Per undrer sig: Hvorfor importerer vi restaffald fra udlandet?

Hvad er fornuften og logikken i, at vi skal sortere så meget affald herhjemme, når vi importerer flere tusinder tons affald fra udlandet til afbrænding? Det undrer Per Johnson fra Græsted sig over.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Spørg Os undersøger logikken i at få sejlet udlandets restaffald til til forbrænding hos os.

En million ton affald.

Så meget affald – og mere til – importerer Danmark årligt fra udlandet.

Udlandsaffaldet ender blandt andet i ovnene på de store affaldsanlæg rundt omkring i landet, hvor det bliver lavet om til energi, så der kan sendes fjernvarme ud til mange tusinde hjem.

Det undrer dog Per Johnson fra Græsted, hvorfor vi som borgere skal sortere affald i op til ti forskellige rum, når vores varmeværker importerer store mængder restaffald fra udlandet.

Han mener blandt andet, at det virker ulogisk, at vi skal importere affald fra andre lande, og at vi alt andet lige vil spare på CO2-regnskabet, hvis vi brændte mere af vores eget affald af i stedet for at lade det transportere til Danmark langvejsfra.

Hjælper udlandet med miljøproblem

I Danmark har vi modtaget restaffald fra Storbritannien, Irland, Frankrig, Italien og Grønland, og noget af det affald bliver blandt andet fragtet til Prøvestenen på Amager.

Herfra bliver restaffald fra udlandet kørt videre til Amager Ressourcecenter, hvor det bliver brændt.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Ugens vinderspørgsmål

  • 1.165 personer stemte, da Per Johnsons spørgsmål var til afstemning.

  • 56% eller 658 personer afgjorde, at det var hans spørgsmål, vi skulle undersøge.

  • Se hvad vi stemmer om i denne uge længere nede i artiklen.

Selvom restaffald fra udlandet har været på en lang skibsrejse fra eksempelvis Storbritannien, så er der flere fordele ved at hente affald fra udlandet. 

Det fortæller direktør for Amager Ressourcecenter, Jacob Hartvig Simonsen, til TV 2 Kosmopol.

- Når vi får affald ind fra udlandet, så hjælper vi udlandet med at løse et miljøproblem for dem, og samtidig kan vi lave god, billig, bæredygtig energi til københavnerne, siger Jacob Hartvig Simonsen.

Overskud af plads i danske ovne

Udlandsaffaldet er blevet sorteret i det respektive land, så det er udelukkende udlandets restaffald, vi importerer og hælder i de samme ovne som vores eget restaffald.

Landene, som vi importerer restaffald fra, har dog ikke samme mulighed for at komme af med affaldet, som vi har herhjemme. Ifølge Jacob Hartvig Simonsen har landende ikke lige så meget kapacitet, som vi har, og de har heller ikke fjernvarmesystemer, som vi har i Danmark.

Affaldet fra det her skib kommer fra Belfast i Nordirland, og det har fragtet omkring 3000 tons restaffald til Danmark - en rejse, der har taget en lille uge.
Foto: Tobias Tystrup / TV 2 Kosmopol

Faktisk har vi overskud af kapacitet i vores ovne.

- Vi har mere kapacitet i Danmark, end vi har affald, og derfor kan vi godt stille noget kapacitet til rådighed for udlandet for at hjælpe dem med at løse deres miljøproblemer, siger Jacob Hartvig Simonsen.

Ifølge professor i energisystemanalyse ved Danmarks Tekniske Universitet, Marie Münster, der også er medlem af Klimarådet, giver det da også mening at importere affald fra udlandet.

- Det virker jo selvfølgelig lidt fjollet. Hvorfor skal vi importere affald udefra, når vi nu har noget selv? Men det er fordi, at det, vi selv har, som vi udsorterer, gerne skal blive til nogle andre produkter og ikke bare til energi eller affald på en losseplads, siger Marie Münster til TV 2 Kosmopol.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Skibstransport udgør ikke stort miljøproblem

Marie Münster påpeger også, at det fortsat giver mening at sortere affald herhjemme, selvom vi også fylder vores ovne med affald fra udlandet.

- Jo mere vi kan genanvende, jo bedre er det for miljøet. Derfor er det jo en succeshistorie, at vi er blevet så gode til at genanvende herhjemme, at vi ligefrem har overskudskapacitet på vores affaldsforbrændingsanlæg. Og der er det jo så, at vi kan prøve at hjælpe vores naboer, siger Marie Münster.

Landene, som vi importerer affald fra, vil også stå med et problem, hvis de ikke kan komme af med deres restaffald. Eksempelvis kan det, som Marie Münster fremhæver, havne på en losseplads i det respektive land, og det er ikke godt for miljøet.

- Der er jo masser af miljømæssige problemer med lossepladser. Vi har ikke så mange herhjemme, fordi vi brænder så meget af, men der er dels nogle arealmæssige problemer, og dels nogle mulige emissioner, som kan give problemer - både ned til grundvand, men også emissioner af metan fra lossepladserne, siger Marie Münster.

Professor Marie Münster fremhæver også, at forureningen i udlandets restaffald og i vores restaffald herhjemme cirka er den samme.

Samtidig påpeger hun, at den lange transport fra udlandet ikke udgør det store miljømæssige problem. Hun håber dog, at udlandet fremadrettet selv finder en løsning på deres affaldsproblemer.

- Hen over tid håber vi selvfølgelig på, at de forskellige lande selv får nogle systemer, og måske selv får noget affaldsforbrænding med udnyttelse af varmen. Men det kan tage tid, siger Marie Münster.

En ændret affaldssektor

Organiseringen af affaldssektoren herhjemme kommer dog fremadrettet til at ændre sig. Tilbage i 2022 indgik ejerkommunerne bag Amager Ressourcecenter en aftale, der gav forbrændingsanlægget mulighed for at skrue op for importen af affald fra udlandet. Den aftale går dog kun til og med udgangen af 2025, og herefter vil der ske noget nyt fra politisk side.

Det fortæller medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Lars Weiss (S), der også er bestyrelsesformand for Amager Ressourcecenter.

- Efter 2025 har man fra Christiansborg besluttet, at affaldssektoren skal liberaliseres. Det vil sige, at det kommer til at foregå på markedsvilkår, og så skal kommunerne og private aktører udbyde deres affald til affaldsforbrændingsanlæggene. Så der bliver både hele Danmark og for den sags skyld Europa et stort marked for affald, siger Lars Weiss.

Den kommende organisering af affaldssektoren får dog ingen betydning for den måde, vi skal sortere affald på.

- Men det kommer til at betyde noget for den rest, der er tilbage, som vi i dag kan henvise til Vestforbrænding og til Amager Ressourcecenter. Fremadrettet skal det i udbud, og så kan det i princippet ende næsten hvor som helst, siger Lars Weiss.

Fra kommunalpolitisk side har man da også en forventning om, at import af affald fra udlandet vil fortsætte fremadrettet.

Du kan læse flere svar på Spørg Os-spørgsmål her.

Vær med gennem Spørg Os

  • Denne artikel er blevet til på baggrund af TV 2 Kosmopols brugerinddragende fællesskab Spørg Os.

  • Her kan alle skrive ind med deres spørgsmål eller undren fra hverdagen som borger i hovedstadsområdet.

  • Stil dit eget spørgsmål i boksen nedenunder.

Link kopieret!

Seneste nyt

12-årig pige antastet af mand på vej hjem fra skole

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 12-årig pige blev forleden antastet af en mand i en bil, da hun var på vej hjem fra skole i Værløse.

Det skriver Nordsjællands Politi på X.

På baggrund af hændelsen vil politiet fredag eftermiddag i tidsrummet fra 13.00 til 15.00 være tilstede med en mobil politistation ved Hareskov Skole i Værløse.

- Her er både børn og voksne velkomne til at komme forbi og få en snak om tryghed, skriver politiet.

Link kopieret!

Mand stjal 47 plader chokolade

En 22-årig mand fra Rumænien blev torsdag aften anholdt i Køge og sigtet for butikstyveri, da han havde stjålet 47 plader Marabou-chokolade til en samlet værdi af 1598 kroner.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i deres døgnrapport.

Sagen blev afgjort med en bøde.

Link kopieret!

Skolemad er på finansloven, erfarer TV 2

Arkivfoto.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Et udsnit af landets folkeskoleelever kan fremover se frem til offentligt betalt mad i folkeskolerne. Det har partierne bag finansloven forhandlet sig frem til, erfarer TV 2. 

Partierne er blevet enige om at afsætte 850 millioner kroner frem mod 2028 til en national forsøgsordning med skolemad.

Det er uvist, hvor mange af landets knap 500.000 folkeskoleelever, der kan se frem til ordningen. Det skal partierne forhandle på plads på et senere tidspunkt.

Det bliver imidlertid langt fra alle. Børne- og Undervisningsministeriet har i 2021 estimeret, at en indførelse af skolemad på landets folkeskoler vil koste omkring 3,3 milliarder kroner.

Link kopieret!

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet.

Et isdøgn er defineret ved, at temperaturen ikke kommer over frysepunktet på noget tidspunkt i løbet af døgnets 24 timer.

Og det blev en realitet ved Roskilde Lufthavn.

Her toppede temperaturen med minus 0,9 grader i torsdagsdøgnet.

Link kopieret!

Sådan bliver weekendens vejr

Weekenden byder på et markant skifte i vejret.

For mens fredag i det meste af landet begynder med slud og sne, stiger temperaturerne søndag, så de i hele landet efterhånden kommer over ti grader.

Det fortæller Martin Lindberg som fredag morgen er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Lørdag begynder med enkelte byger med sne eller slud. I løbet af dagen klarer det op med sol, og det holder tørt i det meste af landet, mens vinden aftager.

Temperaturerne vil lørdag ligge over frysepunktet, og det bliver mellem en til seks grades varme.

Natten til søndag og søndag ser størstedelen af landet ud til at blive ramt af omfattende regnbyger.

Link kopieret!

Finansministeren indkalder til pressemøde

Finansloven for 2025 præsenteres fredag klokken 10.00 i Finansministeriet, lyder det i en pressemeddelelse.

Foruden finansministeren vil også økonomiminister Stephanie Lose (V), uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) samt repræsentanter fra Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre deltage.

Link kopieret!

Vejdirektoratet advarer om sne- og isglatte veje

(Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fredag er der igen risiko for sne- og sludbyger og temperaturer under frysepunktet, og derfor advarer Vejdirektoratet om isglatte veje.

- Det betyder risiko for sne- og isglatte veje i hele landet, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre og kør efter forholdene, skriver direktoratet tidligt fredag morgen på X.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google