Vi har spurgt, og I har svaret: Hvad skal man gøre ved kriminelles gæld til staten?
TV 2 Kosmopol har over flere dage fortalt historier om dømtes gæld fra sagsomkostninger. Nu har I svaret, hvad I mener, man bør gøre ved deres gæld.
For at forhindre, at tidligere dømte hurtigt havner i fængsel igen, bør vi reducere en del af den gæld, de har pådraget sig som følge af deres sagsomkostninger.
Det mener førende eksperter, og det bakkes op af et flertal i regeringen.
Her på TV 2 Kosmopol har vi spurgt jer læsere, hvad I synes, der skal gøres ved de tidligere kriminelles gæld.
Christian har gæld i millionklassen
TV 2 Kosmopol bragte tirsdag sidste uge historien om 39-årige Christian Breum, der er tidligere kriminel. Han skylder i dag over to millioner kroner til staten i sagsomkostninger.
For ham betyder det, at han og familien må vende hver en øre resten af livet, fordi han aldrig kommer til at blive gældsfri.
Og netop den økonomiske situation øger ifølge eksperter risikoen for, at dømte ender i kriminalitet igen.
En arbejdsgruppe, nedsat af justitsministeriet, har i en endnu ikke offentliggjort rapport anbefalet, at dømte mellem 15 og 24 år skal have fjernet deres gæld, hvis de ikke begår ny kriminalitet i fem år.
- Pålægning af sagsomkostninger i straffesager er dybt problematisk, for det går altid udover dem, der gerne vil det rigtige, siger Annette Olesen, der er lektor på Aalborg Universitet på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på kriminologi uddannelsen og tilføjer:
- Vi straffer de forkerte.
Et flertal i regeringen bakker op om rapportens forslag, og flere partier håber, at det kun er et skridt i den rigtige retning, og at modellen på sigt udfoldes til alle aldersgrupper.
Læsere tilslutter sig flertal
Helt konkret viser vores spørgeskema at 60 procent at I har svaret "Som samfund bør vi fjerne kriminelles gæld, når de har været lovlydige i fem år efter endt fængselsstraf.''
Dermed kobler flertallet af jer til Christian Breum, eksperter og et flertal i Folketinget, som mener, at gælden skal fjernes, hvis de tidligere dømte holder sig på dydens smalle sti fem år efter løsladelse.
Sådan har vi gjort
TV 2 Kosmopol har lavet en spørgeskemaundersøgelse, hvor vores læsere har kunnet svare på følgende:
Som samfund bør vi fjerne kriminelles gæld, når de har været lovlydige i fem år efter endt fængselsstraf
Som samfund bør vi fjerne kriminelles gæld, når de har afsonet deres fængselsstraf
Som samfund bør vi slet ikke fjerne kriminelles gæld
Her har 60 procent af jer svaret "Som samfund bør vi fjerne kriminelles gæld, når de har været lovlydige i fem år efter endt fængselsstraf''
1.614 læsere har svaret på spørgeskemaet. Vi har ikke informationer om, hvem deltagerne er fordelt på alder, køn og geografi.
Spørgeskemaet er blevet besvaret fra tirsdag den 29. oktober, hvor vi udgav første artikel i serien "Fri, men forgældet".
Facebook mener noget andet
Selvom 60 procent af læserne på artiklerne, der har stemt, svarer, at samfundet skal fjerne kriminelles gæld, når de har været lovlydige i fem år efter endt fængselsstraf.
Så er brugerne på Facebook ikke helt enige.
Der er mange, som tilkendegiver deres holdning på Facebook, og størstedelen skriver, at det er de tidligere dømtes eget ansvar at betale deres gæld.
Herunder følger et uddrag af Facebookkommentarer på TV 2 Kosmopols artikelserie ''Fri, men forgældet'':
- Ja, men lille ven det er bare at betale den gæld af andet er der ikke at gøre.- Sygt. Selvfølgelig skal de selv betale deres gæld. Det gør alle andre.
- Hvorfor skal man have en fordel af at være kriminel?
- Hvis gælden blev rentefri, så ville de da have en mulighed for at betale og komme videre i livet. Gælden skal dog betales efter min mening.
- Det skal de ikke have lov til. De skal bare betale ved kasse et. Længere er den ikke.