykiatri i retten og indberette sagen til Folketingets Ombudsmand.

Hvad siger lovgivningen om ytringsfrihed for offentligt ansatte

  • Man skal gøre det klart, at man udtaler sig på egne vegne og ikke på myndighedens vegne.

  • Man må ikke bryde sin tavshedspligt.

  • Man må ikke udtale sig på en freds- eller æreskrænkende måde, f.eks. ved at fremsætte injurier.

  • Man må ikke udtrykke sig i en urimelig grov form eller fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for ens eget arbejdsområde.

Holder man sig inden for disse rammer, må man som udgangspunkt sige, hvad man vil. Det gælder, selv om man udtaler sig kritisk over for sin arbejdsplads. Det gælder også, selv om man ikke først har rejst kritikken internt eller i øvrigt orienteret sin ledelse.

Kilde: Justitsministeriet

Link kopieret!

Seneste nyt

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Rekordmange søger om julehjælp

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Blå Kors Danmark melder om rekordmange ansøgninger om julehjælp. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Antallet af økonomisk pressede familier, der har ansøgt om hjælp til julemad og gaver, er steget med15,5 procent sammenlignet med sidste år.

- Vi møder mange familier, som ikke har råd til de mest basale ting, og som hver måned kæmper for at få pengene til at slå til. Det økonomiske pres bliver ekstra stort i juletiden, hvor der skal købes julemad og julegaver, siger Morten Skov Mogensen, generalsekretær hos Blå Kors Danmark.

Antallet af ansøgninger om julehjælp er steget i 31 ud af de 34 kommuner i TV 2 Kosmopols sendeområde.

Egedal, Albertslund og Helsingør er blandt de kommuner, hvor antallet af ansøgninger er steget mest.

Dragør, Hillerød og Solrød er de eneste kommuner, hvor antallet af ansøgninger er faldet.

Link kopieret!

Mor idømt fængsel for overgreb på mentalt retarderet søn

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En 37-årig kvinde er torsdag blevet idømt fire år og seks måneders fængsel for voldtægt og andre seksuelle overgreb mod sin mindreårige søn.

Hun blev desuden dømt for at have udnyttet sønnens mentale retardering.

Det skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Politi på X.

Ifølge KøbenhavnLIV skete overgrebene fra 2015 til 2022, hvor sønnen var mellem fem og 12 år gammel.

Kvinden har anket dommen til frifindelse.

Link kopieret!

Kongehuset offentliggør nye portrætter af kongeparret

Foto: Steen Evald, Kongehuset ©

Torsdag har kongehuset offentliggjort nye, officielle portrætter af kong Frederik og dronning Mary.

Portrætterne er såkaldte civilportrætter, som anvendes af kongehuset i forbindelse med officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Desuden kan kongeparrets protektioner også bruge dem.

Link kopieret!

Ti personer anholdt i sag om omfattende hvidvask

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Københavns Politi slog torsdag morgen til på 17 adresser og anholdt ti personer, der er mistænkt for hvidvask.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Otte af de anholdte er sigtet for grov hvidvask for mindst 45 millioner kroner. De er mistænkt for at have drevet et netværk af selskaber, som har fungeret som fakturafabrikker, hvor der er udstedt fiktive fakturaer til en række danske virksomheder.

En anholdt er sigtet for at have købt fiktive fakturaer, og en er sigtet for medvirken til køb af fakturaer.

- Forud for aktionen har vi gennem længere tid efterforsket hvidvasknetværket. Efterforskningen fortsætter, og jeg kan ikke udelukke, at der kommer flere anholdelser i sagen, siger vicepolitiinspektør Anne Katrine Kristensen.

Link kopieret!

20-årig kørte med 100 kilometer i timen gennem byområde

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

En 20-årig bilist blev onsdag formiddag sigtet for vanvidskørsel efter have kørt mindst 103 kilometer i timen i Ørestad på Amager på en strækning, hvor det er tilladt at køre 50 kilometer i timen.

Det skriver Københavns Politi på X.

Politiet beslaglagde den 20-åriges bil, og han fik inddraget sit kørekort.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google