TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Foodiernes forudsigelser: Ud med deleretter og ind med insekters

Fem madeksperter giver deres bedste bud på, hvad du kan forvente af madscenen i 2025.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

All you can eat, lavpris-restauranter, BMO og buldaknudler. Det er nogle af de madtrends, der i løbet af det seneste år har fyldt i medie- og gadebilledet.

Men nu hvor året går på held, fristes man til at spørge, hvad det nye år vil byde på?

Vi har talt med fem foodies og fået dem til at dele deres bedste bud på, hvad der vil fylde på madscenen i 2025.

Ken Tellefsen: Farvel og tak til deleretterne

Deleretternes storhedstid er forbi. Det mener Ken Tellefsen, der er en vaskeægte foodie.

Her på TV 2 Kosmopol har vi tidligere i år beskrevet, at han bruger op mod 400.000 kroner på mad og restaurantbesøg om året.

Efter hyppige restaurantbesøg har Ken Tellefsen bemærket, at den før højtelskede trend, social dining, står for skud. Altså restauranternes forudbestemte flerretters-menuer til hele bordet.

- Det er for uoverskueligt og dyrt, siger han.

De forudbestemte menuer minimerer valgfriheden for restaurantgæsterne og passer ifølge Ken Tellefsen dårligt ind i en travl hverdag.

Og i en tid, hvor mange restauranter er pressede, skal der tænkes i andre baner for at lokke kunder til.

- Jeg fornemmer, at mange ud fra delemenuernes ”take it or leave it”-princip er gået med "leave it" – simpelthen at blive væk. Derfor forventer jeg, at restauranterne fremadrettet vil lave mindre krævende menuer i håb om at få flere gæster. I det nye år vil vi få flere muligheder for at vælge vores egne og større retter, spår han.

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Søren Frank: Vinbaren som mødested

Vi elsker vin, vi kræver fleksibilitet, og vi er bevidste om vores forbrug. Derfor vil vi i endnu højere grad bruge vinbarerne i 2025.

Sådan lyder det fra journalist og madanmelder på Berlingske, Søren Frank.

2024 har ifølge Søren Frank båret præg af, at restauranter har kæmpet, mens forbrugere har passet på pengepungen. Vinbarerne har dog bibeholdt deres popularitet og henvendt sig til et bredt publikum. Derfor vil de blive en endnu større tendens i det nye år, siger han.

- Vinbaren er en stærk trend. Det er en fleksibel restaurant og et mødested, der giver mulighed for at få ét glas vin, få en snack på farten eller gå all in; vælge hele menukortet og drikke sig ned. De har en bred appel.

- Der er ingen skarpt definerede regler. Du kan sidde på en vinbar i flere timer med to glas vin, uden at personalet kigger skævt til dig, forklarer Søren Frank.

Ud over fleksibiliteten tilbyder de fleste vinbarer gode produkter. Netop dét taler ind i en tid, hvor vi ifølge Søren Frank i stigende grad efterspørger specialiserede varer.

- Vinbarer tilbyder en tilgængelig hverdagsluksus, der gør det muligt for mange at deltage i bylivet på en billigere måde end ved at tage på restaurant, siger han.

Foto: Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Ditte Okman: Utraditionelle ingredienser

I 2025 vil vi komme tættere på naturen. Det vil blive mere almindeligt at se flere insekter på tallerkenen og tage en tur i skoven for at samle sine egne madvarer.

Det er i hvert fald Ditte Okmans forventning. Hun er journalist og vært på podcasten "Det, Vi Taler Om" og en erfaren foodie.

- Jeg tror, at vi vil udforske og spise fra naturen på en ny måde. Vi vil formentlig spise endnu flere slags insekter. Samtidig vil vi sætte en større ære i at samle vores egen mad og sætte mere pris på råvarer, som andre har samlet, siger hun.

Som en del af den tendens tror Ditte Okman også, at vi vil se et større udvalg af grøn mad.

- Vores bevidsthed om mad fylder meget. Både i forhold til klima, hvad vi propper i munden og hvad der er sympatisk og usympatisk at spise. Samtidig tager vi den bevidsthed mere alvorligt.

- Jeg forventer, at flere veganske og vegetariske restauranter popper op. Første gang vi så den bølge, tænkte mange, at det var sindssygt. Men nu har vi jo forstået, at man kan lave virkelig god mad kun med grøntsager, siger hun.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Adam "Anmelder" Kuskner: Fermentering og sylteglas

Vi skriger på fornyelse, når det kommer til mad. Derfor er det på høje tid at udfordre vores smagsløg.

Det mener madanmelder Adam Kuskner, der på sociale medier går under navnet 'Adam Anmelder'.

Det er oplagt at se mod grønne køkkener i det nye år. Det er nemlig især her, at udvikling og nytænkning sker, fortæller anmelderen.

- Jeg tror, at vi i 2025 vil se flere grøntsagsfyldte menuer i mellemprisklassen. Gode vegetariske og veganske retter er ikke længere forbeholdt Michelin-restauranter og dyre spisesteder, siger han.

Anmelderen tror også, at flere vil finde sylteglas frem og eksperimentere med fermentering i det nye år.

- Grøntsager og fermentering går rigtig godt hånd i hånd. Fermentering er en fed måde at lege med smage på, så jeg tror helt sikkert sikkert, at det vil fylde mere, siger han.

Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

Louisa Lorang: Ud med forarbejdet mad og discount

Næste år vil du formentlig vende mange flere af dine produkter i supermarkedet og scanne dem for e-numre, før du tager en beslutning om, hvad der skal ned i indkøbskurven.

Sådan lyder forudsigelsen fra Louisa Lorang, der er kok og kogebogsforfatter.

Vi ser nemlig ind i en tid, hvor flere af os vil tænke meget mere over, at færdigvarer og discount ikke er vejen frem.

- I slutningen af 2024 er der endelig kommet fokus på præfabrikeret mad, og hvor dårligt det er. Jeg tror, at den bevidsthed vil vokse sig endnu større i 2025.

- Der vil fortsat være behov for hurtige og nemme løsninger, men flere vil undgå præfabrikerede fødevarer, e-numre og de billige og dårlige varer, fortæller hun.

Som et resultat heraf forventer hun også, at sæsonvarer vil fylde mere i vores indkøbskurve.  

- Med et større fokus på naturen har flere fået et ønske om at følge sig "rene". Den tendens smitter af på vores madvaner og betyder blandt andet, at flere bliver opmærksomme på at købe sæsonvarer fra supermarkedet og de lokale butikker. Vi vil altså i højere grad efterspørge varer af ordentlig kvalitet, forklarer hun.

Foto: Stine Munk Jensen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Derfor blev superarena evakueret

Alle tilskuere måtte lørdag aften forlade Ballerup Super Arena, da en brandlarm lød.
Foto: Presse-foto.dk

Ballerup Super Arena har lørdag aften kortvarigt været evakueret, efter at en brandalarm blev udløst i hallen.

I første omgang var det uklart, hvorfor alarmen gik, men siden har arrangørerne oplyst til TV 2 Sport, at der var tale om en falsk alarm i en tom lounge.

Arrangørerne har haft røgdykkere inde, der intet kunne finde. Derfor kunne tilskuere og ryttere omkring klokken 20.00 igen blive lukket ind i arenaen.

Lørdag aften danner Ballerup Super Arena ramme om DBC' årlige nytårsstævne. Nytårsstævnet er dog en anelse anderledes end normalt, idet det er den 39-årige cykelrytter Michael Mørkøvs sidste løb i karrieren.

Link kopieret!
Opdateret 
play-circle play-circle Læs op

Udsolgt Ballerup Super Arena evakueret under cykelløb

Alle tilskuere måtte lørdag aften forlade Ballerup Super Arena, da en brandlarm lød.
Foto: Presse-foto.dk

En brandalarm blev lørdag aften udløst i Ballerup Super Arena, hvor banecykelløbet DBC's nytårsstævne bliver afholdt.

Det fortæller TV 2 Kosmopols reporter, der er til stede ved arenaen.

- Brandalarmen lød, og alle blev bedt om at forlade arenaen, fortæller han.

Han beretter samtidig om, at stemningen blandt tilskuerne foran arenaen er "rolig". Kort før klokken 20.00 har de mange tilskuerne dog fået lov at komme ind i arenaen igen.

Lørdag aften danner Ballerup Super Arena ramme om DBC' årlige nytårsstævne. Nytårsstævnet er dog en anelse anderledes end normalt, idet det er den 39-årige cykelrytter Michael Mørkøvs sidste løb i karrieren.

Michael Mørkøv danner lørdag par med cykelrytteren Mads Pedersen i løbet. Mads Pedersen fortæller til Ritzau, at han ikke tidligere har oplevet, at en brandalarm gik i arenaen.

- Jeg håber bare, at alle kommer sikkert ud, og at vi snart kan komme i gang igen, siger han.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Forsvundet mand efterlyses på tredje dag: Tjek overvågning

Københavns Politi leder lørdag fortsat efter borgeren Alvaro, der onsdag aften forlod sin bopæl i indre København og gik i ukendt retning.

Det skriver politikredsen på X, hvor man også deler en direkte opfordring:

- Hjælp gerne ved at gennemse jeres dashcams eller andet overvågning.

Hvis du ser Alvaro, eller har kendskab til hans færden, kan du ringe til politiet på 114.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Større mængde kanonslag fundet i luksusbil

Arkivfoto.
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

Fredag eftermiddag klokken 14.10 troppede Midt- og Vestsjællands Politi op på Nylandsvej i Køge, efter at en borger havde anmeldt, at en gruppe af unge mænd handlede kanonslaget fra bagagerummet på en Mercedes.

Det skriver politikredsen lørdag på X.

- Fremme på stedet fandt vi en større mængde kanonslag og ejeren af Mercedesen blev sigtet for besiddelse af disse, lyder det.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hundelufter fandt syrebombe ved skole

Arkivfoto.
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En såkaldt syrebombe blev juleaftensdag fundet ved Engelsborgskolen i Lyngby-Taarbæk af en hundelufter.

Det oplyser Lyngby-Taarbæk Kommune.

Ifølge kommunen kom hundelufteren ved et uheld i kontakt med væsken, som viste sig at være et "kraftigt kemikalie".

- Politiet betegner denne type flasker som syrebomber, da de kan eksplodere og udgøre en alvorlig risiko. Området omkring skolen er gennemgået og (der, red.) blev ikke fundet flere farlige genstande. Der vil også blive foretaget en ekstra gennemgang af området inden skolens åbning, skriver kommunen og fortsætter:

- Vi opfordrer alle borgere til at være opmærksomme på eventuelle efterladte flasker eller lignende genstande, især nær skoler og offentlige områder. Hvis du opdager noget, der ligner en syrebombe, bedes du kontakte politiet med det samme.

Kommunen afslutter meddelelsen med at opfordre forældre til at tale med deres børn om, hvordan man skal reagere, hvis de ser en sådan genstand.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Verdensstjerner donerer VM-trøje til indsamling

Amalie Dideriksen og Julie Leth med deres signerede VM-trøje fra deres sejr i parløb.
Foto: Nørrebro Cykleklub

De danske verdensstjerner Julie Leth og Amalie Dideriksen har doneret en signeret regnbuetrøje fra deres VM-sejr i parløb tidligere i år til indsamlingen for cykelrytteren Carl Magnus Lotz Rosenberg.

Det skriver Nørrebro Cykleklub i et opslag på Instagram.

Alle pengene fra auktionen går direkte til indsamlingen til Carl Rosenberg, der tidligere i år blev kørt frontalt ned af en mand på en elcykel ved et cykelløb i Hvidovre. Sammenstødet har efterladt den 29-årige rytter lam fra livet og ned.

I begyndelsen af december satte hans holdkammerater i Nørrebro Cykleklub gang i en indsamling for at samle penge ind til Carl Rosenberg og hans familie, der står overfor en helt ny tilværelse.

Nørrebro Cykleklub oplyser lørdag til TV 2 Kosmopol, at det samlede indsamlingen har rundet 1.081.000 kroner.

Auktionen af den regnbuestribede trøje slutter den 3. januar klokken 18.00. Af opslaget på Instagram fremgår det, at det højeste bud lørdag klokken 15.00 er 3.500 kroner.

I forbindelse med indsamlingens start mødte TV 2 Kosmopol Carl Rosenberg. Læs mere her.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Kendt hotel i flammer - røg kan ses fra Helsingør

Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Hotell Kärnan i centrum af Helsingborg i Sverige står i brand, og slukningsarbejdet forventes at fortsætte det meste af lørdagen.

Det oplyser Jonas Nylén, vagthavende redningschef hos Räddningstjänsten Skåne Nordväst, til Helsingborgs Dagblad, ifølge TV 2.

Ifølge Helsingør Dagblad har røgudviklingen fra det brændende hotel lørdag været så voldsom, at man trods det disede vejr tydeligt kan se den helt fra Helsingør.

Hotellet er i øjeblikket under renovering og har ingen gæster. Der er ikke meldinger om tilskadekomne.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Minister ser risiko for snyd ved forslag om dyrere billet til lufthavn

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Det vil indebære en "betydelig risiko for snyd eller omgåelse", hvis prisen for at tage offentlig transport til og fra Københavns Lufthavn hæves med 50 kroner, sådan som Socialdemokratiets overborgmesterkandidat, Pernille Rosenkrantz-Theil, har foreslået.

Sådan lyder det fra transportminister Thomas Danielsen (V), skriver Berlingske med henvisning til et folketingssvar fra 20. december.

Danielsen bliver også spurgt til, om han er enig i, at det skal koste 50 kroner mere. Det svarer ministeren ikke direkte på.

- En forhøjelse af prisen for rejser til og fra Københavns Lufthavn med 50 kroner vil udgøre en meget høj prisstigning i den kollektive transport, som også vil indebære betydelig risiko for snyd eller omgåelse, lyder det fulde svar.

Det var i midten af december, at Rosenkrantz-Theil foreslog at hæve prisen på offentlig transport til Københavns Lufthavn. Hun mener, rejsende til og fra lufthavnen skal betale en ekstra takst for at køre det sidste stykke vej ud til lufthavnen, selv om turen ikke bliver tidsmæssigt længere end i dag.

Forslaget skal være med til at skaffe finansiering til metrobyggeriet af M5-linjen, der ventes at blive taget i brug i 2035.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Nye fyrværkeriregler giver en masse anmeldelser

I år er det for første gang kun tilladt at affyre fyrværkeriet den 31. december og 1. januar.

Tidligere måtte man fyre af over seks dage fra den 27. december til og med 1. januar, men den lov blev tidligere på året ændret, så affyringsperioden nu er kortere.

Det mærker man blandt andet hos Nordsjællands Politi, fortæller vagtchef David Buch til Sjællandske Nyheder.

- Vi har en masse anmeldelser om fyrværkeri til ulempe, særligt her efter, at det er ændret, siger vagtchefen til mediet.

Affyring uden for affyringsperioden kan medføre bødestraf.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google