Vi bukker under en efter en: Mange har glemt den gode adfærd fra coronatiden
Mens hovedstadsområdet i øjeblikket plages af influenza, covid, kighoste og mycoplasma, så har mange af os tilsyneladende glemt alle de gode hygiejneråd, vi fik under pandemien.
Hånden på hjertet: Vaskede du hænder, eller sprittede du dem af, da du mødte på arbejde i morges?
Hvis ikke - så er du nok havnet i den gruppe, som rigtig mange af os efterhånden er med i - os, der har glemt de gode smitteråd fra coronapandemien.
Men måske burde vi huske dem - for godt nok befinder vi os ikke midt i en samfundskritisk epidemi, men samfundet - og ikke mindst hovedstadsområdet - er lige nu ramt af en række aldeles smitsomme sygdomme - influenza, kighoste, kold lungebetændelse og så selvfølgelig covid.
- Når jeg går ned i et supermarked eller andre steder, så står der tit spritdispensere, men ofte er de tomme. Under covid var de altid fulde. Dengang var man også god til at lave nogle anvisninger - her skal du holde afstand, her skal du gå ind og her skal du gå ud. Hele den systematik, der skal til, for at vi følger de gode råd, er dalet, siger Inge Kristensen, der er direktør i Dansk Selskab For Patientsikkerhed, PS!
Hun understreger, at vi alle har en tendens til at glemme den slags, fordi det ikke har nogen umiddelbar konsekvens, hvis man ikke lige får vasket hænder eller sprittet af.
- Derfor skal vi hjælpes og nudges, så vi for eksempel vasker hænder, når vi kommer om morgenen og igen når vi går hjem. Det er jo den slags, der er med til at bryde smittekæder, siger hun.
(Artiklen fortsætte efter boksen)
Upopulære tiltag
Coronaepidemien gav os et hav af regler og restriktioner, og en del af dem brød vi os ikke om.
Mange fandt det akavet, at det pludselig var dårlig stil at give hånd - en helt indgroet tradition her i landet, når man gerne vil være høflig. Og så var der selvfølgelig det forhadte mundbind, som vi nogle steder skulle bære - og andre gange fik det anbefalet.
Skal vi begynde på det igen?
- Altså det at give hånd er jo en meget social ting. Og under covid var der mange, der blev trætte af alt det, vi ikke kunne og måtte. Og vi skal passe på med at bryde de der sociale ting.
- Men hvis man giver hånd til en enkelt, kan man jo bruge håndsprit bagefter. Og er der mange, så kan man jo vinke, mener Inge Kristensen, der har skrevet et blogindlæg om vores fælles hygiejne-glemsomhed.
Hvad så med mundbind. Skal jeg bruge det, hvis jeg er småsnottet?
- Altså der er jo de fem hygiejneråd. Det første lyder, at du skal blive hjemme, hvis du er syg eller har symptomer. Men i de situationer, hvor man alligevel er nødt til at bevæge sig rundt, er det da en udmærket ting at tage et mundbind på, lyder det fra Inge Kristensen, som også efterlyser, at de enkelte kommuner bruger kræfter på at indskærpe hygiejneråd om efteråret, når smitten traditionelt stiger.
I Sundhedsstyrelsen tager man hvert efterår fat i kampagner om smittespredning og hygiejne. Det er også tilfældet i år, oplyser styrelsen.
I år har man lanceret kampagnen "Rigtige helte", der blandt andet skal minde om de fem hygiejneråd.
(Artiklen fortsætter efter grafikken.)
Naturligt at vi droslede ned
Det er ikke kun Inge Kristensen fra PS!, der minder om coronalærdommen. Det samme gør Bolette Søborg, der er overlæge i Statens Serum Institut.
- Noget af det, vi var rigtigt gode til at følge under pandemien - det droslede vi ned på, og det er naturligt. Men nu står vi et sted, hvor luftvejsinfektioner spredes igen, og så er det en rigtig god idé at komme på dem (de gode råd, red.) igen og anvende dem, siger hun og minder om, at man skal huske god håndhygiejne som for eksempel at hoste i sit ærme og ikke i hænderne.
Og så er der den der med ikke at spille helt og tage på arbejde, hvis man er skidt tilpas.
- Når du er hjemme og er syg, så skal du i seng og passe godt på dig selv. Men hvis ens almentilstand er så dårlig, at man er bekymret, så skal man kontakte lægen, siger Bolette Søborg.
Smitte med adskillige luftvejssygdomme har den seneste tid bredt sig kraftigt - ikke mindst i hovedstadsområdet.
Det gælder kighoste, influenza, mycoplasma, covid og RSI.
Herunder kan du se TV 2 Kosmopols TV-indslag om smittespredningen.