”Vi kan ikke lade være”: Helene og Kathrine har en særlig mission på havbunden

Øl- og sodavandsdåser, chips-poser, kaffekopper, menstruationsbind, paraplyer og plastposer er bare et lille udpluk af Helene-Julie Zofia Paamand og Kathrine Larsens seneste fangst på havets bund.

Genudgivelse
Artiklen blev udgivet første gang i november 2023.

Veninderne Helene og Kathrine har en helt særlig fritidsbeskæftigelse med at samle skrald op fra havbunden.

Men selv om de begge er klar over, at det nærmest ingen målbar effekt har på alle verdens globale affaldsproblemer, fortsætter de.

quote selvom vi aldrig bliver færdige med at rydde op i havet og i havnene, er det faktisk ret dejligt at gøre noget ved et problem

Helene-Julie Zofia Paamand

Ene og alene fordi de ikke kan lade være.

- Når jeg ser en dåse ligge på havbunden, kan jeg simpelthen ikke lade den ligge. Lige ved siden af går der en lille krabbe eller bor der en lille fisk, og vi ødelægger deres vilkår for at leve, når vi med vores adfærd og moderne livsstil bruger ekstremt meget i få sekunder, for så at lade det ligge på havbunden i flere årtier, siger Helene-Julie Zofia Paamand.

Bugner med affald på havnens bund

Vi har sat hende og veninden Kathrine Larsen i stævne en eftermiddag på Skovshoved Havn, hvor de hurtigt og rutineret ifører sig det udstyr, de har medbragt i Helenes enorme stationcar.

Helene-Julie Zofia Paamand og Kathrine Larsen samler affald op fra havne og havet, fordi de ikke kan lade være.
Helene-Julie Zofia Paamand og Kathrine Larsen samler affald op fra havne og havet, fordi de ikke kan lade være.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Dykkerdragt, iltflasker og maske.

Kort efter og bevæbnet med hver deres grønne net til affald går de ned af bugseringsrampen til havnens skibe og både, inden de forsvinder under vandoverfladen.

Spørg Os - Formular

_

Mindre end ti minutter senere kommer de op igen med hver deres net, som er fyldt til bristepunktet med affald.

Plasticglas fra smoothies, kopper fra to-go kaffe, Red Bull-dåser, menstruationsbind, en paraply, adskillige øl- og sodavandsdåser, for at nævne bare lidt.

En dåse ud af mange fra dagens fangst i Skovshoved Havn.
En dåse ud af mange fra dagens fangst i Skovshoved Havn.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

- Jeg bekymrer mig rigtig meget om havmiljøet, og jeg støder jo på affald alle steder, jeg stikker hovedet i vandet. Jeg tager det med op i et håb om, at så er der lidt mindre, men også fordi jeg gerne vil vise, hvad der ligger der, siger Helene, som efter at have dykket i mange år, begyndte at samle affald op fra bunden af havne og havet i forbindelse med stævner og lignende.

På Skovshoved Havn tager der kun ganske få minutter at fylde et net med affald. Privatfoto.
På Skovshoved Havn tager der kun ganske få minutter at fylde et net med affald. Privatfoto.

Den personlige tilfredsstillelse

På trods af, at der er tale om et evighedsprojekt, har hverken Helene eller Kathrine, som mødte hinanden gennem organisationen "Os om Havet", på noget tidspunkt været ved at miste gejsten.

- Man skal selvfølgelig heller ikke kimse af, at det kan være virkelig dejligt at være med til at rydde op, akkurat, som når man har ryddet op derhjemme. Men selvom vi aldrig bliver færdige med at rydde op i havet og i havnene, er det faktisk ret dejligt at gøre noget ved et problem, fremfor bare at lade stå til og håbe, at andre vil gøre det, siger Helene, som sammen med Kathrine har gjort det til en fast regel også at samle affald, når de alligevel er ude at dykke.

Sammen laver de 10-12 dyk om året, hvor det udelukkende handler om samle affald.

- Vi kan være med til at fortælle en lille historie om, at vi alle sammen kan ændre nogle vaner og holde os fra bestemte produkter i supermarkederne, så vi ikke bliver ved med at bidrage til, at problemet vokser, siger Helene-Julie Zofia Paamand.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik